O echipa de cercetatori din Israel a inventat o masca sanitara ce poate distruge coronavirusul prin intermediul caldurii generate de curentul electric de la un incarcator de telefon mobil, relateaza miercuri Reuters.
Procesul de dezinfectare dureaza aproximativ 30 de minute. Utilizatorii nu trebuie sa poarte masca in timp ce aceasta este conectata la incarcator, a atras atentia profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa.
Noua masca este dotata cu un port USB ce se conecteaza la o sursa de energie, cum ar fi un incarcator standard de telefon mobil, care incalzeste un strat interior din fibre de carbon pana la o temperatura de 70 de grade Celsius, suficient de ridicata pentru a distruge virusurile.
Potrivit lui Ein-Eli, mastile de unica folosinta, la mare cautare la nivel mondial in timpul crizei sanitare, nu sunt economice si nici prietenoase cu mediul inconjurator. ''Ele trebuie sa fie reutilizabile si prietenoase, iar aceasta este solutia noastra'', a spus el.
Profesor Allon Moses, specialist in boli infectioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a declarat ca o expunere de jumatate de ora la o temperatura de 70 de grade Celsius distruge ''fara indoiala'' coronavirusul. El a atras atentia, insa, ca incalzirea repetata poate ''dauna hartiei sau materialului mastii si distruge in viitor capacitatea acesteia de protectie impotriva bolii''.
In timpul testelor, prototipul a fost expus la douazeci de... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 20:48
Grupul de Comunicare Strategica (GCS) anunta ca mai sunt doar putin peste 1.500 de teste pentru diagnosticarea cu Covid-19 in cele 7 centre de boli infectioase din tara, insa alte cateva mii urmeaza sa fie distribuite.
In plus, li se recomanda celor care suspecteaza infectarea cu coronavirus sa sune la medicul de familie si sa astepte sa fie testati acasa.
"(...) in prezent exista un numar de 1.524 teste pentru diagnosticare moleculara in cele 7 centre de boli infectioase care au capacitate de diagnostic si testare din Bucuresti (2 unitati sanitare), Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta si Craiova", informeaza GCS intr-un comunicat remis Ziare.com.
Sursa citata transmite ca centrelor de testare din Capitala li se adauga si Laboratorul de referinta acreditat OMS al Institutului National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino", care contribuie, alaturi de unitatile sanitare, la cresterea capacitatii de diagnosticare cu dotarile existente.
De asemenea, la acestea se adauga 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculara si alte 40.000 de teste rapide achizitionate de catre Compania Unifarm SA si care sunt distribuite saptamana aceasta catre unitatile sanitare, pe baza de comanda.
GCS mai precizeaza ca Unifarm SA achizitioneaza si aprovizioneaza permanent spitalele care solicita cu echipamente de protectie pentru personalul medical, masti, produse biocide pentru suprafete si maini, teste de diagnostic, medicamente.
In plus, le recomanda... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 14:40
Huawei a amanat cu trei luni lansarea pe piata a telefonului sau pliabil Mate X 5G, acesta fiind un nou pas inapoi pentru compania care luna trecuta a fost inclusa de Statele Unite pe o lista neagra, transmite Reuters.
Mate X, concurent al dispozitivului Galaxy Fold al Samsung Electronics, va fi disponibil pe piata mondiala in septembrie, a declarat Vincent Pang, director pentru comunicare globala la Huawei, la conferinta WSJ Tech D.Live din Hong Kong.
Conform programarii initiale, smartphone-ul ar fi urmat sa fie lansat in iunie.
Amanarea are loc in conditiile in care telefoanele Huawei nu vor mai beneficia de actualizarile sistemului de operare Android, in urma includerii companiei pe o lista neagra americana, care interzice companiilor americane sa faca afaceri cu Huawei.
Pang a negat ca amanarea are legatura cu interdictia, afirmand ca Huawei efectueaza teste de certificare cu diversi operatori, care ar urma sa fie finalizate in august. El a mai spus ca Huawei, al doilea mare producator de smartphone-uri din lume, ar putea lansa propriul sistem de operare, Hongmeng, in urmatoarele noua luni.
"Preferinta noastra va fi, desigur, Google si Android, pentru ca am fost parteneri atatia ani. Dar, daca circumstantele ne vor obliga, putem lansa Hongmeng in sase pana la noua luni", a spus acesta.
Hongmeng este bazat pe o versiune a Android care este disponibil open-source, fiind destinat in principal telefoanelor. Hongmeng va putea fi utilizat ulterior si pe... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 10:31
Telefonul pliabil de la Samsung, Galaxy Fold, nu prea are sanse sa devina urmatoarea generatie de dispozitive care sa prinda la public.
Motivele sunt descrise intr-un articol publicat de The Verge.
Scepticismul vine din faptul ca istoria ne arata ca, in ciuda faptului ca e captivanta, o tehnologie care intra pe piata prea devreme si care nu rezolva o problema sau nu satisface o cerinta reala a consumatorilor nu are cum sa devina un must have. Si, in consecinta, esueaza lamentabil.
Au fost atatea exemple in ultimii ani: prima generatie de camere 3D la telefoane (HTC Evo 3D), telefonele modulare (Project Ara) si smartwatch-urile (in special, Android Wear) sunt doar cateva dintre ele.
Reteta dezastrului e similara in toate cazurile: se ia o tehnologie care pare atractiva, construiesti cateva prototipuri, urci pe scena si prezinti un produs care nu arata hidos, apoi il arunci pe piata in speranta ca va crea isterie in randul consumatorilor.
Insa, odata ce ajunge in mainile oamenilor, acestia ii descopera defectele si/sau inutilitatea. Prin urmare, un produs ce parea a fi ceva SF transformat in realitate ajunge un zombi.
La acest lucru se adauga pretul extrem de piperat. La aproape 2.000 de dolari, e ca si cum Galaxy Fold nu ar fi lansat deloc. Nu are cum sa devina un produs popular. Da, punctul de vedere al companiei poate fi inteles, care l-a targetat ca un produs destinat fanilor infocati ai Samsung si oamenilor bogati care vor gadgeturi cool doar pentru ca... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 08:04
Samsung va lansa cat de curand un smartphone cu ecran flexibil si incasabil, ceea ce ii va permite gigantului IT sa faca primul telefon care se indoaie.
Producatorul sud-coreean a anuntat ca acest tip de display a trecut deja testele de siguranta din Statele Unite.
Reprezentantii companiei sustin ca ecranele flexibile au aplicabilitate nu numai la dispozitivele mobile, ci si in alte industrii, precum cea auto, militara si a consolelor de jocuri.
Citeste si: Samsung Galaxy X: Cum ar putea functiona ecranul telefonului pliabil al sud-coreenilor (VIDEO)
Dar care e treaba cu ecranele flexibile? De ce acum?
Daca va intrebati ce urmareste Samsung cu aceasta strategie, ei bine, raspunsul este simplu: vrea sa se diferentieze de concurenta.
Am ajuns in acel punct in care smartphone-urile cam seamana intre ele si au functii similare. Ba mai mult, nu mai exista o gama de varf, caci pana si dispozitivele mai ieftine ofera mare parte din functionalitatile celor scumpe.
In plus, utilizatorii nu isi mai schimba telefoanele atat de des ca inainte.
Drept urmare, in al patrulea trimestru din 2017, s-au vandut aproape 408 milioane de smartphone-uri, consemnandu-se o scadere de 5,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, este pentru prima data cand piata telefoanelor mobile intra pe o panta descendenta, potrivit datelor furnizate de Gartner.
Deci este nevoie de o schimbare. Iar Samsung pariaza pe ecranul flexibil.
Acest tip de display OLED (vezi AICI... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 08:39
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta anunta ca din aceasta dimineata vor avea loc testari pentru implementarea sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta "RO-ALERT".
In zonele unde se vor face verificarile pe terminalele conectate la retelele operatorilor de telefonie mobila vor aparea notificari cu mesajul "Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT".
IGSU spune ca aceste testari sunt absolut necesare si apeleaza la intelegerea oamenilor "pentru eventualul disconfort creat".
In etapa ulterioara, IGSU va stabili tipurile de risc si nivelurile de gravitate a evenimentelor pentru care va fi utilizata aplicatia.
De asemenea, se vor cauta solutii tehnice pentru integrarea aplicatiei cu celelalte sisteme informatice utilizate de catre autoritatile care emit avertizari, mai spune Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Sistemul de avertizare a populatiei "RO-ALERT", care urmeaza sa fie implementat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si operatorilor de telefonie mobila, va permite informarea rapida a cetatenilor aflati in zonele cu risc major de dezastre.
Citeste si Arafat va fi responsabil cu aplicatia pentru avertizarea populatiei, chiar daca DGSU are deja una ...citeste mai departe despre "Nu va mirati daca primiti notificari pe telefoanele mobile! Incep testele pentru RO-ALERT" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 11:26
iPhone 8 este un telefon destul de fragil, iar asta ne-o arata testele de rezistenta facute cu noul smartphone lansat recent de catre Apple, scriu cei de la Playtech.ro.
Noile telefoane au renuntat la metal in favoarea unui corp de sticla, iar compania a promis ca decizia nu va avea un impact asupra rezistentei telefoanelor. Unii utilizatori au remarcat, insa, ca telefoanele se zgarie chiar si cand sunt puse in buzunare.
Rezistenta la zgarieturi nu este totuna cu rezistenta la socuri, desi zgarieturile profunde pot face un dispozitiv mai putin rezistent la impacturi. compania SquareTrade a testat cele doua noi telefoane, comparandu-le cu Galaxy Note 8.
Vezi AICI cat de prost se descurca iPhone 8 la un test esential. ...citeste mai departe despre "Cea mai mare asteptare pentru iPhone 8 a fost spulberata de un test extrem de important" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 13:11
Presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a ordonat, marti, armatei sale sa faca o demonstratie de forta, in ideea de a transmite un avertisment Phenianului ca toate capacitatile sale militare vor fi utilizate in cazul in care statul comunist s-ar decide sa atace vecinul din Sud.
Acest ordin a intervenit la cateva ore dupa ce Phenianul a procedat la un tir cu racheta balistica cu raza medie de actiune ce a survolat Japonia.
Astfel, fortele aeriene ale Coreei de Sud au efectuat un exercitiu care a implicat lansarea a opt bombe grele multifunctionale MK 84 de catre patru avioane de vanatoare F-15K pe un poligon din Taebaek, in apropiere de frontiera intercoreeana, in provincia Gangwon, au relatat Yonhap si DPA, citand un responsabil al presedintiei sud-coreene.
Presedintia de la Seul a convocat imediat Consiliul National de Securitate (NSC) de la Seul, reuniunea fiind prezidata de consilierul prezidential pentru securitate nationala, Chung Eui-yong, pentru a dezbate eventualele reactii la provocarea balistica nord-coreeana.
"NSC a condamnat cu fermitate Coreea de Nord pentru incalcarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU prin lansarea din nou a unei rachete balistice, in pofida avertismentelor din partea comunitatii internationale", a subliniat un reprezentant al presedintiei pentru Yonhap.
Ulterior, consilierul presedintelui sud-coreean Chung Eui-yong a avut o convorbire telefonica cu H.R. McMaster, consilierul pentru securitatea nationala al Casei... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 07:45
Operatorii telecom din SUA vor face teste pentru tranzitia telefoniei de la retelele analog la cele digitale, ceea ce ar presupune inlocuirea tuturor numerelor de telefon cu adrese IP.
FCC, comisia federala americana care reglementeaza industria telecom, a aprobat cu unanimitate de voturi testele, care vor presupune transferarea serviciilor de telefonie pe tehnologie digitala pentru a evalua impactul asupra clientilor.
Testarile nu vizeaza tehnologia in sine, deja utilizata la scara larga, si nu vor avea efecte in zona legislatiei si reglementarilor, au precizat reprezentantii FCC.
Testele vizieaza si reactia clientilor
Printre obiectivele testelor se numara reactia clientilor si performantele tehnologiei digitale in situatii de urgenta sau in zone izolate.
"Nu putem solicita in continuare operatorilor sa investeasca atat in retelele vechi, cat si in infrastructura mai noua", a comentat comisarul FCC Ajit Pai, citat de Reuters.
Furnizorii de telefonie fixa vor face astfel primii pasi spre inlocuirea vechilor retele pe baza de sarma de cupru cu infrastructura moderna, pe baza de fibra optica sau chiar wireless.
Clienti din spatiul rural sau din zone izolate au reclamat de-a lungul timpului proasta calitate a serviciilor pe baza de IP, din cauza semnalului slab.
Testarile vor fi pe baza de voluntariat, iar FCC a cerut sa fie derulate diversificat din punct de vedere al densitatii populatiei, structurii demografice si topologice, si conditiilor... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 14:15