Creditele acordate companiilor si gospodariilor din zona euro au scazut cu 0,5% in decembrie, dar intr-un ritm mai lent decat luna precedenta, dupa ce Banca Centrala Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro, transmite Reuters.
Potrivit datelor publicate joi de BCE, creditele acordate sectorului privat au scazut cu 0,5% in decembrie, dupa o contractie de 0,9% in luna precedenta. In schimb, masa monetara M3, un indicator al lichiditatii existente in economie, a crescut cu 3,6% in ritm anual in luna decembrie, potrivit Agerpres.
Bancile din zona euro, in special in tarile afectate de criza, au restrans creditarea in asteptarea noilor norme de capital si a testelor de stres in timp ce companiile au redus investitiile. mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 15:39
Banca Centrala Europeana s-a angajat sa dea publicitatii, pe 4 noiembrie, evaluarea facuta pe sistemul bancar din zona euro. Aceasta ar trebui sa evidentieze eventualele vulnerabilitati ale unor banci in fata unui nou val al recesiunii economice.
Oficial, Banca Centrala Europeana a refuzat un intreg sir de cereri de tratament preferential in aceasta perioada, insa vestile din culise nu sunt atat de incurajatoare in ceea ce priveste rezultatul analizei. Inspectorii bancari par sa fi revizuit o parte din chestionare,pe masura ce bancile au esuat in a furniza informatiile necesare unei analize temeinice, au declarat, sub protectia anonimatului, surse din sistem pentru agentia de presa Reuters.
Momentul adevarului sau al compromisului?
Situatia ar duce la pierderea reputatie institutiei bancare cordonatoare pe zona euro, fapt ce ar putea discredita si bancile de traditie din regiune. Reprezentantii Bancii centrale Europene au refuzat sa comenteze pe acest subiect, dar au anuntat ca mentin data finala din calendar pentru prezentarea concluziilor.
O prima situatie privind evaluarea corecta sau incorecta a activelor bancare detinute de cele mai importante 130 de banci din zona euro va fi facuta pe 26 octombrie. Rezultatul preliminar va fi insotit si de o analiza a nevoilor de lichiditati a bancilor pentru a face fata unei noi crize economice.
Scurgerea informatiilor referitoare la analiza BCE afecteaza deja cateva banci din zona euro, Monte dei Paschi din Italia... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 08:16
Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat, luni, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy.
"Trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii", a declarat aceasta in primul interviu acordat dupa numirea sa la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara.
In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne, spune Nouy pentru Financial Times, citata de AFP si preluata de Agerpres.
Daniele Nouy, presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara
Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.
Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, urmeaza sa fie responsabila de supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu luna noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate de Daniele Nouy ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene,... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:27
Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa acorde fondului de urgenta al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct bancile din regiune aflate in dificultate, cu conditia ca guvernul de care apartile institutia respectiva sa investeasca si capital propriu.
Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.
"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.
Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.
Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:50
Ministrii de finante din zona euro vor aproba astazi imprumutul de aproximativ 100 miliarde de euro catre Spania, destinat recapitalizarii bancilor din aceasta tara. Valoarea exacta a imprumutului va fi determinata in luna septembrie.
Ministrii de finante vor participa la o conferinta telefonica pentru a ajunge la un acord privind memorandumul de intelegere cu Spania, precizand conditiile de acordare a ajutorului. Ajutorul financiar va fi platit Spaniei in totalitate pana la sfarsitul anului 2013, potrivit Reuters.
Inainte insa ca Spania sa stabileasca suma exacta de care are nevoie trebuie sa vada rezultatele auditului pentru sectorul bancar.
"Planul este sa aprobam in mod oficial proiectul ca atare", a spus un oficial al zonei euro. "Restul va aparea la sfarsitul acestui an, cu rezultatele testelor de stres in randul tuturor bancilor, care vor aparea in septembrie, clarificand suma exacta necesara pentru recapitalizare si trasand calea catre planurile de reorganizare care vor fi elaborate in octombrie".
Parlamentul spaniol a aprobat vineri un plan de economii de 65 miliarde de euro, care consta in reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, masuri ce vor adanci recesiunea deja existenta in Spania.
Memorandumul prevede ca 14 grupuri bancare din Spania, care reprezinta aproximativ 90% din sistemul bancar spaniol, vor fi analizate pentru a se stabili sumele necesare pentru recapitalizare. Testele de stres vor fi gata la jumatatea lunii septembrie.
Madrid... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 12:25
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Liderii europeni au reusit in ultimele saptamani sa salveze zona euro de la colaps, dar nu au castigat inca razboiul. Ei nu au gasit deocamdata o cale de a ruduce dependenta periculoasa dintre statele indatorare si banci.
"Daca nu reduci dependenta dintre datoriile suverane si banci, inevitabil, statul va fi afectat de riscurile bancilor, iar bancile vor fi afectate de riscurile statului", este de parere Jean Pisani-Ferry, director Bruegel, potrivit Reuters.com.
Timp de aproape 10 ani, bancile europene si-au facut de cap cu datoriile in crestere ale zonei euro, avand de partea lor reglementarile nationale, care aproape ca nici nu faceau distinctie intre obligatiunile germane, grecesti sau italienesti. Cu toate acestea, au invatat pe propria piele ca nu exista active fara riscuri.
Cand adevarata dimensiune a datoriei publice grecesti a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2009, pietele financiare au intrat in panica, dand nastere unui cerc vicios al cresterii dobanzilor, scaderii ratingurilor si problemelor de lichiditate a bancilor.
Un cerc vicios
Economistii numesc acest fenomen, "bucla feedback-ului negativ". Guvernele slabite sunt mai putin capabile sa garanteze pentru bancile lor, care la randul lor sunt slabite de deprecierea valorii obligatiunilor pe care le detin.
Cand agentiile de rating scad ratingurile unor tari precum Italia, Spania si Portugalia, sunt lovite automat si bancile care le finanteaza datoriile si care se pot confrunta la randul lor cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:18
Autoritatea Bancara Europeana a luat o hotarare de care depinde viitorul zonei euro: datoriile suverane trebuie platite, cat mai repede posibil. Multi analisti spun de mult timp acest lucru, iar acum situatia este cu atat mai grava, cu cat bancile au inceput sa se "roage" ca Europa sa nu intre in faliment.
Autoritatea Bancara Europeana le-a cerut bancilor sa isi majoreze capitalul cu 114 miliarde de euro (peste 153 miliarde de dolari), pentru a respecta minimul de 9% de capital necesar, conform prevederile din octombrie, scrie Business Insider.
In urma testelor de stres din iulie, investitorii au pus la indoiala capacitatea Autoritatii Bancare si s-au aratat sceptici ca bancile ar putea strange fonduri.
Printre bancile expuse la criza datoriilor suverane se numara mai multe institutii bancare din Italia, Germania, dar si din Spania si Irlanda.
Tinand cont de numarul mare de banci expuse la criza datoriilor, decizia S&P care a anuntat ca vrea sa retrogradeze mai multe tari din zona euro, nu mai poate fi o surpriza.
Printre bancile vizate se numara BNP Paribas, cu o expunere pe datoriile suverane de 33,92 miliarde euro, Bank of Ireland, cu o expunere de cinci miliarde euro si UBI Banca, din Italia, cu o expunere de 8,2 miliarde euro.
De asemenea, pe lista bancilor vizate se mai afla si cateva institutii bancare din Germania, printre care Commerzbank (expunere 16,26 miliarde de euro), DZ Bank (expunere 7,65 de miliarde de euro) si Landesbank... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:12