Vulnerabilitatea sistemului bancar italian nu mai este un secret pentru nimeni, dar situatia in care se regaseste banca Monte dei Paschi, cea mai veche institutie bancara din lume, reflecta cel mai bine pericolul care ameninta institutiile de credit din tara europeana.
Fara o infuzie de capital, a treia mare banca a Italiei ar putea ramane fara lichiditati in urmatoarele patru luni, desi estimarile anterioare aratau ca visteria bancii va mai rezista totusi pana la sfarsitul lui 2017, anunta CNBC.
Economistii anticipasera initial ca rezerva de 10,6 miliarde de euro ii va permite bancii sa mai supravietuiasca un an, dar au revenit la inceputul acestei luni pentru a anunta ca termenul s-a redus la doar 4 luni.
Monte dei Paschi se afla intr-o pozitie vulnerabila de mai multi ani, dar instabilitatea politica inregistrata la sfarsitul acestui an in Italia a grabit declinul institutiei de credit din peninsula.
Tot din aceasta saptamana, tranzactiile cu actiuni Monte de Paschi au fost suspendate, dupa ce acestea au scazut cu 12 procente atingand cea mai scazuta cotatie de la listarea pe bursa a bancii, din 1999.
Cu toate acestea, banca a reusit sa adune 500 de milioane de euro in cadrul unei campanii de conversie a datoriilor in actiuni, dar suma reprezinta doar 10% din minimul necesar de 5 miliarde de euro.
O interventie a statului pentru recapitalizarea bancilor din peninsula este tot mai probabila, iar Parlamentul de la Roma a aprobat deja un plan de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:09
Banci din Italia, Irlanda, Spania si Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de rezistenta, sau testul de stres, realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeana de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), relateaza Reuters.
Autoritatea a testat 51 de banci din Uniunea Europeana, dar editia din 2016 a testului de rezistenta are cateva schimbari fata de testele din anii anteriori, informeaza News.ro.
Din cele 51 de banci testate, cele mai slabe rezultate, dupa nivelul indicatorului Tier 1 al capitalului propriu, au fost inregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44), Allied Irish (Irlanda, 4,31), Raiffeisen (Austria, 6,12), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15), Banco Popular (Spania, 6,62), Unicredit (Italia, 7,1), Barclays (Marea Britanie, 7,3), Commerzbank (Germania, 7,42), SocGen (Franta, 7,5), Deutsche Bank (Germania, 7,8), Criteria Caixa ...citeste mai departe despre "Bancile cu cele mai proaste rezultate la testele de stres. Patru sunt si in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Iulie 2016, ora 13:38
Mugur Isarescu a anuntat, miercuri, ca incepand de anul viitor toate bancile din Romania vor fi verificate dupa criterii europene.
"Banca Nationala realizeaza periodic teste de stres, folosind metodele pe care le foloseste si Autoritatea Bancara Europeana. Mai mult, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa deruleze, anul viitor, un exercitiu de evaluare comprehensiva a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeana", a explicat guvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte dedicate problemelor legate de creditele neperformante in regiune.
Potrivit acestuia, masura face parte din setul de decizii care "au contribuit si continua sa contribuie la stabilizarea sistemului bancar" si "reducerea ratei creditelor neperformante".
Dar de ce sunt necesare astfel de teste de stres?
Daca o ...citeste mai departe despre "Isarescu face un anunt important pentru bancile din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 13:07
Banca Centrala Europeana si-a dat acordul initial in privinta masurilor prin care 13 banci comerciale intentioneaza sa acopere deficitele de capital evidentiate in cadrul testelor de stres publicate la finele lunii octombrie.
"Consiliul de Supraveghere a aprobat vineri proiectele pentru capitalizarea bancilor la care au fost identificate deficiente. Cele 13 banci cu deficit de capital vor avea la dispozitie intre sase si noua luni sa acopere deficitul si sa implementeze programele prezentate", a declarat un purtator de cuvant BCE, care a adaugat ca proiectele de recapitalizare necesita acordul final din partea consiliului guvernator al BCE, potrivit Mediafax.
In octombrie, BCE a publicat rezultatele unei analize privind 130 de institutii bancare din zona euro, in urma careia a rezultat ca 25 de banci au nevoie de capital suplimentar in valoare de 25 de miliarde de euro.
Testele BCE au fost realizate pe baza situatiilor financiare ale bancilor de la finele anului 2013, iar 12 dintre cele 25 de institutii la care au fost indentificate probleme au operat intre timp majorari de capital in valoare cumulata de 15 miliarde de euro.
Dintre institutiile de credit care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE, banca italiana Monte dei Paschi a inregistrat cel mai mare deficit de fonduri, in valoare de 2,1 miliarde de euro. mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:50
Oficialii de la Banca Central Europeana (BCE) intentioneaza sa ofere bancilor un ragaz de 48 de ore pentru a analiza rezultatele finale ale testelor de stres inainte de a le da publicitatii, in luna octombrie, ceea ce risca sa-i nemultumeasca pe bancherii care spun ca au nevoie de mai mult timp, au declarat miercuri pentru Reuters doua surse din interiorul BCE.
Banca Centrala Europeana va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 128 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor si de asemenea a capacitatii lor de qa face fata socurilor si stresului. Analiza, de o complexitate si profunzime fara precedent in Europa, este destinata sa restabileasca increderea in sistemul financiar din zona euro.
Potrivit unei surse, in urma cu aproximativ doua saptamani bancile au trimis catre BCE rezultatele preliminare ale testelor de stres derulate impreuna cu Autoritatea Bancara Europeana (EBA).
"In consecinta majoritatea bancilor ar trebui sa stie daca au avut sau nu probleme cu testele de stres", a declarat sursa.
Insa BCE are o sarcina dificila intrucat incearca sa mentina secretul testelor si sa evita incalcare regulilor privind dezvaluirea de informatii, iar pe de alta parte sa nu impuna bancilor cerinte de capital pe care ar avea probleme sa le indeplineasca.
BCE sustine ca termenul limita de 48 de ore este doar un element in... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 11:21
Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor", a declarat Cinteza la un forum bancar.
El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.
Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:02
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri ca oficialii institutiei nu vor ezita "sa pice" banci in testele de stres, BCE fiind hotarata sa isi demonstreze vigilenta in calitate de supraveghetor al banciilor.
"Trebuie ca unele banci sa nu treaca. Daca trebuie sa pice, vor pica. Nu exista nicio indoiala", a afirmat Draghi la Frankfurt, intr-un interviu la televiziunea Bloomberg, dupa ce BCE a publicat planul de verificare a bancilor.
BCE va evalua, in trei etape, soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca preconditie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor.
Institutia de la Frankfurt a confirmat miercuri ca testul asupra calitatii activelor bancilor va presupune standarde mai stricte privind ratele de adecvare a capitalului. Astfel, pentru a primi "nota de trecere", bancile ar trebui sa aiba o rata de adecvare a capitalului de cel putin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, in conformitate cu criteriile Basel III.
Evaluarile vizeaza cele mai mari 128 de banci din zona euro.
"Testul este credibil intrucat obiectivul final este restabilirea sau intarirea increderii sectorului privat in soliditatea bancilor, in calitatea bilanturilor lor contabile. Acesta este obiectivul final, de a avea bani din sectorul privat care sa intre in industria bancara", a aratat Draghi.
Joerg Asmussen, membru in board-ul BCE, a declarat in aceasta luna ca este a treia si ultima sansa de a restabili... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:38
Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.
Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.
Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.
Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.
O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.
Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar
BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
Piraeus Bank se asteapta sa treaca testele de stres care ar urma sa fie derulate pana la sfarsitul anului, pentru a convinge reprezentantii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International ca sistemul bancar elen are o capitalizare adecvata.
In iunie, grupul bancar elen Piraeus Bank anunta ca majorarea sa de capital a depasit asteptarile, in conditiile in care suma subscrisa de investitorii privati a fost aproape dubla fata de minimul necesar pentru a evita nationalizarea, transmite Reuters.
Piraeus Bank a precizat ca a strans de la investitorii privati 19,83% sau 1,455 miliarde de euro din necesitatile sale totale de recapitalizare, in valoare de 7,34 miliarde de euro.
Dupa finalizarea procesului, valoarea bancii este estimata in prezent la noua miliarde de euro, iar indicele de adecvare a capitalului la 14,5%, unul dintre cele mai ridicate din randul principalelor patru banci elene.
"Sunt sigur ca testele de stres vor arata ca Piraeus nu are nevoie de capital suplimentar", le-a declarat jurnalistilor Michalis Sallas, presedintele grupului bancar elen, dupa adunarea generala anuala a actionarilor.
Michalis Sallas a participat luni la intalnirea sefilor principalelor banci din Grecia cu premierul Antonis Samaras si ministrul de Finante, unde s-a cerut institutiilor elene de creditare sa ajute la atenuarea deficitului de lichiditate si sa sprijine
redresarea economiei.
"Lichiditatile sunt necesare", a afirmat Sallas,... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 10:44