Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat sambata testarea unui "lansator de rachete multiplu la scara larga", a informat duminica agentia de presa nord-coreeana ACT, relateaza AFP.
Dupa test, Kim a declarat ca acest sistem nou dezvoltat este o mare arma si s-a exprimat marea sa apreciere fata de oamenii de stiinta care au proiectat-o si construit-o, a indicat ACTC.
Statul major interarme din Coreea de Sud a descris sambata acest test nord-coreean ca si pe cel cu doua rachete balistice cu raza scurta de actiune.
"Testul a aratat ca toate detaliile tactice si tehnologice ale sistemului au indeplinit corect standardele care au fost stabilite", potrivit ACTC.
Coreea de Nord trebuie sa continue sa consolideze dezvoltarea armelor "pentru a combate cu hotarare amenintarile militare si presiunea crescanda din partea fortelor ostile", a declarat Kim citat de ACTC.
Testul de sambata a fost cel mai recent dintr-o serie de teste cu rachete cu raza scurta de actiune efectuate in august de Coreea de Nord pentru a-si exprima nemultumirea fata de manevrele militare comune efectuate de fortele sud-coreene si americane. Aceste manevre s-au incheiat recent. ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord continua testarile armelor. Kim Jong Un a fost foarte multumit" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 12:57
Intr-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean, publicat de agentia de stat KCNA, este precizat ca atitudinea americanilor este "foarte ingrijoratoare" si ca ei au fost impotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul ca au pus presiune unilaterala pe nord-coreeni pentru a-si abandona armele nucleare.
"Am anticipat ca Statele Unite vor veni cu o idee constructiva, gandindu-ne vom primi ceva la schimb", se arata in comunicat, adaugandu-se ca "determinarea pentru dezarmare nucleara s-ar putea sa scada".
"SUA gresesc daca vor considera ca Nordul va fi fortat sa accepte aceste cereri de tip gangster", este precizat in comunicat.
Aceste afirmatii vin in contrast cu declaratiile lui Mike Pompeo, care a declarat ca au fost facute progrese in discutiile sale cu oficialii nord-coreeni.
Vorbind in fata reporterilor dupa o zi si jumatate de discutii la Phenian, Pompeo a afirmat ca cele doua parti au cazut de acord sa organizeze noi discutii pe 12 iulie privind repatrierea ramasitelor americanilor ucisi in Razboiul Coreean si au discutat despre "modalitatile" de a distruge o facilitate pentru testarea motoarelor de rachete.
Pompeo a adaugat ca a "petrecut mult timp" discutand despre o cronologie a dezarmarii nucleare.
"Cred ca am facut progrese privind fiecare element al discutiilor noastre", a precizat el, adaugand ca "in alte locuri mai este de muncit". ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord acuza... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 12:47
Coreea de Nord a efectuat, joi, ceea ce prezinta drept distrugerea instalatiei sale de testare nucleara Punggye-ri, declansand o serie de explozii, in decurs de mai multe ore, in prezenta unor jurnalisti straini.
Detonarile au avut loc inaintea unui summit intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, programat pe 12 iunie la Singapore, asupra caruia pluteste o incertitudine.
Phenianul si-a anuntat planul de a-si distruge "in intregime" instalatia de la Punggye-ri, in nord-estul tarii, iar cativa jurnalisti straini au fost invitati sa observe operatiunea, transmite Associated Press.
Exploziile la instalatia de testare nucleara, sapata in munti din nord-est, intr-o regiune putin populata, au vizat trei tuneluri subterane si un numar de turnuri de observatie din imprejurimi.
Demolarea a avut loc pe fondul unei noi "salve verbale" vizand Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepresedintele Mike Pence drept o "marioneta politica" si a amenintat ca este pregatit in egala masura de o confruntare nucleara sau negocieri.
Hotararea Nordului de a-si demola instalatia de la Punggye-ri este considerata un semn de bunavointa din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosfera pozitiva inainte de summit.
Insa acest lucru nu este ireversibil si este necesar sa fie urmat de o serie de masuri semnificative in vederea intrunirii cerintelor lui Trump de "denuclearizare".
Prin faptul ca a invitat presa straina - in principal... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 16:19
Drew Kelly este un fotograf din Coreea de Nord, care a gasit o utilitate aparte a Instagram si a aplicatiei VSCOCam. Nu foloseste platformele pentru a distribui poze cu mancarea de la pranz, ci pentru a arata publicului o fata a Coreei de Nord pe care nu o cunoastem.
Majoritatea oamenilor au o multime de preconceptii despre tara condusa de Kim Jong Un, care starneste numeroase controverse si conflicte prin actiunile sale. De la teste nucleare pana la atacuri cibernetice, evenimentele care au avut loc anul trecut au atras atentia lumii intregi, si nu intr-un sens pozitiv.
Totusi, Drew Kelly, care si-a petrecut ultimii trei ani ca profesor in Phenian, arata ca nu ai de ce sa te temi, atat timp cat ai o minte deschisa si respect fata de obiceiurile, oamenii si lucrurile nefamiliare.
Fotograful a folosit contul de Instagram pentru a infatisa viata obisnuita a coreenilor. Obiectivul, spune el, este de a face in asa fel incat sa fim parte la voiajul sau si de a vedea macar o parte din ce vede el.
Vezi AICI galeria FOTO care te va fascina! ...citeste mai departe despre "Saracia si comunismul din Coreea de Nord, vazute prin filtre de Instagram" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 11:47
Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeana pentru discutii a anuntat ministerul sud-coreean al Unificarii, responsabil pentru relatiile intercoreene. Discutiile vor avea loc marti.
"Coreea de Nord ne-a transmis in aceasta dimineata un mesaj, indicand ca accepta propunerea de discutii pentru 9 ianuarie, facuta de Sud", a declarat pentru AFP un oficial al ministerului.
Intalnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor doua tari unde a fost semnat armistitiul in razboiul din Coreea (1950-1953).
Purtatorul de cuvant al ministerului sud-coreean al Unificarii, Baek Tae-Hyun, a declarat jurnalistilor ca aceste discutii vor aborda in principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfasura intre 9 si 25 februarie, si "chestiunea imbunatatirii relatiilor intercoreene".
Acest dialog va avea loc dupa doi ani de degradare a climatului in peninsula, perioada in care Phenianul a efectuat trei teste nucleare si si-a sporit numarul incercarilor de lansare a rachetelor balistice.
Astazi, regimul nord-coreean afirma ca si-a atins obiectivul militar, de a fi in masura sa ameninte cu lovituri nucleare intreg teritoriul continental american.
Intre timp, cele doua state coreene si-au repus in functiune, miercuri, legatura lor telefonica, taiata din 2016.
Pe de alta parte, Washingtonul si Seulul au convenit joi seara sa-si amane manevrele militare prevazute in timpul Jocurilor Olimpice de Iarna, un semn de calm dat regimului... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 05:01
Dupa ce lansarile de rachete din 2017 au speriat multi oameni si au dus la exercitii in tarile din raza de actiune a acestora, Phenianul a anuntat ca testele nucleare vor continua si in anul 2018.
Regimul lui Kim Jong Un a laudat toate testele nucleare si cele cu rachete care au avut loc in acest an, declarand statul comunist o putere nucleara "invincibila" si "responsabila", transmite presa nord-coreeana de stat, citata de International Business Times.
Nord-coreenii au transmis lumii "sa nu se astepte la vreo schimbare in politica" tarii. "Entitatea sa ca putere invicibila nu poate fi nici subminata, nici eliminata", a adaugat agentia nord-coreeana de presa.
In raportul dat publicitatii sambata, este prezentata dezvoltarea unor noi arme, inclusiv o racheta balistica intercontinentala capabila sa atinga Statele Unite, dar si testarea unei bombe cu hidrogen.
Phenianul a efectuat 16 teste cu rachete in acest an, iar pe 3 septembrie a efectuat cu succes al saselea si cel mai puternic test al unei bombe cu hidrogen.
Citeste si:
Kim Jong-un l-ar fi executat pe generalul care supraveghea testele nucleareMarturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatateaChina se pregateste de razboi nuclear: Cetatenii, sfatuiti ce sa faca in caz de atac ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord testeaza bomba cu hidrogen in 2018: "Suntem o putere nucleara invincibila"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 16:55
Presedintele american Donald Trump si omologul sau chinez Xi Jinping au convenit, luni, in cadrul unei convorbiri telefonice, sa creasca presiunile asupra Coreei de Nord printr-o aplicare riguroasa a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a anuntat luni Casa Alba.
Cei doi lideri au discutat "in legatura cu dispretul manifestat de Coreea de Nord fata de comunitatea internationala si eforturile sale de a destabiliza Asia de Nord-Est", a adaugat presedintia americana.
Donald Trump se afla la New York pentru a participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, in cadrul careia va rosti marti primul sau discurs in calitate de presedinte al SUA, insa Xi Jinping nu participa in acest an la eveniment.
Ministrii Afacerilor Externe din tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni joi pentru a discuta cu privire la proliferarea armelor de distrugere in masa si amenintarea nucleara reprezentata de Coreea de Nord.
"Vom avea numeroase ocazii sa discutam despre aceasta cu numerosi lideri internationali", a declarat luni dimineata secretarul de stat american Rex Tillerson, inaintea unei reuniuni cu omologii sai japonez si indian la New York. "Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU vorbesc intr-adevar ele insele" si exprima "o viziune unanima a ceea ce trebuie sa se faca pentru ca Phenianul sa-si modifice atitudinea", a adaugat oficialul american.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in aceasta vara doua serii de sanctiuni din... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 23:23
Coreea de Nord a lansat inca o racheta balistica deasupra Japoniei, fiind a doua astfel de actiune in ultimele saptamani.
Reprezentanti ai armatei sud-coreene sustin ca racheta a ajuns la o altitudine maxima de aproximativ 770 de kilometri si a avut un parcurs de 3.700 de kilometri, inainte de a cadea in Marea Hokkaido, transmite BBC.
Tot sud-coreenii au indicat ca lansarea - prima de la inasprirea sanctiunilor impuse de ONU - a fost facuta din poligonul Sunan, district in care se afla si aeroportul international nord-coreean.
SUA si Japonia au afirmat ca ar putea fi vorba despre o racheta cu raza medie de actiune si, conform estimarilor initiale, de aceasta data racheta a zburat la o inaltime si la o distanta considerabil mai mari decat cea lansata in 29 august.
Dispozitivul a survolat insula japoneza Hokkaido (nord) la orele 07:26 (joi, 22:06 GMT), au precizat autoritatile nipone, subliniind ca sistemul de avertizare J-Alert a fost declansat in mai multe regiuni din nordul arhipelagului.
"Trece o racheta. Trece o racheta. Se va intampla probabil deasupra Insulei Hokkaido din directia Oceanului Pacific. Mai ales nu strangeti obiectele pe care le puteti gasi", a precizat sistemul de alarma.
Premierul nipon Shinzo Abe a declarat ca tara sa "nu va tolera niciodata" actiunile periculoase ale Coreei de Nord.
"In cazul in care Coreea de Nord va continua sa mearga pe acest drum, nu va avea un viitor stralucit", a spus el.
In Coreea de Sud, presedintele... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 07:26
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a exprimat, marti, impotriva unor noi sanctiuni impotriva Phenianului, calificandu-le drept "inutile si ineficiente", avertizand totodata ca "angajarea intr-o isterie militara" in jurul Coreei de Nord "nu are niciun sens" si "poate sa duca la o catastrofa planetara".
"Angajarea intr-o isterie militara nu are sens (...) Toate acestea pot duce la o catastrofa planetara si la un numar mare de victime", a avertizat seful statului rus, relateaza France Presse.
Citeste si Coreea de Nord ar fi transportat o racheta balistica pe coasta de vest, pregatindu-se de un nou test
"Rusia condamna aceste exercitii" ale Coreei de Nord, care a anuntat ca a efectuat cu succes duminica un test cu "bomba cu hidrogen". "Credem ca este o provocare. Dar recurgerea la orice fel de sanctiuni in acest caz este inutila si ineficienta", a spus Putin, in cadrul summitului BRICS, grupul celor cinci tari emergente (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), ce a avut loc la Xiamen, in sud-estul Chinei.
Potrivit presedintelui rus, Coreea de Nord nu va renunta la dezvoltarea programului sau nuclear sub presiunea sanctiunilor, intrucat considera acest program drept o problema de securitate, relateaza RIA Novosti. "Prin urmare, trebuie sa incercam sa initiem un dialog intre toate partile implicate", a pledat Vladimir Putin.
Pe de alta parte, el a criticat orice fel de raspuns militar posibil, o optiune pe care Washingtonul nu a exclus-o: "Angajarea... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 15:13