In Irak si Siria, lucrurile par sa nu mai mearga multumitor pentru teroristii gruprarii Statul Islamic (ISIL). Teritoriile pierdute, numarul scazut de recruti din ultima perioada si anuntul unei ofensive iminente a trupelor irakiene si americane impotriva "capitalei califatului ISIL", Mosul, par sa prevesteasca sfarsitul gruparii in regiune.
Expertii in securitate cred insa ca nu va fi vorba de o anihilare a gruparii teroriste, ci de o raspandire a terorismului jihadist pe aproape toate continente, principalele tinte fiind, desigur, tarile occidentale, informeaza IB Times.
Spania, o noua tinta
"Occidentul nu trebuie sa isi faca iluzia ca Statul Islamic o sa accepte infrangerea. Ar trebui sa se concentreze pe contracararea a ceea ce pare a fi planul B al gruparii teroriste", sustin Brian Michael Jenkins si Colin Clarke, doi analisti ai Rand Corporation, un think tank american din domeniul securitatii.
Faptul ca adeptii ISIL incep sa se imprastie in cele 4 zari pentru a raspandi teroarea in restul lumii este demonstrat de recenta retinere de catre fortele de securitate din UE a 5 suspecti de terorism, acuzati de formarea unei celule cu ramificatii in Spania, Belgia si Germania.
4 dintre suspecti sunt spanioli, in vreme ce al cincilea este un cetatean marocan. Spania pare sa fi revenit, astfel, in atentia teroristilor jihadisti, in ultimele luni, fortele de securitate din regatul iberic operand 143 de retineri in randul militantilor islamici.
O pagina de... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:30
1Peste 50.000 de oameni nu au fost lasati sa intre in Turcia anul acesta, iar aproape 6.000 de suspecti de legaturi cu gruparea terorista Statul Islamic au fost retinuti de autoritatile turce. Jumatate dintre ei sunt cetateni straini.
Numarul strainilor suspecti de terorism retinuti in Turcia in 2016 a ajuns astfel sa egaleze totalul celor retinuti intre 2011 si 2015, informeaza Ministerul turc de Interne, citat de Daily Sabah.
Intre 2011 si 2015, fortele de ordine din Turcia au deportat in tarile de origine 3.290 de suspecti de terorism si au refuzat accesul in tara pentru 38.269 de persoane.
Guvernul de la Ankara a fost nevoit sa adopte masuri draconice in privinta securitatii dupa ce o serie de atentate sangeroase, printre care si cel petrecut in luna iunie pe aeroportul Istanbul, au starnit panica in randul populatiei locale si a turistilor. mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 13:37
1Satui de atentatele frecvente organizate de reteaua terorista a Statului Islamic din Turcia, oficialii de la Ankara au decis sa creasca miza pentru capturarea liderilor jihadisti.
Recompense totalizand 42 de milioane de lire turcesti (aproximativ 14 milioane de dolari) au fost puse pe capetele a 23 de teroristi, trei dintre acestia fiind cotati la 1,4 milioane dolari fiecare, anunta International Business Times.
Lista terorii
Lista neagra intocmita de autoritatile turce ii include pe cei trei capi ai retelei teroriste si alti 20 de membri ai gruparii, dintre care cel putin 3 sunt femei.
Ilhami Bali este personajul pe care fortele de securitate de la Ankara vor sa puna mana cu orice pret, acesta fiind banuit ca este liderul suprem al retelei ISIL din Turcia.
Un alt terorist cotat la 1,4 milioane de dolari, Mustafa Dokumaci, pare sa fie in spatele atacurilor indreptate impotriva oponentilor kurzi care lupta cu Statul Islamic in Siria si Irak.
Pentru fiecare dintre ceilalti 20 de indivizi inclusi pe lista terorii din Turcia, autoritatile de la Ankara ofera recompense de 530.000 de dolari in cazul in care informatiile oferite de public pot duce la capturarea acestora.
Stare de alerta
Masura adoptata de Ankara vine dupa ce autoritatile turce au fost criticate pentru lipsa de securitate din tara, mai multe atentate organizate de Statul Islamic (ISIL), Partidul Muncitoresc al Kurzilor (PKK) sau extremistii de stanga au facut sute de victime in principalele... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:07
1Perspectiva in care adeptii Statului Islamic sau ai altei grupari teroriste ar avea acces si cunostintele necesare pentru a folosi o arma nucleara a devenit un motiv de ingrijorare pentru guvernul britanic.
Michael Fallon, secretarul Apararii din cabinetul Cameron, a admis ca un astfel de scenariu reprezinta o ingrijorare evidenta pentru oficialii din Marea Britanie, care stau acum cu spaima in san, relateaza ziarul The Independent.
Cu ochii pe exporturi
Pentru moment, britanicii nu pot decat sa impuna conditii draconice in privinta exportului de tehnologie care ar putea fi folosita de gruparile teroriste pentru a face o bomba nucleara.
"Este cu siguranta un motiv de ingrijorare ca vom vedea actori ne-statali cu posibilitati financiare si cunostinte tehnice care ar putea sa puna mana pe o arma nucleara. De aceea si mentinem o serie de criterii dure in ceea ce poriveste exportul tehnologiilor care ar putea fi folosite la un astfel de dispozitiv si suntem mereu in garda", a explicat Michael Fallon.
La sfarsitul acestei luni, marile puteri militare ale lumii vor participa la Washington la un summit pe tema pericolului terorismului nuclear, al patrulea de acest tip din 2010 si pana in prezent.
In Strategia de Aparare a Marii Britanii din 2015 se mentioneaza ca riscul unui atac terorist cu arme nucleare, chimice sau biologice va creste in anii urmatori.
Granite stranse
Secretarul de Interne, Theresa May, a anuntat ca, in urma atentatelor teroriste din... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 18:25
Proverbul "Cand doi se cearta, al treilea castiga!" pare sa fie aplicabil si in cazul conflictului care a izbucnit intre Arabia Saudita si Iran, in acest caz jihadistii Statului Islamic tragand foloasele.
Analistii consultati de postul CNBC avertizeaza ca tensiunile dintre Riad si Teheran risca sa afecteze negocierile de pace din Siria, teroristii gruparii ISIL fiind singurii avantajati intr-o astfel de situatie.
O regiune a conflictelor
Orientul Mijlociu este deja afectat de conflictele aparute in ultimii ani in Siria, Irak si Yemen, iar gestul autoritatilor saudite de a executa un cleric al minoritatii siite din tara nu face decat sa puna gaz pe foc intr-o zona deja destabilizata.
Tensiunile intervenite intre cele doua mari puteri sectare din regiune sunitii (Arabia Saudita) si siiti (Iran) au format rapid tabere mai largi, alte state cu o populatie majoritar sunita: Bahrain, Sudan si Emiratele Arabe Unite aratanbdu-se solidare cu Arabia Saudita.
In acelasi timp insa, analistii considera ca o escaladare a tensiunilor dintre Arabia Saudita si Iran anuleaza orice sansa de pace in regiune in perioada imediat urmatoare.
Din perspectiva lor, ISIL, gruparea care a ocupat zone importante din Irak si Siria pe fondul lipsei de autoritate a guvernelor locale, ar putea beneficia de climatul si mai agitat care se prefigureaza in Orientul Mijlociu.
Atrasi in vartej
"Incetarea relatiilor diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran vine in contextual unui razboi... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:14
1Kerim Amara, unul dintre comandantii Statului Islamic, a fost luat prizonier de catre fortele kurde din Siria si a facut dezvaluiri despre cum i-ar fi ajutat Turcia pe militantii ISIL.
Un corespondent Sputnik din Turcia i-a luat un interviu tunisianului de 31 de ani si sustine ca a aflat detalii despre rolul Turciei in razboiul jihadistilor.
Kerim Amara s-a alaturat Statului Islamic in 2013, devenind comandant al organizatiei teroriste. El a fost capturat in 2015 de catre fortele kurde.
Dupa ce a luptat timp de un an in Ramadi de partea Statului Islamic, Amara a fost trimis in Alep, unde s-a batut cu Armata Siriana Libera mai bine de doua luni. Ulterior a ajuns in Kobani, unde a si fost capturat.
Povestind despre activitatea sa la comanda ISIL, Amara a aratat ca Turcia a ajutat reteaua jihadista sa isi gaseasca noi membri.
"Cat timp am luptat pentru Daesh (Statul Islamic - n.red.), nu am auzit niciodata ca Turcia sa impiedice procesul de accesiune a noilor membri. Din ...citeste mai departe despre "Un comandant al Statului Islamic dezvaluie cum i-ar fi ajutat Turcia pe jihadisti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 11:56
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins, joi, acuzatii ruse potrivit carora tara sa achizitioneaza petrol de la gruparea terorista Statul Islamic si i-a provocat pe acuzatori sa-si dovedeasca acuzatiile.
Turcia procura petrol si gaze naturale de la surse cunoscute, iar cei care acuza tara ca ar cumpara aceste resurse de la Statul Islamic este necesar sa-si dovedeasca acuzatiile, a declarat joi Erdogan, relateaza Reuters.
Avion rusesc doborat de Turcia: Moscova acuza Ankara ca face afaceri cu Statul Islamic
Presedintele turc a spus, intr-un discurs pe care l-a sustinut in fata unui grup de oficiali la Ankara, ca Turcia adopta masuri in vederea stoparii traficului cu petrol la frontiere - o sursa-cheie de venit pentru gruparea jihadista.
El i-a provocat pe cei care sustin contrariul "sa o dovedeasca", subliniind ca sunt niste "calomniatori".
Asemenea afirmatii sunt "rusinoase", a apreciat presedintele turc, subliniind ca Rusia este cel mai important furnizor in ...citeste mai departe despre "Provocarea Turciei: Dovediti ca am cumparat petrol de la Statul Islamic!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:24
Secretarul american de Stat John Kerry a declarat, marti, ca Statele Unite au demarat o operatiune alaturi de Turcia pentru a ajuta aceasta tara sa isi securizeze granita cu Siria, frontiera folosita de militantii Statului Islamic pentru a trafica bunuri, dar si de luptatorii straini pentru a ajunge in Orientul Mijlociu.
Kerry a aratat, intr-un interviu acordat CNN, ca 75% din granita Turciei cu Siria a fost deja inchisa, iar acum se lucreaza la securizarea frontierei in totalitate, adica restul de aproape 100 de kilometri, potrivit Reuters.
John Kerry, la Paris dupa atentate: Atacatorii sunt "monstri psihopati" (Video)
Operatiunile Statelor Unite de securizare a granitei vor avea loc intr-o zona controlata acum de islamistii radicali. Statele Unite si Turcia spera ca, odata ce Statul Islamic va fi indepartat de la granita, organizatia terorista va fi privata de ruta care i-a adus numerosi luptatori straini si prin care a facut comert ilegal.
Dupa indelungi discutii, ...citeste mai departe despre "Statul Islamic ramane fara o ruta cruciala spre Occident" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 10:24
Politia turca a retinut joi, la Istanbul, 11 suspecti intr-o operatiune care a vizat militanti ai Statului Islamic, cu cateva zile inainte de summitul G20 care va avea loc pe 15 si 16 noiembrie la Antalya, in sudul tarii.
Brigada antiterorista a intreprins raiduri simultane la peste 20 de adrese din mai multe cartiere ale Istanbulului. Printre cei retinuti se afla 7 cetateni straini.
Potrivit Anadolu, operatiunea, sustinuta de elicoptere, se afla in desfasurare si ar putea duce la arestari suplimentare.
Raidurile fac parte dintr-o serie de operatiuni impotriva suspectilor de legaturi cu Statul Islamic, saptamana ...citeste mai departe despre "11 arestari in Turcia, in prag de summit G20, intr-o operatiune impotriva Statului Islamic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 10:20