In 2014, un angajat FBI, Daniela Greene, a primit misiunea de a merge in Siria si a-l investiga pe Denis Cuspert (foto), un cetatean german devenit luptator al Statului Islamic. Ajunsa la destinatie, nu numai ca l-a avertizat pe acesta ca este obiectul unei anchete FBI, ci s-a si casatorit cu el. A fost inceputul cosmarului pentru Greene.
Nascuta in fosta Cehoslovacie, scolita in Germania si apoi in SUA, cu un master in istorie, cultivata, muncitoare si ambitioasa, dupa cum afirma fostul sau avocat, Greene a inceput sa lucreze pentru FBI in 2011, marele sau avantaj fiind faptul ca vorbea fluent germana.
In vara lui 2014, a ajuns in Siria, cu o misiune clara. Cum a ajuns sa se casatoreasca cu fostul rapper convertit la islam nimeni nu stie.
Aproape imediat dupa casatorie, si-a dat seama in ce intrase. Intr-un mail trimis in iulie 2014, la scurt timp dupa ce se maritase, recunostea, conform CNN: "Am fosta slaba si nu am mai stiut cum sa fac fata situatiei".
"Sunt terminata si nu mai pot reveni. Nu stiu cum as putea sa o scot la capat daca as reveni (in SUA - n.red.). Sunt intr-un mediu foarte dur si nu stiu cat voi rezista, dar nu mai conteaza, e un pic cam prea tarziu...".
Circa doua saptamani mai tarziu, scria din nou: "Nu stiu daca ti-au spus, dar probabil ca voi merge la inchisoare pentru multa vreme, daca ma intorc. Asta e viata. Mi-as dori sa ma pot intoarce in timp".
In timp ce Greene realiza ca a gresit si petrecea clipe de cosmar, sotul ei era... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 11:43
Raidurile americane si rusesti asupra teritoriilor ocupate in Irak si Siria de teroristii Statului Islamic (ISIL) au distrus o mare parte din campurile petroliere folosite de gruparea jihadista pentru finantarea actiunilor sale, ceea ce i-a facut pe lideri sa recurga la masuri disperate.
Capitalul uman s-a dovedit cel mai pretios bun pe care liderii teroristilor ISIL l-au identificat, numai ca de aceasta data nu mai este vorba de sclavie sexuala si trafic de persoane, ci de recoltare de organe chiar de la militantii gruparii, relateaza IB Times.
Pana sa ajunga in paradisul lui Allah, teroristii raniti in lupta risca sa fie ciopartiti de confratii lor pentru organele ce urmeaza sa fie apoi vandute pe piata neagra, arata un raport al agentiei Alsumaria News.
"O unitate medicala apartinand ISIL a furat diverse organe, printre care si rinichi, de la 85 de militanti aflati in spitalul din Ninive si le-au transferat la alte spitale de la marginea orasului", mentioneaza raportul publicat de agentia de presa.
Nici civilii ramasi in zonele ocupate de teroristi nu au o soarta mai buna, mai multe trupuri ciopartite pentru extragerea de organe fiind descoperite in zona.
Raportul arata ca, din Ninive (Irak), teroristii folosesc intermediari pentru a transporta organele in Siria, de acolo acestea intrand in circuitul international al traficantilor de organe umane.
In 2015, liderii gruparii au emis un edict care permite recoltarea de organe de la civili pentru a salva... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 17:26
In Irak si Siria, lucrurile par sa nu mai mearga multumitor pentru teroristii gruprarii Statul Islamic (ISIL). Teritoriile pierdute, numarul scazut de recruti din ultima perioada si anuntul unei ofensive iminente a trupelor irakiene si americane impotriva "capitalei califatului ISIL", Mosul, par sa prevesteasca sfarsitul gruparii in regiune.
Expertii in securitate cred insa ca nu va fi vorba de o anihilare a gruparii teroriste, ci de o raspandire a terorismului jihadist pe aproape toate continente, principalele tinte fiind, desigur, tarile occidentale, informeaza IB Times.
Spania, o noua tinta
"Occidentul nu trebuie sa isi faca iluzia ca Statul Islamic o sa accepte infrangerea. Ar trebui sa se concentreze pe contracararea a ceea ce pare a fi planul B al gruparii teroriste", sustin Brian Michael Jenkins si Colin Clarke, doi analisti ai Rand Corporation, un think tank american din domeniul securitatii.
Faptul ca adeptii ISIL incep sa se imprastie in cele 4 zari pentru a raspandi teroarea in restul lumii este demonstrat de recenta retinere de catre fortele de securitate din UE a 5 suspecti de terorism, acuzati de formarea unei celule cu ramificatii in Spania, Belgia si Germania.
4 dintre suspecti sunt spanioli, in vreme ce al cincilea este un cetatean marocan. Spania pare sa fi revenit, astfel, in atentia teroristilor jihadisti, in ultimele luni, fortele de securitate din regatul iberic operand 143 de retineri in randul militantilor islamici.
O pagina de... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:30
1Liderii Statului Islamic par sa fi pus ochii pe o tinta de proportii din lumea occidentala, Australia, indemnand adeptii miscarii teroriste sa execute atentate in diverse spatii publice frecventate de localnici si turisti.
Opera din Sydney, stadionul de cricket din Melbourne sau plaja Bondi sunt tintele pe care liderii gruparii teroriste le-ar dori lovite de teroristi singuratici, anunta IB Times.
Un articol aparut in publicatia Rumiyah, editata de gruparea ISIL, ii indeamna pe jihadisti sa ucida prin diverse mijloace, injughiind, otravind sau oricum altcumva, "necredinciosii" din Australia, relateaza ziarul Sydney Morning Herald.
"Injunghiati-i, impuscati-i, otraviti-i si calcati-i cu masinile. Omorati-i acolo unde ii gasiti, pana cand aura lor de aroganta va fi coplesita de teroare si se vor trezi in genunchi, franti de regretul de a fi declansat un razboi impotriva adevaratilor credinciosi si, cu voia lui Allah si prin sacrificiul vostru, aceasta Umma (comunitate musulmana- n.r.) va fi victorioasa", indeamna textul aparut in revista Statului Islamic.
Din anii '70, Australia a inceput sa fie vizata de atacurile gruparilor teroriste, cea mai nefasta perioada inregistrandu-se in 1994, cand au fost raportate noua atacuri si amenintari de tip terorist, arata studiile Global Terrorist Database.
Din 2014, riscul de securitate a revenit la cote alarmante, in acel an inregistrandu-se opt atacuri si amenintari teroriste, urmate de alte sapte in 2015.
Indemnul la... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 13:44
Peste 50.000 de oameni nu au fost lasati sa intre in Turcia anul acesta, iar aproape 6.000 de suspecti de legaturi cu gruparea terorista Statul Islamic au fost retinuti de autoritatile turce. Jumatate dintre ei sunt cetateni straini.
Numarul strainilor suspecti de terorism retinuti in Turcia in 2016 a ajuns astfel sa egaleze totalul celor retinuti intre 2011 si 2015, informeaza Ministerul turc de Interne, citat de Daily Sabah.
Intre 2011 si 2015, fortele de ordine din Turcia au deportat in tarile de origine 3.290 de suspecti de terorism si au refuzat accesul in tara pentru 38.269 de persoane.
Guvernul de la Ankara a fost nevoit sa adopte masuri draconice in privinta securitatii dupa ce o serie de atentate sangeroase, printre care si cel petrecut in luna iunie pe aeroportul Istanbul, au starnit panica in randul populatiei locale si a turistilor. mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 13:37
1Perspectiva in care adeptii Statului Islamic sau ai altei grupari teroriste ar avea acces si cunostintele necesare pentru a folosi o arma nucleara a devenit un motiv de ingrijorare pentru guvernul britanic.
Michael Fallon, secretarul Apararii din cabinetul Cameron, a admis ca un astfel de scenariu reprezinta o ingrijorare evidenta pentru oficialii din Marea Britanie, care stau acum cu spaima in san, relateaza ziarul The Independent.
Cu ochii pe exporturi
Pentru moment, britanicii nu pot decat sa impuna conditii draconice in privinta exportului de tehnologie care ar putea fi folosita de gruparile teroriste pentru a face o bomba nucleara.
"Este cu siguranta un motiv de ingrijorare ca vom vedea actori ne-statali cu posibilitati financiare si cunostinte tehnice care ar putea sa puna mana pe o arma nucleara. De aceea si mentinem o serie de criterii dure in ceea ce poriveste exportul tehnologiilor care ar putea fi folosite la un astfel de dispozitiv si suntem mereu in garda", a explicat Michael Fallon.
La sfarsitul acestei luni, marile puteri militare ale lumii vor participa la Washington la un summit pe tema pericolului terorismului nuclear, al patrulea de acest tip din 2010 si pana in prezent.
In Strategia de Aparare a Marii Britanii din 2015 se mentioneaza ca riscul unui atac terorist cu arme nucleare, chimice sau biologice va creste in anii urmatori.
Granite stranse
Secretarul de Interne, Theresa May, a anuntat ca, in urma atentatelor teroriste din... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 18:25
Nokia 105, telefon prezentat ca fiind extrem de rezistent, ieftin si cu o baterie care dureaza mult, pare sa fie favoritul teroristilor Statului Islamic, folosit inclusiv pentru detonarea bombelor.
Acest dispozitiv este folosit mai ales de teroristii din Irak, unde poate fi cumparat cu mai putin de 30 de dolari, informeaza NBC.
Un telefon simplu si redus in dimensiuniu, Nokia 105, care nu are nici camera de fotografiat, este o piesa aproape obligatorie pentru teroristi, care il folosesc la declansarea dispozitivelor explozive improvizate, arata un raport facut public recent.
Acest tip de mobil a fost gasit cel mai des asupra teroristilor prinsi pana acum. Pentru ca o bomba sa fie declansata, ...citeste mai departe despre "Telefonul favorit al teroristilor Statului Islamic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Martie 2016, ora 22:33
Gruparea terorista Statul Islamic (ISIL/Daesh) a reusit sa puna mana pe rachete antiaeriene rusesti si lansatoare mobile, in timpul luptelor derulate in orasul Deir ez-Zor, din nord-estul Siriei.
Sistemele SA-6 au fost fabricate in anii '70 in Uniunea Sovietica, captura teroristilor provenind, cel mai probabil din stocul de armament al guvernului sirian, arata Washington Free Beacon.
Teroristii Statului Islamic au reusit sa puna mana pe patru rachete si doua lansatoare mobile, in ciuda incercarilor aviatiei ruse de a distruge sistemele abandonate de trupele regimului Assad.
Informatiile obtinute de oficialii americani arata ca rachetele au fost rapid scoase din zona. O fotografie cu una dintre rachete a fost postata de teroristi pe retelele de socializare, mai spun sursele americane.
Un oficial american din regiune a afirmat ca este putin probabil ca rachetele sa fie folosite impotriva avioanelor coalitiei internationale; cel mai probabil incarcatura lor exploziva va fi utilizata pentru realizarea unor masini-capcana.
"Tot ce au la indemana sunt rachetele, pe care le pot transforma in dispozitive explozibile artizanale. Le lipsesc radarele si alte piese ale dispozitivelor de lansare", a comentat acesta pentru publicatia americana.
Rachetele SA-6 Gainful (2k12 Kub, dupa denumirea lor originala - n.red.) sunt arme antiaeriene proiectate pentru altitudini joase, dar incarcatura lor este compusa din 130 kg de explozibil de mare putere.
Au si arme chimice... mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 17:45
Islamisti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai retelei teroriste Stat Islamic au revenit in R.Moldova, anunta Anatol Salaru, ministrul moldovean al Apararii, dupa o reuniune a sefilor serviciilor de securitate coordonata de presedintele Nicolae Timofti.
Islamisti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai retelei teroriste Stat Islamic au revenit in R.Moldova, anunta Anatol Salaru, ministrul moldovean al Apararii, dupa o reuniune a sefilor serviciilor de securitate coordonata de presedintele Nicolae Timofti.
Atentate teroriste la Paris - Cum comunica jihadistii Statului Islamic: Asta e calcaiul lui Ahile!
Republica Moldova are cetateni care participa la luptele din Siria, a declarat luni, potrivit site-ului Publika.md, ministrul moldovean al Apararii in exercitiu, Anatol Salaru.
"Am inteles ca avem si noi moldoveni care lupta in Siria, dar nu cred ca exista un risc major in Republica Moldova, deoarece reteaua Stat Islamic ...citeste mai departe despre "Ministrul moldovean al Apararii: Membri ai retelei teroriste Stat Islamic se afla in Republica Moldova" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 18:28