Cea mai buna solutie pentru impiedicarea atacurilor teroriste care au avut loc in Europa, in ultimul an, o reprezinta securizarea granitelor externe ale UE, prin mai multe mijloace.
Aceasta este opinia europarlamentarului roman Marian-Jean Marinescu, care nu crede ca, deocamdata, pozitia cancelarului german Angela Merkel este in pericol, dupa atacurile din ultimele zile din aceasta tara, in contextul in care liderul de la Berlin a fost de acord cu primirea de refugiati.
"Nu cred ca deocamdata este in pericol, parerea mea. Germania este si o tara putin diferita - are administratii de land, unde guvernele sunt nu numai CDU sau CSU, sunt si alte partide, deci pana la urma este o responsabilitate impartasita de toata clasa politica", a spus eurodeputatul PNL pentru Ziare.com.
Acesta a mentionat ca in Parlamentul European nu s-a mai discutat despre aceste atacuri din Germania, pentru ca de luni s-a intrat in vacanta parlamentara.
"Opinia mea este ca astfel de situatii (atacuri ...citeste mai departe despre "Europa, zguduita de atentate: Cum pot fi opriti teroristii, ajutati refugiatii si aparate granitele UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 13:02
"Valul" de migranti care vine din Turcia spre Grecia prin Uniunea Europeana da semne ca a incetinit simtitor. Conform Organizatiei Internationale a Migratiei, numarul celor care incearca sa ajunga in Occident pe aceasta ruta a scazut de la un varf de 1.500 de migranti la aproximativ 300 pe zi.
Ce a "schimbat jocul?"
In primul rand, acordul dintre Uniunea Europeana si Turcia.
Ankara primeste bani (3 miliarde de euro), promisiuni concrete de liberalizare a vizelor, "amuteste" criticile Europei cu privire la deplasarea sa catre autoritarism si alte avantaje.
In schimb, Uniunea Europeana poate returna imigrantii sositi ilegal din Turcia in Grecia, dar e obligata sa primeasca, pentru fiecare din ei, cate un imigrant care alege cai legale. O cota regleaza situatia astfel incat totul sa nu se transforme intr-o tranzactie. In al doilea rand, blocarea granitelor de catre tarile balcanice i-a descurajat pe cei care doreau sa ajunga in Occident.
Este momentul pentru niste concluzii ...citeste mai departe despre "Inceputul sfarsitului crizei migratiei? Cateva concluzii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 11:48
Infiltrarea anumitor jihadisti in fluxul migrantilor nu justifica "inchiderea frontierelor", a afirmat vineri Nikos Toskas, adjunct al ministrului grec de Interne.
"Trebuie sa rezolvam problema in amonte, in zonele de razboi, care provoaca plecarea oamenilor", a spus Toskas, a carui tara este principala poarta de intrare a migrantilor in Europa. Cel putin doi dintre atacatorii sinucigasi de la Paris au tranzitat printr-o insula greceasca.
Anumite tari, precum Franta, doresc limitarea numarului de migranti care sosesc in Europa, in timp ce altele sunt favorabile unei filtrari, cum este cazul Serbiei sau al Sloveniei, care autorizeaza numai sirieni, irakieni sau afgani sa-i tranziteze teritoriul.
"Suntem impotriva barierelor si a inchiderii frontierelor", a subliniat Nikos Toskas, intr-un interviu acordat AFP, reamintind avertismentul recent ...citeste mai departe despre "Atentate teroriste la Paris Grecia, impotriva inchiderii frontierelor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 22:47
Amenintarea terorismului a crescut in Ungaria, odata cu riscul la adresa securitatii reprezentat de "valul de imigranti ilegali", a declarat miercuri Lajos Kosa, presedintele Comisiei pentru Aparare si Ordine publica din cadrul Parlamentului ungar.
Comisia a audiat informari de la "organizatii profesionale" cu privire la situatia migratiei, relateaza MTI.
Criza imigrantilor: Ungaria inchide un centru de refugiati de la granita cu Romania
Kosa a declarat ca, in total, 373.000 de migranti ilegali au patruns anul acesta pe teritoriul Ungariei. El a spus ca 7.000-9.000 de migranti traverseaza ilegal frontiera ungara zilnic si a apreciat ca numarul migrantilor "care traverseaza Ungaria" ar putea depasi 600.000 pana la sfarsitul anului, daca Guvernul nu ridica garduri la frontiera cu Croatia.
Alte 27 de milioane de persoane ar putea sa fie in drum catre Europa, a spus Kosa, citand "date internationale". Este vorba despre persoane care traiesc in prezent in tabere de refugiati sau ...citeste mai departe despre "Amenintarea terorismului a crescut in Ungaria din cauza valului de imigranti ilegali" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 09:42
Amprentarea si inregistrarea tuturor refugiatilor ce ajung in Europa i-ar tine departe pe militantii islamisti care ar putea ameninta continentul european, a declarat luni, la Geneva, prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans.
Intr-o reuniune a comitetului executiv al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), reprezentantul CE a declarat ca Uniunea Europeana ar putea gestiona mai bine afluxul de refugiati printr-o mai buna protectie a granitelor externe ale UE si prin garantarea faptului ca persoanele neeligibile pentru a beneficia de azil vor fi expulzate, informeaza Reuters.
Timmermans a fost intrebat cum s-ar putea preveni intrarea in Europa, printre refugiati, a militantilor islamisti ce pot ameninta Uniunea Europeana. "Pur si simplu prin amprentarea oamenilor la sosire. Daca este facuta cum trebuie, aceasta filtrare ii poate opri pe teroristi. Ceea ce nu imi place este ca unii oameni folosesc acest argument contra tuturor refugiatilor, de ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor Prim-vicepresedintele CE: Amprentarea refugiatilor ar impiedica venirea militantilor islamisti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 11:10
Criza imigrantilor a inceput sa puna probleme intregului bloc comunitar acum 6 luni, moment din care observatorii, ba chiar si politicienii implicati in gestionarea fenomenului, au inceput sa puna in discutie relevanta si viabilitatea tratatelor Schengen si Dublin adoptate in cadrul UE.
Nimeni nu poate spune insa daca acestea ar trebui doar suspendate sau, pur si simplu, abolite. Intr-un fel, tratatul de la Dublin a fost suspendat in mai multe randuri, selectiv, pentru a raspunde necesitatilor de moment ale unui stat sau altul, relateaza analistul Solon Ardittis intr-un comentariu EUObserver.
Pauze dese
Regulamentul Dublin a fost una din "capcanele birocratice" puse in calea imigrantilor, acestia fiind obligati sa demareze procedurile de solicitare de azil in primul stat declarat sigur din traseul lor.
Cu toate acestea, in multe cazuri, prevederile tratatului au fost suspendate dupa cum a convenit unui guvern sau altul. Biroul Federal pentru Imigratie si Refugiati din Germania a suspendat, pe 21 august, prevederile tratatului de la Dublin in cazul refugiatilor din Siria.
Comisia Europeana a incurajat imediat aceasta decizie, definind-o "un act de solidaritate europeana", recunoscand ca statele de la granitele externe ale UE nu pot fi lasate sa se descurce singure sub povara fluxului masiv de refugiati.
In mod oficial, Germania este singurul stat care aplica suspendarea tratatului de la Dublin, desi Cehia si alte state europene au recurs, de asemenea la... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:49
1Romania va primi in urmatorii doi ani 6.351 de refugiati. E mult, e putin? Fiecare dintre noi are o parere, iar pentru ca aceasta cifra sa capete semnificatie trebuie sa fie comparata cu altele.
Sa incepem prin a spune ca din tara noastra, in ultimii 25 de ani, au plecat peste trei milioane de oameni. E mult, e putin? Majoritatea celor plecati au fost oameni tineri care au dorit sa gaseasca un loc de munca mai bine platit. Cei mai multi romani si-au facut un rost in tarile spre care au plecat.
Cele mai mari probleme si cel mai mare rau ni l-au facut cei care nu au reusit sa se integreze nici in Romania si nici afara, cei care nu vor sa munceasca, cei care fura si cei care cersesc. Aici eu vad ca e marea problema a imigratiei noastre, ceilalti sunt o adevarata binecuvantare pentru economia Romaniei. An de an, contribuie cu trei pana la sase miliarde de euro, fara sa primeasca nimic in schimb, doar isi ajuta familiile care traiesc aici.
Dar in aceste zile a venit acel moment ...citeste mai departe despre "Problema imigrantilor: Viitorii romani sau o alta fabrica de teroristi?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 12:04
Arhitectii Uniunii Europene au stabilit cu decenii in urma sa creeze o alianta fara obstacole nationale in ce priveste deplasarea oamenilor si a produselor muncii acestora.
Astfel, nu ar fi fost necesare verificari la vama sau controale ale pasapoartelor, la traversarea granitelor interne, scrie Carol J. Williams, intr-un articol pentru Los Angeles Times, ce abordeaza tema refugiatilor care au luat cu asalt Europa, in ultimele luni.
De asemenea, lipsa taxelor pe bunuri sau a barierelor in calea angajarii ar fi trebuit sa ajute competitia, randamentul si inovatia.
Imigrantii au blocat gara din Budapesta
Centrul de putere economic care era menit sa apara astfel ar fi trebuit sa imparta bunastarea cu cei mai putin norocosi, vazand in situatia proasta a refugiatilor si a celor care cauta azil o obligatie morala de a le atenua conditia.
Insa planul pentru o Europa fara granite a aparut in urma cu 30 de ani, inainte ca terorismul la scara mondiala sa devina un pericol prezent ...citeste mai departe despre "Principalele intrebari din spatele crizei imigrantilor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 12:31
Ce gasesti in posesia unui imigrant pregatit sa ia "cu asalt" Europa?
Dupa cum dezvaluie revista New York Times, cortul, rezerva de hrana si smartphone-ul sunt obiectele indispensabile aflare in posesia refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa.
Unelte esentiale
"De fiecare data cand intru intr-o tara noua imi cumpar o cartela SIM, descarc hartile si ma orientez.
Nu as fi ajuns pana aici fara smartphone. Incep sa intru in panica atunci cand mi se descarca bateria sau raman fara semnal", recunoaste sirianul Osama Aljasem, in timpul popasului facut in Belgrad.
Tehnologia a transformat radical fenomenul migratiei in acest secol, oferind harti complexe refugiatilor porniti la drum si punand presiune pe rutele deja parcurse de altii inaintea lor.
Cel putin prin Balcani, conform estimarilor ONU, 3000 de persoane trec zilnic pe traseele care duc din Grecia spre Macedonia.
Hartile digitale, aplicatiile de localizare, paginile social media si canalele de comunicare deschise pe WhatsApp au devenit unelte esentiale pentru imigranti.
Refugiatii depind de aceste instrumente pentru a posta in timp real informatii despre rutele de deplasare, miscarile trupelor comasate la granitele diverselor tari din drumul lor si informatii despre adaposturile sigure intalnite in cale.
Odata ce au traversat Marea Egee si au intrat pe teritoriul Greciei, primul lucru pe care il fac este sa transmita celor dragi un mesaj ca au reusit.
Traficantii recurg la reclama
O... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 12:40
1