Amenintarea terorista la adresa Europei nu va face decat sa creasca anul acesta, avertizeaza unii experti, in contextul in care multi combatanti straini se intorc acasa avand cunostinte "high tech" despre arme, pe care le-au invatat pe terenul de lupta.
Zeci de jihadisti urmeaza sa se intoarca in Regatul Unit si pe continent, iar ei au deprins in Siria si Irak abilitati precum transformarea in arme a dronelor si confectionarea la scara mare de masini-capcana si dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport intocmit de experti in domeniul apararii de la Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).
"Combatanti straini care se intorc in Europa vin cu competente critice care vor ajuta un numar tot mai mare de retele operationale islamiste sa comita atacuri mai complexe", subliniaza autorul raportului, Otso Iho.
"Aceste competente includ construirea unor IED viabile - lucru invatat in Irak si Siria, unde Statul Islamic a produs IED la scara industriala -, expertiza in arme de asalt si in folosirea unor noi tipuri de armament sau tehnologii precum dronele", mai noteaza raportul.
Un val de atacuri recente pe teritoriul european a implicat arme "de slaba capacitate", insa o folosire cu succes de catre militanti islamisti a dronelor sau masinilor-capcana ar marca o crestere notabila a nivelului amenintarii, se arata in raport.
Luptarori ISIL au gasit modalitati de a transforma tehnologie din comert - disponibila pe Amazon sau la un magazin pe strada... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 21:25
Franta si Germania au cerut intr-o scrisoare comuna transmisa Comisiei Europene sa revizuiasca Acordul Schengen pentru a tine mai bine cont de amenintarea terorista.
"Persistenta amenintarii teroriste si eficienta controalelor actuale la frontierele interne arata necesitatea de a lansa o revizuire a Codului Frontierelor Schengen (...), in caz de amenintare grava pentru ordinea publica sau pentru securitatea interna", arata in scrisoare ministrii de Interne Thomas de Maiziere si Bruno Le Roux.
Scrisoarea, redactata la Berlin si datata 20 ianuarie, este adresata prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, si colegilor sai insarcinati cu Migratia si Securitatea, Dimitris Avramopoulos, respectiv Julian King.
Cei doi ministri, german si francez, vor reintroducerea controalelor pentru "durate mai lungi de timp decat cele prevazute in prezent" si ca regulile privind controalele sa fie mai flexibile.
Franta a primit acceptul pentru reintroducerea controalelor la granita pana la mijlocul lunii iulie, din cauza amenintarii teroriste persistente.
La randul sau, Berlinul si-a anuntat deja intentia de a justifica in viitor controalele la frontiere - reintroduse temporar in urma crizei migratorii - prin amenintarea terorista.
Potrivit regulilor actuale, durata maxima pentru aplicarea controalele, in urma unor amenintari teroriste, este de doi ani.
De asemenea, cele doua tari cer Comisiei sa mearga mai departe de proiectul actual al Executivului UE... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 19:34
NATO va infiinta un cartier general al fortelor sale antitero in Italia, anul acesta, pentru a intari securitatea flancului sudic al Europei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca noul comandament al fortelor antitero ale Aliantei va avea cel putin 100 de angajati, misiunea lor fiind de a "creste capacitatea de identificare a amenintarilor si de a imbunatati gradul de constientizare a riscurilor", anunta IB Times.
Cartierul general va fi amplasat in orasul Napoli, liderii NATO dorind astfel sa mentina sub observatie activitatea gruparilor teroriste din nordul Africii si Orientul Mijlociu aflate in legatura cu sudul Europei.
"Aceasta ne va ajuta sa coordonam informatiile provenite din tari aflate in situatii de criza, precum Libia sau Irak, si sa raspundem corespunzator in fata amenintarilor teroriste si a altor pericole care pandesc in aceasta regiune", a afirmat Stoltenberg.
Centru regional antiterorism pe care Alianta il infiinteaza in Italia este un posibil raspuns la acuzele lansate de noul presedinte american, Donald Trump, la adresa aliatilor din NATO privind finantarea activitatii Aliantei.
Trump sustine ca, in ultimii ani, multe state europene din cadrul NAATO au esuat in a-si respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare.
James Mattis, noul sef al Apararii din SUA, le-a transmis un avertisment omologilor europeni in care specifica "NATO a reprezentat o piatra de temelie pentru Statele Unite si... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 10:30
Presedintele american Donald Trump se razboieste, mai noi, si cu presa internationala, pe care o acuza de musamalizarea unor atentate teroriste puse la cale de gruparea Statul Islamic in Europa.
"Se intampla peste tot in Europa. Am ajuns la un punct unde atentate nici macar nu mai sunt raportate publicului", a tinut sa mentioneze Trump in fata a 300 de soldati din baza McDill Air Force din Florida, informeaza CNBC.
"In multe cazuri, o presa foarte, foarte necinstita nici nu doreste sa faca acest lucru. Au motivele lor, iar voi intelegeti bine acest lucru", a specificat liderul de la Casa Alba.
Printre angajamentele asumate de noul presedinte american se numara si eradicarea gruparii teroriste Statul Islamic, dar, in ciuda acestui fapt, nu a precizat care ar fi aliatii ascunsi ai teroristilor din randul reprezentantilor media sau tintele atentatelor din Europa.
Ceva mai tarziu, biroul de presa al Casei Albe a dat publicitatii o lista cuprinzand 78 de atacuri teroriste din intreaga lume savarsite intre septembrie 2014 si decembrie 2016, dar multe dintre acestea au fost cap de afis al mai tuturor publicatiilor din lume, in special cele peteecute in Franta, la Paris si Nisa.
"Mas-media nu se mai dedica acoperirii acestor evenimente asa cum o facea in trecut. Nu putem permite ca acest lucru sa devina o noua normalitate", a comentat un reprezentant al administratiei Trump.
Insa, acuzele venite de la Casa Alba ii lasa stupefiati pe profesorii de la Poynter... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 10:25
3Anul care tocmai se incheie a fost unul sangeros pentru Europa, zguduita de atentate teroriste cu sute de morti, care au indoliat un continent intreg.
Belgia, Franta, Germania, dar mai ales Turcia, au fost, rand pe rand, tinta teroristilor care au ucis oameni nevinovati cu arme, bombe, cutite sau chiar camioane.
Istanbul, Turcia
La doar cateva zile de la inceputul anului, mai exact pe 12 ianuarie, un atac sinucigas a avut loc intr-o zona turistica din Istanbul, si anume Sultanahmet. Zece oameni au murit in urma exploziei, iar 15 persoane au fost ranite. Oficialii de la Ankara au anuntat ca toti cei care au murit dupa ce teroristul kamikaze si-a detonat centura cu explozibil erau cetateni straini, majoritatea germani.
Autoritatile turce l-au identificat pe atacator in persoana lui Nabil Fadli, de origine siriana, nascut in Arabia Saudita, iar serviciile secrete au spus ca Statul Islamic este responsabil.
Ankara, Turcia
La putin peste o luna, pe 17 februarie, Turcia a ...citeste mai departe despre "2016 - un an sangeros pentru Europa. Atentatele care au schimbat lumea asa cum o stiam" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 14:17
Celulele jihadiste din Europa si gruparile infractionale de pe continent sunt acum in stransa legatura, pana si mesajul si metodele teroristilor Statului Islamic aducand tot mai mult cu cele ale gansterilor clasici, concluzioneaza autorii unui studiu referitor la securitatea de pe continent.
Lansat sapatamana aceasta, raportul Centrului International pentru Studii de Radicalizare si Violenta Politica (ISCR) analizeaza transformarea a 79 de infractori europeni in teroristi ai gruparii jihadiste, care demonstreaza existenta unui bazin de recrutare comun atat pentru ISIL, cat si pentru gruparile mafiote, anunta Newsweek.
Mana in mana
"Este un cerc complet creat acum intre aceste medii sociale, iar mesajul Statului Islamic seamana mai mult cu unul specific gangsterilor, indreptat indeosebi spre arme.
Nu mai e ca acum 10-15 ani, cand Al Qaeda folosea mesaje religioase pentru a-si justifica actiunile", remarca Peter Neumann, director ISCR si co-autor al raportului.
Din cei 79 de sustinatori ai gruparii teroriste supusi analizei, 45 (57%) au fost condamnati inainte de a fi radicalizati, fapt care demonstreaza ca inchisorile sunt un mediu propice pentru propagarea mesajelor jihadiste.
Analistii ISCR cred totusi ca doar in cazul a 12 teroristi se poate vorbi de radicalizarea lor in perioada detentiei. Legaturile cu gruparile criminale de pe continent sunt insa mult mai vaste.
40% din atentatele planificate in Europa au fost finantate prin intermediul... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 20:00
Atacurile teroriste care au avut loc in ultimii doi ani in Franta si Germania au speriat turistii care voiau sa mearga in aceste tari, doua dintre cele mai vizitate din lume. Nici Belgia nu a fost crutata.
Socurile recente au fost unul dupa altul - jihadistii Statului Islamic au ucis civili in Bruxelles si in Nisa, iar atacuri teroriste au avut loc si in Germania, mai ales in ultimele luni.
Provocarile politice pentru liderii Europei sunt serioase, iar impactul asupra economiei din regiune poate fi la fel de grav, scrie New York Times.
"Ne confruntam cu o schimbare structurala, un fenomen de razboi la usa noastra care nu a existat inainte", a spus Georges Panayotis, presedintele MKG Group, o companie de consultanta in turism, care are sediul in Paris.
"Daca nu este rezolvata, problema va continua", a adaugat acesta.
Citeste mai departe despre "Cum a bagat terorismul spaima in turistii din Europa" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 12:07
Vedem in ultimele saptamani o Europa care se confrunta cu un val de atacuri teroriste, care par sa aiba un singur scop: sa ne intimideze si sa ne afecteze modul nostru de viata.
Au fost atacati oameni care-si sarbatoreau ziua nationala, oameni care calatoreau cu trenul, care se aflau la cumparaturi si oameni care se rugau intr-o biserica. Sunt acte de o atrocitate fara margini, iar motivatiile lor nu sunt de fiecare data religioase, dar majoritatea au in comun ideologia islamista.
Suntem in fata unei crize fara precedent pentru continentul european si pentru lumea occidentala si de aceea cred ca trebuie tratata de oamenii politici cu luciditate si cu solutii pragmatice si eficiente. Nu trebuie sa vedem terorism islamist acolo unde nu este cazul (atacul de la Munchen sau atacul din Japonia), insa nu putem ignora fenomenul terorismului islamist acolo unde el exista.
Trebuie sa admitem ca majoritatea atacurilor teroriste din ultimele saptamani au avut la baza islamismul. Masurile ...citeste mai departe despre "Cum combatem terorismul islamist in Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 12:24
Premierul francez Manuel Valls a fost pus la zid pentru declaratia prin care le recomanda europenilor sa se obisnuiasca sa traiasca sub riscul terorismului. Intr-adevar, este revoltator sa auzi asa ceva din gura unui inalt demnitar responsabil tocmai sa le asigure celor pe care ii conduce o viata cat mai lipsita de riscuri. Dl Valls trebuia sa ne explice mai degraba cum poate fi invins terorismul decat ca acesta a invins.
Dar adevarul este, ma tem, exact acesta: terorismul a invins in Europa, unde frica a devenit o stare de spirit chiar si atunci cand e vorba despre cele mai banale activitati precum mersul la mall, calatoria cu trenul sau plimbarea pe o faleza.
Si cel mai grav mi se pare ca nici macar nu mai este vorba despre terorism in sensul clasic, cu diferite tipuri de armament conventional sau nu. Acum vorbim despre terorism cu camionul, cu toporul, cu cutitul. Obiecte obisnuite ale vietii de zi cu zi au devenit arme. De unde si un al nivel al fricii. Tot ceea ce ne ...citeste mai departe despre "Victoria terorismului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iulie 2016, ora 18:02