Primaria Capitalei si Ministerul Fondurilor Europene au incheiat, marti, un contract de finantare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Bucuresti, in cadrul acestui proiect urmand sa fie imbunatatita aceasta retea pe 210 kilometri din cei 954. In urma acestui proiect, vor fi reduse pierderile.
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat, marti, ca acest contract isi propune reabilitarea a 23% din reteaua de termoficare a Capitalei.
"Semnam astazi contractul de finantare pentru reabilitarea retelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 kilometri din cei 954 kilometri. Semnam astazi, Primaria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finantare pentru 210 kilometri, retea principala din reteaua de termoficare din 954 km pe care reteaua ii are, adica 23%", a afirmat Nicusor Dan.
El a spus ca in ultimii patru ani numarul de avarii la reteaua de termoficare a crescut de 420 la 1.300.
"Este evidenta problema la care aceasta finantare raspunde. Din 2016 pana in 2020 numarul de avarii, in reteaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficienta pe energie termica a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apa care trebuie introdusa in retea", a explicat primarul Capitalei.
El a prezentat si cele trei mai imbunatatiri pe care le va aduce acest proiect.
"Prin aceasta finantare si prin lucrarile pe care le vom demara de indata ce vremea ne va permite... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 15:13
Peste 1,2 milioane de bucuresteni ar putea ramane fara apa calda la toamna, iar la iarna fara caldura, in conditiile in care Termoenergetica, mostenitoarea RADET, ar putea intra in perioada urmatoare in insolventa, odata cu blocarea conturilor municipalitatii.
"Termoficarea Bucurestiului se afla in moarte clinica si, din pacate, autoritatile intarzie sa vina cu solutiile pentru ca Termoenergetica si ELCEN sa nu ajunga in blocaj", afirma analistii de la compania de consultanta Frames.
Pe canalele de social media, mii de bucuresteni au protestat, in ultimele zile, fata de faptul ca nu primesc apa calda, desi sunt cu facturile la zi. Cum de au ajuns sute de mii de locuitori sa se spele la lighean, ca pe vremea lui Ceausescu?
Principala problema o constituie starea retelei de termoficare. O retea de aproape 4.000 de kilometri de conducte, a doua ca marime din lume dupa cea din Moscova, in care peste 80% din conducte dateaza din anii '60-'70 si necesita reparatii majore.
In prezent, din cauza gradului major de degradare a retelei de termoficare, ce poate fi comparata cuo galeata cu fundul spart,presiunea din conducte a scazut progresiv de la valori de 8 - 9 bari la 3,5 - 4 bari si chiar sub acest nivel.
Asa s-a ajuns ca ELCEN sa fie nevoita sa pompeze in retea pana la 2.000 de tone de apa de adaos/ora, in conditiile in care, in 2016, cantitatea nu depasea 1.200 de tone.
"Cresterea volumului de apa deadaos atrage o degradare si mai mare a retelei de... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 11:08
Ajuns anul trecut intr-o situatie limita, uriasul sistem de termoficare al Bucurestiului - al doilea ca marime dupa cel al Moscovei - ramane si in 2020 tot in pericol de colaps. Motivul: desi toti primarii generali ai Capitaliei din ultimii 30 de ani au promis ca vor rezolva marile probleme ale incalzirii centralizare din oras, niciunul nu a facut-o.
Ziare.com va spune, pe larg, povestea a aproape trei decenii de delasare si incompetenta care au adus al doilea cel mai mare sistem de termoficare de pe continent in pragul dezafectarii.
Cum functioneaza termoficarea, in Bucuresti
Sistemul de termoficare al Capitalei are mai multe componente.
Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN (la randul sau, controlat de Guvern). Aceste centrale produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, subterana, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.
Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa ca si magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.
Ce rost are deci tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care pleaca pe conducte mai subtiri - numite retea secundara... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 08:55
Conducerea Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti, noul distribuitor de energie termica al Capitalei dupa preluarea activitatii RADET, tergiverseaza semnarea contractului cadru cu ELCEN, avertizeaza Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.
"In paralel, continuand politica de forta impusa de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) care a obligat ELCEN sa livreze apa calda gratis catre RADET, Termoenergetica solicita ELCEN sa furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, in afara contractului, adica nelegal", se arata in comunicatul de presa al companiei.
"Pentru a completa tabloul manierei defectuoase in care atat conducerea PMB cat si cea a Termoenergetica au inteles sa gestioneze situatia dramatica a termoficarii - avand deja experienta falimentarii RADET - va aducem la cunostinta ca la aproape 30 de zile de la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti in care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu in conturile societatii", continua reprezentantii Sierra Quadrant.
Acest lucru inseamna ca Termoenergetica, urmand modelul RADET, va primi energie termica gratis de la ELCEN si va acumula datorii, fiind lipsita totodata de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor si pentru reparatiile retelei de conducte. In prezent, datoriile curente neincasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fara a lua in calcul datoria istorica de 3,7 miliarde de... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:31
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ii cere primarului Capitalei sa prezinte un plan de reabilitare a retelei de termoficare, in conditiile in care, in ultima perioada, tot mai multi bucuresteni au ramas fara apa calda si caldura.
Patru zone din Capitala nu au apa calda si caldura. Falimentara RADET mai anunta o avarie majora, iar vineri face comandament
Trei spitale din Bucuresti nu au apa calda si caldura. Ministerul Sanatatii si RADET, declaratii contradictorii
Noi avarii RADET: Trei spitale din Bucuresti raman fara apa calda si caldura
RADET anunta ca locuitorii din doua sectoare ale Capitalei raman fara apa calda si caldura pana luni
PMB: 250 de blocuri nu au apa calda si caldura. Punctele de la capatul retelei se incarca mai greu
Doua spitale din Bucuresti lasate fara caldura, pentru a doua oara in 2 saptamani. Cum justifica RADET si ce-i cere Ministerul Sanatatii Gabrielei Firea
Popescu a facut precizari si in scandalul iscat, duminica, intre premierul Ludovic Orban si primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunand ca premierul doar a aratat problemele cu care fosta RADET s-a confruntat.
Premierul Ludovic Orban a criticat-o duminica pe primarul Capitalei Gabriela Firea, afirmand ca cine seamana vant culege furtuna si ca rezultatele mandatului acesteia sunt aproape 0.
In replica, Gabriela Firea a declarat, la Antena 3, ca premierul Ludovic Orban a declansat Jihadul impotriva sa, ca spune in diverse intalniri ca nu poate fi schimbata decat... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 17:09
Nicusor Dan sustine ca a identificat o serie de solutii destul de simple si de clare pentru rezolvarea unor probleme majore ale Bucurestiului, care le dau de furca, de ani buni, tuturor administratiilor locale ale orasului.
Nicusor Dan vrea sa candideze ca independent la functia de primar al Capitalei, dar cu sprijinul partidelor din Opozitie. Momentan, oficial, are doar sustinerea partidului pe care l-a fondat, adica al USR. In aceste conditii - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - Nicusor Dan si-a lansat marti un site de campanie. Acesta contine, printre altele, Proiectul pentru Bucuresti, adica viziunea politicianului pentru dezvoltarea orasului.
La solicitarea Ziare.com, omul politic care isi doreste sa preia administrarea orasului de la Gabriela Firea, la alegerile locale din 2020, a detaliat cateva dintre masurile despre care spune ca ar ajuta la rezolvarea rapida marilor probleme ale Capitalei.
Iata cateva dintre aceste masuri.
Consolidarea tuturor cladirilor cu bulina rosie, in 3 ani. Iata in ce conditii
Peste 8.000 de bucuresteni locuiesc in cele aproape 350 de cladiri cu bulina rosie din Capitala. Toti acesti oameni risca sa isi piarda viata, la un cutremur mare, ajungand sub munti de daramaturi.
Administratia Firea a lansat un program de consolidare a cladirilor cu risc seismic si lucreaza, in principal, la cladiri din zona de Centru.
Ceea ce n-a reusit inca este sa se apuce de consolidarea celor mai multe dintre blocuri cu bulina rosie de... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 07:05
Starea dezastruoasa in care se afla reteaua de transport a energiei termice este cauzata de indiferenta Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si a managementului defectuos al RADET, avertizeaza Sierra Quadrant, administratorul judiciar ELCEN.
In prezent, din cauza starii tehnice deplorabile in care se afla tevile din sistemul de termoficare, ELCEN este obligata sa livreze apa de adaos - care sa suplineasca pierderile de apa inregistrate - la valori medii de 1.835 tone/h, in sezonul de iarna si de 1.225 tone/h in sezonul de vara.
Valorile maxime ale cantitatilor de apa de adaos livrate in sistem de ELCEN, in locul apei care se scurge in pamant, ajung iarna la 2.600 tone/h si la 1.600 tone/h in perioada de vara.
Pentru a intelege situatia dramatica in care se afla sistemul de termoficare, compania prezinta o lista cu doar cateva dintre probleme tehnice grave cu care se confrunta ELCEN, "ca urmare a manierei defectuoase cu care PMB si RADET inteleg sa-si indeplineasca atributiile":
pana in anul 2017 se livra apa de adaos doar din centralele aflate in functiune pentru producerea de energie termica. In prezent, RADET solicita frecvent livrarea din toate centralele ELCEN;ELCEN consuma resurse uriase pentru a efectua intretinerea si reparatiile conform planului, intrucat cresterea exploziva a pierderilor de apa de adaos a obligat ELCEN sa livreze apa de adaos din trei centrale;cresterea debitului de apa de adaos a impus mentinerea presiunilor pe conductele de retur... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:10
Administratia Capitalei va inlocui in acest an mai putin de 3% din totalul conductelor magistrale uzate ale sistemului de termoficare.
De ce se face atat de putin, in comparatie cu cat ar trebui, pentru a le garanta bucurestenilor ca nu vor mai ramane in frig, la iarna? Iata ce spun Compania Municipala Energetica si RADET, care se ocupa cu reparatia si modernizarea uriasului sistem de termoficare al Bucurestiului.
Din cauza ca administratia locala nu l-a intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Ziare.com va povesteste astazi, pe larg, cum functioneaza acest sistem mamut, de ce pocneste el pe toate partile, dar si ce au facut in 2019 cei care trebuie sa-l repare.
Cum functioneaza termoficarea in Capitala si de ce pocnesc conductele
Sistemul de termoficare al Capitalei - cel mai mare din Romania - are mai multe componente.
Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN. Acestea produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.
Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 08:42
Distrugerea sistemului de termoficare al Capitalei si subminarea procesului de insolventa a ELCEN de catre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) nu pot fi oprite decat de vointa politica a coalitiei de guvernare, prin actiune imediata, spun specialistii.
Sierra Quadrant, o societate civila specializata pe lucrari complexe de administrare si lichidare, membra a Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, a facut demersuri in vederea modificarii legislatiei primare in Parlament, astfel incat amenintarile la adresa situatiei financiare a ELCEN, in particular, si la adresa sanatatii sistemului public de termoficare din Bucuresti, in general, sa fie eliminate.
In acest sens, in urma discutiilor cu oficialii ministerului Energiei (actionar majoritar al ELCEN - 97,5%) oficialii companiei au transmis domnului ministru Anton Anton o adresa prin care solicita initierea actiunilor necesare in vederea modificarii/completarii Ordonantei nr. 36/2006 privind unele masuri pentru functionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a populatiei, precum si a OUG 115/2001 privind reglementarea unor masuri de asigurare a fondurilor necesare in vederea furnizarii energiei termice si a gazelor naturale pentru populatie.
Intr-un comunicat remis Business24, ei subliniaza faptul ca eforturile depuse de SIERRA QUADRANT in vederea redresarii ELCEN, o companie de interes strategic national, sunt afectate de cadrul legislativ deficitar, care nu poate fi... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 11:21