ELCEN anunta ca ii va percepe penalitati noului RADET, de vreme ce acesta n-a reusit inca sa achite nici macar toata factura lunii decembrie.
Principalul producator de energie termica pentru Capitala, ELCEN, informeaza ca Termoenergetica SA n-a platit inca nici macar caldura consumata de bucuresteni in luna decembrie 2019.
In mod normal - din intelegerea noastra - Termoenergetica SA ar fi trebuit sa achite datoria pentru luna decembrie, estimata la circa 100 de milioane de lei, pana pe 29 ianuarie. Cum plata nu s-a facut, datoria a iesit din scandenta. Cu toate astea, Termoenergetica SA avea la dispozitie o perioade numita "de gratie" de 30 de zile, in care sa achite doar datoria catre ELCEN, fara penalitati.
In context, directorul executiv al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a declarat pentru Ziare.com ca societatea primea bani de la PMB si incepuse sa isi achite datoria catre ELCEN. Din pacate, intreaga suma n-a fost achitata pana la inceputul lunii martie. Asa ca si perioada de gratie s-a terminat.
Astazi, din informatiile ELCEN, Termoenergetica mai are inca de dat nu mai putin de 25.398.239 lei pentru incalzirea Bucurestiului in luna decembrie 2019. Iar pentru aceasta restanta, iesita si din perioada de gratie, ELCEN va percepe penalitati.
Or, tocmai penalitatile acumulate an dupa an au dus la falimentul RADET, de la care Termoenergetica a preluat, prin delegare, la finele anului 2019, gestiunea serviuciului public de transport si distrributie a... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 13:47
Falimentul RADET era iminent, intrucat regia de termoficare nu avea nicio sursa din care sa poata plati datoria istorica de 3,7 miliarde de lei pe care o are catre Elcen, a declarat, joi, Alexandru Burghiu, administratorul Termoenergetica, intr-o conferinta de profil.
Termoenergetica a preluat, de la 1 decembrie, serviciul de distributie si furnizare a energiei termice in Capitala.
"Termia in Bucuresti este cel mai fierbinte subiect, ca sa spun asa. Constatam cu totii si stim ca este un nivel al serviciilor anormal pentru secolul al XXI-lea, insa, pentru a vedea care sunt metodele de rezolvare a acestui sistem trebuie sa vedem care sunt cauzele. Pana acum s-a mers pe principiul totul e bine pana se intampla ceva. Vorbim de un sistem de 4.000 de kilometri si 1.023 de puncte termice. Mai sunt doar patru CET-uri din cele sase proiectate. De aceea se intampla foarte multe neplaceri in zonele deficitare, cum ar fi sectorul 1, sectorul 2, zonele Colentina si Pantelimon, unde stim cu totii ce se intampla in ultimul timp si in decursul anilor, ca aceasta este o problema a ultimilor 15 ani", a spus Burghiu.
El a aratat ca s-a ajuns la acest nivel al avariilor si al problemelor pentru ca singurul mare proiect a fost in perioada 1995 - 2004, cand s-au inlocuit 110 kilometri de conducta.
Burghiu a adaugat ca nu este elocventa paralela cu sistemul similar din Varsovia, care are putin peste 1.000 de kilometri si a fost modernizat in 15 ani. De fapt, se pot moderniza doar 7,5... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 14:14
Primarul Capitalei a declarat ca in timpul sedintei de Consiliu General de joi se va dezbate si adopta preluarea de catre Compania Municipala Termoenergetica SA a activitatii de distributie a agentului termic de la falimentara RADET.
La inceputul sedintei de azi, consilierii generali au votat includerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte de hotarare care prevad salvarea termoficarii Capitalei, dupa intrarea RADET in faliment.
Mai exact, s-au inclus pe ordinea de zi proiecte care prevad delegarea serviciului de distributie a agentului termic catre CM Termoeneregtica SA, majorarea de capital a acestei companii, dar si incheierea unor conventii de plata in avans catre producatorii de agent termic.
In context, Gabriela Firea a precizat:
"Cetatenii nu au niciun motiv de ingrijorare. Agentul termic va fi livrat la parametri decenti, normali. Vrem chiar la parametri superiori, pe masura ce inlocuim conductele vechi si de 60 de ani.
Astazi dezbatem si aprobam delegarea serviciului de termie catre Termoenergetica, care va prelua activitatea si salariatii RADET. Cand isi vor inceta activitatea la RADET, isi vor incepe activitatea la Termonergetica. Nu va inceta nicio zi furnizarea.
Pentru reprezentantii firmelor private: am primit aviz de la ANAP ca aceste contracte sa fie preluate de Termoenergetica.
Nu renuntam la achizitia de agent termic de la ELCEN. Nu este asa. Dar din cele 6 CET-uri ale ELCEN, Titan si Pipera au disparut. N-am construit noi mall-uri... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 12:10
Intrarea in faliment a RADET nu inseamna, neaparat, ca bucurestenii vor ramane in frig, la iarna. Caldura si apa calda se pot furniza in continuare, daca Primaria Capitalei isi asuma responsabilitatea de a plati pentru toate acestea, transmite ELCEN.
Cand au auzit despre falimentul RADET, bucurestenii s-au intrebat, pe buna dreptate: vom mai avea sau nu caldura si apa calda, in lunile de iarna care urmeaza? RADET - care apartine Primariei Capitalei si care distribuie agentul termic in oras - s-a grabit sa anunte ca furnizarea va continua.
Mai rezervat, ELCEN - care produce agentul termic in 4 centrale electrice de termoficare - sustine ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple. De fapt, si ELCEN sustine ca furnizarea caldurii si apei calde pentru bucuresteni va continua, intr-adevar, dar numai daca Primaria Capitalei isi asuma raspunderea de a plati pentru ce li se livreaza oamenilor.
"ELCEN asigura pe aceasta cale toti factorii implicati cat si pe bucuresteni ca are capacitatea si disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic si a apei
calde in sezonul de iarna 2019-2020, atat timp cat va exista garantia achitarii
serviciilor prestate.
In acest sens, in urma sedintei convocate de catre ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, s-a comunicat catre PMB solutia legala pentru asigurarea continuarii prestarii serviciului public de furnizare a energiei termice si a apei calde, asteptandu-se, asa cum s-a atras atentia inca de saptamana... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 17:36
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian. Deja avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste.
Potrivit unei analize Frames, fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave. Expertii companiei de consultanta au realizat o radiografie a masurilor urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia, dupa falimentul RADET.
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala, spun analistii Frames. Din punct de vedere juridic insa, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila.
Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca,, in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii''.
Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames,,,... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 15:54
Dupa mai bine de doi ani de procese, judecatorii Tribunalului Bucuresti au pronuntat, miercuri, falimentul RADET, au declarat pentru Ziare.com surse din sistem.
RADET - regia detinuta de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si care distribuie, in Capitala, agentul termic produs de ELCEN - a intrat in insolventa inca din anul 2016. Motivele au tinut de administrarea dezastroasa a Regiei si de faptul ca aceasta acumulase o datorie de 3,7 miliarde de lei la ELCEN, pe care nu o mai putea plati.
In urma negocierilor, ELCEN (in care actionat majoritar e Ministerul Energiei), s-a decis sa accepte reducerea datoriei RADET la 1,9 miliarde de lei. Cu toate acesta, primarul Gabriela Firea a hotarat sa nu plateasca acea datorie, in conditiile in care nu reiese din acte ca PMB ar datora acei bani catre RADET, iar aceasta, la randul ei, ar trebui sa ii achite catre ELCEN.
Pana la urma, in urma numeroaselor dispute juridice purtate la tribunal, judecatorul sindic a decis sa pronunte falimentul RADET.
In mod normal - din intelegerea noastra - cel mai mult de pierdut in aceasta situatie ar avea ELCEN, care risca sa nu isi mai recupereze datoria de la RADET. De fapt, ceea ce ar urma sa se imparta intre companiile la care RADET are datorii uriase este doar valoarea bunurilor acesteia (masini, utilaje - etc) . Conductele, punctele termice si cele cateva CET-uri sunt doar in administrarea RADET, dar apartin Primariei, asa ca nu vor putea fi valorificate si vandute.
In schimb,... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:30
Viitorul sistemului de termoficare din Capitala - aflat la un pas de colaps - se decide astazi si maine, in functie de hotararile pe care le iau consilierii municipali si instanta care se ocupa de insolventa RADET si care miercuri ar putea declara falimentul institutiei.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, reorganizarea sistemului de termoficare din Capitala - care crapa deja pe toate partile - se afla in impas. Motivul: atat ELCEN (detinuta de Ministerul Energiei si care produce agentul termic pentru bucuresteni), cat si RADET (care se afla in proprietatea primariei si care distribuie agentul termic) se afla in insolventa inca din 2016.
In aceste conditii, cele doua societati - in ciuda faptului ca functioneaza cu dotari si infrastructura din anii 1960 si abia mai asigura incalzirea necesara Capitalei - nu pot atrage bani pentru modernizare.
Ca sa rezolve problema, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si Ministerul Energiei au convenit, in cele din urma, in primavara anului trecut, sa transfere atat activitatea ELCEN, cat si pe cea a RADET catre Compania Municipala Energetica SA, care sa poata accesa fonduri europene.
Problema este ca aceasta companie municipala - la fel ca si celelalte 21 infiintate de administratia Firea - a fost declarata ilegala de Curtea de Apel Bucuresti si, in consecinta, nu mai poate prelua activitatea societatilor aflate in insolventa.
Care este solutia? Mai multi consilieri ai Opozitiei, adica cei ai PNL si USR, au propus ca... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 12:18