Numarul de grupuri energetice pe carbune din Romania care functioneaza ilegal a scazut in 2017 la 15, de la 21 anul trecut, potrivit raportului Greenpeace Romania intitulat "Starea termocentralelor pe carbune din Romania in 2017".
Potrivit unui comunicat al organizatiei, cele 15 sunt instalatii aferente termocentralelor din Bacau (o unitate), Turceni (2 unitati), Govora (2 unitati), Drobeta (4 unitati), Paroseni (o unitate) si Mintia (5 unitati).
Greenpeace Romania sustine ca aceste instalatii nu au capacitatea de a functiona cu respectarea limitelor de emisie prevazute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare multe termocentrale nu detin o autorizatie integrata de mediu, fara de care functionarea este ilegala.
La randul ei, autorizatia integrata de mediu nu poate fi emisa in pofida solicitarilor formulate in acest sens de operatori, atat timp cat nu au fost derulate investitii pentru asigurarea conformarii cu limitele de emisie.
Caz unic in Europa
"Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic in Europa - nu detine autorizatie integrata de mediu si nu respecta limitele de poluare de 4 ani. Desi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investitiilor menite sa protejeze mediul inconjurator si a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru ca functiona fara autorizatie integrata de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contraventie si, in prezent, termocentrala functioneaza fara... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 18:28
Poluarea provocata de producatorii de energie pe baza de carbune si impactul asupra sanatatii populatiei nu tin cont de granite. Un nou raport arata ca Romania se afla pe locul 3 in UE dupa numarul de decese premature cauzate de termocentrale peste hotare.
Analiza se numeste "Norul negru al Europei: Cum isi imbolnavesc vecinii tarile producatoare de energie din carbune", potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre Greenpeace Romania.
Aceasta arata ca in 2013, la nivelul UE, emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morti premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inima si plamani, si au cauzat costuri de sanatate de pana la 62,3 miliarde de euro.
Astfel, cele cinci tari ale caror termocentrale provoaca cele mai multe morti premature peste granite sunt:
Polonia (4,690), Germania (2,490), Romania (1,660), Bulgaria (1,390), Marea Britanie (1,350).
In plus, 5 din cele 11 termocentrale ale tarii noastre figureaza in top 30 ...citeste mai departe despre "Ne imbolnavim si vecinii: Poluarea termocentralelor pe carbune trece peste hotare - Cat de grava e situatia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 12:55