Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a decis, luni, sa trimita Corpul de Control al Ministrului intr-o misiune de inspectie la Complexul Energetic Hunedoara si la Termocentrala Mintia.
"Sunt mai multe aspecte asupra carora am suspiciuni si pe care le doresc elucidate pe deplin, aspecte deosebit de importante pentru bunul mers al economiei si al sistemului energetic national. Doresc o verificare ampla in legatura cu situatia producerii energiei electrice, cu aprovizionarea cu carbune si in legatura cu stocurile existente, mai ales ca am intrat din plin in sezonul rece.
Totodata, vreau sa vad cum au fost respectate regulile privind oganizarea si functionarea celor doua entitati, cum s-au respectat procedurile de achizitii si care este gradul de realizare al investitiilor aprobate", a declarat ministrul Economiei, Virgil-Daniel Popescu, citat intr-un comunicat de presa.
In acelasi timp, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a aratat ca doreste sa afle motivele pentru care o parte din angajati nu si-au primit salariile la timp.
"Sunt foarte interesat sa aflu de ce managementul Complexului Energetic Hunedoara nu a reusit sa gestioneze asa cum este normal plata salariilor. Vreau sa transmit un mesaj ferm catre angajatii CEH: ei trebuie sa stie ca nu vor avea probleme cu plata salariilor, iar cauzele care au dus la acest incident nefericit si regretabil trebuie remediate, pentru ca situatii de acest gen sa fie... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 20:10
China a conectat la retea, in perioada ianuarie 2018 - iunie 2019, termocentrale pe carbune cu o capacitate totala de 42,9 Gigawati, comparabila cu cea a tuturor termocentralelor din Germania, o inversare majora de politica pentru cel mai mare producator mondial de gaze cu efect de sera, arata un studiu publicat miercuri de centrul american de cercetare Global Energy Monitor, informeaza Reuters si AFP.
In plus, Global Energy Monitor sustine ca, in prezent, in China sunt in constructie alte termocentrale pe baza de carbune cu o capacitate de 121,3 Gigawati, similara cu productia totala de energie electrica a Frantei, ceea ce va duce capacitatile termocentralelor din China la peste 1.100 de Gigawati.
Analistii sustin ca aceasta expansiune a termocentralelor pe carbune in China in ultimii doi ani se datoreaza faptului ca autoritatile locale au aprobat rapid proiecte privind constructia de termocentrale sau reluarea proiectelor suspendate in cadrul eforturilor destinate stimularii cresterii regionale. Comparativ, in restul lumii, capacitatile termocentralelor au scazut cu 8,1 Gigawati in ultimii doi ani.
"Pentru a indeplini obiectivele stabilite in acordul de la Paris, oamenii de stiinta spun ca la nivel global capacitatile termocentralelor trebuie reduse cu 70% pana in 2030 si sa fie inchise complet inchise pana in 2050. Propunerea Chinei de a continua sa construiasca noi termocentrale pana in 2035 este in contradictie cu necesitatea reducerii emisiilor si pune in... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 10:49
Stocurile de carbune au inceput sa creasca in unele porturi europene in conditiile in care companiile de utilitati din Germania si pana in Spania prefera din ce in ce mai mult gazele naturale, o optiune mai ecologica pentru productia de energie electrica, transmite Bloomberg.
Rezervele de carbune din porturile Rotterdam, Amsterdam si Vlissingen au crescut saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
Unul dintre motive este vremea frumoasa din ultima perioada.
In plus, scaderea preturilor la gaze naturale a facut mai atractiv acest combustibil pentru companiile de utilitati, in timp ce energia fotovoltaica si cea eoliana continua sa reduca ponderea totala a combustibililor fosili.
Aceste date sunt un nou semnal care arata modul in care modificarile de pe piata energiei vin in sprijinul statelor care vor sa renunte la cel mai poluant combustibil fosil pentru a reduce emisiile poluante.
Pentru o mare parte din deceniul actual a fost mai profitabil sa utilizezi carbune decat gaze naturale in Germania insa aceasta relatie s-a inversat la inceputul anului odata cu supraoferta de gaze naturale.
"Dupa ce piata mondiala a fost inundata cu gaze naturale, a devenit mai greu pentru cei care utilizeaza carbune pentru a produce electricitate sa concureze cu cei care utilizeaza gaze naturale", spune Joe Aldina, analist la S&P Global Platts.
Stocurile de carbune din cele trei porturi olandeze se situau, in data de 16 septembrie, la 6,5 milioane... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 12:15
Ministerul Economiei de la Berlin a anuntat joi ca pana la sfarsitul anului se asteapta sa fie luata o decizie privind legea care va stabili renuntarea la carbune in Germania.
Institutia a precizat ca discutiile cu grupul german de utilitati RWE - care solicita compensatii de miliarde de euro - progreseaza in mod constructiv.
O comisie guvernamentala speciala a decis in ianuarie faptul ca, pana la sfarsitul anului 2038, Germania ar trebui sa renunte sa mai arda carbune pentru a obtine energie. De asemenea, Comisia, compusa din politicieni, cercetatori si lobisti, a propus acordarea unor ajutoare de cel putin 40 de miliarde de euro pentru regiunile afectate de renuntarea la carbune.
Renuntarea la carbune afecteaza semnificativ companiile care opereaza termocentralele, inclusiv RWE, cel mai mare producator de electricitate din Germania.
Ministerul Economiei a apreciat ca negocierile cu RWE sunt in stadiu avansat.
In 2017, conform datelor Biroului Federal pentru Statistica, 37% din energia electrica a Germaniei a fost obtinuta din arderea carbunelui in termocentrale. mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 11:01
Grupul energetic 6 al Termocentralei Rovinari a fost inchis, decizia fiind luata dupa ce stocul de carbune s-a epuizat.
Momentan, aici mai functioneaza doua grupuri energetice, insa si acestea sunt in pericol si ar putea fi inchise dupa ora 12:00.
"Daca nu va fi reluata livrarea cu carbune, si celelalte doua grupuri ar putea fi inchise", confirma managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza.
Reprezentantii CEO au anuntat ca paguba pentru o zi in care nu functioneaza grupurile energetice ar fi de aproximativ 15 milioane de lei.
"Exista riscul sa se inchida si celalalte grupuri, pentru ca stocul este aproape inexistent la ora aceasta. S-a inchis un grup, speram ca se va debloca situatia astazi (joi - n.red.) . Am inteles ca e vorba sa fie o intalnire la ora 12.00. Starea de nemultumire persista si trebuie facut neaparat ceva dam drumul la livrarea de carbune", a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Caldaruse, presedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.
Ministrul Energiei, Anton Anton, este asteptat, joi, la Targu-Jiu, pentru a purta discutii cu membrii comisiei mixte, administratie-sindicate.
Amintim ca minerii de la cele 10 cariere din Gorj sunt in greva de 6 zile.
Greva la CE Oltenia a fost declansata vineri, iar luni peste 2.000 de mineri protestau, cerand majorarea salariilor, vouchere de vacanta si reducerea varstei de pensionare. Pana la urma, intreaga activitate miniera a complexului a fost blocata, iar acesta a inceput sa functioneze pe... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 07:23
Cererea mondiala de carbune va continua sa creasca pana in 2023, in conditiile in care majorarile inregistrate in India si alte tari din Asia vor compensa scaderile inregistrate in Europa si SUA, a apreciat Agentia Internationala a Energiei (IEA) intr-un raport publicat marti, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA, consumul de carbune ar urma sa creasca cu 0,2% pe an, de la 5,355 milioane tone in 2017 pana la 5,418 milioane tone in 2023. In cazul Chinei, cel mai mare consumator mondial, IEA mizeaza pe scaderea consumului de carbune cu 0,5% pe an pana la 2,673 milioane tone in 2023, gratie progreselor in domeniul eficientei dar si politicilor de reducere a poluarii aerului.
In schimb, IEA prognozeaza o crestere semnificativa a consumului de carbune al Indiei, cu 146 milioane tone, pana la 708 milioane tone in 2023, gratie cresterii productiei de electricitate a termocentralelor precum si a productiei de otel brut.
Acest raport vine la cateva zile dupa ce aproape 200 de tari au cazut de acord asupra regulilor pentru implementarea unui acord istoric cu privire la incalzirea globala destinat limitarii emisiilor de CO2 din combustibili fosili, in ideea de a mentine cresterea temperaturii globale sub pragul de doua grade Celsius.
"In pofida atentiei acordate de media anunturilor privind scaderea investitiilor si a indepartarii de carbune, trendurile pietei se dovedesc rezistente la schimbare", se arata in raportul IEA.
Carbunele ramane a doua mare sursa... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 11:15
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca va opri finantarea proiectelor pe baza de carbune si a majoritatii proiectelor pe baza de petrol, ca parte a eforturilor globale de protectie a mediului.
Deja institutia financiara a acordat prioritate energiei regenerabile, extinzandu-si sprijinul pentru politicile verzi, acum va elimina exceptiile, cum ar fi Mongolia, Polonia si Kazahstan, care obtin din carbune peste 70% din energie, transmite Reuters.
Decarbonizarea sectoarelor energetice din regiunile unde este prezenta Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare necesita renuntarea la cei mai poluanti combustibili, a afirmat Nandita Parshad, director general BERD pentru energie si resurse naturale.
Noua strategie vizeaza investitiile bancii din urmatorii cinci ani.
Si Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, a anuntat luna trecuta ca nu va mai asigura in viitor noile termocentrale pe baza de carbune sau exploatarile miniere, marcand o accelerare a sprijinului pentru politicile verzi.
Decizia Generali se adauga recentelor tendinte ale companiilor care gestioneaza active si ale fondurilor suverane de a-si reduce expunerea la sectorul minier, pentru protejarea mediului.
Alte companii importante care si-au redus expunerea la sectorul minier sunt Allianz SE, AXA, Scor, Swiss Re si Zurich Insurance.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 10:52
Conformarea Romaniei la noile standarde europene de mediu privind productia de energie pe carbune ar insemna o perioada de oprire de cel putin sase luni pentru fiecare grup din Oltenia, insa autoritatile romane vor cere o derogare pentru centralele Turceni si Rovinari, a declarat, miercuri, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, intr-o conferinta pe tema strategiei energetice a Romaniei.
"Decizia Comisiei Europene (privind limitele de noxe pentru anul 2021 - n. r.) permite valori de conformare destul de restrictive privind emisiile, chiar extrem de restrictive, interpretarea fiind diferita de la stat la stat, la fel si abordarea. Polonia si Bulgaria au contestat deja procedural aceasta decizie.
Dar cel mai important lucru care rezulta de aici este urmatorul: o analiza primara a valorilor-limita de emisii corelata cu instalatiile pe care le avem arata ca in toate cazurile nu sunt suficiente masuri secundare, ca atare abordarea este de a se lua masuri primare, care inseamna efort investitional foarte mare si, mai important, o perioada de oprire de minimum sase luni pentru fiecare grup energetic. Vorbim de schimbarea arzatoarelor in noua tehnologie", a aratat Visan.
Potrivit acestuia, Romania se pregateste sa ceara derogari pentru centralele Rovinari si Turceni, insa acest lucru nu este posibil pentru centrala de la Craiova, unde exista deja un infringement pentru probleme de mediu.
"Avem situatii deosebite. Putem vorbi de astfel de derogari in cazul... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 12:01
Numarul de grupuri energetice pe carbune din Romania care functioneaza ilegal a scazut in 2017 la 15, de la 21 anul trecut, potrivit raportului Greenpeace Romania intitulat "Starea termocentralelor pe carbune din Romania in 2017".
Potrivit unui comunicat al organizatiei, cele 15 sunt instalatii aferente termocentralelor din Bacau (o unitate), Turceni (2 unitati), Govora (2 unitati), Drobeta (4 unitati), Paroseni (o unitate) si Mintia (5 unitati).
Greenpeace Romania sustine ca aceste instalatii nu au capacitatea de a functiona cu respectarea limitelor de emisie prevazute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare multe termocentrale nu detin o autorizatie integrata de mediu, fara de care functionarea este ilegala.
La randul ei, autorizatia integrata de mediu nu poate fi emisa in pofida solicitarilor formulate in acest sens de operatori, atat timp cat nu au fost derulate investitii pentru asigurarea conformarii cu limitele de emisie.
Caz unic in Europa
"Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic in Europa - nu detine autorizatie integrata de mediu si nu respecta limitele de poluare de 4 ani. Desi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investitiilor menite sa protejeze mediul inconjurator si a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru ca functiona fara autorizatie integrata de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contraventie si, in prezent, termocentrala functioneaza fara... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 18:28