Vicepremierul bulgar Maglena Kuneva, fost comisar european pentru Protectia Consumatorului, este de parere ca subestimarea prezentei Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen este "foarte nesanatoasa".
"Subestimarea prezentei Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen este foarte nesanatoasa. Aceasta este o politica intr-o directie gresita si asta inseamna ca Bulgaria si Romania ar fi condamnate sa fie tari ale unei categorii mai putin importante in termeni de securitate, pentru ca nu am optat sa fim in afara spatiului Schengen", a spus luni Kuneva, vicepremier al Bulgariei pentru Coordonarea Politicilor Europene si Afaceri Institutionale, citata de ...citeste mai departe despre "Fost comisar european: Subestimarea prezentei Romaniei si Bulgariei in Schengen, foarte nesanatoasa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 16:24
Franta se opune, in prezent, alaturi de Germania si Olanda, stabilirii unui termen pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, afirma surse europene citate de site-ul publicatiei austriece Osterreich.
Conform surselor comunitare citate de cotidianul austriac, Franta, Germania si Olanda sunt nemultumite de eforturile insuficiente pentru combaterea coruptiei in Romania si Bulgaria.
Potrivit cotidianului, Austria nu se opune admiterii celor doua state in Schengen, dar ar prefera o aderare etapizata.
La randul ei, Finlanda a anuntat miercuri dimineata ca va bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, conform postului public de televiziune YLE.
Potrivit unui oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE, Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, care se va desfasura joi si vineri, nu va lua nicio decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre. "Nu va exista niciun vot si nicio decizie", a comunicat presedintia irlandeza a Consiliului UE.
"Deocamdata, nu exista consens" pentru integrarea Romaniei si Bulgariei deoarece "mai multe state au rezerve si preocupari", a precizat o sursa din cadrul presedintiei irlandeze. "Dosarul nu va putea fi solutionat de presedintia irlandeza si va trece la Lituania", care va detine presedintia Consiliului UE incepand din iulie, adauga sursa citata.
O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programata miercuri seara la Bruxelles in incercarea de a... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 08:15
O decizie politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu va fi adoptata mai devreme de martie 2013, a apreciat ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, la Bruxelles.
Tvetanov, care se afla la Bruxelles pentru a participa la o ultima reuniune a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne organizata in mandatul presedintiei cipriote a Uniunii Europene (UE), a apreciat ca o aderare a Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen de libera circulatie nu va fi luata in discutie din cauza lipsei unor progrese "suficiente" de la ultima intalnire, in octombrie, relateaza site-ul Novinite.com.
Ministrul a declarat pentru corespondentul postului national bulgar de radio (BNR) ca prima reuniune ordinara a Consiliului in mandatul Irlandei la presedintia UE a fost programata in martie 2013.
El a refuzat sa citeze termene concrete inaintea publicarii unui raport al Comisiei Europene (CE) privind situatia din Romania in cadrul Mecanismului pentru Cooperare si Verificare (MCV).
Tvetanov a declarat ca nu se asteapta la o abordare a subiectului in cadrul unei reuniuni ministeriale informale, prevazuta in ianuarie 2013, in mandatul Irlandei, adaugand ca o asemenea decizie nu este luata in cadrul unei reuniuni informale.
"Sper ca subiectul Schengen va fi pus pe agenda primei reuniuni organizate sub presedintia Irlandei (la UE). Sper ca Olanda isi va schimba pozitia si sper si doresc ca raportul privind Romania sa fie pozitiv, un lucru care va permite... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:20
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat miercuri ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
"Pana la aceasta ora nu s-a modificat nimic din calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen. (...) Nu exista nicio schimbare in calendarul intrarii in Schengen, ceea ce inseamna octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si in martie 2013 cu frontiera terestra. Pana la aceasta ora, initiatorii acestei solutii in doua etape si anume Franta si Germania nu au comunicat in vreun fel ca si-au schimbat optica. Deci principalii actori ai acestei solutii pe care noi o sustinem au ramas pana la aceasta ora la aceasta solutie", a afirmat la TVR Info Andrei Marga.
El a sustinut ca si Olanda este in favoarea aderarii Romaniei la Schengen in doua etape si ca nu s-a schimbat aceasta pozitie.
Marga: La toamna suntem partial in Schengen.
"In urma ultimelor discutii avute chiar cu nivele inalte ale politicii olandeze este foarte clar ca se vor examina factual, corect pasii facuti de Romania pentru pregatirea intrarii in Schengen. Olanda va tine cont de opinia Comisiei, care este raportul MCV, dar pana la aceasta ora nu exista din partea olandeza o modificare a acestei pozitii, care este legata de pozitia pe care au formulat-o Germania si Franta. Asa cum arata... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 09:25
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat, sambata, ca in raportul CE pe justitie va exista si o "adaugare politica", din aspecte incorecte fata de situatia reala din Romania, iar respectivele concluzii vor fi folosite de catre "unii" pentru a ingreuna aderarea tarii la Schengen.
Intrebat, la Antena 3, despre ce ar putea sa contina raportul, Corlatean a afirmat ca, in opinia lui, "va exista o evaluare obiectiva, corecta", referitoare la "partea de fond", la progresele facute de Romania.
In acelasi timp, insa, a subliniat ministrul, in raport va exista si "o adaugare politica la un document ce trebuie sa fie strict tehnic". Corlatean a mai spus ca "unii vor folosi concluziile politice" din raport pentru a ingreuna aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
Corlatean: Informatiile despre situatia Romaniei, "manipulare crasa" si "minciuni"
Respectiva "adaugare", a explicat ministrul Justitiei, ar fi legata de aspecte "incorecte fata de situatia reala din Romania", in contextul scandalurilor politice interne ce au starnit reactii ale unor oficiali europeni.
Declaratiile despre raport au venit dupa ce Corlatean a caracterizat drept "manipulare crasa" si "minciuni" informatiile despre situatia din Romania transmise oficialilor europeni prin "surse diverse".
Intrebat care ar fi acele surse, demnitarul a spus ca acesta sunt media, surse legate de activitatea unor organizatii neguvernamentale si surse politice.
Informatiile aparute in presa internationala au... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 10:51
Aderarea la spatiul Schengen s-a amanat pe termen nedeterminat, dupa ce Olanda si Finlanda s-au opus categoric la aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit ministrului Imigratiei din Olanda, Gert Leers, Romania trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice ci si conditiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Potrivit consultantului financiar, Niels Schnecker, decizia Olandei si a Flandei de a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen este ilegala si inafara tratatului, insa motivele invocate de statele nordice sunt intru totul adevarate, iar dreptul de veto al acestora nu trebuie explicat.
"Olanda nu ne vrea in Schengen din motive politice pentru ca are impresia ca nivelul de coruptie e periculos de mare. Fiind granite Schnegen, poti sa te duci pana in Lisabona liber, de aceea ei nu vor sa riste. A doua problema este cea a justitiei romane, unde exista un nivel de coruptie foarte mare. Prin urmare, au motive sa nu accepte intrarea noastra in Schengen”, a declarat Niels Schnecker, pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru intrarea in spatiul Schengen, insa dorinta arzatoare a Romaniei de a fi admisa tine doar de un element de blazon – "nu ne sade bine in momentul in care discutam cu partenerii si noi nu suntem in Schengen".
"Din punct de vedere tehnic suntem beton armat. In anumite puncte suntem mai sus decat actualele tari membre.
Problema este elementul uman.... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 22:29
Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu preconizeaza sa voteze asupra unei decizii de a accepta Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, cand se vor reuni, la 24-25 februarie, a declarat raportorul PE Carlos Coelho, citat de site-ul Novinite.com, informeaza NewsIn.Prin urmare, Parlamentul European nu va trebui sa emita o pozitie privind progresele celor doua state pana la acea data, a adaugat eurodeputatul portughez.
Coelho si-a exprimat din nou dezamagirea fata de faptul ca accesul PE la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei a fost respins.
Numai raportorul a avut acces la rapoarte, dar nu a putut realiza copii sau notite, in timp ce colegii sai din comisia parlamentara de specialitate nu au putut citi documentele deloc.
Coelho si-a exprimat surprinderea si preocuparea fata de miscarea "inexplicabila" a Consiliului UE, apreciind ca obstructioneaza activitatea PE.
Eurodeputatii au cerut de altfel sa aiba mai multa influenta asupra deciziilor referitoare la Schengen.
Coelho a declarat pentru postul public bulgar de radio (BNR) ca le-a propus colegilor eurodeputati sa acorde Consiliului termen pana la 2 mai pentru a le prezenta toata documentatia privind Schengen. mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 09:35
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este un semnal imbucurator, dar decizia finala privind aderarea este strict politica si trebuie mobilizate toate fortele pentru obtinerea acordului partenerilor europeni., informeaza Mediafax.
"Evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este o veste buna pentru Romania si pentru toti cetatenii romani. Aceasta confirma faptul ca tara noastra este pregatita din punct de vedere tehnic sa faca parte din Spatiul Schengen. Dar decizia finala privind aderarea la Schengen este strict politica, fiind nevoie de unanimintate in Consiliul UE pentru ca Romania sa adere la Schengen la termenul stabilit, in martie 2011. Cu toate ca rezultatul de ieri este un semnal imbucurator, trebuie sa fim lucizi si sa realizam ca nu am primit inca acceptul tuturor partenerilor europeni pentru a adera la Schengen, iar termenul de martie 2011 este mult prea apropiat ca sa ne putem permite sa ne relaxam eforturile", declara Geoana, potrivit unui comunicat de presa transmis sambata.
Presedintele Senatului atrage atentia asupra "riscului ca Romania sa rateze termenul de martie 2011 printr-o serie de amanari sine die" si apreciaza ca acest scenariu ar aduce prejudicii majore Romaniei si este o situatie care trebuie evitata cu orice pret, intrucat ar decredibiliza profund tara pe scena internationala.
"Cred ca eforturile tuturor actorilor politici si institutionali trebuie sa... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:10