Indonezia a sfidat ambitiile teritoriale ale Beijingului in regiunea Marii Chinei de Sud si a redenumit partea de nord a zonei sale exclusive economice "Marea Natuna de Nord".
Adjunctul ministrului pentru Suveranitate Maritima Arif Havas Oegroseno a prezentat intr-o conferinta de presa, la Jakarta, o noua harta cu noul nume al teritoriului respectiv, relateaza CNN.
"Este necesar sa actualizam numele marii si sa prezentam ONU un raport despre noile frontiere", a declarat Oegroseno pentru agentia proguvernamentala de stiri Antara.
"Acest (sistem) va permite comunitatii internationale sa stie al cui teritoriu strabat", a adaugat el.
Revendicari teritoriale
Marea Chinei de Sud, presarata de sute de insulite, recife si bancuri de nisip, este o ruta cruciala in transportul maritim, iar pe fundul ei ar exista numeroase zacaminte de petrol si gaze naturale.
China revendica intreaga mare, insa Vietnamul, Taiwanul, Filipinele, sultanatul Brunei si Malaysia, tari riverane, au formulat la randul lor revendicari teritoriale concurente asupra unor parti ale marii in zona tarmurilor lor.
China a investit masiv, in ultimii ani, in construirea si militarizarea unor insulite artificiale in Marea Chinei de Sud.
Alte tari din regiune au desfasurat la randul lor, la o scala mai mica, mijloace militare pentru a-si sustine revendicarile.
Indonezia insista ca nu se amesteca in disputa de la Marea Chinei de Sud, in pofida unui conflict cu Beijingul cu privire la un... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 14:46
Premierul indian Narendra Modi a semnat un acord de sprijin in domeniul Apararii pentru Vietnam, oferind tarii din sud-estul Asiei o linie de credit de 500 milioane dolari in vederea modernizarii armatei.
Acordul semnat de Modi si omologul sau Nguyen Xuan Phuc, la sfarsitul saptamanii trecute, la Hanoi, ar putea reprezenta o discreta alianta anti-Beijing, in contextual in care Vietnamul si China isi disputa acerb drepturile teritoriale din Marea Chinei de Sud, relateaza IB Times.
In total, India si Vietnam au semnat 12 acorduri de cooperare, cu ocazia vizitei la Hanoi a premierului Modi, dar acordul de cooperare militara se distinge ca fiind cel mai important din acest pachet.
Aceasta si prin prisma cresterii cheltuielilor de inarmare a Vietnamului, in ultimul an, cu aproape 700%, ca urmare a tensiunilor existente in relatia cu China, conform datelor furnizate de Institutul International de Cercetari pentru Pace Stockholm.
Atat India, cat si Vietnamul au granite comune cu China si reclama tensiuni existente pe teritorii precum zona himalayana sau Marea Chinei de Sud.
In trecut, cele doua tari au avut un acord similar, limitat la 100 milioane dolari, semnat la sfarsitul anului 2014, dar, in cursul acestui an, oficialitatile de la New Delhi si-au exprimat intentia de a livra rachete supersonice BrahMos de productie interna in Vietnam si alte 4 state din regiune pentru a bloca tendintele expansioniste ale Chinei.
Conform analistilor militari, Vietnamul isi... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 11:39
Tensiunile dintre China si alte 5 state din Asia de Sud-Est, pe tema revendicarii acelorasi teritorii din Marea Chinei de Sud, sunt pe cale sa reizbucneasca in urma deciziei oficialilor de la Hanoi de a militariza mai multe insule din apropierea arhipelagului Spratly.
Conform unor surse Reuters, Vietnamul a decis sa-si intareasca pozitiile din Marea Chinei de Sud prin amplasarea discreta a unor lansatoare de rachete in cinci dintre bazele construite in apropierea insulelor artificale amenajate de China in ultimul an.
Sursele agentiei de presa provin din randul militarilor si diplomatilor occidentali care confirma faptul ca rachetele Hanoiului ar putea lovi bazele amenajate de Beijing pe insulele artificiale.
Trei dintre interlocutori sustin ca rampele mobile ale lansatoarelor de rachete nu au inca munitia necesara executarii unui atac, dar pot fi alimentate in maxim 2-3 zile.
Pana acum, miscarile de echipament par sa fi scapat ochiului vigilent al Beijingului, in ciuda faptului ca oficialii chinezi ridica pretentii asupra a 80% din Marea Chinei de Sud.
Ministerul de Externe de la Hanoi nici nu a confirmat dar nici nu a negat amplasarea bateriilor mobile de rachete pe insulele vietnameze din zona arhipelagului Spratly, spunand doar ca informatiile sunt "inexacte", fara alte detalii.
Cu toate acestea, in urma cu doua luni, ministrul adjunct al Apararii, Nguyen Chi Vinh, afirma ca, desi nu are astfel de sisteme instalate in zona, Vietnamul isi rezerva... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 13:48
Nave de razboi din 26 de state au demarat un exercitiu comun in apele Pacificului, in scopul promovarii securitatii internationale si cooperarii pe mare.
Exercitiul, care se intinde pe durata a 5 saptamani, aduce laolalta fortele navale din SUA si China, doua mari rivale intre care tensiunile tind sa reizbucneasca pe fondul acuzatiilor aduse de Washington privind militarizarea Marii Chinei de Sud de catre Beijing, remarca Defense News.
Inamici la gramada
Exercitiile de lupta "Rim of the Pacific" (RIMPAC) aduc pentru a doua oara in echipa internationala fortele navale din China, chiar daca o parte din membrii Congresului american s-au opus initiativei de a invita Beijingul sa participe, ca urmare a tensiunilor ivite in Marea Chinei de Sud.
De altfel, flota trimisa de chinezi in apropierea arhipelagului Hawaii va trebui sa conlucreze cu forte navale din alte sapte state care contesta dreptul Beijingului de a revendica diverse teritorii maritime din regiunea asiatica.
Pana acum, sapte insule artificiale au fost construite de chinezi in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, in calea uneia dintre cele mai folosite linii maritime internationale, cu un trafic anual de marfuri estimat la 5.000 de miliarde de dolari.
Antrenament limitat
China a trimis in Pacific cinci nave de lupta, printre care si un vas-spital. Acestea vor fi incluse in exercitiile de asistenta umanitara in caz de dezastre naturale, salvare submarina si combaterea pirateriei,... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 16:38
Armata Chinei a modificat brusc modul de organizare a exercitiilor de lupta pe mare, pe care le deruleaza zilele acestea in Marea Chinei de Sud, zona in care tensiunile sunt in crestere. Au fost introduse pe neasteptate mai multe elemente care sa simuleze conditiile reale de lupta.
Exercitiile au debutat inca de pe 7 aprilie intr-o zona a Marii Chinei de Sud si includ pana si simularea conditiilor de razboi electronic (bruiaj radar/sonar, bruiaj rachete etc.), informeaza IB Times.
Un articol aparut in revista Armatei din China, PLA Daily, anunta ca navele implicate in exercitiul din marea Chinei de Sud au efectuat antrenamente cu simularea tuturor conditiilor de vreme, trageri la tinta si atacuri aeriene pentru a tine in forma pilotii militari.
"Am gandit situatii cat mai complexe care sa faca si mai periculoasa o confruntare cu inamicii, pentru a da realism mediului de lupta, asigurand o cale importanta de conlucrare intre fortele navale si cele aeriene", a explicat Tian Junqing, comandantul diviziei din Marea Chinei de Sud.
Flota va continua sa se antreneze in conditii de lupta continua, exercitiile incluzand si raiduri aeriene la joasa inaltime si alte tactici militare menite sa asigure coeziunea intre fortele navale, aeriene si alte unitati militare ale armatei chineze.
China reclama aproape 80% din Marea Chinei de Sud, inclusiv teritorii care fac obiectul unor dispute cu alte 5 tari din regiunea Asiei de Sud-Est.
Marea Chinei de Sud este un culoar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:23
Washingtonul a decis sa intensifice prezenta trupelor americane in Asia de Sud-Est, ca urmare a tensiunilor ivite in urma ocuparii unor insule din Marea Chinei de Sud de catre fortele Beijingului.
Mai multe trupe vor fi trimise in Filipine, in incercarea de a contracara avansul Chinei spre o zona din care poate controla una din cele mai importante rute de comert naval din lume, relateaza IB Times.
Cinci baze militare din Filipine vor fi umplute cu soldati americani, dupa perfectarea unui acord intre cele doua state, dupa cum a anuntat conducerea fortelor aeriene ale Statelor Unite.
Odata ce va fi aprobat de guvernul de la Manila, acordul va permite Washingtonului sa trimita prin rotatie trupe care sa intareasca flancul filipinez din zona aprig disputata intre China, Taiwan, Brunei, Filipine, Vietnam si Malaezia.
Prezenta trupelor americane in cele cinci baze din Filipine va fi una de lunga durata, au mentionat surse din interiorul Pentagonului pentru revista Air Force Times, investitii masive urmand sa fie facute in urmatoarele luni pentru a asigura conditii pentru primirea celor cateva mii de militari.
Americanii vor sa-si intaleze soldatii in bazele aeriene din insula Palawan, o zona aflata in imediata vecinatate a arhipelagului Spratly, ocupat de China, in Basa, Fort Magsaysay, Mindanao si Cebu.
In ultimii doi ani, China a construit mai multe insule artificiale in arhipelagul Spratly, ridicand apoi mai multe obiective militare pe acestea.
Pana nu... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 11:33
Comandantul flotei americane din zona Asia-Pacific, amiralul Harry Harris, trage un semnal de alarma cu privire la intentiile Chinei in estul Asiei.
Amiralul american sustine ca Beijingul s-a lansat intr-o "ampla operatiune de militarizare a Marii Chinei de Sud", ultimele informatii aratand ca armata chineza a desfasurat mai multe echipamente defensive intr-un teritoriu disputat cu mai multe tari vecine, arata IB Times.
Modificari in peisajul operational
La mijlocul lunii februarie, oficiali militari din Taiwan si un post de televiziune american anuntau instalarea unor baterii de rachete antiaeriene pe Insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.
Mai nou, acestora li s-au adaugat cateva instalatii radar montate pe reciful Cuarteron din arhipelagul Spratly, in vreme ce lucrarile pentru noi piste de aterizare continua pe insulele artificiale construite de China in largul marii.
"In opinia mea, aceste actiuni sunt in masura sa schimbe peisajul operational din Marea Chinei de Sud", a afirmat amiralul Harris.
La putin timp dupa ce comandantul fortelor militare americane din Pacific a iesit la rampa cu aceste declaratii, Washingtonul a venit cu informatii suplimentare care arata ca Beijingul a trimis mai multe escadrile de avioane in baza militara de pe Insula Woody.
Joc dublu
Nu este pentru prima oara cand prezenta avioanelor de vanatoare ale Chinei este semnalata pe Insula Woody, dar, in acest moment,... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 14:50
Planurile Beijingului de a instala baze militare in arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud par sa evolueze nestingherite, in ciuda promisiunii de a inceta orice amenajare a teritoriului din zona disputata intre mai multe state din regiune.
Pe 8 septembrie, satelitii americani au surprins imagini cu a treia pista de aterizare amenajata pe una din insulele artificiale construite de China. Chestiunea poate tulbura discutiile programate intre presedintele american Barrack Obama si presedintele Xi Jinping, in timpul vizitei acestuia, de saptamana viitoare, la Washington, anunta CNN.
Inca o baza militara
Imaginile analizate de expertii Centrului de Strategii si Studii Internationale (CSIS) din Washington scot la iveala o a treia pista de decolare pentru avioane militare amenajata de China pe insulele artificiale construite in ultimul an in Marea Chinei de Sud.
Greg Poling, director al grupului Initiativa pentru Transparenta Maritima in Asia din cadrul CSIS, sustine ca Beijingul reclama dreptul asupra unei fasii de teren de aproximativ 3 kilometri din reciful Mischief.
Fasia este similara pistelor aeriene deja amenajate pe insulele artificiale construite in recifurile Fiery Cross si Subi din arhipelagul Spratly.
"Daca se dovedeste a fi o pista de aterizare, numarul acestor constructii realizate in zona de China pentru avioanele armatei va ajunge la 3.
Toate aceste amenajari au devenit, din avanposturi, insule militarizate in toata regula, cu piste de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 12:16
In ciuda angajamentelor Chinei de a inceta lucrarile in Marea Chinei de Sud, noi dovezi privind continuarea lucrarilor la insulele artificiale si bazele militare construite de Beijing in teritoriul disputat ies la iveala.
Imagini din satelit arata ca pe reciful Fiery Cross, chinezii au reusit sa amenajeze o pista de avioane lunga de 3 km, iar activitatea in zona nu a fost sistata, relateaza Reuters.
Baze operationale
Unul dintre comandantii Armatei americane este de parere ca bazele militare ridicate de chinezi pe cele 7 insule artificiale din arhipelagul Spratly ar putea fi operationale pana la sfarsitul acestui an.
In ceea ce priveste cazul pistei de pe reciful Fiery Cross, aceasta ar putea sa fie gata mult mai curand, dupa cum arata noile imagini surprinse la sfarsitul saptamanii.
Pista de aterizare de 3 km poate sa gazduiasca orice aeronava din dotarea aviatiei chineze, estimeaza expertii in securitate.
Acest lucru inseamna ca incursiunile avioanelor militare chineze in spatiul de deasupra Marii Chinei de Sud se vor inteti si vor acoperi o zona mai mare.
La mijlocul saptamanii trecute, China dadea asigurari ca a terminat amenajarea terenului pe cele sapte insule artificiale din Marea Chinei de Sud, desi nu oferea detalii vizand lucrarile care au fost efectuate.
Vizibile din cer
Imaginile surprinse de satelitii firmei Digital Globe au fost facute publice de Asia Maritime Transparency Initiative si Centrul de Studii Strategice Internationale... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 17:39