Terenurile pentru constructia unei locuinte in apropiere de Bucuresti, Brasov, Constanta si Timisoara pot fi cumparate pentru un pret de circa 10 mii de euro sau chiar mai putin, potrivit unui studiu al portalului imobiliare.ro.
Analiza ia in calcul proprietatile scoase la vanzare in perioada septembrie-octombrie 2012 in localitatile adiacente oraselor Bucuresti, Brasov, Constanta si Timisoara.
Astfel, in apropiere de Bucuresti, localitatea cu cele mai ieftine terenuri pentru constructii este Magurele, unde un metru patrat costa, in medie, 44 de euro. Totusi, aici pot fi gasite si preturi semnificativ mai mici decat atat. Astfel, un lot de 270 de metri patrati situat intr-o zona de vile noi din oras este scos la vanzare cu 6.000 de euro, respectiv cu aproximativ 22 de euro pe metru patrat.
Pe locul al doilea in clasamentul celor mai ieftine terenuri din jurul Capitalei se situeaza Buftea, cu un pret mediu de 48 de euro pe metru patrat. Si aici pot fi gasite insa oferte mai convenabile. Astfel, un lot de 500 de metri patrati ce face parte tot dintr-un lot de parcele este scos la vanzare la un pret de 13.000 de euro, respectiv 26 euro pe metru patrat.
In orasul Bragadiru, al treilea din top, pretul pe metru patrat al unui teren este de 65 de euro. Si aici cei interesati pot gasi oferte mai bune. Astfel, un lot de 687 de metri patrati situat vizavi de fabrica RoStar este scos la vanzare cu 27.000 de euro, adica circa 40 de euro pe metru patrat, in vreme ce o... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:45
In perioada 23-26 septembrie, la Palatul Parlamentului, Targul National Imobiliar vine in intampinarea clientilor cu cele mai mici preturi la ofertele imobiliare.Agentii imobiliare, constructori, dezvoltatori, consultanti imobiliari si institutii financiar-bancare vor fi prezenti la TNI pentru a va ajuta sa alegeti locuinta visata sau cea mai profitabila investitie.
Pe langa toate companiile si proiectele imobiliare prezentate in targurile de profil ce au avut deja loc in aceasta perioada, vizitatorii vor gasi in exclusivitate la TNI, inca 30 de proiecte, dezvoltatori si agentii imobiliare noi.
La TNI, vizitatorii au de ales intre 1815 locuinte de vacanta.
Preturile varieaza intre 13.000 euro cel mai ieftin segment rezidential prahovean si 1.000.000 euro, cea mai scumpa locuinta.
In ceea ce priveste terenurile cu vedere la munte, cel mai ieftin costa 6000 euro, in timp ce un teren de aproximativ 65.000 mp in Busteni reprezinta cea mai scumpa proprietate in valoare de 8.446.360.
Targul National Imobiliar poate fi vizitat de joi, 23 septembrie, pana duminica, 26 septembrie. Pretul unui bilet este de 5 RON. mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:04
"Toata Romania este de vanzare, in momentul de fata. Poti sa cumperi ce vrei si ce nu vrei. Exista 50.000 de locuinte terminate sau in faza terminala care isi asteapta clientii si care nu mai vin. Sunt multe blocuri in faza terminala si isi asteapta eventualii cumparatori, pe care insa nu-i intrevad in urmatorii 10 ani", a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Cat de mari au fost corectiile de preturi la terenuri in prima jumatate a anului?
E incredibil ca intr-o tara saraca ca Romania, unde exista un salariu mediu spre 300 de euro sa vorbim de un metru patrat cat salariul unui miner fruntas. Pretul pe teren este reglat de piata, in general. La noi, piata a fost umflata artificial.
Am vazut preturi de 6.000 euro/mp in centrul Bucurestiului sau teren agricol vandut la 150-200 euro/mp, pe centurile oraselor.
Se cereau si se plateau preturi exorbitante, dar banii nu erau munciti de patronii care achizitionau terenul, erau banii bancilor. Si daca omul nu a muncit pentru bani, i-a dat cu mare usurinta, crezand ca transfera riscul pe banca, dar nu a fost asa.
Pretul mediu intravilan in orice municipiu nu are voie sa depaseasca 15-18 euro/mp. Acesta va fi pretul la un moment dat.
Se fac tranzactii acum pe piata terenurilor?
Acum se fac tranzactii sporadic, lucruri care au ramas agatate din anii trecuti. Daca o mare companie a facut un business in Romania, sa cumpere un teren si investitia s-a aprobat acum doi ani, aceasta... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 00:26
Terenurile din preajma Capitalei sunt scoase la vanzare la preturi chiar si de trei ori mai mici decat in urma cu doi ani.Solutia este una de criza, caci noile preturi de vanzare apar dupa un an intreg in care propietarii au refuzat sa vanda.Terenul din afara Bucurestiului se adreseaza inclusiv celor care vor sa isi construiasca o locuinta in regie proprie prin programul Prima Casa, conform Pro Tv.Pe fondul crizei si in lipsa speculei, in ultima vreme, preturile terenurilor din zona Capitalei au scazut in medie cu 40%.Un exemplu extrem este in zona Fundeni unde in martie 2008 metrul patrat se vindea cu 287 de euro, iar acum a ajuns la 85 de euro. In Corbeanca, scaderea este in jur de 26%.Scaderi sunt si la terenurile din centru. In zona Unirii, din 2008 metrul patrat a scazut de la 1.500 la 600 de euro.Cei care vor investi anul acesta in terenuri vor cumpara unele de cel mult 300 de metri patrati, spun analistii imobiliari, in zone stradale si cu toate utilitatile. mai mult
Luni, 08 Martie 2010, ora 11:39
Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, cu 10-15% la noi si cu 15-20% pentru cele vechi, in conditiile in care disponibilitatile banesti ale potentialilor clienti vor continua sa se reduca, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.
"Locuintele vechi se vor ieftini cu inca 15-20%, iar cele noi cu 10-15%. In perspectiva activele nu vor fi mai ieftine. In imobiliare se investeste ce ramane din consum, ce ramane din plata energiei care este din ce in ce mai scumpa, din plata gazului, a cheltuielor de retail. Disponibilitatea de economisire va fi scazuta in urmatorii ani si nu vad o crestere a activelor in Romania si mai ales a celor rezidentiale", a spus Crivii, intr-o conferinta de presa, informeaza Mediafax.
Potrivit datelor companiei, in 2008 preturile locuintelor s-au redus in medie cu 30-40%. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Bucuresti si Cluj-Napoca, de pana la 40%, respectiv 30%, in timp ce in Timisoara au avut loc cele mai mici reduceri, de pana la 23%.
La terenuri, preturile s-au redus si mai mult avand in vedere ca reevaluarile acestui tip de active s-au facut in jos, cu pana la 70-80% fata de 2008.
"Scaderile cele mai mari au avut loc acolo unde au avut cele mai importante cresteri si unde preturile au fost cele mai umflate.
In Timisoara, preturile au crescut cel mai putin in anii anteriori si piata a fost echilibrata", a mentionat Crivii.
In opinia sa, doar programul "Prima Casa" ar putea... mai mult
Marti, 16 Februarie 2010, ora 15:28
Mai multi reprezentanti ai unor banci precum UniCredit Tiriac, Raiffeisen sau BCR au sustinut, intr-un seminar pe teme imobiliare, ca nu vor iesi pe piata la vanzare cu active imobiliare la preturi mici datorita faptului ca nu au probleme cu lichiditatile, nefiind astfel fortati sa vanda. Cu toate acestea, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, apreciaza ca acest lucru nu va fi posibil deoarece bancile nu sunt "fabrici sau uzine", care sa poata pastra proprietati in portofoliu, activitatea lor fiind alta.
"Nu suntem dispusi sa executam active (...) la preturi de nimic. Sa nu va asteptati ca vom veni pe piata cu active distressed (cu probleme - n.r.) sa le vindem la preturi mici, cel putin nu din partea bancilor puternice", a declarat Mircea Cotiga, directorul de prevenire a fraudelor si recuperare la UniCredit Tiriac Bank, citat de Mediafax.
Dupa executarea de locuinte, urmatorul pas care ar putea fi facut de bancheri este preluarea unor proprietati de la dezvoltatorii imobiliari, care nu mai pot continua proiectele anuntate, avand astfel banii proprii, dar si ai bancilor, blocati in terenuri.
"Nu suntem ca bancile din America, in Romania nu suntem fortati sa vindem la orice pret", a afirmat si Mircea Busuioceanu, manager pentru riscul de creditare in sectorul corporate la Raiffeisen Bank. mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:03
Chiar daca multi dintre romanii care nu au reusit sa isi plateasca ratele timp de trei luni risca sa ramana fara case, bancile se pare ca nu se grabesc cu executarea silita. Motivul este simplu - din cauza preturilor imobiliare care s-au prabusit, institutiile bancare nu ar obtine acum nici jumatate din investitie. "Nici o banca nu se va grabi sa scoata o proprietate la licitatie, din simplul motiv ca majoritatea celor care au contractat un credit ipotecar au facut intr-un moment de varf al pietei. Iata un exemplu banal. La sfarsitul lui noiembrie 2007, un apartament de 2 camere, in Titan, costa in jur de 95.000 de euro - adica vreo 330.000 de lei, pret calculat la cursul de atunci, de 3,5 lei pentru un euro. Astazi, acelasi apartament s-ar vinde si cu 65.000 de euro. Calculat in moneda nationala, pretul ajunge la aproximativ 280.000 de lei, iar ieftinirea nu pare asa de dramatica. Acest argument pica in momentul in care creditul ipotecar este contractat in moneda europeana. Cu alte cuvinte, daca banca ar declansa procedura de executare silita si ar scoate locuinta la licitatie, n-ar reusi sa-si recupereze nici jumatate din investitie", afirma consultantii Eurometropola. Asa ca, chiar daca vanatorii de chilipituri au inceput deja sa-si freace mainile de bucurie, din fericire pentru clientul aflat in imposibilitate de plata, banca are alte planuri decat speculatorii de pe piata imobiliara. Finantatorii au devenit precauti in aceasta perioada si prefera sa... mai mult
Marti, 10 Martie 2009, ora 09:02
Preturile de vanzare ale locuintelor au inregistrat in 2008 o scadere de pana la 30%, in functie de locatie, finisajele ori strategia de vanzare a dezvoltatorului, iar in urmatoarea perioada, preturile unitatilor rezidentiale noi vor suferi modificari, in sensul ca vor scadea, potrivit CBRE Eurisko."2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe ansambluri rezidentiale finalizate care sa marcheze inceputul unei concurente reale pe aceasta piata. Exista o cerere potentiala foarte mare, insa modificarile pietei rezidentiale din a doua parte a anului au determinat o scadere dramatica a cererii efective incepand cu luna octombrie 2008", sustin concultantii imobiliari ai companiei CBRE Eurisko. Potrivit acestora, in multe zone s-a inceput dezvoltarea a cel putin 2 - 3 proiecte de locuinte, aspect benefic pentru clienti, care puteau face astfel comparatii intre oferte. in pofida acestor asteptari, in a doua parte a anului, piata imobiliara si-a oprit cresterea exploziva din ultimii ani pe fondul crizei financiare internationale, care a diminuat numarul investitiilor si volumul lichiditatilor disponibile. "in consecinta a fost restrictionat accesul la credite bancare, masura care a afectat deopotriva companiile si persoanele fizice, generand reducerea drastica a tranzactiilor incheiate atat pe piata locuintelor noi, cat si a celor vechi. In prezent bancile mai finanteaza foarte putine proiecte rezidentiale, respectiv doar pe acelea care beneficiaza de o locatie foarte buna, iar... mai mult
Joi, 05 Februarie 2009, ora 10:14