Investitorii straini sunt atrasi de terenurile agricole din Romania deoarece acestea costa mult mai putin decat in Germania sau in Marea Britanie.
Spre exemplu, compania agricola germana ASI Europe GmbH detine circa 4.000 de hectare in Romania, iar Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta un proiect fermier in tara noastra, scrie Bloomberg.
De asemenea, Velcourt Group Plc din Marea Britanie a anuntat in anul 2013 ca va intra pe piata romaneasca.
In tara noastra, un hectar de teren agricol costa in medie 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Regatul Unit, arata firma Savills Plc.
LAPAR: Chinezii nu sunt interesati de agricultura romaneasca
Romania are cei mai multi proprietari agricoli din Uniunea Europeana - 3,86 milioane in anul 2010, adica 31 la suta din totalul UE. Astfel, o proprietate agricola are o marime medie de 3,4 hectare, comparativ cu 14,2 hectare, la nivelul UE, si cu 53,9 hectare in Franta, cel mai ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 11:50
Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Parlamentul de la Sofia a trimis un nou semnal negativ catre investitorii straini prin introducerea unor restrictii menite sa faca mai dificila achizitionarea de terenuri agricole in Bulgaria de catre straini, inclusiv cei din UE, scrie vineri cotidianul Capital.
Potrivit unor amendamente la legea privind terenurile agricole adoptate joi de parlament, persoanele fizice si cele juridice care achizitioneaza terenuri agricole trebuie sa dovedeasca ca in ultimii cinci ani au avut resedinta in Bulgaria.
Proiectul initial depus de reprezentantii partidului socialist prevedea trei ani de resedinta, dar pana la urma socialistii, conservatorii si ultranationalistii au decis sa prelungeasca aceasta perioada la cinci ani. Singurul partid parlamentar care s-a opus acestei propuneri a fost miscarea liberala a etnicilor turci.
Cetin Kazak, din aceasta miscare, si-a avertizat colegii ca este foarte probabil ca aceste amendamente sa fie declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Parlamentarii au mai decis sa interzica societatilor cu capital offshore sa achizitioneze terenuri agricole.
In ianuarie, Curtea Constitutionala de la Sofia a anulat decizia parlamentului bulgar de prelungire pana in 2020 a moratoriului cu privire la vanzarea de terenuri agricole catre straini.
Curtea a decis ca aceasta intra in contradictie cu Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana (UE), care nu permite ca acest moratoriu sa fie prelungit mai mult de sapte ani dupa... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 13:16
Liberalizarea pietei terenurilor agricole si forestiere pentru cetatenii si companiile din Uniunea Europeana (UE) si SEE (spatiul economic european), incepand cu ianuarie 2014, a starnit si mai mult interes in legatura cu acestea.
Nu este un secret faptul ca preturile terenurilor agricole si forestiere din Romania sunt foarte atractive.
In acelasi timp, cele mai mari castiguri din productia de alimente din zona Euro au fost realizate in Romania, conform raportarilor pentru prima jumatate a anului 2013. Acelasi fenomen este valabil si in cazul terenurilor forestiere.
Cu preturi intre 2.000 de euro/ha si 3.800 de euro/ha, Romania are un avantaj competitiv considerabil fata de tarile vest-europene. Pretul este atractiv si productia poate fi vanduta fara dificultati. In aceste conditii, companii din Europa, Orientul Mijlociu, si chiar din China sunt in cautarea lemnului din Romania.
Citeste mai multe despre Interes crescut pentru terenurile agricole si forestiere din Romania pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 18:15
Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.
Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.
"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).
La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care stabileste ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole in fata persoanelor fizice straine, incepand cu 1 ianuarie 2014, si a trimis documentul la Parlament.
Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a aratat ca proiectul de lege are in vedere importanta terenurilor pentru viitorul agriculturii romanesti, dar nu impune restrictii la vanzarea acestora, ci doar anumite conditii care se regasesc deja, sub anumite forme, in Codul Civil.
Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent in prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a incuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pana in 40 de ani, in vederea intineririi mediului rural, si la stat, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare se va forma in urma reorganizarii si extinderii atributiilor Agentiei Domeniilor Statului, insa proiectul de lege nu stabileste situatiile in care statul ar putea exercita dreptul de preemptiune la vanzarea... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:26
Statul va elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianurie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar pastreaza prevederea cu privire la dreptul de preemptiune al cetatenilor romani, potrivit unui proiect de lege.
Guvernul renuntase recent la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, dar mentinuse insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de cinci ani de activitate in acest sector.
"Si aceste restrictii au fost eliminate, mentinandu-se insa dreptul de preemptiune la achizitia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice si a tinerilor cu varste de pana la 40 de ani care au activitati agricole in localitatea in care se afla respectivul teren agricol", au declarat agentiei MEDIAFAx surse din Ministerul Agriculturii.
Masurile sunt prevazute intr-un proiect de Lege privind reglementarea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole de catre persoane fizice. Potrivit surselor citate, proiectul va fi discutat in sedinta de Guvern de miercuri.
Totodata, Agentia Domeniilor Statului se transforma in Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
In momentul in care va primi o oferta de la un cetatean strain, vanzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 12:15
Lege prin care autoritatilor vor sa "protejeze" terenurile tarii in fata strainilor dupa liberalizarea pietii funciare din 2014, prezentata in exclusivitate de Business24, este contestata atat de avocati, cat si reprezentanti ai patronatelor din domeniu. Ei spun ca legea are "conditii aberante" si "neconstitutionale".
Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.
Printre masurile incluse in proiect se numara:
- persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate;
- sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;
- a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.
Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.
"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:03
Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3 pana la 7 ori mai reduse decat in majoritatea statelor europene, desi s-au dublat in perioada 2007-2011, ajungand la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimeaza mentinerea trendului ascendent.
In Romania, preturile terenurilor agricole difera foarte puternic intre regiuni. In zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, in timp ce in zonele de langa Bucuresti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arata in cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimeaza un avans al preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.
Astfel, pretul mediu la nivel national era in 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fata de 927 de euro in 2007 si 1.700 de euro in 2010.
Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.
"Suprafata de teren disponibila spre vanzare in prezent in Romania este estimata la 500.000 de hectare. In general, este aproape imposibil sa gasesti parcele mari de teren de vanzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizari, generatii dupa generatii.
Suprafetele mari sunt foarte rare. In aceste conditii, este posibila achizitia unor suprafete mari de teren printr-un proces... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:00