Romania ar trebui sa mai adauge pe lista strainilor care vor sa ne "cotropeasca" tara din 2014 o putere economica mondiala: China. Expansiunea in Europa a inceput cu Ucraina, unde chinezii au luat in "grija" trei milioane de hectare de teren. Analistii economici sunt de parere ca este un prim pas pentru a controla piata cerealelor din Europa si o dovada in plus ca agricultura este o afacere de viitor.
China va cumpara trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina, scria presa chineza in urma cu cateva zile. "Afacerea" costa statul chinez 2,6 miliarde de dolari. In prima faza a proiectului, Ucraina ar urma sa asigure Chinei cel putin 100.000 de hectare de teren - o bucata de pamant cu dimensiunile Hong Kongului in estul regiunii Dnipropetrovsk.
Nu este prima miscare de acest gen pe care o face una dintre cele mai puternice economii la nivel mondial. China mai detine terenuri agricole si in Africa.
"China va ajunge sa dicteze multe lucruri in lumea aceasta. Trebuie sa ne asteptam ca aceasta putere mondiala care a inceput sa fie extrem de agresiva si in economie nu numai in ideologia comunista va avea un cuvant greu de spus de acum inainte. Politica pe care o duce China este extrem de agresiva. Ea a concesionat, cumparat sau investit foarte mult in Africa. A patruns in America Latina in fel de fel de exploatari, de localizari de intreprinderi. Acum a inceput sa fie extrem de agresiva pe piata din Europa", a precizat pentru Business24 analistul economic... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:01
Alaturi de Laos, Indonezia si Liberia, Romania se afla in topul tarilor unde companiile straine detin suprafete mari de teren agricol, potrivit unui raport realizat de Grain, o agentie non-guvernamentala ce sprijina micii fermieri.
La nivel global, cele mai multe terenuri agricole detinute de straini se afla in Africa, unde strainii detin peste 1% din suprafata agricola, in 20 de tari din cele 56 de pe continentul african, scrie Actmedia.
In Liberia, companiile straine controleaza 67% din terenurile agricole, adica 200.000 de hectare, in timp ce in Sierra Leone, 15% din terenul agricol e inchiriat pe termen lung sau detinut de straini.
Aceeasi situatie se intalneste si in cateva tari din America de Sud, in Paraguay si Uruguay, unde strainii detin un sfert din terenurile agricole.
Cu 7% din teritoriile agricole detinute de straini, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste tarile europene, al caror teren agricol se afla in mainile companiilor straine.
Procentul de 7% din suprafata arabila controlata de straini, insumeaza 700.000 de hectare, in valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In tara noastra, investitorii exploateaza terenurile agricole prin intermediul unor companii locale, deoarece cetatenii straini nu pot achizitiona terenuri decat daca au domiciliu stabil in Romania sau cumpara teren ca persoana juridica.
In topul tarilor al caror teren arabil e detinut de straini, Romania e... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:01