Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fara a fi necesara obtinerea acordului proprietarilor, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind lista terenurilor agricole situate in extravilan.
"Terenurile inscrise in anexa la proiectul de hotarare a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fara a fi necesara obtinerea acordului detinatorului terenului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Lista terenurilor agricole situate in extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporara din circuitul agricol, se mai arata in nota explicativa. In anexa proiectului este prezentata lista acestor terenuri, in numar de peste 17.000.
Potrivit proiectului, traseul conductei BRUA a tinut cont de culoarul conductelor de transport de gaze naturale existente deja si este paralel cu actualele conducte pe aproape 80% din lungimea acestuia.
Initiatorii proiectului subliniaza ca proiectul BRUA va duce la crearea unui numar important de locuri de munca, cu impact major pozitiv asupra comunitatilor locale. Totodata, se precizeaza ca realizarea proiectului BRUA nu presupune realizarea de foraje sau sapaturi profunde care sa conduca la alterarea solului.
Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor, a efectuat consultari publice pe aceasta tema in perioada 24 octombrie 2016... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 17:09
Normele metodologice ale legii de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan, publicate recent in Monitorul Oficial, detaliaza regulile si procedurile ce trebuie respectate in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.
Ordinul nr. 719/740/M.57/2.333 ("Normele metodologice") privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 68/2014 ("Legea 17") a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 401 din 30.05.2014.
Citeste mai multe despre Care sunt regulile de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 14:19
Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Oricine va putea cumpara terenuri agricole extravilane in Romania, incepand cu 10 aprilie, insa tranzactiile ar putea fi anulate, daca ofertele nu vor fi facute in primul rand preemptorilor, se subliniaza intr-o lege care a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
In plus, daca preemptorii nu vor dori sa cumpere terenurile, vanzarea la liber se va putea face doar daca preturile vor fi mai mari decat cele solicitate preemptorilor, conform noului act normativ. Toate conditiile de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane, care vor trebui respectate din aprilie, le puteti consulta in articolul urmator.
Citeste mai multe despre Legea de vanzare - cumparare a terenurilor agricole extravilane se aplica din 10 aprilie. Vezi in ce conditii poate fi anulata tranzactia! pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 10:27
Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.
Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.
"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).
La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
In situatia in care nu se respecta dreptul de preemptiune la comercializarea unui teren agricol extravilan, sanctiunea poate fi amendata cu sume intre 50.000 si 100.000 lei, conform celei de-a opta variante a proiectului de lege care reglementeaza conditiile in care pot fi tranzactionate aceste terenuri.
In data de 3 septembrie, pe site-ul MADR a aparut prima varianta a proiectului de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 11:15
Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
Guvernul a adoptat, in sedinta din 20 noiembrie, proiectul de lege privind masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
El a explicat ca ministerul pe care il conduce a initiat acest proiect de lege deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara si este important sa exista norme care sa reglementeze acest lucru.
"Am avut aceasta preocupare tocmai pentru a pune mai bine in valoare terenurile agricole si pentru a crea un cadru favorabil comunitatilor locale sa isi imbunatateasca activitatea agricola. Aceasta liberalizare se refera la cetatenii Uniunii Europene. (..) Cetatenii din afara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri agricole in extravilan numai daca au resedinta pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in conditiile in care exista tratate intre... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 19:55
Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea ministerul Agriculturii, devine istorie si in locul ei apare Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, sub coordonarea premierului Romaniei. Mutarea ar urma sa fie facuta printr-o ordonanta de urgenta, proiectul fiind, in prezent, in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Terenurile agricole sunt o investitie "la moda". Politicieni precum Traian Basescu, Elena Udrea, dar si bancheri sau avocati precum Mugur Isarescu sau Valeriu Stoica, au investit masiv in afacerile din agricultura. In conditiile in care, piata terenurilor devine la fel de "pretioasa" ca si cea a aurului, controlul asupra acesteia este la fel de important. Premierul Ponta devine "baron" pe una dintre cele mai importante afaceri din 2014, terenurile agricole.
Agentia Domeniilor Statului trece, in prezent, printr-o schimbare de conducere. Dupa demiterea din functie a directorului institutiei si numirea in functie a lui Harambie Mitea, fost prefect de Sibiu si Neamt, sustinut de PNL, institutia se desfiinteaza. Totusi, noua autoritate va prelua activitatea si personalul ADS, insa va primi "noi sarcini" pe piata funciara.
Presedintele LAPAR a declarat pentru Business24 ca nu crede ca institutia va functiona mai bine sub administrarea directa a premierului Ponta.
"La minister mai exista Corpul de Control al premierului care mai verifica si publica activitatea ADS-ului, dar la premierul nu va mai verifica nimeni.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:53
Marti, 25 aprilie, in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor va fi analizat proiectul de lege care prevede masurile pentru incurajarea comasarii terenurilor agricole.
Initiativa legislativa propune o schema de ajutor de stat pentru stimularea comasarii terenurilor agricole situate in extravilan, in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol. Initiatorii proiectului de lege propun o schema de ajutor care prevede urmatoarele masuri:
- acordarea unei prime pentru cedarea exploatatiei
- sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si
serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara.
- garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor
De masurile prevazute de proiectul de lege ar beneficia cedentii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii de eligibilitate:
- au varsta de cel putin 55 de ani si sunt cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare la data cedarii;
- inceteaza definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata;
- in cazul agricultorilor, au practicat agricultura timp de 10ani anteriori cedarii; - cedeaza exploatatiile pe care le detin situate in extravilan, pe care le arendeaza sau le instraineaza prin acte intre vii, total sau partial;
- sunt incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, la data cedarii;
- la momentul cedarii, terenurile nu fac parte din exploatatii comasate prin contracte de arenda sau alte... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:11