Parlamentul de la Sofia a trimis un nou semnal negativ catre investitorii straini prin introducerea unor restrictii menite sa faca mai dificila achizitionarea de terenuri agricole in Bulgaria de catre straini, inclusiv cei din UE, scrie vineri cotidianul Capital.
Potrivit unor amendamente la legea privind terenurile agricole adoptate joi de parlament, persoanele fizice si cele juridice care achizitioneaza terenuri agricole trebuie sa dovedeasca ca in ultimii cinci ani au avut resedinta in Bulgaria.
Proiectul initial depus de reprezentantii partidului socialist prevedea trei ani de resedinta, dar pana la urma socialistii, conservatorii si ultranationalistii au decis sa prelungeasca aceasta perioada la cinci ani. Singurul partid parlamentar care s-a opus acestei propuneri a fost miscarea liberala a etnicilor turci.
Cetin Kazak, din aceasta miscare, si-a avertizat colegii ca este foarte probabil ca aceste amendamente sa fie declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Parlamentarii au mai decis sa interzica societatilor cu capital offshore sa achizitioneze terenuri agricole.
In ianuarie, Curtea Constitutionala de la Sofia a anulat decizia parlamentului bulgar de prelungire pana in 2020 a moratoriului cu privire la vanzarea de terenuri agricole catre straini.
Curtea a decis ca aceasta intra in contradictie cu Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana (UE), care nu permite ca acest moratoriu sa fie prelungit mai mult de sapte ani dupa... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 13:16
Legea care reglementeaza conditiile de vanzare a terenurilor agricole catre straini din 2014 a primit acordul Parlamentului, in ciuda contestatiilor repetate pe care le-au facut asociatiile de producatori agricoli. Pe ultima suta de metri, parlamentarii au mai pregatit o surpriza: au renuntat la dreptul de preemptiune pentru tinerii de pana in 40 de ani.
Reprezentantii sectorului agricol sunt insa nemultumiti de aceasta masura si sustin ca legea mai mult ii incurca pe potentialii investitori in agricultura.
"Noua lege este ireala si foarte greoaie. De la cerintele noastre, la ceea ce a iesit, este distanta mare. Practic, si-au batut joc de lege, mai mult ne incurca decat ne ajuta" a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori din Romania (LAPAR).
La polul opus, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin considera acest proiect de lege unul foarte important, care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Baciu: "Legea adoptata nu este benefica"
In... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:50
Judetul Calarasi a devenit, peste noapte, un Eldorado al Romaniei pentru investitorii interesati de agricultura. Familia Basescu a dat startul, iar acum si Elena Udrea a anuntat antamarea a 80 de hectare de teren agricol la doar cativa kilometri de Nana. Pe langa agricultura, i-a "convins", probabil, si o investitie de 750 de milioane de euro in zona ce ar face ca pretul terenurilor sa explodeze.
"Sunt terenuri fertile, tot sud-ul este fertil si Calarasi, Ialomita, Braila si Giurgiu si Teleorman. Sunt la fel", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR (Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.
Ce alte motive i-ar putea "impinge" catre Calarasi: o investitie de 750 de milioane de euro
"Atractia" catre investitiile in agricultura in judetul Calarasi ar putea fi explicate si de eventuale investitii straine sau proiecte de infrastructura in zona care ar face ca pretul terenurilor sa explodeze. In vara, auatoritatile anuntau incheierea unui acord intre Romania si Bulgaria pentru realizarea celui de-al treilea pod pe Dunare, care sa lege Calarasi de Silistra. La acest acord au ajuns presedintii celor doua tari, Traian Basescu si Rosen Plevneliev.
Finantarea proiectului ar putea sa vina din fonduri structurale ale UE, programul de cooperare transfrontaliera sau Strategia UE privind regiunea Dunarii.
Potrivit autoritatilor locale citate de Adevarul, valoarea estimata a investitiei se ridica la 750 milioane de euro. Autoritatile... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 07:30
Anul 2013 este decisiv pentru investitorii in energie fotovoltaica, in conditiile in care, incepand din ianuarie, numarul certificatelor verzi se vor reduce la jumatate pentru proiectele noi. Si cum nu era de ajuns, industria a mai trecut printr-o cumpana in aceasta vara, cand un amendament adus legii energiei regenerabile a salvat, in ultima clipa, de la faliment, fermele fotovoltaice amplasate pe terenuri agricole.
Noua lege a energiei regenerabile, in vigoare de la 1 iulie, prevede injumatatirea sibventiilor, prin reducerea numarului de certificate verzi de la sase la trei/MW, incepand de anul viitor. In plus, din cele trei, doua vor fi amanate la plata pana in 2017.
Este motivul pentru care investitorii au declansat o cursa infernala pentru finalizarea proiectelor incepute.
"Toata lumea incearca acum sa se conecteze cat mai repede la retea, ca sa prinda sistemul de sase certificate valabil pana la finalul anului. Cine finalizeaza la anul, va mai primi doar trei", a explicat Andrei Ion, vicepresedinte RPAI. Reprezentantul industriei fotovoltaice a explicat ca afacerile din sector sunt inca rentabila in sistemul actual, chiar daca se platesc doar patru certificate din sase, pana in 2017. In schimb, proiectele care nu vor fi finalizate in acest an sunt sortite esecului, avand in vedere ca planurile de business si conditiile de finantare au fost stabilite pe schema veche de certificate verzi.
De altfel, schimbarile legislative din ultima perioada au anulat... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 18:01
Terenurile agricole romanesti sunt apetisante pentru investitorii straini, iar incepand cu 2014, ele vor putea fi achizitionate fara prea mari complicatii birocratice.
Daca romanii, atunci cand se gandesc la agricultura, vad doar lipsa de infrastructura si de organizare, strainii vad 8,3 milioane de hectare de teren arabil roditor, o clima buna si mai ales, preturi imbatabile. Terenurile agricole din Romania sunt cele mai ieftine din Europa, un hectar fiind evaluat la un pret de 6.150 euro, potrivit unui raport Black Sea Agriculture.
"Sunt cele mai ieftine pentru ca avem o suprafata foarte mare, fata de alte state, iar procesul de retrocedare a inceput tarziu, in 1994-1995. Foarte multi au primit teren atunci, dar nu l-au lucrat niciodata, vor sa scape de el. In aceste conditii, e oferta mare si cerere mica", a declarat pentru Business24, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
In plus, cu cat este mai faramitat terenul, cu atat valoreaza mai putin, iar in tara noastra lipsa comasarii reprezinta o problema majora.
Potrivit raportului, si pamantul bulgaresc este mai scump, un hectar fiind evaluat la 6.400 euro, ca apoi pretul sa sara in top direct la 12.900 euro in Slovacia si sa ajunga pana la 35.500 euro in Olanda. Nici nu e de mirare ca Romania mai detine un record european: aproximativ 8,5% din terenul arabil este detinut de straini, in ciuda restrictiilor... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:30
Comisia Europeana recomanda Romaniei si Bulgariei sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti in cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, inainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta in Tratatul de aderare, respectiv 2014, dar nu considera ca termenele de tranzitie trebuie reduse.Tratatul stabileste o perioada de tranzite de sapte ani de la aderare (pana in 2014), care permite acestor state membre sa mentina restrictiile existente in privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European.Masurile tranzitorii sunt reexaminate de catre CE, potrivit tratatului, in cel de-al treilea an de la data aderarii.Comisia a reexaminat restrictiile temporare si efectele acestora, pentru a stabili daca exista posibilitatea scurtarii sau incetarii perioadei de tranzitie inainte de data stabilita in Tratatul de aderare, prin intermediul unui studiu comandat in 2009.CE considera ca in Romania si Bulgaria nu este necesara o reducere a termenelor limita pentru aplicarea masurilor restrictive tranzitorii privind achizitionarea de terenuri agricole, prevazute in Tratatul de aderare din 2005.Comisia subliniaza ca este important ca cele doua state membre sa valorifice perioada de tranzitie ramasa pentru a stimula dezvoltarea sectorului agricol.Promovarea competitivitatii in sectorul de profil poate fi stimulata inaintea expirarii perioadei de tranzitie prin intermediul unor masuri... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 00:03