Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.
"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.
Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.
Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.
"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vanzarii unui teren daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 de hectare.
Masurile sunt cuprinse intr-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificarile pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.
Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE
Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in ...citeste mai departe despre "Modificari la Legea terenurilor: Terenul nu poate fi vandut mai ieftin ca in oferta (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:23
Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, titlul legii transmisa promulgarii face referire la "unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice".
"Aceeasi mentiune se regaseste si in Art. 1 lit. b) din lege. In acelasi timp, Art. 2 alin. (2) prevede ca legea se aplica atat persoanelor fizice, cat si 'persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene'. In consecinta, consider ca aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.
Presedintele mai mentioneaza in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) din legea supusa reexaminarii stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)..." si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".
"Aceasta reglementare nu este clara,... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 08:45
Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.
De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noi baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.
"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.
Cresterea preturilor pentru terenurile agricole din 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare, ii va determina pe proprietarii care isi arendau terenurile sa fie mult mai tentati sa le vanda. Prin urmare, se vor "isca" multe dispute intre proprietarii care vor sa renunte la arenda si persoanele carora le arendau terenul si care au un contract cu proprietarii.
Probleme la contractele de arenda se gasesc, sustin avocatii.
"Noi am avut procese legate de arenda atunci cand cantitatea pe care trebuia sa o primeasca un proprietar era mai mica si era stabilita sub forma de procent si intotdeauna etalonul din care se calcula procentul era mai mic decat in mod real. Este un caz de reziliere a contractului de arenda. Un pic mai greu este cand exista o cota fixa, deci cand... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:00
Agentia Domeniilor Statului, aflata in subordinea ministerul Agriculturii, devine istorie si in locul ei apare Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, sub coordonarea premierului Romaniei. Mutarea ar urma sa fie facuta printr-o ordonanta de urgenta, proiectul fiind, in prezent, in dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Terenurile agricole sunt o investitie "la moda". Politicieni precum Traian Basescu, Elena Udrea, dar si bancheri sau avocati precum Mugur Isarescu sau Valeriu Stoica, au investit masiv in afacerile din agricultura. In conditiile in care, piata terenurilor devine la fel de "pretioasa" ca si cea a aurului, controlul asupra acesteia este la fel de important. Premierul Ponta devine "baron" pe una dintre cele mai importante afaceri din 2014, terenurile agricole.
Agentia Domeniilor Statului trece, in prezent, printr-o schimbare de conducere. Dupa demiterea din functie a directorului institutiei si numirea in functie a lui Harambie Mitea, fost prefect de Sibiu si Neamt, sustinut de PNL, institutia se desfiinteaza. Totusi, noua autoritate va prelua activitatea si personalul ADS, insa va primi "noi sarcini" pe piata funciara.
Presedintele LAPAR a declarat pentru Business24 ca nu crede ca institutia va functiona mai bine sub administrarea directa a premierului Ponta.
"La minister mai exista Corpul de Control al premierului care mai verifica si publica activitatea ADS-ului, dar la premierul nu va mai verifica nimeni.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:53
Oamenii de afaceri din Romania au "mirosit" castigurile pe care le pot obtine din agricultura si s-au "inarmat" cu sute de mii de hectare de teren agricol. Nu este de mirare ca cei mai mari 5 latifundiari din tara au impreuna in jur de 1,1% din suprafata agricola arabila a tarii.
Business24 prezinta topul oamenilor de afaceri care detin cele mai mari suprafete de teren agricol si afacerile pe care si le-au "croit" in agricultura:
Locul 1:Adrian Porumboiu, baronul din Moldova - 27.000 de hectare de teren agricol
Fostul arbitru de footbal, Adrian Porumboiu si-a cladit un imperiu din agricultura in Moldova ce se intinde pe o suprafata de 54.000 de hectare de teren. Jumatate din acest teren este concesionat de la stat, insa restul se afla in proprietatea lui. Firma pe care o detine, Racova Vaslui, ii aduce venituri anuale de pana la 200 de milioane de euro, se arata intr-un top realizat de Agrointel.
Diversificarea domeniilor de activitate, a constituit, in cazul lui Porumboiu, cheia succesului. La Vaslui, Porumboiu are silozuri pentru 350.000 de tone de cereale, o fabrica de ulei, o fabrica de biodisel, noua fabrici de paine si una de procesare a laptelui.
Locul 2:Mihai Anghel, om de afaceri din Dolj - 25.000 de hectare
Compania Cerealcom din Dolj, detinuta de omul de afaceri Mihai Anghel, are in proprietatea in jur de 25.000 de hectare de teren agricol. Firma detine, de asemenea, silozuri cu o capacitate de 450.000 de tone. Pe langa cereale, porumb,... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:02
Legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane sau straine se va afla pe masa Guvernului pana la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Cel mai important proiect legislativ din aceasta perioada este legea vanzarii terenurilor agricole catre persoane fizice romane si straine. Pana la sfarsitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel incat sa putem sa luam un punct de vedere, dupa care va fi transmis la Parlament. Vrem ca in luna septembrie sau cel tarziu in octombrie sa avem o lege foarte clara care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci cand se va liberaliza piata funciara, iar persoanele fizice straine pot cumpara terenuri in Romania", a explicat Constantin.
Seful MADR a precizat ca s-au facut eforturi in anii trecuti ca termenul de liberalizare a pietei funciare sa fie prelungit dupa 2014, dar din pacate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.
"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevazut in tratatul de aderare. S-au facut eforturi in anii trecuti si in acest an ca termenul sa poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, asa cum a fost semnat in anul 2005, nu prevede aceasta posibilitate, si atunci trebuie sa intervenim printr-o astfel de lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru fermierii din Romania, care vor sa achizitioneze terenuri si vor sa dezvolte... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 13:44
Marii arendasi ai statului, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania se bat pe terenurile din sudul tarii. Judetul Ialomita este cel mai disputat, fiind judetul unde trei din cei cinci mari "mosieri" ai Romaniei au terenuri.
Dupa ce Business24 v-a prezentat lista agricultorilor celor mai mari contracte cu terenuri agricole arendate sau concesionate, va aratam si zonele in care marii arendasi au in "chirie" terenurile de la ADS.
Culita Tarata, vechiul chirias al Insulei Mari a Brailei
Culita Tarata are terenuri inchiriate de la Agentia Domeniilor Statului de mai bine de 10 ani. Compania cu care a incheiat primele contracte de concesiune cu ADS se numea TCE 3 Brazi. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.
Totusi, in 2013, omul de afaceri redevine cel mai mare "chirias" al statului dupa ce preia contractele de arenda si concesiune printr-o alta companie, Agricost, de aceasta data alaturi si de un asociat, Constantin Dulute.
Exploatatia de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei este considerata cea mai mare ferma din Europa. Omul de afaceri a investit foarte multi bani in sisteme moderne de irigatii si in tehnologizarea fermei.
Practic, din cele 57.000 de hectare de teren peste 40.000 au sisteme de irigatii, iar restul de 15.000 de hectare nu au sisteme de irigatii.
In 2012, omul de afaceri a cultivat pe terenul din Insula Mare a Brailei:... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:40
Pe langa subventii mai mari cu 25% sau prime de instalare de pana la 70.000 de euro, tinerii fermieri ar putea primi si pamant din partea statului, doar, doar sa fie lucrat. Propunerea vine din parte Consiliului National pentru IMM-uri, dar este contestata de jucatorii din piata.
Mai exact, tinerii care au pana in 40 de ani si sunt intresati sa inceapa un business in agricultura ar putea primi, gratuit, de la stat, 50 de hectare de teren pentru 10 ani, cu obligativitatea de a lucra terenul respectiv. Initiatorul proiectului, vicepresedintele CNIPMMR, Florin Jianu a precizat ca propunerea este in prezent analizata de Ministerul Agriculturii.
"Urmeaza sa fie operationalizata de minister. Noi am stabilit ca exista o suprafata larga de teren care poate fi portionata si data catre intreprinzatori. Criteriile nu sunt inca stabilite. Exista obligativitatea ca acel teren sa fie lucrat. El este dat cu titlul de gratuitate pentru 10 ani de zile. Termenul se poate extinde", a declarat pentru Business24 Florin Jianu, vicepresedinte CNIPMMR.
Reprezentantul Consiliului pentru IMM-uri a explicat faptul ca in normele metodologice vor puse niste conditii pentru tinerii care ar putea primi terenuri de la stat.
"Trebuie sa fie legat de o firma din domeniul agriculturii, trebuie sa fie legat de un tanar care, fie a mai lucrat in domeniu, fie are niste cursuri de specializare. Dorinta noastra este ca agricultura sa treaca in ceea ce se numeste zona alba a economiei. Agricultura... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 08:00