Investitiile in terenuri arabile nu sunt o modalitate stralucita pentru a face bani insa un grup de familii germane instarite pariaza ca astfel pot sa contracareze dobanzile reduse oferite de banci, transmite Bloomberg.
Aceste familii, printre care se numara si descendentii producatorului de avioane Claude Dornier, au cumparat terenuri agricole in Romania si Uruguay iar acum incep sa se orienteze spre o regiune si mai indepartata.
"Consideram ca Australia este foarte interesanta. Este singura tara dezvoltata din lume care dispune de terenuri agricole la preturi rezonabile", a declarat Dirk Ruettgers, directorul Do Investment AG, compania care se ocupa de investitiile familiilor respective.
Apetitul pentru terenuri agricole a crescut in ultimii 20 de ani pe masura ce investitorii incearca sa cumpere active pentru a se proteja de inflatie si recesiune. Ruettgers, care descrie investitiile in terenuri arabile drept un instrument verificat de protejare impotriva crizei, a subliniat ca mizeaza pe un randament de sase pana la noua procente pe an.
"Populatia creste, terenul se imputineaza iar cererea de alimente este in crestere", a subliniat Dirk Ruettgers.
Ideea de a investi in terenuri arabile a aparut cand familia lui Silvius Dornier a decis sa ii vanda actiunile pe care le detinea la constructorul de avioane Dornier-Werke si sa gestioneze activele printr-o companie de investitii. Ulterior, in 2005, a fost infiintata compania Do Investment sub forma unui asset... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:00
Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fara a fi necesara obtinerea acordului proprietarilor, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind lista terenurilor agricole situate in extravilan.
"Terenurile inscrise in anexa la proiectul de hotarare a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe intreaga durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fara a fi necesara obtinerea acordului detinatorului terenului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Lista terenurilor agricole situate in extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporara din circuitul agricol, se mai arata in nota explicativa. In anexa proiectului este prezentata lista acestor terenuri, in numar de peste 17.000.
Potrivit proiectului, traseul conductei BRUA a tinut cont de culoarul conductelor de transport de gaze naturale existente deja si este paralel cu actualele conducte pe aproape 80% din lungimea acestuia.
Initiatorii proiectului subliniaza ca proiectul BRUA va duce la crearea unui numar important de locuri de munca, cu impact major pozitiv asupra comunitatilor locale. Totodata, se precizeaza ca realizarea proiectului BRUA nu presupune realizarea de foraje sau sapaturi profunde care sa conduca la alterarea solului.
Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor, a efectuat consultari publice pe aceasta tema in perioada 24 octombrie 2016... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 17:09
Valoarea totala a tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptand segmentul industrial) a crescut semnificativ in 2017 fata de 2016, depasind pragul de 350 milioane euro la nivel national, aproximativ 70% din aceasta valoare revenind Capitalei, unde tranzactiile cu terenuri pentru dezvoltari rezidentiale au reprezentat mai mult de jumatate din volumul investitional, conform unui studiu de specialitate, remis miercuri AGERPRES.
Dinamismul sectorului rezidential in ceea ce priveste achizitia de terenuri a venit ca urmare a capacitatii pietei de a absorbi, atat proiecte mici, cat si proiecte de peste 1.000 de apartamente, in conditiile in care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeana, dorinta de a cumpara o locuinta a fost la cel mai crescut nivel post-criza.
Conform studiului realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, cele mai active zone au fost in centrul si nordul Capitalei - Bulevardul Expozitiei, Bucurestii Noi si zona Baneasa-DN1-Jandarmeriei, datorita viitorului pol de birouri din zona Expozitiei, dar si zonele Floreasca - Barbu Vacarescu, Aviatiei si Pipera.
"Piata de terenuri traverseaza cea mai buna perioada din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat in decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes si al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafete pentru noi dezvoltari.
Mai mult, investitori noi si-au facut intrarea pe aceasta piata, atrasi de randamentele superioare oferite... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 16:05
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a publicat, la mijlocul acestei saptamani, declaratiile de avere si de interese, din care rezulta ca detine bijuterii si tablouri in valoare de peste un milion de lei, iar dupa casatorie a acordat imprumuturi de aproape 80.000 de euro.
Pe pagina de Internet a Primariei Municipiului Bucuresti a fost publicata declaratia de avere a primarului Gabriela Firea. Edilul detine doua terenuri forestiere, obtinute in perioada 2005-2010, cu o suprafata totala de peste 2.300 de metri patrati, in orasul Voluntari, din judetul Ilfov.
In localitatea Sinesti detine, in coproprietate cu sotul sau, Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, un teren intravilan de 1.500 de metri patrati si un teren extravilan de 60.000 de metri patrati. Toate aceste proprietati, se precizeaza in declaratia de avere, au fost obtinute fie prin "cumparare succesiune", fie prin "mostenire".
Tot impreuna cu sotul sau, Gabriela Firea detine alte doua terenuri, cu o suprafata totala de peste 2.200 de metri patrati, in localitatea Petrachioaia, din judetul ilfov, acestea fiind cumparate in perioada 1991-1994. De asemenea, pe unul dintre aceste terenuri este construita si o casa, cu o suprafata de 240 de metri patrati, pe care o detine in coproprietate cu Florentin Pandele.
La capitolul bunuri personale, Gabriela Firea detine un autoturism Mercedes Benz, fabricat in anul 2010, bijuterii in valoare de 100.000 de euro dobandite inainte de casatorie, la care s-au... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 22:32
Terenuri in suprafata totala de 48 hectare au fost retrocedate suspect, pe raza sectorului 6, in beneficiul unor grupari formate din demnitari si oameni de casa ai acestora, care nu aveau nicio legatura cu victimele exproprierilor din perioada comunista.
Totul s-a petrecut intre 2004 si 2008, in anii primului mandat al lui Cristian Poteras, rudele si asociatii sai regasindu-se printre beneficiarii acestui val de restituiri imobiliare.
E vorba de 38 de terenuri, in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, insirate peste tot prin sectorul 6: pe cursul Dambovitei, langa depoul de tramvaie Preciziei, vizavi de mallul Plaza, in Parcul Grozavesti, in apropiere de Lacul Morii etc.
Multe dintre ele se gasesc si acum in portofoliul imobiliar al autorilor acestor afaceri. Altele au fost vandute, pe sume uriase, unor firme de dezvoltari imobiliare, in anii boom-ului economic.
Ca sa faca in asa fel incat sa li se retrocedeze aceste terenuri, afaceristii scosi la lumina de RISE Project identificau oameni simpli, care nu reusisera sa isi revendice bunurile de la stat, si preluau de la ei drepturile succesorale, contra unor sume derizorii.
Schema aceasta de acaparare a terenurilor intravilane ale Capitalei, pusa in practica in Sectorul 6, a fost deja dezvaluita de o investigatie a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Ancheta procurorilor, desfasurata intre 2006 si 2011, a scos la iveala retrocedarea abuziva a 12 hectare din teritoriul Bucurestiului. 12... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 14:41
Presedintele Iohannis se declara "ingrijorat" de faptul ca aproape o treime din terenul nostru agricol a fost deja cumparat de straini, iar ministrul Agriculturii lucreaza de zor la modificarea legislatiei.
De ce ne temem, insa? Vor fugi strainii cu pamantul peste granita? Am revenit la prejudecatile rezumate in celebrul slogan iliescian din anii '90 "Nu ne vindem tara!"?
"Nu pleaca cu pamantul, dar pleaca cu productia. Si ce facem cu populatia din mediul rural, care era angrenata in agricultura, le platim oamenilor ajutoare sociale?", ne-a raspuns Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
Intr-adevar, problema nu e deloc simpla, asa cum pare la prima vedere pentru necunoscatori.
Un studiu realizat in 2015 de Transnational Institute pentru Comisia Europeana si citat de Economica.net arata ca situatia din Romania este dramatica. Peste 30% din terenul arabil al Romaniei era controlat de cetateni straini, printre marii proprietari aflandu-se cetateni libanezi, ...citeste mai departe despre "Strainii ne iau terenurile agricole - un pericol real sau ne-am intors la "Nu ne vindem tara"?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 06:09
Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe, a declarat, joi, ca Ministerul Apararii Nationale (MApN) pune la dispozitia ANP zece terenuri cu imobile pentru construirea de noi penitenciare, spatiile urmand sa fie evaluate de specialisti.
Intre timp, la Penitenciarul Rahova vor fi date in folosinta doua noi spatii, unul pentru 50 de detinuti clasificati in regim deschis si altul pentru 120 de detinuti aflati in regim semideschis.
Directorul ANP, Marius Vulpe, a spus, joi, ca MApN pune la dispozitie 10 terenuri cu imobile pentru construirea de noi penitenciare, in conditiile in care numarul total de oferte din partea mai multor ministere se ridica la 14 astfel de imobile.
"Sunt 14 imobile, unele terenuri fara cladiri, altele cu cladiri preluate de la diferite ministere: ale Administratiei si Internelor, ale MApN, toate depind de alocatiile bugetare in sensul construirii pe acele terenuri de noi spatii de detentie.
Avem pe masa Administratiei ...citeste mai departe despre "Ministerul Apararii pune la dispozitia ANP terenuri si cladiri pentru noi penitenciare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Septembrie 2016, ora 21:05
Mai multi proprietari de terenuri din Voluntari - printre care se numara omul de afaceri Gigi Becali si primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita - ar putea primi bani in plus pentru exproprierea terenurilor in vederea construirii autostrazii Bucuresti-Ploiesti, pe motiv ca proprietatile au fost incadrate gresit.
Mai exact, acestea au identificate in mod incorect ca fiind arabile, si nu intravilane, asa cum trebuia.
Propunerea a fost inclusa intr-un proiect de hotarare de guvern redactat de Ministerul Transporturilor si prevede suplimentarea despagubirilor cu inca 108.200 lei (24.000 euro).
Proprietarii sunt sustinuti de catre primaria Voluntari, care a trimis o adresa in acest sens.
Pe lista potentialilor beneficiari se numara si Robert ...citeste mai departe despre "Robert Negoita, Gigi Becali si alti proprietari de terenuri din Voluntari ar putea primi bani in plus din exproprieri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 August 2016, ora 18:56
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, anunta ca Legea 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole urmeaza a fi modificata astfel incat cetatenii straini sa poata achizitiona mai greu suprafete agricole in Romania.
Acesta a declarat, duminica, la Botosani, ca exista presiuni din partea fermierilor romani pentru modificarea legii, dupa ce suprafete foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii straine.
Pamantul fertil al Romaniei ajunge in mainile strainilor - noua ce ne ramane?
"Vom introduce filtre care sa asigure ca nu ajunge oricum si la ...citeste mai departe despre "Strainii nu vor mai putea cumpara prea usor terenuri agricole in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Mai 2016, ora 17:27