Ministerul Agriculturii are in lucru un proiect legislativ care schimba regulile privind cumpararea terenurilor agricole. Printre noile masuri se numara si conditionarea vanzarii doar catre cei care se ocupa de agricultura, in special catre tinerii fermieri, fiind insa interzisa revanzarea pentru o anumita perioada.
De asemenea, si ordinea de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole va fi schimbata. Noile reguli pot intra in vigoare chiar din acest an, informeaza Profit.ro.
In Legea 17/2014 este stabilit ca instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman (prin Agentia Domeniilor Statului, n. red.), in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.
Acum, in noul proiect de lege, se modifica aceasta ordine de preemptiune astfel: coproprietari si rude pana la gradul I, apoi arendasi, urmati de statul roman (prin Agentia Domeniilor Statului, n. red.) si de proprietarii de terenuri agricole vecini.
Au fost stabilite si o serie de conditii cumulative la cumpararea acestor terenuri agricole de catre persoanele fizice sau firme, in cazul in care nu este exercitat dreptul de preemptiune.
Persoanele fizice vor trebui sa aiba resedinta sau domiciliul, pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul oferit spre vanzare si sa desfasoare activitatii agricole pe raza unitatii... mai mult
Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 13:27
Exista, in ultima perioada, o discutie aprinsa in mediul romanesc legata de supraimpozitarea terenurilor agricole nelucrate. Pana acum, declaratiile politicienilor au fost contradictorii. Oficialii romani au oscilat intre a pleda pentru introducerea unui impozit marit pentru terenurile agricole nelucrate si respingerea ideii. De la bun inceput, trebuie spus ca terenurile agricole nelucrate sunt, de fapt, un potential economic nevalorificat. Nu este singurul caz de acest gen din Romania. Un exemplu la indemana este exportul de forta de munca, o alta mare resursa risipita a economiei romanesti.
Situatiile sunt similare, chiar daca domeniile sunt atat de diferite. In ceea ce priveste forta de munca, exista o resemnare la nivelul clasei politice si a expertilor, abordarile temei privind exodul muncitorilor romani fiind indeobste legate de piata unica europeana si de diferentele dintre salariile din Romania si cele din statele Europei de Vest.
In schimb, in privinta terenurilor agricole exista, de multe ori, o abordare simplista. Acestea sunt vazute ca un rau nefiresc al agriculturii romanesti si, din aceasta cauza, proprietarii ar trebui penalizati prin impozitare.
Este clar ca o tara care nu-si valorifica suprafetele agricole pe de-a intregul este ciunga din punct de vedere economic.
De asemenea, o problema reala este aceea ca prezenta terenurilor nelucrate devine o povara economica pentru suprafetele cultivate din vecinatate.
Astfel, terenurile nelucrate scad... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 00:23
"In prezent, terenurile agricole sunt de 3 ori mai ieftine decat in urma cu 4-5 ani cand a fost explozia imobiliara. La ora actuala am auzit de cifre pe care le gaseam in anii 2002-2003. Vom putea discuta abia peste 3-4 ani de valorile de terenuri pe care le-am avut in 2008", a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Ziarele de afara scriu ca tari precum China sau statele arabe s-au lansat in cumparari masive de terenuri agricole in afara, anticipand cumva o criza a alimentelor. Care este parerea dumneavoastra?
In urma cu 3 ani s-a prefigurat pentru prima oara o destabilizare a pietei de produse alimentare.
La acel moment, tara cea mai afectata a fost China, lucru care a facut-o mult mai interesata de agricultura.
China a facut investitii destul de mari in sectorul zootehnic, punandu-si la punct o industrie a laptelui, ajungand pe locul 5 in lume. Cu toate acestea, se afla in imposibilitatea de a asigura cantitati de lactate tot mai mari.
Acest lucru a dus in 2008-2009 la o destabilizare pe plan mondial a pietei, facand Europa sa regandeasca masuri precum eliminarea rapida a cotelor, sau masuri indreptate spre productia de produse lactate.
China a devenit un cumparator din ce in ce mai mare de produse de origine animala. Isi cauta nu numai terenuri, dar si know-how pentru a face productie animala.
E foarte posibil sa o gasim din ce in ce mai prezenta, nu neaparat in Europa, ci in alte zone din lume... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 15:33
Un fond privat din Golful Persic vrea sa cumpere 50.000 de hectare de teren agricol in Romania si a trimis deja o echipa de specialisti pentru a identifica suprafete potrivite, productia urmand sa fie vanduta in Orientul Mijlociu, a declarat un oficial apropiat situatiei.Vehiculul financiar va fi infiintat, pana la sfarsitul anului, de Pharos Financial Group, o firma de administrare a fondurilor din Dubai, si compania britanica Miro Holdings International, specializata in managementul activelor agricole, urmand sa dispuna de 350 de milioane de dolari pentru achizitii in Europa de Est si Africa.
"Avem o echipa in Romania in acest moment care cauta suprafete de teren pe care sa le putem dezvolta. (...) Avem in vedere achizitia unei suprafete de circa 50.000 de hectare in Romania", a declarat directorul general al Miro, Oliver Barnes.
Romania ofera investitorilor straini dreptul de a detine suprafete de teren agricol, a spus Barnes, adaugand ca si Republica Moldova este aproape de a oferi aceleasi drepturi.
"O mare parte din terenul din aceasta regiune nu produce la potential maxim din cauza lipsei de capital si tehnologie. Putem creste usor productia la hectar de la doua tone de grau la cinci", a afirmat el.
Productia din Europa de Est va fi vanduta cu precadere in Orientul Mijlociu, in timp ce recoltele obtinute in Africa vor fi comercializate local.
"Intentionam sa incepem intai cu proiectele din Europa de Est si sa continuma ulterior in state din Africa, ca Tanzania,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 22:30