Romania este scoasa la taraba, adica anumite sectoare din economie sunt sabotate intentionat pentru a fi vandute ieftin strainilor, este teoria unui economist.
"De ce nu se dau bani la firme (mai ales in turism)? Pentru ca exista multe companii transnationale care vaneaza asseturi (active, companii) ieftine. Nu dai bani la companiile romanesti, ele cad, antreprenorii sunt sufocati de datorii si unii nu mai alta cale decat de a vinde. Cum vand? Pai dupa un an ca 2020 cum sa vanda? IEFTIN, ca bilantul e cu pierderi", spune economistul Adrian Caciu.
Potrivit lui, acest lucru este valabil in mai multe sectoare, turismul e pe intelesul tuturor (hoteluri, pensiuni, hosteluri etc.). La fel si la terase, baruri si restaurante. La agricultura e si mai si.
"Aici miza e de 10 ori mai mare, dar e si strategica avand legatura cu securitatea alimentara a populatiei.Avem multe ferme medii si mari aproape de faliment pentru ca oficialii romani nu vor sa dea despagubiri fermierilor. Daca cineva crede ca Franta sau alte tari s-au bucurat ca Romania a fost in topul statelor cu productii in anii trecuti, se inseala amarnic. Acum este PAY-BACK time!", a mai spus Adrian Caciu pe pagina sa de Facebook.
Acesta este de parere ca fermele ajung la sapa de lemn, pline de datorii, iar multi fermieri vor fi nevoiti sa vanda. Si vin italienii, spaniolii, francezii, germanii, olandezii si cumpara.
Romania, scoasa la taraba si vanduta ieftin
"De unde au bani? Pai, daca nu stiti, toate... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 18:00
Globalizarea a crescut gradul de egalitate de pe planeta. Iar cum comunicatiile sunt din ce in ce mai ieftine si transportul mai rapid, tarile in curs de dezvoltare au redus decalajul fata de tarile din lumea bogata.
Dar in multe economii in curs de dezvoltare povestea este mai putin roz: inegalitatea s-a inrautatit.
Indicele Gini masoara inegalitatea, clasata intre zero si unu. Daca acest indice este unu, inseamna ca intregul venit al unei tari se duce catre o singura persoana; un scor de zero, inseamna ca totul este impartita in mod egal. In Africa sub-sahariana, indicele Gini a avut o crestere de 9% intre 1993 si 2008, iar cel din China a crescut cu 34% in ultimii douazeci de ani. In numai cateva tari, acesta a scazut. "Este globalizarea de vina in aceasta situatie?", se intreaba The Economist.
Care este parerea economistilor
De obicei, economistii spun ca nu. Teoria de baza prevede ca inegalitatea scade atunci cand tarile emergente intra pe pietele globale. Teoria avantajului comparativ se gaseste in fiecare manual de economie. Se spune ca tarile sarace produc bunuri care necesita cantitati mari de forta de munca necalificata. In acelasi timp, tarile bogate se concentreaza pe cele care necesita o calificare ridicata.
De exemplu, Thailanda este un mare exportator de orez, in timp ce SUA este cel mai mare exportator de servicii financiare. Pe masura ce cresc schimburile comerciale la nivel mondial, spune teoria, cererea de muncitori necalificati din... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:41
Mai multi laureati ai premiului Nobel in economie apreciaza ca zona euro va supravietui crizei datoriilor suverane, dar ca o eventuala scindare ar putea fi provocata mai degraba de Germania decat de Grecia. Cu pietele la marginea prapastiei din cauza muntilor de datorii formati in Europa si Statele Unite in timpul crizei financiare mondiale, 17 detinatori ai premiului Nobel in economie s-au reunit in aceasta saptamana pe insula Lindau de pe lacul Constance din sudul Germaniei, pentru a discuta despre disciplina economica, relateaza Mediafax.
Intre participanti se afla Joseph Stiglitz, care a primit premiul Nobel in 2001, pentru activitatea sa privind reactia pietelor la informatiile asimetrice, Myron Scholes, laureat in 1997 pentru activitatea in domeniul instrumentelor derivate, si Robert Mundell, castigator in 1999 al distinctiei pentru analiza sa in domeniul valutar.
"Nu cred ca euro este in pragul prabusirii. Europa trebuie sa mearga inainte, spre un echivalent al Statelor Unite", a aratat Mundell.
Turbulentele financiare sunt departe de linistita Lindau, unde participantii la conferinta savureaza bauturi reci pe terasa centrului de conferinte de pe malul lacului.
Discutiile au fost insa intense. Subiectele majore de discutie au fost incetinirea cresterii economiei americane si daca o a treia runda de relaxare monetara cantitativa, din partea Rezervei Federale (Fed), ar fi de ajutor.
Majoritatea participantilor cred ca nu. Discutiile au fost aprige si in privinta... mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 16:42
Premiul Nobel pentru Stiinte Economice a fost decernat economistilor Peter Diamond, Dale Mortensen si Christopher Pissarides pentru o teorie care ajuta la intelegerea modului in care somajul este afectat de politicile guvernamentale, a anuntat Academia Regala Suedeza pentru Stiinte, relateaza Mediafax."De ce sunt atatia oameni neangajati in conditiile in care sunt infiintate multe locuri de munca?
Cum pot afecta politicile economice somajul?
Laureatii de anul acesta au dezvoltat o teorie care poate fi folosita pentru a raspunde la aceste intrebari", se arata intr-un comunicat al Academiei Regale Suedeze pentru Stiinta.
Diamond, Mortensen si Pissarides au creat modele care ajuta la intelegerea modului in care somajul, numarul locurilor de munca vacante sau salariile sunt afectate de legislatie si de politicile economice.
O concluzie a teoriei acestora este ca ajutoarele de somaj mai generoase duc la un somaj mai ridicat si intervale de timp mai lungi in care angajatorii cauta angajati, iar somerii incearca sa gaseasca un loc de munca.
Pe multe piete, cererea nu intra intotdeauna in contact imediat cu oferta, explica Academia.
Aceasta problema priveste, de exemplu, angajatorii care cauta mana de lucru si persoanele care incearca sa gaseasca un loc de munca.
Procesul de cautare necesita timp si resurse si de aceea genereaza tensiuni pe piete.
Pe asemenea piete, cererea unor cumparatori nu va fi satisfacuta, iar unii vanzatori nu vor vinde cat vor.
Prin analogie, pe piata... mai mult
Luni, 11 Octombrie 2010, ora 17:50
Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, spune ca economistii sunt printre cei responsabili pentru criza financiara, care a relevat "mari lipsuri" ale ideilor dominante in teorie, scrie Bloomberg. Printre premisele eronate se numara ideile ca participantii economici se comporta rational si ca pietele financiare sunt competitive si eficiente, a spus Stiglitz intr-o prezentare sustinuta la o conferinta in Atlanta.Pe de alta parte, el a apreciat ca in piata imobiliara, criza a fost alimentata de ideea ca preturile vor creste nelimitat. Prabusirea pietei americane a dus la recesiunea care a inceput in decembrie 2007 si s-a dovedit a fi cea mai puternica de la Marea Criza, rezultand in pierderea locului de munca pentru 7 milioane de americani.
Posesorii de locuinte, investitorii si directori financiari au afisat un comportament "irational" si incepusera probabil sa creada "propriile argumente false", considera Stiglitz.
"Economistii ar trebui sa fie inclusi pe lista celor vinovati pentru criza.
Acum exista oportunitatea de a construi noi teorii, bazate pe argumente plauzibile pentru comportamentul populatiei si al firmelor", a continuat el.
Totodata, Sitglitz a repetat criticile la adresa lui Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve din 1987 pana in 2006, pentru ca acesta le-a recomandat consumatorilor sa ia credite ipotecare cu dobanda variabila.
Greenspan i-a raspuns lui Stiglitz cu doi ani in urma, explicand ca s-a referit la "un segment restrans" de consumatori,... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 18:07
In cautarea celor vinovati de actuala criza, colapsul economiei globale si recesiunea care a pus stapanire pe bunastarea americanilor, unii analisti incep sa isi dea seama ca si academicienii - impreuna cu teoriile lor - alaturi de economisti poarta o mare parte din vina atunci cand vine vorba de actuala situatie tulbura a economiilor mondiale. Pentru a vedea in ce masura sunt vinovati economistii si de ce merita sa ajunga sub acuzele opiniei publice, trebuie sa ne uitam atent la motivatiile reactiilor politicienilor si bancherilor, informeaza The Times.Poate este adevarat ca toti bancherii sunt lacomi, politicienii insetati dupa putere, cei care se ocupa de reglementari orbi si contabilii nescoliti destul. Greselile lor sunt motivate. In cele din urma bancherii nu vor vrea niciodata sa piarda bani si politicienii nu vor renunta la putere.De cealalta parte, economistii isi motiveaza actiunile simplu: "pentru ca ei au crezut ca analizele lor si previziunile au sens".Acum multe generatii, John Maynard Keynes a dat un raspuns frumos pentru a arata motivatia lacomilor. Fie ei insetati de averi, putere sau idei intelectuale."Cetatenii practici, care se considera un exemplu pentru orice influenta intelectuala, sunt in general sclavii intelectuali ai unui economist defunct. Cei care sunt innebuniti dupa autoritate se bazeaza pe academicienii de acum zeci de ani in urma", a spus Keynes.Cei innebuniti de autoritate, in zilele noastre, abordeaza probleme care s-au discutat inca din... mai mult
Sambata, 07 Februarie 2009, ora 09:12