Liderul Pro Romania, Victor Ponta, publica observatiile facute de Ministerul Justitiei la proiectul de ordonanta de urgenta privind administrarea participatiilor statului prin Fondul Suveran de Investitii.
Fostul premier spune ca Liviu Dragnea si Darius Valcov nu se multumesc sa scape de inchisoare cu ce au strans pana acum, ci "vor sa dea si 'marea lovitura' si sa vanda Hidroelectrica, portul Constanta, aeroportul Otopeni si ce mai prind in Fondul Jafului Suveran", iar problema cu Tudorel Toader e ca acesta e suficient de inteligent, spre deosebire de Eugen Teodorovici, si nu vrea sa semneze ceva ce il va duce 100 de ani in inchisoare.
"Dupa ce ca nu da ordonante sa il scape de proces, ministrul Toader Tudorel nici nu semneaza documentele pentru Fondul Jafului Suveran (niste miliarde de euro care trebuie furate din Romania)! Ia cititi mai jos pomelnicul de observatii facute de Ministerul Justitiei la noua ordonanta pe care Dragnea & Darius (cu mana 'curajosului' Orlando) vor sa o dea cu disperare!", scrie Ponta pe Facebook.
Victor Ponta precizeaza ca a fost 4 ani premier si nu a adoptat niciodata un act normativ cu care Ministerul Justitiei sa nu fie de acord, pentru ca asta inseamna stat de drept: ai dreptul sa iei decizii politice si administrative, dar nu ai voie sa incalci Constitutia si legile tarii doar pentru ca esti la putere.
"Deci 'bolnavul' Liviu Dragnea e foarte suparat ca Toader Tudorel nu da ordonante de urgenta care sa il scape de dosarul de la... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 11:57
Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustine, referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, ca nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele si ca "tot acest mecanism economico-financiar a fost luat in calcul atunci cand s-a construit bugetul".
El spune si ca Victor Ponta, care anunta ca va face plangere penala pe tema acestui Fond, este un "denuntator de profesie".
Dragnea a fost intrebat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Calarasi, cum ii raspunde lui Victor Ponta, care a anuntat ca va depune plangere penala pe numele premierului Viorica Dancila si pe cel al ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, legat de Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, si daca cei 4,7 miliarde de lei sunt sau nu prevazuti in proiectul de buget.
"Lui Ponta nu-i raspund nimic pentru ca la el este firesc. Este un denuntator de profesie, deci mai face inca o plangere penala cum a mai facut, cum a mai spus, si impotriva altora", a afirmat Dragnea.
El a sustinut ca nu este afectat deficitul bugetar.
"In ceea ce priveste Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, v-am spus si ieri, va spun si astazi, nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele, tot acest mecanism economico-financiar a fost luat in calcul atunci cand s-a construit bugetul.
Este vorba de un capital social pe care il au societatile, acum, la acest moment, in jur de 10 miliarde de lei, sigur ca dupa ce va fi inregistrat la ONRC sigur se va face reevaluarea societatilor,... mai mult
Duminica, 10 Martie 2019, ora 17:15
Comisia economica, industrii si servicii din Senat a avizat, marti, favorabil proiectul de lege prin care este adoptata ordonanta de urgenta a Guvernului privind privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare.
Comisia a discutat si si-a dat votul pe amendamentele propuse de Silvia Dinica, senator USR si secretar al Comisiei. Unul dintre ele este cel privind proiectul sustenabil, care a fost redefinit drept "proiectul de investitii viabil care contribuie la dezvoltarea economica a tarii, care tine cont de impactul social si de cel asupra mediului si care asigura o dezvoltare viabila asupra generatiilor actuale si viitoare", informeaza Mediafax.
De asemenea, Comisia economica a Senatului a decis, ca urmare a unui amendament propus de Dinica, ca membrii unui fond suveran sa nu faca parte dintr-un partid politic. Ministerul Finantelor Publice nu a sustinut acest amendament.
Ordonanta de urgenta privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare si investitii a fost adoptata in 15 noiembrie de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a precizat ca va exista un capital de 9 miliarde de lei iar infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei.
Potrivit lui Teodorovici, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern.
Ponta a prezentat documente care arata ca Guvernul a adoptat OUG desi stia ca e... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 14:22
Guvern a adoptat, joi, ordonanta de urgenta privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, precizand ca va exista un capital de 9 miliarde de lei.
El a subliniat ca infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei. Potrivit lui Teodorovici, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern.
Totodata, companiile incluse in Fond vor fi decise ulterior.
"Fondurile Suverane vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei Romaniei, prin asigurarea unor surse alternative de finantare pentru investitiile importante din infrastructura, industrie sau piete de capital.
Forma legala de organizare a acestor fonduri suverane este aceea de societati romanesti pe actiuni in conditiile de organizare si functionare pe care le vom stabili separat prin hotarari de guvern.
Fodurile vor fi administrate in sistem dualist, de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Membrii consiliului de supraveghere sunt desemnati de catre Adunarea Generala a Actionarilor, pe timp de 5 ani", a mai spus ministrul de Finante.
La inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila afirmase ca "este nevoie de acest instrument financiar pentru sustinerea dezvoltarii economice a Romaniei".
"Un astfel de model de dezvoltare aplicat cu succes in alte tari aduce beneficii pe mai multe planuri prin... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 14:16
Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat astazi motivele pentru care legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii a fost declarata neconstitutionala in intregul sau. Potrivit unui anunt facut saptamana trecuta de consilierul de stat Darius Valcov, in urmatoarele doua saptamani ar putea fi data o hotarare de Guvern.
Proiectul de infiintare al Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii este unul din proiectele sustinute intens de liderul PSD, Liviu Dragnea.
Curtea Constitutionala a constatat ca infiintarea Fondului este expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual, aplicabila unui singur caz expres determinat, iar societatea constituita, desi nu dispune de prerogative de putere publica, presteaza un serviciu public, situatie in care ii sunt aplicabile prevederile art.191 alin. (2) din Codul civil, fiind asadar o persoana juridica de drept public, potrivit Agerpres.
CCR a mai constatat ca, potrivit cadrului normativ in vigoare, infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, ca societate pe actiuni, se poate realiza doar prin hotarare a Guvernului, act cu caracter administrativ prin care se aproba si actul constitutiv al societatii.
"Ca urmare a constatarii viciilor de neconstitutionalitate extrinseca determinate de incalcarea dispozitiilor mentionate mai sus, in special a celor privind rolul Parlamentului, Curtea apreciaza ca nu mai este necesara examinarea criticilor de neconstitutionalitate extrinseca raportate... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 17:55
Liviu Dragnea a lansat un atac dur fata de cei care au criticat infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, spunand ca nu se poate lua dupa ce spun "sobolanii", facand din nou referire la Victor Ponta.
Replica a venit cand jurnalistii l-au pus sa comenteze afirmatia facuta de fostul premier, potrivit caruia Fondul Suveran i-a fost impus lui Liviu Dragnea de catre un grup de afaceri din Israel si Rusia.
"Nu sunt acuzatii, sunt prostii, nu exista baza si nici adevar. Unii colegi care azi spun aceste enormitati, inspirati probabil de cei care vorbeau de intelegeri secrete cu evreii, sustineau ca stiu ca e un proiect important. (...) Nu comentez ce spun sobolanii. Mihai Tudose nu se putea opune pentru ca a avut aceasta idee in legatura cu acest fond. Nu vreau sa comentez ce spun sobolanii. Daca ne luam dupa ce spune un sobolan ar insemna sa inchidem tara. Nu putem conduce tara dupa minciunile unor mincinosi patologici", a declarat Liviu Dragnea.
Totodata, liderul PSD a subliniat ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii "va ajuta la dezvoltarea infrastructurii, la reindustrializarea Romaniai, va genera foarte multe locuri de munca si va contribui la cresterea PIB".
Potrivit liderului PSD, in administrarea Fondului nu va exista influenta politica.
"Va avea o administrare cu influenta politica spre zero. Vor fi selectati profesionisti, oameni cu experienta, care sa faca aceste companii mult mai profitabile, mai eficiente", a afirmat Dragnea.... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 15:37
Senatorii au adoptat, in plenul de miercuri, proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Initiativa legislativa a primit 72 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si o abtinere si urmeaza sa ajunga in Camerei Deputatilor, care este for decizional pe acest proiect de lege.
Proiectul a fost adoptat cu mai multe amendamente propuse de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a afirmat, marti, ca amendamentele depuse la initiativa legislativa pentru infiintarea FSDI vin in urma unor subiecte discutate cu Comisia Europeana.
"Amendamentele vizeaza in special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene, cu cei de la Eurostat si asupra carora cei de la Eurostat au spus ca sunt acceptabile si vor face ca acest instrument sa fie considerat in afara bugetului, ceea ce este foarte important. Amendamentele vizeaza in special modul in care statul desemneaza in Consiliul de supraveghere reprezentantii sai. Aici s-a stabilit clar sa nu fie mai mult de doi reprezentanti din partea statului in Consiliul de supraveghere", a spus Teodorovici, citat de Mediafax.
El a mai precizat ca in acest fond vor fi numai companiile profitabile.
"Un alt element important este acela legat de faptul ca Fondul trebuie sa fie cel care sa decida vizavi de vanzarea unui pachet de actiuni la acele companii care sunt parte din Fond, si nu statul, ceea ce este o abordare normala si logica. Oricum, Fondul este... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:35
Eurostat a cerut Guvernului ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) sa nu beneficieze de garantii guvernamentale sau alt sprijin oferit de stat, chiar daca asta inseamna ca statul poate pierde majoritatea la companiile de stat.
Forul european vrea si asigurarea autonomiei de decizie a Fondului si eliminarea prevederilor care duc la interventia sau controlul statului, scrie Profit.ro.
Numarul companiilor de stat incluse in FSDI ar putea fi, prin urmare, redus drastic, la solicitarea Guvernului.
Proiectul FSDI a fost demarat de Mihai Tudose in perioada cand acesta era ministru al Economiei in Guvernul Grindeanu, acesta fiind si unul din motivele pentru care coalitia si-a justificat motiunea de cenzura. Proiectul nu s-a materializat nici macar atunci cand Mihai Tudose a preluat conducerea guvernului. Prin urmare, PSD a incercat introducerea acestuia in Parlament sub forma de proiect de lege, printre ai carui semnatari se numara chiar liderul PSD, Liviu Dragnea. La acea vreme, Tudose a ales sa trimita proiectul pentru aviz la Eurostat, in loc de a-l aproba pe loc.
Noua varianta a proiectului include 89 de companii, de la numarul initial de doar 27, iar veniturile din privatizare la capitalul social al Fondului au fost majorate de la 1,85 de miliarde de lei la 9 miliarde. Aceasta noua versiune a fost avizata marti de comisiile de specialitate, iar miercuri va merge la vot in Senat.
FSDI ar trebui infiintat ca societate cu activitate de intermediere... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 22:10
Guvernul a discutat despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii si sper ca in urmatoarele saptamani sa avem un punct de vedere foarte clar, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, la inaugurarea anului bursier 2018.
"Sper ca in urmatoarele zile, saptamani sa avem avem un punct de vedere foarte clar. A fost deja o discutie la nivel de Guvern. Am avut o propunere in acest sens care sper sa fie acceptata de catre colegii din partea Comisiei Europene, Eurostat, astfel incat fondul sa nu fie considerat ca fiind in buget. Am propus transparenta totala, libertate de actiune la nivel de fond si, mai ales, de decizie", a spus Teodorovici.
El le-a propus celor prezenti la eveniment sa vina cu propuneri si initiative inspirate din Europa in ceea ce priveste bursa.
"Va rog sa veniti cu tot ce aveti ca si propunere, orice initiativa din zonele din Europa care au experienta. Usa mea este deschisa oricand, mai putin maine cand merg la Ecofin", a mai precizat ministrul Finantelor.
La inceputul lunii februarie, vicepremierul Viorel Stefan declara ca proiectul de Lege privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii ar putea fi adoptat de Parlament in lunile mai - iunie 2018.
"Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii este in dezbatere parlamentara la Senat. In masura in care va parcurge cele doua Camere, va fi promulgata, va intra in functiune legea. In mai-iunie eu estimez ca legea va fi adoptata", a spus Stefan.... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 08:22