Guvernul ar putea amana, prin ordonanta de urgenta, termenul pana la care administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa isi majoreze capitalul social (prevedere din OUG 114), a declarat vineri ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, astfel va exista mai mult timp pentru discutii de ordin tehnic pe aceasta tema.
Teodorovici a precizat ca a avut, joi, discutii pe aceasta tema cu administratorii fondurilor de pensii private si urmeaza ca acestia sa ii trimita o scrisoare, in cursul zilei de azi, pentru a-i prezenta ultimele propuneri.
"Am avut ieri (joi - n.red.) discutii cu administratorii fondurilor de pensii si a ramas ca trimit azi o scrisoare catre noi ca raspuns la ceea ce am discutat ieri. In cazul in care ceea ce s-a discutat este convenit, atunci clar va fi in ordonanta.
Trebuie sa luam o decizie pana la final de martie, pentru ca altfel efectul se produce si atunci sigur va fi o modificare legata de Pilonul II de pensii in aceasta ordonanta, dar in sensul poate de a intinde termenul de aplicabilitate a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discutii de ordin tehnic", a declarat Teodorovici.
Tododata, ministrul de Finante a subliniat ca administratorii fondurilor de pensii private s-au aratat dispusi sa investeasca in proiectele statului si astfel sa vina cu un aport mai mic la cresterea capitalului social.
"Ei au fost interesati de acest aspect si au trimis cateva documente. Ar fi... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 17:26
Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi depaseste in ultima perioada o parte din atributii, a afirmat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in contextul declaratiei recente a economistului sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit careia marea majoritate a societatilor de administrare ale Pilonului II se gandeste sa se retraga din Romania din cauza conditiilor impuse prin OUG 114.
"Cred ca a fost asa acolo intr-o discutie pe un anumit subiect. Domul Lazea este economistul sef al Bancii Centrale. Nu cred ca are in sarcini si atributii astfel de actiuni si nu cred ca reprezinta punctul de vedere al Bancii Centrale. Daca cumva reprezinta, atunci rog BNR sa-si exprime punctul de vedere pe acest subiect. Acum daca vreti sa aveti si o stire, eu cred ca BNR in ultima perioada isi cam depaseste, din pacate, o parte din atributii. Pentru ca sunt fel de del de declaratii, fel de fel de discutii care nu-si au rostul mai ales in zona publica", a spus Eugen Teodorovici.
El a spus ca din discutiile pe care le va avea cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor pe marginea OUG 114 va rezulta un pachet de reglementari.
"Tot ce pot sa va spun este ca ce va iesi din discutia cu Asociatia Romana a Bancilor va trebui sa fie un pachet. Nu discutam separat de rupere: taxa fata de ROBOR legat partea de active financiare. Discutam la pachet si de modul de calcul al unui alt nivel de referinta, rupere sau nu, ce ramane masa impozabila, ce acte se modifica, 114, 50 sau 52.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:45
In plin scandal in Justitie, cand magistrati din toata tara au initiat actiuni de protest fara precedent, PSD si-a scos "artileria" si a incercat sa mute discutia pe teme economice, prin declaratii fantasmagorice legate de Pilonul II de pensii sau Fondul Suveran de Investitii.
Consilierul Vioricai Dancila - Darius Valcov, ministrul de Finante - Eugen Orlando Teodorovici sau fostul ministru al Apararii Mihai Fifor au venit cu argumente fara baza reala sau economica.
Tonul l-a dat ministrul Finantelor, care s-a rastit la Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce acesta a anuntat luni ca majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc sa se retraga din Romania, din cauza regulilor impuse prin OUG 114/2018.
Teodorovici si-a numit ordonanta "cel mai curajos act legislativ de dupa Revolutie" si mai ca a cerut public demisia lui Lazea de la BNR.
Darius Valcov a plusat si a acuzat ca fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat. Totodata, Valcov afirma ca banii deponentilor s-au devalorizat.
"Investitorii in Romania sunt producatorii faimosi de masini de la Pitesti si Craiova, chiar si cei de la Slatina de cauciucuri si in toata tara sunt astfel de investitori, in momentul in care ai in administrare - in administrare, nu un investitor, adica nu a venit cu bani de acasa - aceste sapte companii de care spuneti dvs, care vezi Doamne, ne sperie ca pleaca, nu sunt... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 23:21
Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.
Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.
Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.
In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,
Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.
Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.
Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29