Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.
David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.
Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.
De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.
In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 06:45
Nave de razboi din 26 de state au demarat un exercitiu comun in apele Pacificului, in scopul promovarii securitatii internationale si cooperarii pe mare.
Exercitiul, care se intinde pe durata a 5 saptamani, aduce laolalta fortele navale din SUA si China, doua mari rivale intre care tensiunile tind sa reizbucneasca pe fondul acuzatiilor aduse de Washington privind militarizarea Marii Chinei de Sud de catre Beijing, remarca Defense News.
Inamici la gramada
Exercitiile de lupta "Rim of the Pacific" (RIMPAC) aduc pentru a doua oara in echipa internationala fortele navale din China, chiar daca o parte din membrii Congresului american s-au opus initiativei de a invita Beijingul sa participe, ca urmare a tensiunilor ivite in Marea Chinei de Sud.
De altfel, flota trimisa de chinezi in apropierea arhipelagului Hawaii va trebui sa conlucreze cu forte navale din alte sapte state care contesta dreptul Beijingului de a revendica diverse teritorii maritime din regiunea asiatica.
Pana acum, sapte insule artificiale au fost construite de chinezi in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, in calea uneia dintre cele mai folosite linii maritime internationale, cu un trafic anual de marfuri estimat la 5.000 de miliarde de dolari.
Antrenament limitat
China a trimis in Pacific cinci nave de lupta, printre care si un vas-spital. Acestea vor fi incluse in exercitiile de asistenta umanitara in caz de dezastre naturale, salvare submarina si combaterea pirateriei,... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 16:38
Washingtonul a decis sa intensifice prezenta trupelor americane in Asia de Sud-Est, ca urmare a tensiunilor ivite in urma ocuparii unor insule din Marea Chinei de Sud de catre fortele Beijingului.
Mai multe trupe vor fi trimise in Filipine, in incercarea de a contracara avansul Chinei spre o zona din care poate controla una din cele mai importante rute de comert naval din lume, relateaza IB Times.
Cinci baze militare din Filipine vor fi umplute cu soldati americani, dupa perfectarea unui acord intre cele doua state, dupa cum a anuntat conducerea fortelor aeriene ale Statelor Unite.
Odata ce va fi aprobat de guvernul de la Manila, acordul va permite Washingtonului sa trimita prin rotatie trupe care sa intareasca flancul filipinez din zona aprig disputata intre China, Taiwan, Brunei, Filipine, Vietnam si Malaezia.
Prezenta trupelor americane in cele cinci baze din Filipine va fi una de lunga durata, au mentionat surse din interiorul Pentagonului pentru revista Air Force Times, investitii masive urmand sa fie facute in urmatoarele luni pentru a asigura conditii pentru primirea celor cateva mii de militari.
Americanii vor sa-si intaleze soldatii in bazele aeriene din insula Palawan, o zona aflata in imediata vecinatate a arhipelagului Spratly, ocupat de China, in Basa, Fort Magsaysay, Mindanao si Cebu.
In ultimii doi ani, China a construit mai multe insule artificiale in arhipelagul Spratly, ridicand apoi mai multe obiective militare pe acestea.
Pana nu... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 11:33
Secretarul de Stat al Apararii din SUA, Ashton Carter, a solicitat guvernului de la Beijing sa opreasca procesul de construire a insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.
Beijingul a recurs la aceasta metoda pentru a muta baze militare de pe continent direct in largul marii, intr-o zona disputata de mai multe state.
Interpelarea oficialului american i-a fost adresata generalului chinez Fan Changlong, vicepresedinte al Comisiei Militare Centrale din China, aflat intr-o vizita oficiala la Washington, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
Nervi intinsi
Intalnirea protocolara dintre cei doi oficiali ai departamentelor de Aparare din Statele Unite si China s-a desfasurat pe fondul unor tensiuni in crestere in urma expansiunii militare a Chinei si a unor recente atacuri cibernetice ale hackerilor din aceasta tara.
Beijingul reclama dreptul de suveranitate asupra apelor din aproape toata Marea de Sud a Chinei, una dintre cele mai frecventate rute de transport catre porturile tarilor exportatoare de petrol si gaze.
"Carter a reiterat ingrijorarea guvernului Statelor Unite in privinta escaladarii tensiunilor in zona.
Totodata, a solicitat Chinei si celorlalte state care revendica drepturi teritoriale asupra zonei sa limiteze actiunile de militarizare pana la solutionarea disputei conform legislatiei internationale", a anuntat Pentagonul intr-un comunicat de presa.
Recent, secretarul de stat al Apararii a acuzat Beijingul de incalcarea legislatiei... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 12:55
1Test suprem in viitorul apropiat pentru relatiile dintre Statele Unite si liderul economic mondial China, pe un fond al cautarii unor noi identitatii ale celor doua mari puteri.
Ultimul bastion comunist incearca sa pastreze o forma de guvernare a unei maini de fier in manusa de catifea, in timp ce Washingtonul cauta o redefinire a pozitiei sale la nivel global dupa criza mondiala declansata in 2008, scrie The Economist.
Decenii de impliniri marete
Ultimii douazeci de ani s-au dovedit unii de crestere economica constanta intr-o China care s-a adaptat rapid unei forme de socialism cu fata umana, depasind prin eforturi diplomatice sustinute socul evenimentelor din Piata Tienanmen. Statutul de putere economica mondiala a adus o alta influenta Chinei, chiar daca sute de milioane de chinezi traiesc inca sub pragul saraciei. Propaganda oficiala poate folosi acum aerul occidental al marilor orase, al aeroporturilor luxoase si al programelor spatiale ambitioase, fapt ce ridica noi pretentii in fata partenerilor internationali.
China pare sa stie ce isi doreste pe viitor, chiar daca nu si-a facut inca o strategie pentru obtinerea in mod facil si sigur a acestor lucruri. In linii mari, populatia doreste mentinerea trendului ascendent al economiei, scop primordial pentru liderii politici de la Beijing prin prisma influentei pe care o ofera bunastarea populatiei, asa cum arata o ampla analiza din The Economist.
Schimbari de forma
Modificarile introduse in politica... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 08:32