La inceputul acestei saptamani s-a produs o ruptura majora in Biserica Ortodoxa. Luni, sinodul de la Moscova a anuntat ca a rupt relatiile cu Patriarhia de la Constantinopol, cea care are in subordine peste 300 de milioane de crestini ortodocsi.
In urma cu o saptamana, patriarhul Bartolomeu I de la Constantinopol a acordat independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina, fiind de acord cu desprinderea acesteia de sub tutela Moscovei.
Decizia lui Bartolomeu a fost o veste buna pentru ucrainieni si pentru Petro Porosenko, presedintele in functie care se afla in campanie electorala pentru castigarea unui nou mandat in 2019.
Decizia luata la inceputul saptamanii de catre patriarhul Kirill al Rusiei (foto), un apropiat si un mare sustinator al presedintelui Vladimir Putin (foto), produce cea mai mare ruptura in interiorul Bisericii Ortodoxe cu sediul la Istanbul (Constantinopol).
"Acum ne confruntam cu o realitate absolut noua a Bisericii: nu mai avem un singur centru de coordonare in Biserica Ortodoxa, ci trebuie sa fim pe deplin constienti de aceasta. Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol s-a eliminat ca atare", a declarat mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, seful departamentului de relatii externe al Bisericii Moscovei, citat de agentia Tass.
Petro Porosenko mizeaza in campania electorala pe un discurs nationalist antiRusia
Ruptura dintre Constantinopol si Moscova inseamna accelerarea tensiunilor dintre Ucraina si Rusia. Cea mai mare parte din cei 300 de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 07:28
Ucraina efectueaza incepand de joi teste de rachete in apropierea Crimeei, provocand furia Moscovei, care a desfasurat nave de razboi in largul peninsulei ucrainene anexate de Rusia in 2014, relateaza AFP si Reuters.
Initiativa ucraineana alimenteaza tensiunile cu Rusia, in contextul in care discutiile intre cele doua tari, in prezenta reprezentantilor Frantei si Germaniei, par ca au intrat in impas.
Nicio solutie nu pare sa se prefigureze la criza provocata de prezenta armatei rebele separatiste proruse in estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat din primavara lui 2014.
"Testele sunt conforme legii internationale", a declarat Vladimir Krijanovski, un ofiter ucrainean, pentru postul de televiziune 112.
El a precizat ca testele au loc la cel putin 30 de kilometri de spatiul aerian al Crimeei. "Nu i se va putea reprosa nimic Ucrainei", a apreciat el.
Ministrul rus al Apararii a acuzat insa Kievul ca incearca sa creeze o "situatie de nervozitate" si a plasat fortele ...citeste mai departe despre "Tensiuni in crestere in regiune: Ucraina testeaza rachete in apropiere de Crimeea, Rusia mobilizeaza nave de razboi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 12:27
Tensiunile dintre Ucraina si Rusia au ajuns din nou la cote ridicate saptamana trecuta, iar liderii mondiali fac apel la calm in acest punct critic.
Tensiunile au escaladat dupa ce, miercuri, Moscova a anuntat ca a dejucat o serie de raiduri armate ucrainene in Crimeea anexata, iar presedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina ca "alege teroarea in locul pacii".
Puterile lumii nu au stat departe de acest conflict si au cerut Rusiei si Ucrainei sa se abtina de la alimentarea unei noi confruntari, scrie Bloomberg.
Citeste mai multe despre noua criza Ucraina-Rusia:
Armata Ucrainei, in stare de alerta de teama unui conflict militar cu Rusia (Video)
De ce vor escalada din nou violentele in Ucraina separatista
Atentionare MAE: Nivel rosu de alerta terorista in unele regiuni din Ucraina
Moscova a spus inclusiv ca agenti ucraineni au ucis doi militari rusi in Crimeea, insa oficialii Uniunii Europene sustin ca nu exista nicio confirmare in acest sens. Dupa ce Putin a ...citeste mai departe despre "Puterile lumii cer Rusiei si Ucrainei sa-si pastreze calmul. Tensiunile ating pragul critic" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 August 2016, ora 15:00
Convoiul de camioane rusesti care a trecut granita ucraineana fara aprobare reprezinta o "invazie a Ucrainei", se arata intr-un punct de vedere al Kievului.
Dupa ce zeci de camioane ale convoiului rusesc au trecut in Ucraina, fara aprobarea sau participarea Crucii Rosii, se incalca astfel acordul dintre Rusia si Ucraina, a spus purtatorul de cuvant al Armatei ucrainene, Andrei Lysenko, potrivit BBC.
La randul sau, seful Securitatii ucrainene, Valentyn Nalivaychenko, a transmis ca armata ucraineana nu va ataca convoiul, pentru a evita "noi provocari". Acesta a avertizat, insa, ca "deplasarea camioanelor rusesti in Ucraina reprezinta un act de invazie directa".
Convoiul umanitar rusesc care statea la granita cu Ucraina s-a pus in miscare dupa "amanari intolerabile" din partea autoritatilor ucrainene, a declarat Ministerul rus de Externe. Mai multe camioane au ajuns in Ucraina.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Razboi in Ucraina - Kievul acuza Rusia: Asta e invazie!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 14:16
Furnizorul de servicii IT Luxoft va muta aproximativ 500 dintre programatorii angajati de companie in Rusia si Ucraina in alte tari. Astfel, programatorii ar putea ajunge in tari precum Bulgaria, Polonia sau Romania, unde compania isi extinde birourile si are nevoie de mai multi specialisti
Motivul il reprezinta ingrijorarea clientilor din SUA si Europa cu privire la riscurile generate de tensiunile politice dintre Kiev si Moscova.
Relocarea face parte dintr-un plan al companiei de a nu avea mai mult de 20% din forta de munca intr-o singura regiune geografica, potrivit directorului general al companiei, Dmitri Losinin, citat de Mediafax.
"Este vorba numai de incredere, nu au existat probleme in activitatea noastra", a afirmat el. Luxoft avea de mai mult timp planuri pentru "echilibrarea" prezentei intre tari, dar criza din Ucraina a accelerat implementarea acestora.
Furnizorul de servicii software are circa 7.500 de angajati, din care 49% in Rusia si 29% in Ucraina, potrivit datelor de la sfarsitul lunii martie.
Actiunile companiei au crescut pe bursa din SUA de peste doua ori in sase luni de la listarea companiei in iunie 2013. Cotatia a scazut puternic in februarie, in contextul tulburarilor din Ucraina.
Luxoft are birouri in trei orase din Ucraina - Kiev, Odesa si Dnipropetrovsk. In Kiev au avut loc proteste de amploare o perioada indelungata, in timp ce in Odesa au murit peste 40 de oameni, la inceputul lunii mai, in ciocniri intre separatistii... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 11:34
Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol, este pregatita sa creasca livrarile daca tensiunile dintre Rusia si Occident, cauzate de criza din Ucraina, se intensifica si conduc la deficit de petrol pe piata internationala, a declarat ministrul Petrolului din statul arab, Ali al-Naimi.
Interventia militara a Rusiei in regiunea ucraineana Crimeea si evenimentele din estul Ucrainei au afectat piata petrolului in ultimele luni, iar cotatia titeiului Brent se situeaza la circa 108 dolari pe baril, dupa ce in martie a atins maximul din acest an, de 112,39 dolari pe baril.
"Suntem dispusi sa acoperim orice deficit care ar putea aparea", a spus Nami, citat de Reuters. Productia actuala a regatului saudit este de 9,6 milioane de barili pe zi, in timp ce capacitatea este de 12,5 milioane de barili pe zi.
Arabia Saudita a produs 9,66 milioane de barili pe zi in aprilie, in crestere de la 9,566 milioane de barili pe zi in martie, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru Reuters. Rebelii separatisti prorusi din estul Ucrainei s-au declarat victoriosi intr-un referendum organizat duminica privind secesiunea a doua regiuni ucrainene.
Temerile privind criza ucraineana si impactul asupra relatiilor dintre Rusia si Occident au cauzat luni cresterea pretului titeiului. Petrolul Brent a urcat cu 33 de centi la 108,22 dolari, in timp ce petrolul tranzactionat in SUA a avansat cu 11 centi, la 100,1 dolari.
Un pret de 100 de dolari pentru un baril de petrol este... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 11:25
O escaladare a tensiunilor in raport cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, care sa conduca la probleme majore cu livrarile de petrol si gaze si la cresterea preturilor acestor materii prime, poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE, avertizeaza Comisia Europeana.
"Daca intensificarea tensiunilor in raport cu Rusia va conduce la perturbari majore in aprovizionarea cu petrol si gaze, cu o crestere puternica a preturilor, impactul negativ asupra catorva state membre ar putea fi semnificativ", noteaza Comisia Europeana (CE) in prognoza economica de primavara.
Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de crestere economica ale Rusiei. Comisia Europeana a redus prognoza de crestere economica pentru Rusia la 1% in acest an si 2% anul viitor, fata de estimarile de 2,3% pentru 2014 si 2,7% pentru 2015 inaintate in prognoza economica de iarna, publicata in luna februarie. Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,3%.
O deteriorare si mai acuta a situatiei economice a Rusiei nu poate fi exclusa, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si impactului riscurilor geopolitice asupra increderii, se arata in raportul CE.
"Perspectiva economica pentru Rusia, unde avea loc deja o incetinire a cresterii economice, s-a deteriorat semnificativ de la inceputul crizei din Ucraina (...) Impactul (riscurilor geopolitice - n.r.) va depinde de durata si gravitatea situatiei", noteaza CE.
Cum poate fi... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:59
Desi tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor la Bursa de Valori Bucuresti, investitorii care au mizat pe datele fundamentale ale companiilor, ignorand disputa dintre Ucraina si Rusia, ar putea castiga pana la 30%.
Noua companii listate la BVB ar putea aduce in portofolii un plus de 10%-30% din dividende si cresterile ulterioare, potrivit analistilor casei de brokeraj Tradeville. Acestia estimeaza ca un plasament in indicele BET ar putea avea un randament de 10%.
Tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins in data de 14 martie, inaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scaderi au aparut si oportunitati de investitii pe care investitorii le-au fructificat partial.
Astfel, din 14 martie si pana la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte noua companii s-au apreciat cu 3%-10%, in frunte cu Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
"In prezent, tensiunile din Ucraina sunt ignorate de piata, care se concentreaza din nou pe fundamentele pozitive. La nivel international, cateva dintre pietele emergente mai mari (India, Brazilia, Turcia, Thailanda sau Indonezia) fie incep sa isi revina, fie marcheaza deja avansuri importante. La noi, indicele BET a crescut cu peste 10% in ultimul an, iar pana la finele anului ar putea avansa cu inca 10%. Totusi, noi turbulente au aparut pe pietele... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:36
Unitatea militara vestica a Rusiei a inceput exercitii de aparare aeriena la scara larga, pe fondul escaladarii tensiunilor in Ucraina.
Exercitiile au loc in Kapustin Yar, o localitate situata la 450 km de estul granitei ucrainene. La exercitii vor participa 3.500 de militari, cu peste 1.000 unitati de echipament militar timp de aproape o luna. Pregatirea va culmina cu exercitii de tragere cu rachete S-300 si Buk-M1, dar si utilizarea altor sisteme de aparare aeriana, informeaza Ria Novosti.
"Este pentru prima data cand toate unitatile de aparare aeriana din zona aceasta a Rusiei, inclusiv ...citeste mai departe despre "Exercitii masive de aparare aeriana in Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 12:52