Ucraina efectueaza incepand de joi teste de rachete in apropierea Crimeei, provocand furia Moscovei, care a desfasurat nave de razboi in largul peninsulei ucrainene anexate de Rusia in 2014, relateaza AFP si Reuters.
Initiativa ucraineana alimenteaza tensiunile cu Rusia, in contextul in care discutiile intre cele doua tari, in prezenta reprezentantilor Frantei si Germaniei, par ca au intrat in impas.
Nicio solutie nu pare sa se prefigureze la criza provocata de prezenta armatei rebele separatiste proruse in estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat din primavara lui 2014.
"Testele sunt conforme legii internationale", a declarat Vladimir Krijanovski, un ofiter ucrainean, pentru postul de televiziune 112.
El a precizat ca testele au loc la cel putin 30 de kilometri de spatiul aerian al Crimeei. "Nu i se va putea reprosa nimic Ucrainei", a apreciat el.
Ministrul rus al Apararii a acuzat insa Kievul ca incearca sa creeze o "situatie de nervozitate" si a plasat fortele ...citeste mai departe despre "Tensiuni in crestere in regiune: Ucraina testeaza rachete in apropiere de Crimeea, Rusia mobilizeaza nave de razboi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 12:27
Dintre toate sanctiunile dictate de Occident impotriva Rusiei doar cateva au cu adevarat efectul scontat: cele care lovesc direct in sectorul financiar.
Chris Weafer, partener in cadrul Macro-Advisory, crede ca ar trebui facuta diferenta intre sanctiunile impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea si cele adaugate ulterior de Bruxelles si Washington pentru intretinerea crizei din Ucraina, relateaza CNBC.
In opinia analistului, sanctiunile pentru anexarea peninsulei ucrainene vor ramane in vigoare pe termen nelimitat, deoarece Rusia nu are de gand sa renunte la teritoriul anexat.
Pe de alta parte, impactul acestor masuri nu este nici pe departe atat de important pentru economia rusa pe cat se dovedeste a fi cel de-al doilea val de sanctiuni, care au generat izolarea Rusiei pe pietele financiare internationale.
Efectul a fost intrarea in recesiune a economiei Rusiei in 2015, iar acest pachet de sanctiuni reprezinta si povara pe care Kremlinul ar vrea sa o indeparteze de pe umerii sai cat mai curand, considera Weafer.
"Sanctiunile pentru anexarea Crimeii nu vor fi retrase, dar celelalte sanctiuni sectoriale, din mediul financiar, tehnologie si energie si-au facut efectul, in special cele din industria financiara. Acestea sunt si cele pe care Kremlinul le-ar dori diminuate, macar in relatia cu Europa, sperand ca apoi SUA sa urmeze exemplul Bruxellesului", atentioneaza reprezentantul Macro-Advisory.
Nivelul sanctiunilor adoptate de UE este revizuit... mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 17:50
Moartea a doi soldati rusi in Peninsula Crimeea aduce din nou amenintarea razboiului in estul Europei. Oficialii de la Moscova, in frunte cu Vladimir Putin, ameninta cu represalii, in vreme ce trupele ucrainene sunt in stare de alerta de la mijlocul acestei saptamani.
Confruntarea care sta sa izbucneasca intre cele doua tari din fostul spatiu sovietic coincide cu oreluarea conflictelor in estul Ucrainei, unde fragilul armistitiu semnat intre separatisti si guvernul de la Kiev pare dat uitarii, relateaza Bloomberg.
Scenarii complexe
Ministerul de Externe de la Moscova acuza Ucraina ca s-a angajat in operatiuni subversive cu aspect "terorist" pe teritoriul peninsulei anexate de Rusia in 2014, in vreme ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko sustine ca totul este parte a unui scenariu conceput la Kremlin, menit "a oferi scuza unor noi amenintari militare" din partea Rusiei.
Tensiunile izbucnite in mod neasteptat intre Rusia si Ucraina pun in impas eventualele negocieri de pace preconizate a se desfasura in luna septembrie, cu ocazia summit-ului G-20 de China si dau alarma in cancelariile occidentale.
"Este o perioada foarte tensionata. Este timpul sa se faca un pas inapoi, facem apel la toate partile sa atenueze tensiunile", a precizat Elizabeth Trudeau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.
O noua izolare
Cele doua economii se confrunta cu semnele unui nou val de criza, rubla si grivna pierzand teren in fata dolarului, iar tensiunile... mai mult
Vineri, 12 August 2016, ora 17:22
Occidentul nu ar trebui sa lase garda jos in ceea ce priveste Ucraina, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apararii, apreciind ca o consolidare a fortelor ruse care sprijina separatistii din Donbas arata ca presedintele rus Vladimir Putin vrea sa preia controlul asupra tarii.
Stepan Poltorak a facut aceasta declaratie in contextul vizitei ministrului canadian al Apararii, Jason Kenney, in timp ce comandantii militari ucraineni au raportat intensificarea atacurilor separatistilor in estul tarii, in pofida armistitiului in vigoare, relateaza Reuters.
NATO avertizeaza cu privire la Ucraina: Conflictul risca sa se intensifice
"Exista in continuare o amenintare pentru ca gruparile militare (separatiste) si trupele ruse continua sa-si consolideze fortele, aducand echipament suplimentar si munitie, si bineinteles ca planurile lor nu sunt pasnice", a afirmat Poltorak.
"Nu trebuie sa fim naivi si sa credem ca Putin a renuntat la planurile sale de a cuceri Ucraina, de a ...citeste mai departe despre "Ministru de la Kiev: Nu trebuie sa fim naivi. Vladimir Putin vrea sa cucereasca Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Iunie 2015, ora 14:44
Liderii celor mai importante puteri ale lumii incep, sambata, la Brisbane, reuniunile in cadrul summit-ului G20, discutiile pe teme economice riscand sa fie eclipsate de divergentele diplomatice dintre Rusia si Occident.
Vineri, cu o zi inainte de inceperea summitului, care va avea loc pe parcursul a doua zile, Marea Britanie si Australia au pregatit o primire ostila presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza AFP.
Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca intentioneaza sa restaureze "gloria pierduta a tarismului sau a Uniunii Sovietice", in timp ce premierul britanic David Cameron a denuntat o Rusie care agreseaza tari mai mici decat ea, referindu-se la Ucraina.
NATO a confirmat in cursul acestei saptamani temerile autoritatilor de la Kiev, potrivit carora Rusia a mobilizat trupe si echipamente militare in estul Ucrainei, controlat de rebelii prorusi, acuzatii negate de Moscova.
Si Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE ...citeste mai departe despre "Summit G20: Discutiile pe teme economice, eclipsate de tensiunile Rusia - Occident" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 14:00
Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 11:34
Bursele mondiale au ajuns la nivelul minim al ultimelor 10 zile, iar pretul petrolului este din ce in ce mai ridicat, resimtind presiunea tensiunilor existente intre Rusia si Occident. Mai mult, daca situatia escaladeaza, atunci pietele globale vor fi bulversate.
Indicele bursier pentru pietele emergente a ajuns la minimul ultimei luni, iar cel pentru Rusia a scazut cu 1%.
Pietele financiare, in special cele din Asia, au primit semnale ca autoritatile din China nu pot sprijini economia cu mai multe stimulente financiare, insa principala lovitura a provenit din evolutia crizei din Ucraina, potrivit Fox Business.
Liderii Grupului celor mai puternice sapte economii din lume (G7) ar putea anunta noi sanctiuni impotriva Moscovei, care vor urma masurilor anuntate dupa anexarea Crimeei.
Deja presedintele american Barack Obama a avertizat ca Rusia va fi "pedepsita" pentru escaladarea conflictului din Ucraina, iar celelalte state membre G7 ar putea sa ia decizii similare.
SUA ...citeste mai departe despre "Cum afecteaza pietele financiare conflictul Rusia - Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 08:34
Agentia Standard & Poor's (S&P) a scazut vineri ratingul cu privire la solvabilitatea Rusiei de la "BBB" la "BBB-" si a mentinut perspectiva "negativa", din cauza tensiunilor tot mai puternice dintre Rusia si Ucraina.
"Situatia geopolitica tensionata dintre Rusia si Ucraina ar putea provoca iesiri suplimentare semnificative din economia rusa a unor capitaluri atat straine, cat si nationale, si ar putea fragiliza perspectivele deja slabe de crestere", a anuntat agentia intr-un comunicat.
Ea si-a anuntat decizia in contextul in care tensiunile continua sa creasca in privinta situatiei din Ucraina, iar Moscova a fost amenintata joi de catre Washington cu noi sanctiuni.
S&P avertizeaza ca ar putea scadea din nou ratingul tarii, in cazul in care Rusiei ii vor fi aplicate "sanctiuni mai severe".
De asemenea, agentia ar putea face acelasi lucru daca percepe "riscuri sporite pentru solvabilitatea Rusiei, din cauza unei cresteri economice mai slabe decat cea prevazuta".
Standard & Poor's noteaza ca cresterea economica rusa a atins 1,3 in 2013, "cel mai scazut nivel inregistrat din 1999" incoace. "Daca tensiunile geropolitice nu se atenueaza in 2014, exista un risc important ca cresterea economica sa scada la sun un procent", avertizeaza S&P. mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 11:45
Cu exporturi limitate catre Rusia si Ucraina, o dependenta relativ redusa de gazele rusesti si fara legaturi directe intre sectorul bancar romanesc si institutiile financiare din cele doua tari, Romania nu este expusa la riscuri semnificative in contextul conflictului geopolitic recent.
Eventuale restrictii economice sau perturbarea schimburilor comerciale ar putea afecta exporturile Romaniei sau aprovizionarea cu gaze, insa riscurile generate de tensiunile Rusia-Ucraina in ceea ce priveste Romania "par gestionabile", potrivit prezentarii "Romania: Recent Macroeconomic & Banking System Developments" a guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustinuta saptamana trecuta la intalnirea grupului Ambasadorilor tarilor asiatice la invitatia ambasadorului Malaeziei, Dato'Nik Mustafa Kamal Nik Ahmad.
Exporturile Romaniei catre Rusia si Ucraina reprezinta numai 4,7% din exporturile totale, astfel ca o scadere de 10% a acestor schimburi ar reduce cu 0,16 puncte procentuale rata de crestere a Produsului Intern Brut, se spune in prezentare.
Nici subiectul gazelor naturale nu ne sperie
Totodata, in timp ce gazele naturale importate provin exclusiv din Rusia, Romania acopera din productia interna, in medie, 80% din necesar. Anul trecut, doar 15% din gazul consumat a fost de import, Romania ocupand astfel locul al treilea in topul tarilor UE cu cea mai redusa dependenta de importuri de energie.
O blocare totala a importului de gaze nu ar avea efecte tangibile pana in perioada... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 16:16