Planurile Moscovei de a organiza in toamna acestui an un exercitiu militar de amploare in apropierea granitei de vest dau fiori guvernelor din Alianta Nord Atlantica.
Secretomania care inconjoara exercitiul Zapad 2017 i-a facut pe vecinii Rusiei sa suspecteze ca federatia se pregateste de razboi, informeaza IB Times.
La exercitiul Zapad 2017 (Vest 2017 - trad.), care se va desfasura in apropierea frontierei cu statele baltice, o zona in care Rusia a efectuat destule manevre provocatoare care au pus pe jar reprezentantii NATO, vor participa si trupe din Belarus.
Moscova nu a anuntat pana acum cati militari va mobiliza pentru desfasurarea de forte din luna septembrie, insa exercitiile de tipul Zapad au generat de fiecare data tensiuni cu Occidentul.
"Vedem ca riscurile au crescut si suntem ingrijorati de organizarea exercitiului Zapad 2017, care va comasa o forta armata agresiva si de dimensiuni mari in apropierea granitelor noastre, fapt care poate fi interpretat ca o pregatire in vederea unui razboi cu Occidentul", a afirmat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
NATO a asigurat forte suplimentare pe flancul estic al spatiului euro-atlantic, ca urmare a temerilor venite din partea tarilor membre aflate in imediata apropiere a Rusiei, dar frica de o eventuala agresiune a Moscovei persista, in special in randul celor trei tari ex-sovietice din cadrul Aliantei: Lituania, Letonia si Estonia.
"Pentru mine, Zapad reprezinta o oportunitate a Rusiei de a... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 13:26
Reprezentantii Aliantei Nord-Atlantice si cei ai Kremlinului s-au intalnit din nou, luni, intr-o noua sedinta a Consiliului NATO-Rusia, a doua din ultimele sase luni.
"Daca nu discutam, nu avem cum sa ne rezolvam problemele", a declarat seful NATO, Jens Stoltenberg, la finalul intalnirii de la Bruxelles, informeaza Reuters. Acesta a recunoscut ca inca exista "neintelegeri profunde" in privinta situatiei din Ucraina.
Rusii le-au povestit despre exercitiile lor militare recente, in care au fost implicati 120.000 de militari, dar totul s-a oprit la capitolul Ucraina, in conditiile in care NATO refuza sa recunoasca anexarea Crimeii de catre Rusia, iar Moscova intretine in zona un razboi in care pana acum au murit peste 10.000 de oameni.
Raport inegal de forte
Dupa summitul de la Varsovia, de la inceputul lunii iulie, NATO a decis sa suplimenteze fortele prezente in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia cu un contingent de 4.000 de soldati.
"Ideea este sa prevenim un alt conflict si sa transmitem un mesaj clar de descurajare a unei alte agresiuni", a transmis secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, pe fondul temerii ca fostele tari sovietice din zona ar putea impartasi soarta Ucrainei.
De altfel, ambasadorii statelor membre NATO sustin ca solutia sporirii fortelor armate din regiune pare nesemnificativa fata de masurile de militarizare luate de Rusia, care ar fi comasat 320.000 de soldati spre granita de vest, din martie 2014 si pana in prezent.... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:45
Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Rusia se afla pe locul al treilea in topul riscurilor de securitate cu care se confrunta in acest moment Regatul Unit, dupa amenintarea terorista ISIL si extremistii din Irlanda de Nord.
Anuntul a fost facut de Andrew Parker, seful serviciului secret MI5, in cadrul unui interviu acordat cotidianului The Guardian.
Chiar daca rusii sunt priviti ca a treia mare problema de securitate de catre oficialii britanici, Parker vede in Moscova un adversar mult mai periculos decat gruparile teroriste din lume sau din regat.
"Rusia actioneaza in toata Europa si in Marea Britanie prin metode de razboi cibernetic pentru a-si ascunde operatiunile", a precizat seful serviciului de informatii.
Politica externa a Rusei este promovata intr-n mod agresiv, ceea ce reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii Marii Britanii, considera Andrew Parker.
"Se folosesc de tot felul de organe ale statului pentru a-si promova politica externa intr-un mod tot mai agresiv, metodele incluzand propaganda, spionajul, subversiuni si atacuri cibernetice.
Rusia se defineste tot mai mult ca un opozant al Occidentului. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber in actiunile din Ucraina sau Siria, dar exista o activitate foarte mare, care nu poate fi observata de publiul larg, in domeniul securitatii cibernetice", relateaza seful spionilor britanici.
In opinia sa, tendintele expansioniste si masurile agresive cu care fortele occidentale se confrunta acum din partea Rusiei nu au fost niciodata... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 17:44
1Dintre tarile europene, Finlanda imparte cea mai lunga frontiera cu Rusia, iar aceasta vecinatate nu face decat sa sporeasca temerile nordicilor in legatura cu evolutia tensiunilor dintre Moscova si Occident.
Nu este numai o problema de securitate, ci si una economica, dupa cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la carma unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Finlanda, Ilmarinen, relateaza Bloomberg.
Farul rusesc
Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitica din regiune, stralucirea intermintenta data de fiecare episod de contre politice dintre Moscova si statele din spatiul euroatlantic prevestind turbulente majore in economia mondiala, crede Ritakallio.
"Problema cea mai mare este cea a relatiei existente intre tarile UE si NATO, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Nu este o situatie care sa avantajeze pe cineva", a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administreaza active de peste 36 miliarde de euro.
Mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova pe o perioada de doi ani a slabit economia rusa, dar si-a pus amprenta si asupra evolutiei economice din zona euro, impunand un status-quo periculos pentru moment.
Confruntarea dintre Occident si Rusia si valul de atentate declansate de gruparile teroriste din Orientul Mijlociu au afectat increderea investitorilor din regiune, explica Ritakallio.
Piata imobiliara bate pasul pe loc, turismul in Europa este amenintat, "iar aceste lucruri... mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 12:32
In ciuda tensiunilor internationale starnite de anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina, Rusia nu pare sa faca niciun pas inapoi. Un pod ce urmeaza sa lege noul teritoriu inclus in harta tarii de Rusia continentala urmeaza sa fie construit in urmatorii doi ani. Lucrarile au inceput deja.
"Constructia podului a inceput cu partile submarine, dar s-au lucrat si portiuni din partea care ajunge pe uscat. La capatul vestic al insulei Tuzla s-au montat suportii care vor asigura extinderea podului catre mare", au anuntat autoritatile din Crimeea, conform TASS.
Podul Kerci va avea lungimea de 4,5 kilometri, 7 benzi auto si 9 linii de cale ferata, fapt care impune montarea a cate 16 platforme pe toata lungimea podului. 800 de piloni submarini de diverse dimensiuni au fost deja amplasati in apele stramtorii care face legatura intre Marea Neagra si Marea Azov.
Autoritatile federale din Rusia spera ca podul Kerci sa fie deschis pentru masini in decembrie 2018, in vreme ce legaturile feroviare vor deveni operationale abia un an mai tarziu.
Crimeea a intrat in componenta Federatiei Ruse in martie 2014, dupa un referendum in care majoritatea covarsitoare a celor prezenti la vot a optat pentru separarea de Ucraina.
Puterile Occidentale acuza Moscova ca a stat in spatele referendumului si a generat astfel criza din Ucraina. SUA, UE si alte tari aliate au refuzat sa recunoasca peninsula ca fiind parte a Federatiei Ruse. mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 16:28
Lideri diplomatici si militari ai Europei au cerut Rusiei si Occidentului sa reinceapa urgent dialogul, pentru a preveni astfel declansarea accidentala a unui conflict, in timpul exercitiilor militare si intalnirilor neprevazute tot mai agresive.
Altfel, avertizeaza Reteaua Europeana de Lideri (ELN), compusa atat din membri rusi, cat si europeni, legea consecintelor neintentionate inseamna un risc tot mai mare al unor ciocniri neintentionate, pe masura ce relatia dintre cele doua parti continua sa alunece catre nivelul atins in timpul Razboiului Rece, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, scrie The Independent.
Grupul cere intrunirea Consiliului NATO-Rusia - suspendat de alianta occidentala dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a anuntat anexarea Crimeii, anul trecut -, drept prim pas imediat. Acest consiliu ar trebui urmat de o noua intelegere privind modul de organizare a exercitiilor militare.
Putin a ordonat exercitii militare neasteptate - ce planuieste ...citeste mai departe despre "Avertisment pentru Rusia si NATO: Aveti grija sa nu declansati un conflict!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 20:11
Liderii celor mai importante puteri ale lumii incep, sambata, la Brisbane, reuniunile in cadrul summit-ului G20, discutiile pe teme economice riscand sa fie eclipsate de divergentele diplomatice dintre Rusia si Occident.
Vineri, cu o zi inainte de inceperea summitului, care va avea loc pe parcursul a doua zile, Marea Britanie si Australia au pregatit o primire ostila presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza AFP.
Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca intentioneaza sa restaureze "gloria pierduta a tarismului sau a Uniunii Sovietice", in timp ce premierul britanic David Cameron a denuntat o Rusie care agreseaza tari mai mici decat ea, referindu-se la Ucraina.
NATO a confirmat in cursul acestei saptamani temerile autoritatilor de la Kiev, potrivit carora Rusia a mobilizat trupe si echipamente militare in estul Ucrainei, controlat de rebelii prorusi, acuzatii negate de Moscova.
Si Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE ...citeste mai departe despre "Summit G20: Discutiile pe teme economice, eclipsate de tensiunile Rusia - Occident" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 14:00
Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 11:34