Occidentul vrea pace, dar ia "foarte serios in calcul" scenariul unui razboi, asa ca Romania ar trebui sa se pregateasca sa ia "decizii complicate, grele, cu ambele variante proaste", afirma Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informatii, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.
Intr-un interviu acordat Ziare.com privind perspectivele anului 2018, Iulian Fota remarca, printre altele, faptul ca "se schimba ecuatia EST-VEST in zona Marii Negre", Estul nemainsemnand doar Rusia, ci si China. Mai mult, Romania este definita in studiile de specialitate ca "frontline state", ceea ce inseamna ca, daca va incepe un razboi cu Rusia, el "va incepe pe teritoriul nostru", mai subliniaza acesta.
Militarii romani fac pregatiri, dar politicienii nu inteleg mesajul si, pe "fundalul unei lupte politice interne sterile", "se joaca cu tara", ignorand sistematic securitatea nationala, cea mai importanta politica publica a unei tari.
"Pana cand? Pana cand istoria ne va pedepsi pentru ca o ignoram", avertizeaza Iulian Fota in interviul acordat Ziare.com.
Care sunt principalele provocari ale anului 2018 in privinta evolutiilor pe scena internationala?
Anul 2018 va fi cel putin la fel de complicat, de prost, ca 2017, daca nu chiar mai prost, pentru ca nu vad cai de ameliorare, de scadere a marilor tensiuni globale.
Eu propun sa incercam sa folosim cat mai des cuvantul global, chiar in loc de international sau mondial, pentru a fi in ton cu... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 18:51
Razboiul hibrid, tehnica de razboi neconventional in care rusii par sa se fi specializat in ultmii ani, a ajuns sa fie studiata de comandantii trupelor americane implicate in combaterea tehnicilor diversioniste ale Moscovei.
Constand in plasarea de agenti subversivi si trupe de gherila care destabilizeaza autoritatea unui regim in diverse regiuni, razboiul neconventioanl al rusilor incepe sa ii alarmeze pe expertii militari din Statele Unite ca urmare a tehnicii moderne folosite in acest tip de conflict neconventional, relateaza Defense News.
Exemplul Crimeei si activitatea tot mai ferventa a Rusiei in Ucraina si statele baltice reprezinta motive de ingrijorare in radul liderilor Aliantei Nord-Atlantice, unul dintre comandantii militari americani din Europa afirmand recent ca Washingtonul nu a facut tot ce ii statea in putinta pentru a contracara prolifica propaganda a Rusiei in Europa, activitate considerate ca intrand in "zona gri".
Acum, Pentagonul se apleaca indeosebi pe studiul activitatii adversarilor in "zona gri" a razboiului hibrid, Rusia parand cel mai de temut inamic, urmata apoi de China si Iran, dupa cum explica secretarul adjunct pentru operatiuni speciale din Departamentul Apararii, Theresa Whelan.
"Natura conflictelor neconventionale s-a modificat fundamental, ca urmare a noilor tehnologii si tehnici aparute in secolul XXI. In multe privinte, am fost nevoiti sa o luam de la zero", sustine Whelan.
Tactica razboiului hibrid dezvoltata de rusi... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 17:29
Deja prinse intr-o serie de tensiuni in Marea Chinei de Sud, Ucraina sau alte zone fierbinti ale globului, cele trei superputeri militare de pe glob, SUA, Rusia si China, ar putea impinge lupta pentru suprematie in spatiu, ori cel putin asa considera expertii militari americani.
Acestia avertizeaza ca dezvoltarea programelor spatiale ale rivalilor din ultimii ani lasa posibilitatea unui conflict care sa se extinda dincolo de atmosfera terestra, relateaza IB Times.
"In vreme ce nu suntem in razboi in spatiu, nu cred ca putem putem vorbi nici de pace. Amenintarile care vizeaza sistemele noastre spatiale se dezvolta rapid, ceea ce inseamna ca trebuie a fim pregatiti pentru un conflict care a se extinda in spatiu", a explicat vice-amiralul Charles A. Richard, comandantul adjunct al Centrului de Comanda Strategic al SUA.
In cazul unui conflict inregistrat intre cele trei super-puteri militare, Rusia si China ar putea folosi tehnologia spatiala dezvoltata pentru a elimina satelitii de comunicatii si supraveghere detinuti de americani pe orbita Terrei.
Rolul acestora este de a detecta rachete inamice, de a mentine comunicatii intre navele militare si baza si de a coordona atacuri.
Chiar si blocarea programelor de localizare, asa cum este sistemul GPS, poate reprezenta o amenintare, de care sunt capabile chiar si alte state, mai spun expertii militari americani.
"Orice natiune cu un program spatial dezvoltat, care presupune urmarirea unui satelit si lansarea unui... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 14:39
Rusia a devenit tinta preferata a hackerilor chinezi, in ultimele luni, de cand SUA si China s-au inteles sa nu se mai spioneze reciproc.
Numarul atacurilor date de infractorii cibernetici din China impotriva unor companii rusesti din sectoare-cheie aproape ca s-a triplat, vizate fiind apararea, industria nucleara si industria aeronautica, conform Bloomberg.
Vulnerabilitate majora
Alexander Gostev, expert in Securitate al Kaspersky, arata ca hackerii chinezi si-au crescut activitatea in Rusia sarind de la 72 de atacuri, inregistrate in 2015, la 194 in doar 7 luni de la inceputul acestui an.
Proofpoint, o alta companie din sectorul securitatii cibernetice, cu sediul in California, sustine acelasi punct de vedere exprimat de expertii Kaspersky Lab.
Pentru Gostev, acordurile incheiate in ultimii ani intre Moscova si Beijing pe tema cooperarii si neagresiunii in domeniul securitatii cibernetice par lipsite de orice valoare. "Nu le vad functionand", a explicat acesta intr-un interviu.
Vanatorul vanat
In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Statele Unite au cunoscut o noua deteriorare la inceputul acestei veri, cand FBI a pus in seama unor retele de infractori cibernetici rusi, suspectati ca ar fi sub protectia Kremlinului, o serie de atacuri date impotriva Partidului Democrat.
De partea cealalta, incercarile lui Vladimir Putin de a crea o alianta politico-militara si economica cu China, ca raspuns la tensiunile inregistrate cu Occidentul, au dus in... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 15:26
2Moartea a doi soldati rusi in Peninsula Crimeea aduce din nou amenintarea razboiului in estul Europei. Oficialii de la Moscova, in frunte cu Vladimir Putin, ameninta cu represalii, in vreme ce trupele ucrainene sunt in stare de alerta de la mijlocul acestei saptamani.
Confruntarea care sta sa izbucneasca intre cele doua tari din fostul spatiu sovietic coincide cu oreluarea conflictelor in estul Ucrainei, unde fragilul armistitiu semnat intre separatisti si guvernul de la Kiev pare dat uitarii, relateaza Bloomberg.
Scenarii complexe
Ministerul de Externe de la Moscova acuza Ucraina ca s-a angajat in operatiuni subversive cu aspect "terorist" pe teritoriul peninsulei anexate de Rusia in 2014, in vreme ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko sustine ca totul este parte a unui scenariu conceput la Kremlin, menit "a oferi scuza unor noi amenintari militare" din partea Rusiei.
Tensiunile izbucnite in mod neasteptat intre Rusia si Ucraina pun in impas eventualele negocieri de pace preconizate a se desfasura in luna septembrie, cu ocazia summit-ului G-20 de China si dau alarma in cancelariile occidentale.
"Este o perioada foarte tensionata. Este timpul sa se faca un pas inapoi, facem apel la toate partile sa atenueze tensiunile", a precizat Elizabeth Trudeau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.
O noua izolare
Cele doua economii se confrunta cu semnele unui nou val de criza, rubla si grivna pierzand teren in fata dolarului, iar tensiunile... mai mult
Vineri, 12 August 2016, ora 17:22
Rusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), recentul summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.
Practic, jumatate din populatia globului este incorporata acum in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, arata revista Newsweek.
Turcii ar vrea si ei
SCO a fost infiintat inca din 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului.
Pentru unii lideri, SCO este un club atat de select incat apartenenta la acesta te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa. Cel putin, aceasta a fost reactia presedintelui turc Recep Erdogan in 2013.
"Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO", a declarat Erdogan in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.
In ciuda admiratiei nemarginite, Ankara nu a fost invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii.
In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.
Control... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 14:57
4Rusia si China vor ajunge marti la un acord care prevede ca grupul rus de stat Gazprom sa livreze celei mai mari economii din Asia gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, la pretul mediu la care vinde si tarilor din Europa, scrie presa rusa.
Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in China, au declarat surse din cadrul grupului pentru cotidianul rus Izvestia. In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi, scrie Novinite.
Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.
Pretul gazului, de 350-380 de dolari, va fi apropiat de media europeana, potrivit Izvestia. Sursa citata de cotidianul rus a declarat ca pozitiile Rusiei si Chinei in privinta preturilor sunt foarte apropiate.
Semnarea contractului ar urma sa coincida cu vizita presedintelui Rusiei Vladimir Putin la Shanghai, unde va participa la o conferinta dedicata imbunatatirii increderii intre tarile asiatice.
Deplasarea lui Putin si contractul pentru livarea de gaze naturale vin intr-o perioada de tensiuni sporite intre Rusia si Occident, in contextul crizei din Ucraina. mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 14:48
Bursele mondiale au ajuns la nivelul minim al ultimelor 10 zile, iar pretul petrolului este din ce in ce mai ridicat, resimtind presiunea tensiunilor existente intre Rusia si Occident. Mai mult, daca situatia escaladeaza, atunci pietele globale vor fi bulversate.
Indicele bursier pentru pietele emergente a ajuns la minimul ultimei luni, iar cel pentru Rusia a scazut cu 1%.
Pietele financiare, in special cele din Asia, au primit semnale ca autoritatile din China nu pot sprijini economia cu mai multe stimulente financiare, insa principala lovitura a provenit din evolutia crizei din Ucraina, potrivit Fox Business.
Liderii Grupului celor mai puternice sapte economii din lume (G7) ar putea anunta noi sanctiuni impotriva Moscovei, care vor urma masurilor anuntate dupa anexarea Crimeei.
Deja presedintele american Barack Obama a avertizat ca Rusia va fi "pedepsita" pentru escaladarea conflictului din Ucraina, iar celelalte state membre G7 ar putea sa ia decizii similare.
SUA ...citeste mai departe despre "Cum afecteaza pietele financiare conflictul Rusia - Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 08:34
Prim ministrul rus, Vladimir Putin, se afla, astazi, intr-o vizita oficiala la Beijing iar intalnirile sale cu liderii chinezi ar putea insemna finalizarea intelegerii privind furnizarea de gaze naturale catre China, dar si o consolisdare a relatiilor ruso-chineze. Putin se indreapta astfel catre China, judecand aspru Statele Unite si moneda americana, pe care o caracterizeaza drept "parazitara".Putin si premierul chinez Wen Jiabao au aparut in fata presei dupa o jumatate de zi de discutii si formalitati, marti, promitand sa rezovle disputa privind preturile gazelor naturale pe care Rusia urmeaza sa le furnizeze prin intermediul gazoductelor siberiene. Miercuri, in cea de-a doua zi de vizita oficiala in China, Putin are programata o intalnire cu presedintele chinez Hu Jintao, scrie Associated Press. Pana acum, se pare ca intelegerile facute includ promisiunile Chinei de a invesi 1.5 milioane de dolari intr-un cos metalurgic pentru aluminiu din Siberia si de a investi 1 milion de dolari intr-un fond comun de investitii."Cei care vand, vor intotdeauna sa vanda la preturi mari, in timp ce cumparatorii vor vrea intotdeauna preturi mai mici. Trebuie sa gasim un compromis care sa multumeasca pe toata lumea", declara Putin in fata reporterilor.Intr-un interviu acordat televiziunii de stat chineze, Putin a reiterat dorinta Rusiei de a coopera cu China si a criticat dur Statele Unite, catalogand dominanta dolarului american drept "parazitara"."SUA nu reprezinta un parazit pentru... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:32