Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, a reiterat joi ca principalul risc cu care se confrunta economia mondiala il reprezinta tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing, care ar putea grabi incetinirea PIB-ului Chinei, transmit CNBC si Reuters.
"O incetinire a Chinei este buna. Este justificata si cred ca este sub control. Dar daca incetinirea este prea rapida, va constitui o problema reala", a afirmat seful FMI la Forumul economic mondial de la Davos.
China, a doua economie mondiala, a inregistrat o performanta sub asteptari in 2018, cu o crestere anuala de 6,6%, dupa un avans de 6,8% in 2017, arata datele publicate luni de Biroul National de Statistica.
Este cel mai lent ritm de crestere din 1990 si vine pe fondul atenuarii cererii pe plan intern si al efectelor razboiului comercial cu SUA. Analistii, care estimeaza o incetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% in 2019, se asteapta ca datele publicate luni sa puna presiune pe autoritatile de la Beijing pentru a adopta noi masuri de stimulare a economiei.
Tot la Davos, Hugo Shong, presedintele IDG Capital, prima firma globala de investitii care a intrat pe piata chineza in anii '90 investind in firmele de tehnologie Baidu, Tencent si Xiaomi, a afirmat ca nu este ingrijorat de evolutia economiei Chinei. "Da, in trecut vorbeam de un avans al PIB-ului de aproximativ 8%. Acum avem 6,6% si cred ca, tinand cont de marimea economiei, este o cifra destul de buna", a declarat Hugo... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:41
China a dat asigurari vineri ca va lupta, "cu orice pret", impotriva protectionismului Statelor Unite ale Americii si a amenintat ca va contracara cu noi masuri pentru a-si proteja interesele in fata planurilor presedintelui american Donald Trump de a impune taxe suplimentare de 100 de miliarde de dolari pentru produsele chinezesti.
Guvernul de la Beijing, care intotdeauna a facut apel la dialog pentru a evita un conflict comercial cu Washingtonul ce ar putea afecta economia internationala, a avertizat ca va lua noi masuri - fara a detalia care sunt acelea- pentru a face fata conflictului initiat de SUA, relateaza agentia EFE.
"Daca SUA insista cu comportamentul sau de protectionism comercial, ignorand opozitia Chinei si comunitatea internationala, China va merge pana la capat cu orice pret si va contracara dur", a precizat Ministerul chinez al Comertului intr-un comunicat.
Acesta este un raspuns la anuntul de joi a lui Trump, care a spus ca analizeaza impunerea unor tarife vamale de 100 miliarde de dolari Chinei, suplimentar fata de cele de 50 de miliarde deja anuntate pentru sute de produse chinezesti, ca raspuns la taxele pe care gigantul asiatic le-a impus SUA saptamana aceasta.
"Referitor la declaratia SUA, nu doar ca ascultam ce spune, dar vom urmari si actiunile sale", au adaugat autoritatile din China, care au reiterat ca nu doresc un razboi comercial la scara larga, dar nici nu se tem de acesta.
In ultimele zile, Beijingul si Washingtonul si-au... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 14:22
Pana recent, China a recurs la aplicarea embargoului pentru diverse produse si materii prime - carbune, somon, fructe de mango - pentru a pune la punct state care nu se aliniau politicii regionale initiate de Beijing, dar lucrurile tind sa se schimbe.
Acum, o noua arma pare sa fie folosita cu succes de liderii comunisti de la Beijing in razboaiele economice purtate cu vecinii din Asia, iar aceasta este reprezentata de turistii din China si afacerile care infloresc in urma lor, relateaza Hurriyet Daily News.
Taiwanul sau Coreea de Sud sunt printre tarile care au inregistrat pierderi considerabile in urma retragerii valului de vizitatori din China.
Cel mai recent exemplu, al Coreei de Sud, intrata pe lista neagra a Beijingului pentru acordul dat SUA de instalare a sistemelor de rachete THAAD in peninsula, arata cum turismul si comertul duty-free pot fi puse la pamant prin doar cateva decizii rapide.
China a impus interdictii pentru turistii sai de a mai vizita Coreea de Sud, acestia putand sa se indrepte spre Seul numai pe rute ocolitoare, fapt care a generat o scadere de 85% a numarului de vizitatori chinezi in capital sud-correeana.
In acelasi timp, lantul de magazine Lotte Group a fost afectat de alte restrictii dictate de Beijing, compania fiind nevoita sa inchida zeci de magazine duty-free deschise pe aeroporturile din China, in vreme ce un proiectul unui parc tematic, de 2,6 miliarde de dolari, dezvoltat cu un partener chinez bate pasul pe loc, ca urmare... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 06:42
Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.
"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.
In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.
Europa... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
Dupa mai multe replici acide schimbate intre Washington si Beijing, Donald Trump si Xi Jinping vor da ochii unul cu celalalt, saptamana aceasta, cu ocazia unei intalniri programate a se desfasura in Florida.
Sub presiunea unui razboi comercial care ameninta sa se desfasoare intre cele doua mari economii ale lumii, China pare sa isi ia masuri de precautie in fata politicii mult mai agresive a Statelor Unite, remarca analistii Coface in cel mai recent studiu al lor.
"Posibila depreciere a monedei chineze, precum si implementarea masurilor de flux de capital sunt preocupari de lunga durata pentru China. Anuntul recent privind orientarea politicii monetare catre prudenta si neutralitate a generat o atentie sporita.
In viitor, Banca Populara a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reactie la diferentele de rata a dobanzii reale dintre SUA si China, mai ales ca administratia presedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale si asupra investitiilor din infrastructura.
In ciuda impactului pe care il va avea in SUA, este de asteptat ca PboC sa-si inaspreasca treptat politica monetara, deplasand rata dobanzii de la 20 la 30 de puncte de baza in 2017, in principal, pentru a limita riscurile financiare si inflatia", apreciaza analistii companiei franceze.
Aceasta se va traduce in costuri mai mari de imprumut pentru companiile chineze, lucru care le-ar putea forta pe acestea... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 10:33
Politicile administratiei Trump privind regiunea Asia-Pacific imping Statele Unite spre o confruntare inevitabila cu China, sustine un expert in geopolitica.
Cel mai probabil, axa Washington-Tokyo se va consolida sub administratia Trump, dar acest lucru impinge America spre o relatie tensionata cu Beijingul, a explicat Ian Bremmer, presedinte Eurasia Group, in cadrul unei emisiuni a postului CNBC.
"Probabilitatea ca relatiile SUA cu unii dintre aliatii apropiati sa se consolideze este foarte mare. La fel este si probabilitatea ca Statele Unite sa intre intr-o confruntare directa cu alte state rivale", a comentat presedintele Eurasia Group.
Bremmer sustine ca, in ceea ce priveste relatia cu China, viziunea lui Stephen Bannon, strategul sef angajat de Donald Trump, este cea a unui conflict inevitabil intre cele doua tari.
"Eu nu cred neaparat in acest lucru. Dar, daca esti un adept al acestui scenariu, e de preferat ca acest conflict sa se petreaca cat mai repede, cat SUA au avantajul unei pozitii superioare, si nu mai tarziu, cand China ar putea fi prima economie a lumii", a punctat Ian Bremmer.
Acesta sustine ca, din punctul sau de vedere, aceasta abordare este una gresita, dar aceasta nu inseamna ca liderii celor doua state nu au la indemana planuri construite exact pe acest scenariu.
Din aceasta perspectiva, Japonia va continua sa joace rolul de cal troian al Washingtonului in zona asiatica, recenta intalnire dintre Donald Trump si premierul Shinzo Abe... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 12:25
Omul de afaceri american George Soros este de parere ca se intrevede posibilitatea izbucnirii unui al treilea razboi mondial. Pericolul, insa, nu este reprezentat de tensiunile dintre Rusia si Occident pe tema conflictului din Ucraina, spune Soros.
Miliardarul isi atinteste privirea catre Beijing si sustine ca dependenta multor economii de performantele Chinei pune in pericol sercuritatea globala, relateaza Market Watch.
Concesii pentru pace
O eventuala nereusita in transformarea economiei chineze din motor al exporturilor in piata de consum intern ar putea genera un conflict regional.
Acesta ar asigura pastrarea puterii de catre actualii lideri comunisti, a explicat Soros intr-un discurs tinut in cadrul unei conferinte a Bancii Mondiale.
"Daca vom ajunge la un conflict intre China si un aliat militar al Statelor Unite, Japonia de exemplu, atunci putem spune fara exagerare ca suntem in pragul celui de-al treilea Razboi Mondial", a afirmat miliardarul.
Acesta a amintit ca Rusia si China au alocat constant bugete mari pentru cheltuielile de aparare in ultimii ani. Anul trecut, armata chineza a beneficiat de fonduri de 130 de miliarde de dolari.
Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an in care chinezii investesc o suma considerabila in dotarile armatei. Tara este pe locul doi in lume ca nivel de buget alocat Apararii.
Soros crede ca anumite concesii facute de Washington in politica financiara internationala pot... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 09:23
3Rusia se va confrunta cu cinci provocari importante in ce priveste politica externa, in anul 2015, ce vor privi SUA, China, Europa, criza economica si Statul Islamic.
Exista astfel cinci factori elementari care vor avea un impact asupra politicii externe ruse in urmatoarele aproape 12 luni, scrie Ivan Tsvetkov, pentru Russia Direct, site de analiza ce urmareste relatiile Moscovei cu celelalte state, in special cu America, lansat in colaborare cu Foreign Policy Group.
Dupa un an 2014 zbuciumat, este de asteptat ca anul 2015 sa ofere un minim de ragaz si o calmare a tensiunilor. Nu exista niciun dubiu ca Rusia, Ucraina si multe alte tari care au trecut prin conflicte etnice si religioase, recesiune economica, epidemii si dezastre naturale vor avea aspiratii in acest sens. Cu toate acestea, in randul expertilor in politica externa domina pesimismul.
Ce aduce 2015 pentru Rusia lui Putin: Nimic bun
Sursa citata subliniaza ca se spera ca atmosfera negativa a anului 2014 sa nu ...citeste mai departe despre "Marile provocari pentru politica externa a Rusiei in 2015" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 18:00
China, cel mai mare creditor al SUA, a amenintat Washingtonul ca intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite, este "o idee oribila" si ca ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale si ca falimentul SUA ar echivala cu un dezastu de proportii greu de imaginat.China, cel mai mare creditor al SUA, cu peste 1100 miliarde de dolari, in luna martie, a avertizat Statele Unite, pe diverse cai, ca implicatiile pentru economia mondiala si relatiile cu marii creditori ale SUA ar avea foarte mult de suferit, daca SUA va intra in incapacitate de plata, scrie Reuters.Daca SUA ar da faliment, Beijing-ul s-ar gasi in incapacitate, chiar si de scurta durata, de a valorifica titlurile de stat americane, mai scrie publicatia amintita.
Unii investitori si-au permis chiar sa glumeasca pe aceasta tema, spunand ca statul chinez ii interzice celui american sa dea faliment.
Yuan Gangming, cercetator in cadrul Academiei Chineze de Stiinte Sociale, vorbeste despre tensiunile politice din spatele dezbaterii privind datoria SUA, dar recunoaste ca intrarea in incapacitate de plata reprezinta un risc real. mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 09:29