Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat el insusi lansarea rachetei de duminica, a doua intr-o saptamana, se arata in comunicate de presa ale Phenianului si in declaratii ale oficialilor nord-coreeni.
"Liderul Suprem a dat ordinul de lansare", supervizand operatiunea, arata CNN, care citeaza agentia de presa de stat din Coreea de Nord, KCNA. "Impreuna cu oficialii, a analizat rezultatele si si-a exprimat marea satisfactie, spunand ca e 'perfect'", se mai arata in comunicat.
Kim Jon-un ar mai fi spus ca testul a aratat ca racheta balistica cu raza medie de actiune Pukguksong-2 este gata de a fi data in folosinta si de a fi produsa in masa, a mai transmis KCNA.
Racheta mai fusese testata si in luna februarie a acestui an, aminteste CNN.
Coreea de Sud, care duminica a calificat aceasta lansare drept "iresponsabila", a anuntat luni ca operatiunea a aratat progrese in programul nuclear al Nordului.
Criticata pentru lansare de Coreea de Sud si de Japonia, Tokio transmitand ca actiunea e una "provocatoare" si "complet inacceptabila", Phenianul a replicat ca operatiunea a avut loc din cauza amenintarilor venite din partea Sudului, SUA si a Japoniei.
Tensiunile escaladeaza: Americanii au trimis un al doilea portavion in Coreea
Un oficial militar sud-coreean a transmis ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei.
Proiectilul a... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 19:39
Marile puteri ale lumii continua sa-si adune vasele de razboi in jurul Peninsulei Coreene, un portavion amfibiu francez sosind in Japonia pentru exercitii in Pacific, in contextul tensiunilor tot mai ridicate intre tarile ocicidentale si Coreea de Nord.
Nava Mistral a ajuns la Sasebo, sambata, inaintea exercitiilor care ar putea insa sa supere China. Vasul francez va conduce exercitiile militare din apropierea insulei Guam, luna viitoare, impreuna cu fortele navale din SUA, Marea Britanie si Japonia, scrie The Independent.
La aceste exercitii vor participa 700 de trupe, fiind planuite dinainte de testul cu racheta balistica de sambata al Coreei de Nord, care ar fi al patrulea test consecutiv cu racheta fara succes, incepand cu luna martie.
Oficialii americani si japonezi sunt ingrijorati din cauza eforturilor Chinei de a-si extinde influenta dincolo de limita interioara a marii teritoriale si Marea Chinei de Sud, ingrijorare impartasita si de Franta, care controleaza mai multe insule in Pacific, printre care Noua Caledonie si Polinezia Franceza.
Chiar daca isi doresc legaturi economice mai puternice cu China, Franta si Marea Britanie -
care are doua elicoptere ale marinei pe Mistral -, isi consolideaza totodata cooperarea in domeniul securitatii cu Japonia, un aliat apropiat al SUA, care detine a doua flota a Asiei dupa China.
Amintim ca Statele Unite au trimis in regiune portavionul USS Carl Vinson, caruia i s-au alaturat nave de razboi japoneze. "Armada"... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 17:20
Nave de razboi si submarine americane sunt deja sau se indreapta spre peninsula coreeana, iar Coreea de Nord este mai activa ca oricand in ce priveste testele si exercitiile militare.
In plus, Washingtonul si Phenianul se intrec in declaratii contondente, in fiecare saptamana.
CNN scrie, intr-un amplu articol, ca este greu de descifrat daca chiar este iminent un razboi sau daca toate astea sunt doar dificultatile cu care se confrunta Administratia Trump in incercarea de a-si da seama cum sa-l abordeze pe dictatorul Kim Jong Un.
Zilnic vin rapoarte ale situatiei tensionate din zona care alimenteaza ingrijorarile ca un razboi este iminent, insa inca nu este clar daca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Analistii se tem ca este nevoie doar de o mica scanteie pentru a declansa totul.
Daca insa razboiul ar fi de neevitat, fortele armate americane ar fi trebuit sa fie deja plasate in Defcon 2, nivel de alerta care inseamna ca ne aflam la un pas de razboi nuclear. Iar fortele armate ar fi gata de implicare in lupta in mai putin de 6 ore, sustine Carl Schuster, profesor la Hawaii Pacific University, care mai spune ca un asemenea anunt ar fi oficial si public.
Mai departe, armata americana si-ar intensifica antrenamentele pe teritoriul sau si ar trimite un al doilea portavion in Asia de Est, dupa USS Carl Vinson. Ceea ce inca nu s-a intamplat.
Cum muta Trump si cum reactioneaza vecinii Coreei de Nord
Recent, presedintele american Donald Trump a spus ca "a... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:03