Vladimir Putin a fost primit luni cu mare pompa in Arabia Saudita, unde urma sa pecetluiasca o intelegere cu sauditii in domeniul petrolier si sa incerce sa-si foloseasca influenta in vederea reducerii tensiunilor de la Golful Persic intre Riad si Iran, relateaza AFP.
Intampinat cu salve de tun la sosirea pe aeroportul de la Riad, Putin a fost escortat de cavaleri sauditi purtand steaguri ruse pana la palatul regal, unde a fost primit de regele Salman si printul mostenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS.
Destinsi si zambind, presedintele rus si regele saudit au discutat scurt inaintea unei receptii solemne in onoarea lui Putin, potrivit unor imagini transmise de televiziunea saudita.
Negocieri intre cei doi lideri si delegatiile lor, dar si intre Putin si printul mostenitor urmau sa aiba loc luni seara si se anunta dominate de subiectul petrolului.
Arabia Saudita, principala membra a Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), si Rusia - care nu este membra a grupului - au cooperat strans in ultimii ani in vederea limitarii ofertei aurului negru cu scopul cresterii pretului acestuia.
Ultima prelungire a reducerilor productiei, decisa de cele 24 de state producatoare de petrol expira la sfarsitul lui martie 2020.
Potrivit ministrului rus al Energiei Aleksandr Novak, Moscova si Riadul urmau sa semneze luni o Charta a cooperarii pe termen lung a OPEC, oficializand astfel un acord aprobat in vara la Viena.
Relatii foarte bune
"Vom... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 20:28
Cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta in SUA, a depasit luni pragul de 70 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014.
Aceasta evolutie este determinata de criza economica din Venezuela si temerile privind posibila retragere a SUA din acordul atomic cu Iranul.
Pretul contractelor futures cu titei West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 46 de centi fata de ultima sedinta, ajungand luni, la Ora Meridianului Greenwich 02.42 (ora Romaniei, 05.42), la nivelul de 70,18 dolari pe baril, informeaza agentia de stiri Reuters.
Cotatia contractelor futures cu titei Brent, un alt indicator de referinta pentru industria petroliera, era de 75,22 de dolari pe baril, cu 35 de centi peste nivelul din sedinta anterioara.
Analistii avertizeaza ca adancirea crizei economice din Venezuela ar putea diminua si mai mult productia si exporturile de petrol ale acestei tari.
Totodata, posibila retragere a Statelor Unite din acordul atomic cu Teheranul ar duce la o scadere a exporturilor de petrol realizate de Iran.
Citeste si Benzina e din ce in ce mai scumpa, din cauza tensiunilor din Siria. Si viitorul nu suna bine... citeste mai departe despre "Pretul petrolului, la cel mai mare nivel din ultimii ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 08:14
Pretul petrolului ar putea sa scada in 2018 sau, cel mult, sa ramana in intervalul in care se tranzactioneaza in prezent, daca nu vor exista tensiuni geopolitice majore, potrivit unei analize realizate de Saxo Bank.
"Petrolul WTI si Brent au inceput cu dreptul 2018. Cresterea din trimestrul al IV-lea a fost generata de intreruperi multiple, dar scurte, ale productiei, iar in ultima perioada pretul a primit sprijin de la protestele din Iran. Trendul bullish instalat in iunie, anul trecut, a creat un numar record de pozitii speculative si a sprijinit revenirea productiei din SUA. In timpul saptamanii de Craciun, fondurile hedge au continuat sa cumpere pozitii in urma unor intreruperi de productie din Scotia si Libia, coroborate cu scaderea stocurilor din SUA. Nu mai putin de 27.000 de contracte WTI si Brent au fost cumparate de Craciun, ceea ce inseamna ca avem pozitii cumulate de 977.000 de loturi. Nu departe de recordul din februarie, 2017", se arata in analiza bancii, realizata de Ole Hansen.
Productia din SUA a atins peste 9.000.000 barili/zi, potrivit datelor din raportul lunar al Energy Information Administration, dat publicitatii la finele anului, fiind doar o chestiune de timp pana cand productia va atinge 10 milioane de barili zilnic.
Potrivit analistului Saxo Bank, in afara de intreruperile de productie din octombrie, pretul petrolului a gasit sprijin si in reducerea stocurilor din SUA, cu peste 100 milioane de barili fata de recordul din martie 2017. O... mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 16:47
Pretul petrolului a inregistrat o scadere puternica, luni, in urma esecului discutiilor de la Doha dintre marii producatori de "aur negru", care au avut loc in weekend.
Esecul a fost atribuit tensiunilor din Arabia Saudita si Iran, transmite agentia Reuters, citata de News.ro.
In consecinta, contractele pentru titeiul Brnet, de referinta la Londra, au scazut luni cu pana la 6%, iar ulterior au fost tranzactionate in declin cu 4,2%, la 41,29 dolari pe baril.
Cotatia petrolului WTI, de referinta in SUA, este in coborare cu 4,63%, la 38,49 dolari pe baril.
Preturile petrolului au scazut cu pana la 70% de la un maxim atins la jumatatea anului 2014, in conditiile in care productia a depasit cererea cu 1-2 milioane de barili pe zi.
Negocierile dintre marii producatori de petrol s-au ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului s-a prabusit dupa negocierile esuate intre unii dintre cei mai mari producatori din lume" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 12:53
Conflictul dintre Arabia Saudita si Iran incepe sa capete o tenta comerciala. Pentru a sabota revenirea in forta a petrolului iranian pe piata din UE, oficialii de la Riad au decis sa scada pretul titeiului pe care il vand clientilor europeni.
Embargoul pentru petrolul iranian pe piata din Europa ar putea fi ridicat incepand cu luna februarie, iar unii consultanti ai ministrului Petrolului de la Teheran considera ca sauditii vor sa declanseze un nou razboi al petrolului, informeaza revista Market Watch.
Mutare atipica
Miscarea facuta de sauditi este contrara evolutiei pietei petrolului din Europa, unde petrolul rusesc si cel extras din Marea Nordului au inregistrat o apreciere a pretului in ultima perioada, iar tendinta aceasta s-ar putea mentine pentru tot anul in curs, conform firmei de consultant KBC Advanced Technologies.
"Sauditii se pregatesc de revenirea petrolului iranian pe piata", considera si Mohamed Sadegh Memarian, fostul sef al departamentului de analiza a pietei de energie din cadrul Ministerului iranian al Petrolului.
Inainte ca UE sa impuna sanctiunile economice pentru Iran, ca urmare a dezvoltarii programului nuclear al republicii islamice, Italia si Spania erau doua dintre cele mai importante piete de desfacere pentru Teheran.
Petrolul iranian asigura 13, respectiv 16 procente din consumul de combustibili fosili din cele doua tari europene.
Intre timp, piata a fost ocupata de furnizori din Rusia sau Arabia Saudita, dar oficialii de... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 10:54
Noul rege al Arabiei Saudite arata ca are de gand sa pastreze aceeasi politica in privinta pretului petrolului ca predecesorul sau. Pe termen scurt, decizia se poate dovedi corecta, insa din alte motive decat cele invocate de majoritatea observatorilor.
In primul rand, cultura sauditilor il forteaza pe regele Salman sa nu faca pasi prea repezi in schimbarea radicala a politicii impuse de fostul monarh in regat, se arata intr-o analiza Bloomberg. Dar asta nu inseamna ca nu o va face la un moment dat.
Chiar daca in viitorul apropiat nu vom asista la o reducere a cotei de extractie in beneficiul tarilor nemembre OPEC, nu este exclus sa asistam insa la un val de schimbari majore in cadrul guvernului si al strategiilor energetice ale statului din Orientul Mijlociu.
Regele Salman trebuie sa faca o demonstratie de forta
Inlocuitorul regelui Abdullah, Salman bin Abdulaziz, a depus juramantul de monarh vorbind despre "continuitate" si "politici corecte ale predecesorilor".
Noul rege a dat asigurari si in privinta pastrarii in post a ministrului Energiei, Ali Al-Naimi.
In schimb, acesta va trebui sa faca o demonstratie de forta cat mai curand, in conditiile in care succesiunea la tron a fost un subiect care a framantat clasa politica saudita si nu numai timp de ani buni.
Intr-o regiune mai instabila ca niciodata dupa caderea Imperiului Otoman, regele Salman bin Abdulaziz va trebui sa-si intareasca pozitia de lider regional.
Relatiile cu Iranul - nicio... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 12:00
Violentele din Irak, Libia, Ucraina si Fasia Gaza si cresterea economica la nivel mondial ar fi trebuit sa duca la aprecierea cotatiilor petrolului, asa cum s-a intamplat in 2008 din cauza tensiunilor legate de programul nuclear al Iranului, dar cu toate acestea preturile sunt in scadere.
In urma cu sase ani, pretul petrolului a urcat la un nivel record de 147 dolari pe baril, alimentat de criza iraniana si de cea mai puternica crestere economica dupa cea inregistrata in anii '70, relateaza Bloomberg.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a fost tranzactionat in ultimele 10 zile la sub 100 de dolari pe baril, in timp ce cotatia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimele 13 luni.
Ceea ce s-a schimbat este exploatarea zacamintelor de sist in SUA prin metoda fracturarii hidraulice. Productia de titei a Statelor Unite este cea mai mare din ultimii 27 de ani, mai mare cu peste 3 milioane de barili pe zi comparativ cu cea din 2008.
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat marti ca nivelul ridicat al ofertei protejeaza piata de probleme, iar Bank of America si Citigroup sustin acest punct de vedere.
"America de Nord extrage o cantitate incredibila de titei pe care inainte o importa", a declarat Ed Morse, director pentru cercetari in domeniul resurselor naturale la Citigroup.
Statele Unite au importat 7,17 milioane de barili pe zi de petrol in luna mai, in scadere cu 26% fata de aceeasi... mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 16:45
Pretul petrolului a urcat puternic pe piata SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, ca Rusia va sprijini Siria daca va fi atacata.
Putin a afirmat ca Rusia ar putea relua livrarea de rachete anti-aeriene avansate S-300 catre Siria, daca Statele Unite vor incepe o actiune impotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de Washington ca ar fi utilizat arme chimice impotriva populatiei, transmite Bloomberg.
Cotatia barilului de petrol a fost impinsa in sus si de speculatiile din piata ca Rezerva Federala a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativa, dupa o evolutie sub asteptari pe piata muncii.
"Implicarea Rusiei poate escalada tensiunile, care s-ar putea extinde dincolo de granitele Siriei. Situaia din Siria este fluida, iar piata este ingrijorata", comenteaza pentru Bloombeg un analist din Houston.
Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a inchis ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii in urcare cu 2,16 dolari, la 110,53 dolari pe baril, cea mai ridicata inchidere din mai 2011. Pe ansamblul acestei saptamani, cotatia a urcat cu 2,7%.
Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a avansat cu 86 centi, sau 0,7%, la 116,12 dolari pe baril.
SUA, pe picior de razboi
Rusia, unul dintre principalii aliati ai lui Assad, a trimist o nava amfibie de asalt in estul Marii Mediterane, in... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 15:44
Pretul petrolului Brent a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, din cauza tensiunilor legate de Iran, desi datele economice sub asteptari din Europa si China au pus sub semnul intrebarii perspectivele economiei mondiale, transmite Reuters.
La ora 14:44 GMT, petrolul Brent cu livrare in aprilie era tranzactionat in crestere cu 36 de centi, la 122,02 dolari pe baril, dupa un varf de 122,19 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa mai 2011.
Cotatia petrolului destinat pietei americane, pentru luna aprilie, este in scadere cu 26 de centi, la 105,99 dolari pe baril.
O delegatie a agentiei Natiunilor Unite pentru supraveghere in domeniul nuclear a plecat din Iran dupa esuarea discutiilor legate de programul autoritatilor de la Teheran pentru energie atomica, care este suspectat de Occident ca ar masca activitati militare.
"Iranul este principala problema care sustine preturile la un nivel ridicat", a declarat Andy Sommer, analist la compania EGL din Elvetia.
Rusia a avertizat miercuri Israelul sa nu atace Iranul din cauza programului nuclear, intrucat o actiune militara ar avea consecinte catastrofale.
Cumparatorii din Europa si Asia isi reduc achizitiile de titei iranian. Uniunea Europeana va opri complet importurile de petrol din Iran,din iulie, in timp ce China, India si Japonia intentioneaza sa reduca achizitiile de titei iranian cu cel putin 10%.
Pe de alta parte, activitatile din sectorul serviciilor al zonei euro au scazut... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 21:33