China va reduce taxele la peste 850 de produse incepand cu 1 ianuarie 2020, cu scopul de "a impulsiona importurile si a promova dezvoltarea coordonata a comertului", a anuntat agentia nationala de stiri Xinhua, citata de EFE.
Printre produsele care vor beneficia de aceasta masura se numara carnea de porc congelata, componente de inalta tehnologie, precum echipamentele de testare a semiconductorilor si cipurile de memorie, si medicamente pentru diabet si astm.
"Ajustarile vor fi facute pentru a impulsiona importurile, a promova dezvoltarea coordonata a comertului si a avansa in dezvoltarea de inalta calitate a constructiei in comun a initiativei 'Centura si drumul' (macroproiectul international chinez de constructie a infrastructurilor)", a explicat Comisia de Taxe a Consiliului de Stat din China, intr-un document obtinut de Xinhua.
Potrivit sursei citate, aceasta reducere a taxelor se va aplica si pentru avocado congelat si suc de portocale, precum si altor produse, "intr-un efort de a creste, moderat, importurile de bunuri de consum zilnic, care sunt relativ putine in tara sau care au caracteristici straine".
"China va aplica o taxa zero pentru importurile de produse farmaceutice care contin alcaloizi pentru tratamentul astmului, precum si de materii prime pentru producerea de noi medicamente pentru diabet", se mentioneaza in text.
In cazul altor produse nu se precizeaza noile taxe, desi documentul subliniaza ca vor fi mai mici fata de cele care se aplica... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:14
Perspectivele economice se deterioreaza pe plan global in aceasta vara, din cauza escaladarii conflictului comercial dintre SUA si China, arata rezultatele studiului publicat luni de Institutul de Cercetare Economica Ifo din Munchen, transmite Reuters.
Indicii privind conditiile actuale si estimarile economice s-au inrautatit in trimestrul trei, conform studiului trimestrial al Ifo, realizat in randul a aproape 1.200 de experti din peste 110 tari.
"Expertii se asteapta la o crestere semnificativ mai redusa a comertului mondial, iar estimarile economice sunt cele mai scazute din 2018, cand a inceput razboiul comercial", a declarat presedintele Ifo, Clemens Fuest.
"De asemenea, respondentii se asteapta la un consum privat mai redus, la scaderea investitiilor si a ratelor dobanzilor", a adaugat seful Ifo.
Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei mondiale in acest an si anul viitor, avertizand ca escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat ar putea reduce si mai mult expansiunea, investitiile si ar putea intrerupe lanturile de furnizare.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat in mai Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta acum la o crestere a economiei globale de 3,2% in 2019 si de 3,5% in 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani fata de previziunile din aprilie.
Datele economice de pana acum si... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 13:31
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, a reiterat joi ca principalul risc cu care se confrunta economia mondiala il reprezinta tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing, care ar putea grabi incetinirea PIB-ului Chinei, transmit CNBC si Reuters.
"O incetinire a Chinei este buna. Este justificata si cred ca este sub control. Dar daca incetinirea este prea rapida, va constitui o problema reala", a afirmat seful FMI la Forumul economic mondial de la Davos.
China, a doua economie mondiala, a inregistrat o performanta sub asteptari in 2018, cu o crestere anuala de 6,6%, dupa un avans de 6,8% in 2017, arata datele publicate luni de Biroul National de Statistica.
Este cel mai lent ritm de crestere din 1990 si vine pe fondul atenuarii cererii pe plan intern si al efectelor razboiului comercial cu SUA. Analistii, care estimeaza o incetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% in 2019, se asteapta ca datele publicate luni sa puna presiune pe autoritatile de la Beijing pentru a adopta noi masuri de stimulare a economiei.
Tot la Davos, Hugo Shong, presedintele IDG Capital, prima firma globala de investitii care a intrat pe piata chineza in anii '90 investind in firmele de tehnologie Baidu, Tencent si Xiaomi, a afirmat ca nu este ingrijorat de evolutia economiei Chinei. "Da, in trecut vorbeam de un avans al PIB-ului de aproximativ 8%. Acum avem 6,6% si cred ca, tinand cont de marimea economiei, este o cifra destul de buna", a declarat Hugo... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:41
Razboiul comercial cu SUA a afectat economia chineza, care a inregistrat in trimestrul trei din 2018 cel mai lent ritm de crestere anuala din 2009, in timpul crizei financiare globale, transmit DPA si Reuters.
In perioada iulie - septembrie 2018, PIB-ul Chinei a urcat cu 6,5%%, fata de un avans de 6,7% in trimestrul doi din 2018, a anuntat vineri Biroul National de Statistica. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o expansiune de 6,6% in trimestrul trei din 2018.
In primele noua luni din acest an, a doua economie a lumii a inregistrat o crestere de 6,7%, peste tinta Guvernului de 6,5%. China si-a mentinut "o tendinta de dezvoltare progresiva, stabila si solida" in perioada ianuarie - septembrie 2018. In acelasi timp, trebuie de asemenea sa observam ca au sporit semnificativ dificultatile pe plan extern si presiunile asupra economiei", a afirmat un purtator de cuvant al Biroului National de Statistica.
"Influenta indirecta asupra evolutiei activelor, increderii pietei si in multe alte domenii este deja vizibila", a avertizat Liu Yuanchun, profesor de economie la Universitatea Renmin.
La randul sau, Kota Hirayama, economist la SMBC Nikko Securities in Tokyo, sustine ca: "Tendinta de incetinire se accentueaza, in pofida eforturilor autoritatilor chineze de a incuraja investitiile pe plan intern pentru a sprijini economia. Ne asteptam ca efectele negative ale tensiunilor comerciale sa apara mai clar din ianuarie 2019".
Incetinirea din trimestrul trei... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 12:25
Washingtonul si Beijingul au convenit sa reduca "in mod semnificativ" deficitul comercial al Statelor Unite, au anuntat cele doua parti, intr-o declaratie comuna.
"A existat un consens privind luarea de masuri pentru reducerea in mod semnificativ a deficitului Statelor Unite in schimbul de marfuri cu China", releva ambele parti, care au avut discutii saptamana trecuta la Washington, scrie AFP.
Casa Alba solicita o reducere de 200 de miliarde de dolari a deficitului american in relatia comerciala cu gigantul asiatic. Anul trecut, Statele Unite au inregistrat un deficit de 375 de miliarde cu Beijingul.
"Pentru a raspunde cererii crescande de consum din China si necesitatii unei dezvoltari economice de inalta calitate, China va spori considerabil achizitiile de bunuri si servicii din Statele Unite. Aceasta va sustine cresterea si ocuparea fortei de munca din SUA", adauga textul difuzat de Casa Alba.
Negociatorii americani si chinezi au convenit de asemenea asupra "unei cresteri importante" a exporturilor americane in sectorul agricol si in cel al energiei.
"Statele Unite vor trimite o echipa in China pentru a lucra la detaliile" unui acord, se arata in comunicat, sugerand ca delegatia chineza, sosita la inceputul saptamanii, a parasit Washingtonul.
Cele doua state, foarte legate pe plan comercial si financiar, au inceput in urma cu cateva saptamani negocieri delicate pentru a gasi o rezolvare la conflictul lor comercial, dupa luni de tensiune, masuri si... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 10:34
Economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an cea mai solida crestere de dupa 2011, gratie relansarii comertului si investitiilor, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a avertizat insa ca un razboi comercial ar putea anula progresele inregistrate in ultimii ani.
Conform noilor previziuni economice interimare publicate marti, economistii OCDE mizeaza pe o accelerare a ritmului de crestere a economiei mondiale pana la 3,9% in acest an si anul viitor, fata de 3,7% respectiv 3,6% cat estimau in noiembrie. Imbunatatirea estimarilor a fost motivata de scaderea impozitelor in SUA si perspectiva unei politici bugetare mai expansioniste in Germania, transmite Reuters.
"Credem ca economia va ramane la un nivel solid in urmatorii doi ani. Revenim la circumstante mai normale decat cele pe care le-am vazut in ultimii 10 ani", a declarat economistul sef al OCDE, Alvaro Pereira.
Potrivit OCDE, relansarea investitiilor companiilor ar urma sa alimenteze o revenire a comertului international, care va inregistra o crestere de peste 5% in acest an. Insa Organizatia avertizeaza ca economia mondiala ramane vulnerabila la o izbucnire a tensiunilor comerciale, dupa decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale pentru importurile de aluminiu si otel.
"Evident aceasta ar putea compromite revenirea. Credem ca acesta reprezinta un risc semnificativ si speram ca acesta nu se va materializa pentru ca ar putea produce... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:53
Reprezentantii mediului de afaceri din SUA si-ar dori ca administratia Trump sa se arate mai dura in negocierea relatiilor comerciale cu China, chiar daca liderul de la Washington si omologul sau din Beijing au convenit sa gaseasca, in urmatoarele 3 luni, solutii convenabile pentru toate partile.
Tendinta Beijingului de a transforma companiile chineze in jucatori de top la nivel mondial lasa prea putin loc de desfasurare firmelor care incearca sa faca afaceri pe aceasta piata, reclama Camera de Comert Americana din China, intr-un raport citat de Reuters.
Regulile instituite de Beijing in privinta deschiderii unor sucursale ale companiilor occidentale sunt extrem de dure, acestea fiind nevoite sa incheie parteneriate cu asociati din China, fapt care lasa o cale ingusta de acces corporatiilor straine care intentioneaza sa abordeze aceasta piata.
Mai, mult companiile din sectorul tehnologic acuza faptul ca parteneriatele solicitate de Beijing pot duce la pierderea patentelor detinute de ele si pot scadea competitivitatea lor.
"In acest moment, practic, va recomandam sa folositi toate sagetile de care dispuneti, chiar daca unele dintre aceste atuuri s-ar putea dovedi contraproductive pentru noi", a solicitat presedintele public Camerei, William Zarit, la momentul prezentarii raportului.
"Deteriorarea mediului investitional in China, ca si descresterea economica, fac din 2017 un an cu provocari nemaintalnite de decenii de catre firmele americane prezente pe piata... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 10:48
Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.
"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.
In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.
Europa... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
Dupa mai multe replici acide schimbate intre Washington si Beijing, Donald Trump si Xi Jinping vor da ochii unul cu celalalt, saptamana aceasta, cu ocazia unei intalniri programate a se desfasura in Florida.
Sub presiunea unui razboi comercial care ameninta sa se desfasoare intre cele doua mari economii ale lumii, China pare sa isi ia masuri de precautie in fata politicii mult mai agresive a Statelor Unite, remarca analistii Coface in cel mai recent studiu al lor.
"Posibila depreciere a monedei chineze, precum si implementarea masurilor de flux de capital sunt preocupari de lunga durata pentru China. Anuntul recent privind orientarea politicii monetare catre prudenta si neutralitate a generat o atentie sporita.
In viitor, Banca Populara a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reactie la diferentele de rata a dobanzii reale dintre SUA si China, mai ales ca administratia presedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale si asupra investitiilor din infrastructura.
In ciuda impactului pe care il va avea in SUA, este de asteptat ca PboC sa-si inaspreasca treptat politica monetara, deplasand rata dobanzii de la 20 la 30 de puncte de baza in 2017, in principal, pentru a limita riscurile financiare si inflatia", apreciaza analistii companiei franceze.
Aceasta se va traduce in costuri mai mari de imprumut pentru companiile chineze, lucru care le-ar putea forta pe acestea... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 10:33