Un vas american de razboi a navigat aproape de o insula artificiala construita de China in Marea Chinei de Sud - reciful Mischief -, aceasta fiind prima contestare la adresa revendicarii de catre Beijing a acelor ape, de cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie.
Surse anonime citate de presa americana sustin ca USS Dewey a trecut la 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de Reciful Mischief, relateaza BBC.
Autoritatile chineze sustin ca vasul american a intrat in apele sale "fara permisiune", iar marina sa a avertizat sa paraseasca zona.
"Actiunea intreprinsa de vasul american submineaza suveranitatea si interesele de securitate ale Chinei", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang.
De asemenea, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a spus ca americanii au afectat situatia care se imbunatateste in Marea Chinei de Sud si nu favorizeaza pacea si stabilitatea.
Statele Unite insista insa ca pot desfasura operatiuni in orice ape internationale.
Americanii spun ca nu sunt de partea nimanui in disputele teritoriale, insa au trimis vase si avioane militare in apropierea insulelor disputate, cu scopul de a asigura accesul la rute cheie de navigatie si de zbor.
China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv recife si insule care sunt revendicate si de alte tari.
Reciful Mischief se afla in insulele Spratly, la circa 250 de kilometri vest de Filipine, fiind ocupat de chinezi din 1995, si... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:22
1Beijingul intentioneaza sa modifice legislatia privind securitatea transportului maritim din apele care inconjoara China, dupa cum au anuntat mai multe organe de presa din aceasta tara.
Noul proiect ar urma sa impuna inclusiv submarinelor straine sa navigheze la suprafata si cu steagul arborat, cata vreme se afla in apele controlate de China, relateaza revista Quartz.
Inainte de a intra in apele controlate de China, sumersibilele straine, dar si alte tipuri de vase vor avea nevoie de aprobarea Beijingului si li se va cere sa tina constant legatura cu autoritatile, se arata in noul proiect de lege.
De asemenea, China isi rezerva dreptul de a interzice sau a redirectiona orice nava care este banuita de a pune in pericol noile reguli de ordine si siguranta ale traficului maritim din zone precum Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est sau Marea Galbena.
Problema cea mai mare este ca interpretarea pe care oficialii de la Beijing o dau Conventiei ONU privind Legislatia Maritima (UNCLOS) le permite acestora sa extinda controlul asupra navelor care tranziteaza zone incluse in afara spatiului de siguranta de 24 de mile nautice in care in stat isi poate exercita influenta militara in apele sale teritoriale.
Acest lucru ar putea agita si mai mult situatia tensionata din regiune, revendicarea Beijingului asupra unei portiuni de aproape 80% din Marea Chinei de Sud fiind contestata de state precum Vietnam, Filipine, Brunei, Taiwan, Malaezia si Indonezia.
Un control... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 17:44
Tensiunile dintre China si alte 5 state din Asia de Sud-Est, pe tema revendicarii acelorasi teritorii din Marea Chinei de Sud, sunt pe cale sa reizbucneasca in urma deciziei oficialilor de la Hanoi de a militariza mai multe insule din apropierea arhipelagului Spratly.
Conform unor surse Reuters, Vietnamul a decis sa-si intareasca pozitiile din Marea Chinei de Sud prin amplasarea discreta a unor lansatoare de rachete in cinci dintre bazele construite in apropierea insulelor artificale amenajate de China in ultimul an.
Sursele agentiei de presa provin din randul militarilor si diplomatilor occidentali care confirma faptul ca rachetele Hanoiului ar putea lovi bazele amenajate de Beijing pe insulele artificiale.
Trei dintre interlocutori sustin ca rampele mobile ale lansatoarelor de rachete nu au inca munitia necesara executarii unui atac, dar pot fi alimentate in maxim 2-3 zile.
Pana acum, miscarile de echipament par sa fi scapat ochiului vigilent al Beijingului, in ciuda faptului ca oficialii chinezi ridica pretentii asupra a 80% din Marea Chinei de Sud.
Ministerul de Externe de la Hanoi nici nu a confirmat dar nici nu a negat amplasarea bateriilor mobile de rachete pe insulele vietnameze din zona arhipelagului Spratly, spunand doar ca informatiile sunt "inexacte", fara alte detalii.
Cu toate acestea, in urma cu doua luni, ministrul adjunct al Apararii, Nguyen Chi Vinh, afirma ca, desi nu are astfel de sisteme instalate in zona, Vietnamul isi rezerva... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 13:48
Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marilor (UNCLOS) a fost ratificata pana in prezent de 160 de state si de Uniunea Europeana, dar numarul acestora s-ar putea reduce in mod neasteptat.
Oficialii de la Beijing au anuntat ca isi vor retrage semnatura de pe tratatul international, daca tribunalul care judeca disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud nu va da castig de cauza Chinei, informeaza Quartz.
China ridica pretentii asupra aproape intregului teritoriul maritim din sud si a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si consolida prezenta in zona, dovada stand insulele artificiale construite in ultimii doi ani, pe care au inceput sa apara diverse baze militare.
Vietnam, Filipine, Brunei, Thailanda si Indonezia ridica pretentii asupra unor portiuni din Marea Chinei de Sud, unele aflate chiar in zonele ocupate recent de chinezi.
Apele din sudul Chinei sunt tranzitate si de una dintre cele mai importante rute comerciale maritime, volumul de marfa anual care traverseaza aceasta zona fiind apreciat la o valoare de 5.000 de miliarde de dolari.
Slabiciunea SUA
Militarizarea apelor internationale de catre China a generat reactii din partea Statelor Unite, care au trimis doua portavioane din Flota Pacificului sa patruleze regiunea, ca raspuns la apelurile facute de aliatii din regiune, in special de catre Filipine.
Insa Washingtonul are o vulnerabilitate de netagaduit atunci cand vine vorba de conventia UNCLOS, pentru ca americanii nu au semnat... mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 16:00
1Harta zonelor maritime intens disputate de catre diverse state incepe sa se mareasca pe zi ce trece.
Zona Arhipelagului Spratley din Marea Chinei de Sud este un adevarat nod gordian al intereselor Chinei, Taiwanului, Vietnamului si al altor cateva state, iar in Oceanul Arctic SUA si Rusia isi flexeaza muschii pentru mirajul rezervelor de petrol din adancuri.
Oceanul Indian nu face nici el exceptie, atat China, cat si India manifestand ambitii de a lua in posesie portiuni cat mai vaste din suprafata sa, remarca analistii Reuters.
Rute de transport
La fel ca si Marea Chinei de Sud, apele Oceanului Indian nu conteaza din punct de vedere al bogatiilor ascunse in adancuri, ci prin prisma rutelor comerciale care traverseaza aceasta vasta intindere de ape.
Pozitia de mari importatori de marfuri justifica astfel pretentiile exprimate atat de China, cat si de India.
China importa cea mai mare parte din petrol pe mare, iar 80% din aceasta cantitate strabate apele Oceanului Indian inainte de a intra in stramtoarea Malacca.
Beijingul se arata foarte ingrijorat si de lipsa sa de influenta in zonele strabatute de traseele maritime, un dezavantaj clar pentru marile proiecte creionate in ultimii ani de liderii chinezi.
Diplomatia, fie sub masca generozitatii ori cea a amenintarilor fatise, a fost singura arma pe care China a avut-o la indemana pentru a-si asigura o minima influenta si accesul continuu la marile rute comerciale maritime.
Ca parte a acestui efort,... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 18:00
Conflictul inregistrat intre Washington si Beijing pe tema construirii insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud pentru amenajarea de baze militare nu se va sfarsi prea curand.
Pacea intretinuta de arme pare sa fie singura optiune ramasa, in conditiile in care oficialii chinezi dau semne ca ignora somatiile americane in aceasta privinta, opineaza amiralul James Lyons si analistul Richard Fisher, doi experti militari americani consultati de Washington Post.
Noua realitate asiatica
Expansiunea economica a Chinei a periclitat deja pozitia strategica a Statelor Unite in zona Asia-Pacific.
Acum, expansiunea militara a Beijingului in apele Marii Chinei de Sud, pe o portiune revendicata ca teritoriu de mai multe state din zona, pune Washingtonul in fata unei noi realitati.
Aceasta lasa doar doua variante pentru oficialii americani: asigurarea pacii prin amenintarea armelor sau intrarea intr-un eventual razboi demarat de China pentru asigurarea suprematiei militare in regiune.
Dupa 20 de ani de eforturi diplomatice, problema controlului asupra Marii Chinei de Sud reizbucneste in conditiile in care aceasta este tranzitata acum de aproximativ 40% din navele comerciale de pe glob.
Pentru liderii comunisti de la Beijing, controlul asupra acestei regiuni este vital ca urmarea rolului strategic detinut de insula Hainan in procesul de extindere a influentei globale militare si comerciale a Chinei.
Din acest punct de vedere, cine detine controlul asupra... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 15:46