Pana recent, China a recurs la aplicarea embargoului pentru diverse produse si materii prime - carbune, somon, fructe de mango - pentru a pune la punct state care nu se aliniau politicii regionale initiate de Beijing, dar lucrurile tind sa se schimbe.
Acum, o noua arma pare sa fie folosita cu succes de liderii comunisti de la Beijing in razboaiele economice purtate cu vecinii din Asia, iar aceasta este reprezentata de turistii din China si afacerile care infloresc in urma lor, relateaza Hurriyet Daily News.
Taiwanul sau Coreea de Sud sunt printre tarile care au inregistrat pierderi considerabile in urma retragerii valului de vizitatori din China.
Cel mai recent exemplu, al Coreei de Sud, intrata pe lista neagra a Beijingului pentru acordul dat SUA de instalare a sistemelor de rachete THAAD in peninsula, arata cum turismul si comertul duty-free pot fi puse la pamant prin doar cateva decizii rapide.
China a impus interdictii pentru turistii sai de a mai vizita Coreea de Sud, acestia putand sa se indrepte spre Seul numai pe rute ocolitoare, fapt care a generat o scadere de 85% a numarului de vizitatori chinezi in capital sud-correeana.
In acelasi timp, lantul de magazine Lotte Group a fost afectat de alte restrictii dictate de Beijing, compania fiind nevoita sa inchida zeci de magazine duty-free deschise pe aeroporturile din China, in vreme ce un proiectul unui parc tematic, de 2,6 miliarde de dolari, dezvoltat cu un partener chinez bate pasul pe loc, ca urmare... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 06:42
Comandantul flotei americane din zona Asia-Pacific, amiralul Harry Harris, trage un semnal de alarma cu privire la intentiile Chinei in estul Asiei.
Amiralul american sustine ca Beijingul s-a lansat intr-o "ampla operatiune de militarizare a Marii Chinei de Sud", ultimele informatii aratand ca armata chineza a desfasurat mai multe echipamente defensive intr-un teritoriu disputat cu mai multe tari vecine, arata IB Times.
Modificari in peisajul operational
La mijlocul lunii februarie, oficiali militari din Taiwan si un post de televiziune american anuntau instalarea unor baterii de rachete antiaeriene pe Insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.
Mai nou, acestora li s-au adaugat cateva instalatii radar montate pe reciful Cuarteron din arhipelagul Spratly, in vreme ce lucrarile pentru noi piste de aterizare continua pe insulele artificiale construite de China in largul marii.
"In opinia mea, aceste actiuni sunt in masura sa schimbe peisajul operational din Marea Chinei de Sud", a afirmat amiralul Harris.
La putin timp dupa ce comandantul fortelor militare americane din Pacific a iesit la rampa cu aceste declaratii, Washingtonul a venit cu informatii suplimentare care arata ca Beijingul a trimis mai multe escadrile de avioane in baza militara de pe Insula Woody.
Joc dublu
Nu este pentru prima oara cand prezenta avioanelor de vanatoare ale Chinei este semnalata pe Insula Woody, dar, in acest moment,... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 14:50