Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Arsenalul strategic al Rusiei a inceput sa se diminueze dramatic, dar nu din cauza raidurilor aeriene declansate de Kremlin in Siria. Gazprom, una dintre cele mai eficiente arme de care fosta URSS si Rusia ultimilor decenii au facut uz in mod constant, pare sa isi fi pierdut eficacitatea.
Principala piata de desfacere a gazului rusesc, Europa, este un camp de batalie intre mai multi competitori, iviti in urma tensiunilor aparute intre Bruxelles si Moscova pe tema crizei din Ucraina, iar accesul pe noile piete din Asia nu se dovedeste atat de facil pe cat credeau liderii rusi, relateaza Bloomberg.
Prinsi in corzi
Gazprom pare acum un boxer de categorie supergrea varat in corzi de un adversar pe masura, ceea ce explica tendinta companiei de a da dovada de flexibilitate in abordarea noilor termeni contractuali cu tarile europene.
Dovada o fac proiectele de revitalizare a unor coridoare de transport direct al gazului catre UE, dar si anuntul privind declansarea negocierilor pentru o intelegere amiabila in dosarul privind incalcarea legislatiei antitrust din Europa de catre Gazprom.
"Pozitia Gazprom si a oficialilor rusi a devenit mai flexibila in urma schimbarilor de situatie. Intelegem sa ne aparam punctul de vedere, dar tinem cont si de cerintele partenerilor europeni", a explicat adjunctul ministrului Energiei din Rusia, Alexey Teksler.
Noua abordare reflecta si eforturile depuse de Moscova in a detensiona relatia cu Occidentul pe tema crizei ucrainiene si... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:42
1Romania urca in clasamentul mondial al atractivitatii pentru afacerile din industria energiei regenerabile, in ciuda schimbarilor legislative care au avut loc in ultimul an. Astfel, tara noastra a urcat un loc in topul EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ocupand in prezent pozitia 32.
In functie de tehnologie, Romania se claseaza pe locul 28 in indexul energiei eoliene si tot pe 28 in indexul energiei solare fotovoltaice. In schimb, ocupa locul al 36-lea la energie produsa din biomasa.
"Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv, in comparatie cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atat componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cat si componente legate de factori macro si microeconomici, zone unde Romania se afla in urma altor state din regiune", a spus Andrei Benghea-Malaies, Director Executiv in cadrul departamentului de Asistenta in Afaceri, EY Romania.
Semnale optimiste pe piata internationala in 2014
In pofida unei scaderi de 11% a investitiilor globale in energie regenerabila in 2013, exista semnale optimiste in piata date de abundenta oportunitatilor de pe noile piete, de noile tehnologii si de noile surse de capital, se arata in raportul trimestrial EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI).... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 14:13
Rusia este profund preocupata de demersurile UE vizand aplicarea celui de-al treilea pachet de liberalizare a pietei energiei, afirma seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, intr-un articol publicat in "Journal of Common Market Studies Annual Review".
Potrivit lui Lavrov, "al treilea pachet energetic" afecteaza cooperarea dintre Rusia si Uniunea Europeana, provocand cresterea riscurilor sistemice si facand anumite tari membre mai putin atractive pentru investitorii rusi. "In unele cazuri, constatam o expropriere de facto a activelor companiilor ruse", sustine ministrul, aratand ca Moscova nu se astepta sa intampine o astfel de problema in cadrul Uniunii Europene.
"Demersurile necugetate de acest gen risca sa torpileze increderea si sa destabilizeze bazele parteneriatului nostru", a subliniat Lavrov, potrivit Agentiei RIA Novosti.
Al treilea pachet de liberalizare a pietii energiei contine sase acte legislative care limiteaza dreptul producatorilor de energie sa detina si sa gestioneze retele de transport de energie. El consacra, de asemenea, principiul separarii activitatilor de productie si de transport al energiei. Orice companie straina care nu respecta acest principiu ar putea sa fie interzisa pe piata UE.
Seful diplomatiei ruse a criticat, totodata, derularea anchetei lansate de Comisia Europeana privind posibilele incalcari ale legislatiei UE de catre Gazprom. "Suntem de asemenea preocupati de ancheta anti-monopol deschisa anul trecut (...) in cazul... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 16:22