Teritoriul arctic al Rusiei a inregistrat recorduri de temperatura "extraordinare" in iunie, care au provocat incendii neobisnuite in tundra, a declarat marti seful Agentiei meteorologice ruse, legand aceste anomalii de schimbarile climatice, relateaza AFP.
"Am avut conditii meteorologice extrem de neobisnuite" in iunie si "recordurile au fost doborate cu usurinta", a spus Roman Vilfand in cadrul unei conferinte de presa la Moscova.
El a mentionat in special un nou record in orasul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius. "Este extraordinar", a continuat el, adaugand ca Verkhoiansk a inregistrat la sfarsitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.
Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de caldura in ultimele saptamani. Satele din tundra - peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarba si copaci pitici - se confrunta cu mari incendii de padure.
Potrivit lui Vilfand, cresterea temperaturilor in Extremul Nord este cauzata de schimbarile climatice si de o evolutie a circulatiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecventi generand vreme insorita. Vara, absenta norilor cauzata de acesti anti-cicloni incalzeste Arctica, a spus el.
Anterior, "meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase in regiunile polare", a afirmat Vilfand, subliniind o "situatie surprinzatoare" cu anti-cicloni mult mai frecventi... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 18:50
Luarea temperaturii pentru clientii teraselor nu va fi obligatorie dupa deschiderea acestora, masura urmand sa fie adaptata in functie de fiecare operator, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.
"In etapa cand vom deschide terasele la nivel exterior, luarea temperaturii si monitorizarea starii de sanatate va fi obligatorie pentru toti lucratorii din unitatea respectiva. Pentru cei care vor veni la terase sa serveasca, pentru clienti, pentru consumatori, nu am prevazut aceasta masura, sa le fie luata temperatura. Este o masura care va fi adaptata in functie de fiecare operator, daca doresc sa aiba masuri suplimentare, dar nu este o masura obligatorie", a spus Chioveanu, miercuri, intr-o videoconferinta.
El a precizat ca masura va fi obligatorie doar pentru personalul lucrator angajat, "pentru bucatari, chelneri care deservesc unitatea", care trebuie sa aiba si echipament de protectie, masca si manusi.
In context, seful Directiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Razvan Pirjol, a sustinut ca in jurul datei de 15 iulie am putea sa ne apropiem "poate de o viata cat mai normala si apropiata de trecutul nostru normal".
"Pe 1 iunie deschidem terasele, iar pe 15 iunie si restaurantele in interior, impreuna cu litoralul, iar dupa doua saptamani vrem sa crestem si numarul de persoane care se afla la interior, iar catre jumatatea lunii iulie sa ne apropiem, poate, de o... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:39
Seful DSU, Raed Arafat, a precizat miercuri ca institutiile care permit accesul oamenilor in interior fara a le lua temperatura inainte pot fi amendate.
Este vorba despre supermarketuri sau locuri cu cel putin 50 de angajati.
"Termoscanarea. Regula e regula. Daca nu ia (institutia - n.red.) temperatura la intrare, poate fi amendata. Daca este o decizie luata de autoritati ca la supermarketuri, locuri unde lucreaza peste 50 de persoane, sa trebuiasca clar sa ia temperatura, va trebui sa respecte regula si sa termoscaneze (institutia - n.red.).
Cine nu o va face si vine Directia de Sanatate Publica sau organele de control e posibil sa fie amendat", a anuntat Raed Arafat miercuri, intr-o conferinta de presa.
"Este vorba despre protectia celor din acel spatiu", a punctat el.
Precizarile vin in conditiile in care nu toate supermarketurile au implementat aceasta masura, desi este obligatorie in starea de alerta.
Incepand din 15 mai, Romania se afla in stare de alerta, impusa in contextul crizei COVID-19.
In perioada starii de alerta, institutiile publice si operatorii economici care desfasoara activitati economice de lucru cu publicul, ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, trebuie sa ia mai multe masuri pentru organizarea activitatilor.
Astfel, accesul in interior trebuie sa fie organizat pentru a fi asigurata o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare client si persoana, dar si o distanta minima de 2 mp pentru oricare doua persoane... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 12:21
Cu totii stim despre pandemia care a lovit lumea in ultimele luni si care contiuna sa se propage. Toate statele au luat masuri pentru a limita raspandirea virusului insa pana la gasirea unui tratament eficient si a unui vaccin se pare ca va mai dura putin timp, spun specialistii.
In acest context, Spy Shop Romania, unul din cele mai mari magazine online specializate in comercializarea echipamentelor de securitate si supraveghere, a semnalat un flux mare de comenzi si cereri de instalare a camerelor care detecteaza temperatura umana (termoscannere).
Cateva tari au inceput deja sa relaxeze masurile de protectie, iar in curand si in Romania se vor ridica treptat, pentru a relansa economia si viata sociala.
Ca urmare acestui lucru, tot mai multe institutii, lanturi mari de magazine, companiile si multinationalele se pregatesc sa-si protejeze angajatii si clientii prin instalatea unor camere de supraveghere cu termoviziune (termoscannere) care detecteaza temperatura corpului uman, cu o acuratete foarte buna, de pana la 0.1 grade si pot avertiza sonor atunci cand este depasita o anumita valoare.
Aceste echipamente s-au dezvoltat pentru a contribui la planul de siguranta pe care guvernele l-au impus pentru protejarea populatiei.
In aceasta directie au fost create mai multe tipuri de termoscannere: fixe sau portabile, in functie de spatiul in care vor fi instalate si modul in care vor fi manevrate.
Spre exemplu, kit-ul cu termoviziune care masoara temperatura... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 09:00
Atu Tech (a2t.ro), cel mai mare magazin online de sisteme de securitate din Romania, conform cifrei de afaceri, inregistreaza o crestere semnificativa a cererii de instalare de sisteme de supraveghere cu camere pentru masurarea temperaturii corporale a oamenilor.
In contextul actual, atat mediul privat, cat si institutiile medicale de stat, cauta solutii sa isi protejeze angajatii si business-urile si sa eficientizeze procedurile de preventie impotriva raspandirii noului tip de coronavirus.
Companiile producatoare de astfel de solutii au dezvoltat in timp record, in ultimele 3 luni, atat noi echipamente, cat si noi programe software care, impreuna, creeaza solutii complet automatizate ce vin sa intampine nevoile de preventie si de limitare a raspandirii noului virus.
"Masurarea temperaturii corporale este un pas important in prevenirea raspandirii la scara mare a virusului.
Cu ajutorul camerei cu termoviziune, este realizata o scanare preliminara si, in timp real, temperaturile masurate sunt inregistrate si stocate.
Mai departe, intervine o alta componenta a sistemului, care semnaleaza valorile crescute, peste o limita stabilita.
Informatiile despre persoanele care au o temperatura mai mare decat cea normala vor fi salvate in sistem, care va emite alerte in timp real. In functie de setarile definite de utilizator, camerele pot inregistra chiar si portretul persoanelor cu temperatura ridicata", spune Sorin Felea, director Atu Tech (a2t.ro).
Cum... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 10:08
In zona argentiniana a Antarcticii s-a inregistrat joi cea mai calduroasa zi a verii australe de la inceputul masuratorilor meteorologice in regiune, in 1961, a anuntat Serviciul National de Meteorologie din Argentina.
La pranz, la baza Esperanza, o statie stiintifica apartinand Argentinei, temperatura a atins 18,3 grade Celsius, transmite AFP.
Conform meteorologilor argentinieni, este vorba de un nou record de temperatura. Precedentul record a fost de 17,5 grade Celsius si a fost inregistrat la 24 martie 2015.
La baza Marambio, o alta statie stiintifica, temperatura a atins 14,1 grade Celsius, un alt record pentru luna februarie. Recordul precedent a fost stabilit la 24 februarie 2013 si era de 13,8 grade Celsius.
Argentina este prezenta de 114 ani in Antarctica, unde dispune de mai multe baze stiintifice.
De asemenea, Argentina este semnatara a Tratatului cu privire la Antarctica ce a intrat in vigoare in iunie 1961 si care interzice militarizarea continentului inghetat de sud si folosirea sa doar pentru activitati pasnice.
Peisajul arctic va fi complet altul in doar cateva luni. Iar efectele se vor resimti pe tot globul! ...citeste mai departe despre "Vara neasteptat de calduroasa in Antarctica: Cea mai ridicata temperatura in ultimii 60 de ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 13:30
Insula italiana Sardinia a beneficiat luni de o vreme neobisnuit de calduroasa, cand a fost stabilit un nou record de temperatura pentru luna februarie, dupa ce meteorologii au inregistrat valoarea de 27 de grade Celsius intr-o statiune de pe coasta estica a insulei.
Aceasta temperatura a fost inregistrata la ora pranzului (11:00 GMT) la Capo Bellavista, potrivit site-ului meteorologic francez Meteociel.fr.
Potrivit agentiei italiene de presa ANSA, precedentul record de temperatura pentru luna februarie in Sardinia era de 26 de grade Celsius.
"Temperaturile de azi sunt mult peste valoarea medie aferenta acestei perioade, in februarie ele se situeaza in mod normal intre 13 si 15 grade Celsius", au precizat pentru ANSA reprezentantii serviciului national de meteorologie din cadrul fortelor aeriene italiene.
Potrivit aceleiasi surse, o temperatura de 25 de grade Celsius a fost inregistrata si la Tortoli, un oras situat in interiorul insulei Sardinia, la o distanta de aproximativ 6 kilometri fata de Capo Bellavista.
Meteorologii prevad insa o inrautatire a vremii in Sardinia incepand de marti, cand valorile maxime de temperatura vor fi cuprinse intre 15 si 18 grade Celsius, iar vanturi puternice vor sufla dinspre nord-vest. ...citeste mai departe despre "Record de temperatura in Italia: 27 de grade in februarie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 22:29
Temperatura apelor oceanului planetar a atins, in 2019, cea mai ridicata valoare din istoria inregistrarilor meteorologice, iar ritmul incalzirii acestora se accelereaza, potrivit unui nou studiu publicat marti.
Anul trecut, temperatura apelor oceanelor a fost cu circa 0,075 grade Celsius mai mare decat media perioadei 1981-2010, conform unui studiu publicat in revista Advances in Atmospheric Sciences, citat de DPA.
Cercetatorii au calculat ca, pentru a atinge aceasta temperatura, oceanele ar fi inmagazinat 228 de sextilioane de jouli, de circa 3,6 miliarde de ori cantitatea de caldura degajata de bombardamentele atomice de la Hiroshima.
"Aceasta incalzire masurata a oceanelor este de necontestat si reprezinta o dovada in plus a incalzirii globale", a precizat Cheng Lijing, autorul principal al studiului si profesor asociat la Institutul de Fizica Atmosferica din cadrul Academiei Chineze de Stiinte.
Cercetatorii au comparat totodata datele din perioada 1987-2019 cu intervalul 1955-1986. Concluzia a fost ca, in ultimele sase decenii, perioada de incalzire recenta a fost cu circa 450 de procente mai ridicata decat episoadele anterioare de incalzire, ceea ce sugereaza o crestere majora a ritmul incalzirii globale.
Potrivit cercetatorilor, oamenii pot lua masuri pentru a inversa efectul asupra climei, dar timpul de raspuns al apelor oceanice va fi mai indelungat decat cel al mediilor terestre si atmosferice. Incepand cu 1970, peste 90% din cresterea... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:40
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atentionare de calatorie pentru Portugalia, unde incepand de sambata, este risc maxim de declansare a unor incendii de vegetatie, in mai multe districte, din cauza temperaturilor ridicate.
MAE informeaza ca Institutul local pentru Mare si Atmosfera (IPMA) din Republica Portugheza a anuntat ca, pe fondul temperaturilor ridicate in perioada 17-20 august, exista risc maxim de declansare a incendiilor de vegetatie pentru districtele Braganca, Viseu, Guarda, Castelo Branco, Santarem, Portalegre, Faro, precum si pentru zonele adiacente acestor districte.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Lisabona: +351.213.968.812, +351.213.979.982, +351.213.966.463, +351.213.960.866, apelurile la ultimele doua numere de telefon fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Lisabona: +351. 927.411.628.
MAE recomanda consultarea paginilor de Internet http://www.ipma.pt/pt/riscoincendio/rcm.pt/, http://lisabona.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei Romaniei in Republica Portugheza si aminteste ca romanii care calatoresc in strainatate au la dispozitie... mai mult
Sambata, 17 August 2019, ora 09:34