Polonia nu poate risca masuri de temperare a economiei intrucat ritmul redresarii nu este suficient de solid, a declarat luni, intr-un interviu, Zyta Gilowska, membru in consiliul de politica monetara al bancii centrale, transmite Reuters, anunta Mediafax.Gilowska nu s-a referit in mod direct la dobanda de politica monetara, care a fost majorata saptamana trecuta cu 0,25 puncte procentuala, la 3,75%.
"Economia poloneza avanseaza cu un ritm prea lent pentru a risca temperarea activitatilor", a spus ea.
Produsul Intern Brut a crescut cu 4,2% in trimestrul al treilea, iar analistii anticipeaza un avans de 3,7% pe ansamblul anului trecut.
Pentru 2011, este anticipata o crestere economica de 4,1%.
"Tendintele inflationiste sunt compensate de cresterea productivitatii, rata mare a somajului si un anumit potential de apreciere a zlotului", a aratat Gilowska.
Inflatia, care a atins in decembrie 3,1%, s-ar putea accelera in continuare, a avertizat reprezentanta bancii centrale, dar in a doua jumatate a anului ritmul ar trebui sa se atenueze.
"Presiunile inflationiste ar putea creste din cauza unor factori externi, precum preturile materiilor prime, in special cotatia petrolului", a explicat Gilowska.
La acestia s-ar putea adauga factori interni, cum este majorarea taxei pe valoarea adaugata, care ar putea crea presiuni de crestere a preturilor.
Gilowska a criticat si viitoarea reforma a sistemului de pensii care, in opinia ei, nu ar ajuta finantele publice si ar anula practic... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 09:28
Preturile de consum au urcat usor in octombrie, cu 0,2-0,5% in medie fata de luna anterioara, in urma deprecierii leului si a scumpirii petrolului, ce a crescut pretul la combustibili, dar inflatia anuala a continuat sa se tempereze pana la 4,2-4,5%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn."Ne asteptam la o inflatie lunara de 0,6%, iar cea anuala credem ca va ajunge la 4,5%.
Factorii care ne-au facut sa urcam putin prognoza au fost preturile la combustibili, care au urcat, dar si deprecierea leului.
In plus, deja am inceput sa vedem unele scumpiri la preturile alimentelor", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.
El estimeaza ca, la finalul acestui an, inflatia se va situa la 4,8%, fara sa excluda o temperare putin mai accentuata a inflatiei, insa nu crede ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reusi sa isi atinga tinta de inflatie pe 2009, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).
"Banca centrala a admis, de altfel, ca exista presiuni inflationiste in lunile urmatoare", a adaugat Chidesciuc.
Moneda nationala s-a depreciat in octombrie cu 1,08% fata de luna anterioara, cursul mediu urcand la 4,2848 lei/euro, de la 4,2389 lei/euro in septembrie, arata datele bancii centrale.
Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, are o estimare similara pentru inflatia anuala din octombrie, de 4,5%, temperarea fiind generata si de efectul de baza.
"Principalii factori au fost deprecierea leului si... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 17:19
Datele statistice indica o temperare a recesiunii care a cuprins economia SUA si ca pachetul de stimuli ar trebui sa aiba un efect mai amplu in acest trimestru, a spus Laura Tyson, unul din consilierii presedintelui Barack Obama, scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.Aceasta a spus ca un al doilea pachet de stimuli nu este necesar acum. Declaratie vine dupa ce aceasta a spus in 7 iulie ca Statele Unite ar trebui sa ia in considerare crearea unui al doilea pachet de stimuli care sa fie destinat cheltuielilor pentru infrastructura.Tyson, care a subliniat atunci ca vorbeste in nume propriu, a spus ca actualul pachet de stimuli va putea fi implementat destul de greu, iar efectele acestuia vor putea fi vizibile in al treilea sau al patrulea trimestru.Aceasta a spus ca pachetul de stimuli din China a fost implementat mai repede decat in SUA. Laura Tyson este profesor in cadrul Universitatii Berkeley - California si este membra a consiliului economic al presedintelui Obama.Departamentul Comertului a aratat in mai ca pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat in februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei.Economia americana s-a contractat cu un ritm ce s-a plasat sub asteptarile analistilor in al doilea trimestru din 2009, perioada marcata de temperarea scaderii investitiilor in afaceri si in sectorul rezidential, conform datelor guvernamentale publicate in 31 iulie.Produsul intern brut (PIB) a scazut cu o rata anuala de 1%, a anuntat... mai mult
Luni, 10 August 2009, ora 09:37
Recesiunea care a cuprins economia Statelor Unite pare ca se tempereaza, dar, cel mai probabil, nu s-a incheiat, arata un sondaj al unor economisti, publicat luni si preluat de Reuters, informeaza NewsIn. Sondajul trimestrial al Asociatiei nationale a economiei pentru afaceri a relevat ca cererea se stabilizeaza, dar o mica parte din cele 102 persoane chestionate au declarat ca firmele lor inca nu au atins momentul cel mai critic.
Sondajul "ofera noi indicii ca recesiunea din Statele Unite se tempereaza, dar putine semne conform carora si-ar reveni", a declarat Sara Johnson, director administrativ pentru macroeconomie globala in cadrul companiei IHS Global Insight, care a ajutat la realizarea sondajului.
"Cererea din industrie inca va scadea in al doilea trimestru din 2009, dar ritmul declinului s-a redus semnificativ de la finalul lui 2008, crescand sperantele pentru o stabilizare in al doilea semestru", a mai spus Johnson.
Indicele care masoara cererea neta a scazut la -5 puncte fata de -14 puncte, in primul trimestru. In ultimele trei luni din 2008, indicele masura -28.
Dintre cele patru sectoare majore, in cel al serviciilor financiare s-a inregistrat cea mai puternica cerere, cu un indice de +15 puncte.
Sectorul transporturilor, cel al utilitatilor si cel al informatiilor si comunicatiilor au avut cel mai scazut punctaj, de -90 puncte.
Recesiunea din Statele Unite, care a inceput in decembrie 2007, este cea mai indelungata de la Marea Criza si cea mai severa din... mai mult
Luni, 20 Iulie 2009, ora 10:23
Starea economiei globale se deterioreaza inca, dar ritmul incetinirii a inceput sa se tempereze, a declarat miercuri presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, relateaza Reuters, potrivit Newsin.
Zoellick a declarat ca este mai ingrijorat la ora actuala de administrarea riscurilor globale si nu de precizarea momentului in care economia va reincepe sa creasca.
"Sincer, intr-un climat economic ca acesta, exista foarte multa incertitudine", a mai spus presedintele BM. De asemenea, acesta a mai precizat ca, datorita ajutoarelor acordate de Fondul Monetar International (FMI), este putin probabil ca statele dezvoltate sa se confrunte cu o criza a datoriilor suverane.
"Am intrat in criza cu un capital puternic. Am avut imprumuturi de aproximativ 100 miliarde dolari si credem ca putem oferi credite de inca 100 miliarde dolari in urmatorii trei ani. Cererea de aceste imprumuturi este puternica", a mai spus acesta.
Produsul intern brut al celor 16 state din zona euro a scazut cu 2,5% in primul trimestru, o scadere fara precedent si peste asteptarile analistilor, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat.
Astfel, economia zonei euro s-a comprimat pentru al patrulea trimestru consecutiv, dupa ce PIB-ul scazuse cu 0,2% atat in al doilea cat si in al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.
Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2009, ora 16:52
Economia Statelor Unite da semne ca incetineste intr-un ritm mai lent, insa o crestere nu este estimata decat pentru anul viitor, a anuntat miercuri Fondul Monetar International (FMI), potrivit Reuters.
"A existat o imbunatatire a increderii in mediul de afaceri, semne de stabilizare a pietei ipotecare, insa este inca devreme si nu ar trebui sa ne asteptam la o revenire pe crestere prea curand", a declarat Charles Collyns, director adjunct al departamentului de cercetare din cadrul FMI.
"Nu ne asteptam sa revenim pe crestere in Statele Unite decat pe parcursul anului viitor", a mai spus acesta.
Potrivit declaratiilor facute de Collyns, China da dovada de o rezistenta considerabila si a reactionat puternic pentru a combate criza.
Miercuri, FMI a estimat ca economia mondiala se va comprima cu 1,3% in 2009 si ca isi va relua cresterea din 2010, cand va avansa cu 1,9%.
Astfel, Fondul a revenit asupra estimarilor din ianuarie, conform carora produsul intern brut mondial ar fi urmat sa scada cu 1,8% in 2009 si cu 1,1% anul viitor.
In ceea ce priveste economiile dezvoltate, FMI arata ca PIB-ul Statelor Unite va scadea cu 2,8% in 2009 si va stagna in 2010, in timp ce in zona euro, economia se va comprima cu 4,2% anul acesta si cu 0,4% in 2010.
mai mult
Joi, 23 Aprilie 2009, ora 09:02
Piata de asigurari de viata ar putea creste mai putin decat in 2008, o data cu reducerea ritmului de creditare, avand in vedere ca aceste polite sunt legate de acordarea imrpumuturilor, a spus astazi presedintele CSA, Angela Toncescu. In 2007, piata de asigurari de viata a crescut cu 26,5%, pana la 1,44 miliarde lei (431,5 milioane de euro), iar in primele noua luni din 2008 avansul a fost de 26,8%, pana la 1,31 miliarde de lei. Asigurarile de viata au o pondere de circa 20% in piata asigurarilor.
In pofida acestor estimari, seful CSA a mentionat ca exista interes pentru sectorul asigurarilor de viata, in conditiile in care patru societati - BRD Asigurari de Viata, Credit Europe Life Asigurari, Ergo Asigurari de Viata si Uniqa Asigurari de Viata - au facut cerere de a intra pe aceasta piata.
"De asemenea, asiguratorii vor trebui sa adopte o politica flexibila de stabilire a primelor si de relationare cu clientul", a mai spus seful CSA. Ea a adaugat ca, in gestionarea crizei financiare de catre asiguratori, va fi foarte importanta partea de management al profitului si al personalului, precum si trecerea de la cresterea extensiva la gestionarea optima.
Sursa: Bloombiz mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 13:41