Cresterea inflatiei, deprecierea leului si accentuarea blocajului financiar reprezinta principalele temeri ale investitorilor in toamna acestui an. Instabilitatea politica a revenit in prim-plan, zgomotul politic fiind de natura sa accentueze semnalele de alarma privind evolutia economiei, arata o analiza Frames, realizata in cadrul campaniei,, Romania, incotro?'', care radiografiaza economia dupa 30 de ani de capitalism.
Economia romaneasca se pregateste de vremuri tulburi. Intr-un context international plin de provocari, de la Brexit la razboiul comercial SUA-China si problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multa neincredere starea economiei.
Potrivit unui barometru de opinie realizat de compania de consultanta Frames in randul a 240 de oameni de afaceri, manageri si experti cu functii de raspundere din aproape intregul spectru economic, in perioada 1-7 octombrie, 46% dintre investitori cred ca economia merge intr-o directie gresita, 39% considera ca drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat sa raspunda.
Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de cresterea inflatiei, mentionata de 67% dintre respondenti, deprecierea leului (54%) si accentuarea blocajului financiar (49%).
,,Cresterea preturilor se afla in prim-planul preocuparilor managerilor, in aceasta toamna. Tot mai multe companii incearca sa acopere din preturi problemele pe care le intampina, de la scaderea vanzarilor la blocajul financiar generat de neplata la... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 12:42
Germania intentioneaza sa adopte pana la sfarsitul anului legislatia prin care se va crea un fond detinut de stat ce va putea proteja companiile impotriva preluarilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus in februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters ca Executivul lucreaza acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul sa fie operational din 2020.
Altmaier a precizat ca in Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, otelului si aluminiului, echipamentelor industriale si medicale, utilajelor de constructii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apararii si printarii 3D. Printre companiile a caror supravietuire a fost descrisa de Altmaier ca fiind esentiala pentru economia germana sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar si cei mai mari producatori auto: Volkswagen, Daimler si BMW.
Ministrul Economiei a cautat sa-i reasigure pe cei care i-au criticat masurile ca Germania ramane deschisa investitiilor straine directe, iar Guvernul va interveni cat mai putin posibil.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica din cea mai mare economie europeana vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:49
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, ca nu crede ca investitorii straini se vor retrage din Romania, dupa adoptarea ordonantei de urgenta privind masurile fiscale.
Afirmatia lui Eugen Teodorovici vine in contextul in care cancelarul Austriei Sebastian Kurz, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, intrebat daca firmele austriece ar putea pleca din Romania din cauza masurilor fiscale anuntate, ca nu Guvernul austriac le spune companiilor ce sa faca, precizand ca "sunt firme libere, care sunt pe piata libera si decid personal".
"Nu stiu de unde aveti traducerea. Eu va spun ca in discutia pe care am avut-o cu doamna premier si domnul cancelar, chiar au fost date cateva exemple si s-a vorbit despre motivele pentru care sa fie adoptata OUG si din toate argumentele prezentate nu a existat niciun fel de reactie decat ca se intelege o astfel de OUG.
Nu cred ca va fi o retragere a investitorilor straini din Romania. Romania este o piata atractiva", a afirmat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de vineri a Guvernului.
Intrebat vineri la Palatul Cotroceni daca are temere ca introducerea unor noi taxe pentru sistemul bancar din Romania si plafonarea pretului la gaze ar putea afecta companiile austriece, precum OMV sau Erste Bank, cancelarul austriac a spus ca isi face griji pentru mediu economic romanesc, ca mediu de investitii.
"Ca sa fiu cinstit, eu nu imi fac griji pentru firmele austriece, deoarece stiu ce firme austriece sunt aici, in... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:42
Esecul privatizarii CFR Marfa va atarna greu la imaginea Romaniei in fata investitorilor straini, sustin analistii financiari. "Nu reusim sa dam un semnal de seriozitate si coerenta" si "confirmam declaratiile reprezentantilor FMI, BM ca nu suntem in stare sa facem privatizari", sunt de parere expertii contactati de Business24.
Vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale companiei de stat, CFR Marfa, catre GFR, firma detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, a esuat. Dupa ce GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 de milioane de euro, un aviz de la Consiliul Concurentei l-a impiedicat pe Gruia Stoica sa devina proprietarul CFR Marfa.
Pe 14 octombrie omul de afaceri trebuia sa vireze restul de 170 de milioane de euro pentru a intra in posesia companiei, insa mai avea nevoie de un aviz de la Consiliul Concurentei cum ca noua fuziune nu ar crea un monopol pe aceasta piata. Ambele parti acuza neindeplinirea unor conditii ceea ce inseamna ca privatizare, sau, mai bine spus, prima incercare de privatizare a companiei de stat a esuat.
Dupa "circul" de la privatizarea Oltchim, companie pentru care "s-a luptat" omul de televiune Dan Diaconescu, o noua privatizare ramane "ca-n gara". In aceste conditii, Romania pierde tot mai mult la capitolul "imagine" in fata investitorilor straini care ar putea contribui la cresterea economiei nationale.
"Principala problema pe care o avem noi este legata de atragerea de investitii straine. Prin acest nou... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:06
Intr-o mare parte a Europei de Est, terenurile agricole sunt usor accesibile si de multe ori pe intinderi mari, Romania fiind una din cele mai atractive tinte pentru investitorii straini datorita faptului ca permite vanzarea terenurilor catre acestia, relateaza Financial Times (FT).
Noi dam pamant...
Spre deosebire de tari vecine, precum Serbia si Ungaria, Romania este "vanata" pentru ca strainilor le este permis sa cumpere teren. Acest lucru s-a dovedit important pentru familia austriaca Bardeau, care a vizat zona Banatului, la granita Romaniei cu Serbia si Ungaria, cu terenuri bune si o mostenire a unui trecut in Imperiul Austro-Ungar, scriu ziaristii de la FT, potrivit Agerpres.
"Stim cine erau proprietarii terenului", afirma Bardeau. "Nimeni nu poate veni pe viitor sa spuna ca este al lor", adauga el. Familia a achizitionat teren de la circa 14.500 de mici proprietari de terenuri si inchiriaza de la alti 1.500 - fiind nevoie de o echipa de sapte pentru a gestiona achizitiile si inchirierile sale.
Spre deosebire de unii investitori, Tom Green, directorul executiv al Spearhead International - unul dintre cei mai mari fermieri din regiune, cu peste de 70.000 de hectare - prefera sa inchirieze terenuri, eliberandu-si astfel capitalul pentru investitii. Pe de alta parte, noii investitori trebuie sa investeasca in infrastructura si utilaje. Spre exemplu, Spearhead a cheltuit doar anul trecut 4 milioane de euro pentru depozitarea si irigarea terenurilor sale.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 07:01
Fara investitori privati care sa cumpere bondurile statelor europene aflate marginea prapastiei, criza economica este departe de a se sfarsi. De cealalta parte a lumii, americanii sunt in plina febra electorala, gandindu-se mai putin la problemele Vechiului Continent.
In urma cu o saptamana, agentia de rating Standard & Poors a retrogradat noua tari din Europa, printre care Franta, Italia si Spania, potrivit Huffington Post.
Dupa luni de incertitudine, Grecia se apropie de o intelegere cu detinatorii de bonduri, care ar putea sa-si asume o parte din pierderi, ajutand guvernul de la Atena sa ocoleasca un default.
In tot acest context, investitorii sunt cu ochii larg deschisi si nu par a fi deloc multumiti de felul in care decurg lucurile. "Situatia se inrautateste. Ce stimulente mai avem noi, de ce ne-am mai implica?", este modul de gandire al analistilor din piata de capital.
Investitorii, in majoritatea lor covarsitoare, vor ceea ce au vrut mereu: asigurari in privinta investitiilor lor. Vor sa creada ca niciun guvern european nu va intra in default. Unii investitori spun ca BCE ar trebui sa-si asume intru totul rolul de creditor.
"Frica de a pierde moneda euro trebuie scoasa din ecuatie. Avem o banca centrala, la nivel continental, care este creditorul la care bancile ar trebui sa apeleze ca ultima solutie. Totusi, BCE nu vrea sa sustina in niciun fel guvernele", este nemultumirea sefului de strategie macroeconomica a ING Investment Management.
Pe de... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 18:48
Romania risca sa piarda investitori importanti daca nu ia masuri de rezolvare a problemelor de infrastructura si clarificare a legislatiei, care sunt principalele piedici in calea investitiilor, a spus pentru The Money Channel directorul general al Willbrook Management International, Daiana Voicu, anunta NewsIn.Investitorii sunt inca reticenti in a-si plasa banii in Romania, si chiar in regiune, din cauza temerilor privind revenirea recesiunii.
In opinia Daianei Voicu, capitalul strain este singura solutie de redresare, insa este greu de presupus ca investitiile straine vor creste semnificativ in perioada urmatoare.
Potrivit oficialului Willbrook, in acest moment, autoritatile ar trebui sa se concentreze pe utilizarea cat mai eficienta a capitalului existent.
"Cred ca autoritatile romane sunt obligate sa potenteze capitalul existent", spune Daiana Voicu. Aceasta a adaugat ca rezolvarea problemelor interne reprezinta solutia pentru consolidarea investitiilor existente pe piata romaneasca. mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 15:46
O recenta masura - ultima dintr-un sir de masuri adoptate de cabinetul Orban de la venirea la guvernare la Budapesta - arata ca acesta a actionat nu ad-hoc, ci coerent, potrivit unui program dinainte stabilit si metodic transpus in practica. Masurile respective pot place sau nu, dar nu s-ar putea spune ca n-au o viziune si abordari corespunzatoare acestei viziuni.
Ultima dintre masuri conditioneaza direct ajutoarele de stat acordate investitorilor straini - acelea pentru crearea de slujbe, care sunt permise de reglementarile Uniunii Europene - de derularea de afaceri cu parteneri locali.
Ba, cuantumul acestor ajutoare (stabilit pe loc de munca creat) este conditionat de numarul de parteneri locali si amploarea afacerilor cu acestia.
Stim bine, din proprie experienta, de unde a izvorat o asemenea masura: din constatarea ca firme multinationale, chiar daca folosesc pentru productie si comercializare teritoriul unei tari straine, pot aduce aproape totul de afara (utilaje, materii prime, echipe manageriale) si, daca este vorba de comert, precum este in majoritatea cazurilor, grosul covarsitor al produselor finite desfacute pe piata locala.
Astfel incat tarile-gazda pot sa se aleaga cu mai nimic din prezenta pe teritoriul lor a "investitorilor straini".
Atat interesul acut, cat si nemultumirile din partea vest-europenilor fata de masurile adoptate de guvernul de la Budapesta sunt legate de faptul ca aceste masuri incearca sa rastoarne complet filozofia programelor de... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 23:39