Cinci companii au depus oferte angajante pentru multiplexele de televiziune digitala nealocate, iar rundele de licitatie pentru alocare sunt programate in 10 februarie 2015, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu.
"Am licitat anul trecut multiplexele cu acoperire nationala si ieri (marti, 13 ianuarie 2015 - n. r.) a fost ultima zi cand au fost depuse ofertele pentru cele doua multiplexe nationale ramase neatribuite si pentru regionale si locale. Vorbim despre 19 multiplexe locale si 40 de multiplexe regionale.
Avem oferte depuse de cinci firme: 2K Telecom, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped si Digital Video Broadcast', a afirmat Marinescu, citat de Agerpres.
Oficialul a mentionat, totodata, ca ofertele se vor deschide in cursul acestei zile si comisia de analiza va decide daca se califica vreuna dintre acestea.
"Ofertele se vor deschide astazi. Exista o procedura de selectie, iar Comisia de licitatie va verifica eligibilitatea ofertantilor. Daca ofertele lor sunt depuse conform cerintelor din procedura, se va trece la faza de evaluare a situatiei in care se organizeaza ture de licitatie.
In functie de situatie, vom reactiona corespunzator si vom anunta public aceste etape. Evaluarea va avea loc pana la data de 20 ianuarie, iar rundele de licitatie vor incepe pe 10 februarie', a precizat Catalin Marinescu.
ANCOM a publicat, in data de 2... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 13:04
Conform Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, ANCOM va scoate la licitatie cinci licente (multiplexuri) de televiziune digitala terestra, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2.
Pretul de pornire pentru fiecare din cele cinci licente de televiziune digitala terestra va fi de 300.000 de euro, atribuirea urmand sa fie realizata prin procedura de selectie competitiva de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), conform unei hotarari adoptate de Guvern, potrivit Mediafax.
Castigatorul primei licente in UHF va avea obligatia de a transmite "free to air", in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, aceasta licenta va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singura licenta din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire.
Pentru celelalte patru licente, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor licente, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani. mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 16:45
Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, vrea sa lanseze in ianuarie procedura de selectie pentru cinci licente de TV digitala terestra (multiplexe), proces care se va incheia pana la 30 aprilie, a declarat joi presedintele institutiei, Catalin Marinescu.
"Conform calendarului orientativ pe care l-am intocmit, in perioada 1-15 noiembrie 2013 vor fi finalizate proiectul de hotarare a Guvernului, proiectul de decizie ANCOM referitor la procedura de selectie si proiectul de caiet de sarcini. Apoi, in prima parte a lunii decembrie aceste documente vor fi supuse consultarii publice si, pana la 15 ianuarie 2014, speram sa fie si aprobate. Publicarea anuntului privind lansarea procedurii de selectie va avea loc in perioada 15-30 ianuarie 2014", a afirmat Marinescu.
Ofertele vor fi deschise dupa sase saptamani de la momentul publicarii anuntului.
"Daca nu apar evenimente neprevazute si procedura se va desfasura conform calendarului propus, speram sa anuntam castigarii celor cinci licente de televiziune digitala pana la 30 aprilie 2013. Practic, viitorii operatori ai licentelor vor avea la dispozitie mai mult de 12 luni pana la momentul in care emiterea programelor TV analogice terestre va inceta, respectiv 17 iunie 2015", a spus Marinescu.
Acordarea celor licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata de Guvern in luna iunie.
Punerea in practica a obiectivelor strategiei va fi... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 12:18
Consiliul Concurentei considera ca atat concurenta, cat si inovatia, vor creste ca urmare a trecerii la televiziunea digitala si a introducerii serviciilor multimedia la nivel national pe piata serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale.
"Furnizarea serviciilor de programe de televiziune in sistem digital terestru va reprezenta un pas inainte calitativ in ce priveste nivelul serviciilor de programe de televiziune receptionate de populatie prin intermediul frecventelor radio. Mai mult, migrarea catre tehnologia Internet Protocol (IP) si licentele recent achizitionate de operatorii mobili vor permite furnizarea de servicii mobile de banda larga, inclusiv servicii de televiziune", arata un raport al institutiei privind evolutia concurentei in sectoarele cheie, citat de Mediafax.
In acest sens, se spune in document, trebuie evidentiata cresterea ratei de penetrare a serviciilor de comunicatii mobile de banda larga, ceea ce releva cresterea interesului consumatorului pentru astfel de servicii, in conditiile cresterii disponibilitatii si varietatii terminalelor destinate utilizatorilor finali (smartphone-uri) din ce in ce mai performate.
"Aceste dezvoltari tehnologice vor determina schimbari in privinta consumului de servicii TV, a continutului furnizat si vizualizat de clienti, consumatorul alegand locul, momentul si continutul pe care il va viziona", se precizeaza in raport.
Consiliul Concurentei spune ca un aspect important care influenteaza pe... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 15:31
Romania va transmite programe de televiziune digitala pana la finele acestui an, iar Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) face toate eforturile pentru finalizarea acestui demers, a declarat, miercuri, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.
"Trebuie sa avem televiziune digitala in Romania si o vom avea. Este o obligatie. Facem eforturi mari ca pana la finele anului sa avem programe de televiziune digitala in Romania pentru ca va creste gradul de accesibilitate al utilizatorului la programe de televiziune", a spus Dan Nica.
Aceasta emisie se va face prin Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), statiile operatorului de stat fiind in mare parte compatibile.
Romania si-a luat initial angajamentul fata de Uniunea Europeana (UE) sa finalizeze tranzitia la televiziunea digitala pana in anul 2012, dupa ce a depasit primul termen fixat pentru sfarsitul anului 2009. Trecerea definitiva la televiziunea digitala va avea loc insa in Romania pana la 1 ianuarie 2015, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au obtinut o amanare de doi ani pana cand procesul digital de switchover va fi definitivat la nivel european.
La inceputul lunii septembrie, ministrul Comunicatiilor declara ca, in cateva luni, vor fi lansate programele TV digitale, in standard DVB-T 2, iar TVR va fi singurul post gratuit.
DVB-T - Digital Video Broadcasting - Terrestrial, reprezinta standardul Uniunii Europene pentru transmiterea televiziunii digitale terestre. Se numeste... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:22
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca, in cateva luni, vor fi lansate programele TV digitale, in standard DVB-T 2, iar TVR va fi singurul post gratuit.
Potrivit ministrului, intr-o saptamana va fi publicata strategia privind modul in care se va face trecerea la televiziunea digitala terestra, in standardul DVB-T 2, care va fi adoptata in urma consultarilor cu Autoritatea Nationala pentru Reglemetare in Comunicatii (ANCOM) si Consiliul Concurentei.
DVB-T - Digital Video Broadcasting - Terrestrial, reprezinta standardul Uniunii Europene pentru transmiterea televiziunii digitale terestre. Se numeste "terestra" deoarece antenele de emisie sunt montate pe cladiri.
Dan Nica a spus ca exista posibilitatea ca, pana la sfarsitul anului, programelele de televiziune digitala sa fie transmise in eter si sa poata fi receptionate de catre utilizatori prin intermediul antenei.
Programele vor fi transmise prin intermediul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), "care este singura companie pregatita", a declarat ministrul Dan Nica, care se afla la conferinta de lansare a Ceragon in Romania.
In afara de TVR, restul programelor digitale nu vor putea fi receptionate gratuit de populatie. Inca nu s-a identificat modul in care se va face taxarea pentru restul programelor digitale, a spus Dan Nica.
In ceea ce priveste profilul acestor programe, Dan Nica a spus ca vor fi, in proportie echilibrata, televiziuni de stiri, de sport, de divertisment.
"Depinde... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 14:52
Asociatia pentru Comunicatii Digitale, principalul for independent consacrat promovarii tehnologiilor digitale in Romania, impreuna cu alte companii importante si personalitati din sectorul telecomunicatiilor si al televiziunii, solicita autoritatilor urgentarea procedurilor legislative pentru resuscitarea procesului de trecere la televiziunea digitala."Am adresat astazi o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei, autoritatilor din domeniu ?i Comisiei Europene, prin care dorim sa tragem un semnal de alarma.
Procesul de tranzitie la televiziunea digitala este blocat, si pe masura ce trece timpul, ne va fi extrem de greu sa ne indeplinim obligatiile asumate in fata organismelor europene si internationale, in ceea ce priveste inchiderea emitatoarelor analogice ?i adoptarea in timp util a cadrului legislativ necesar. Trecerea la televiziunea digitala este un deziderat de la care autoritatile nu trebuie sa abdice, indiferent de conjunctura in care aceasta se face", declara Mihai Constantin, Presedintele Asociatiei pentru Comunicatii Digitale.
In scrisoarea deschisa adresata autoritatilor, Asociatia pentru Comunicatii Digitale atrage atentia ca Romania a ramas in urma in cursa procesului de digitalizare.
Asociatia solicita revizuirea ?i aprobarea Strategiei de Tranzitie la Televiziunea Digitala, pana la finalul primului trimestru al anului 2011, care trebuie sa stabileasca 2013 ca data limita pentru finalizarea acestui proces, precum ?i crearea unui cadru care sa asigure un proces... mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 16:54
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat consultarii publice proiectul de decizie privind procedura de acordare a primelor doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune, potrivit institutiei, transmite NewsIn.Lansarea a fost realizata in cadrul primei etape de tranzitie de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra. Potrivit Deciziei ANCOM, licentele de utilizare a frecventelor in banda de 470 - 862MHz, in vederea operarii celor doua multiplexe nationale de televiziune digitala terestra DVB-T pe teritoriul Romaniei, se acorda prin proceduri de selectie comparative distincte. Astfel, persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selectie organizate de ANCOM. "Proiectul de decizie supus consultarii publice de ANCOM vine ca urmare a adoptarii Hotararii de Guvern prin care au fost stabilite conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru trecerea la televiziunea digitala", se arata in comunicatul Autoritatii. Conform datelor ANCOM, in vederea desemnarii castigatorii primelor doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune vor trebui parcurse atat etapele premergatoare, cat si etapele procedurilor de selectie propriu-zise. "Calendarul detaliat al etapelor procedurilor de selectie se va stabili de catre ANCOM prin caietul de sarcini, care va fi publicat in urma adoptarii... mai mult
Marti, 01 Iunie 2010, ora 16:39
Guvernul a adoptat hotararea care reglementeaza trecerea la televiziunea digitala, ceea ce permite Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) sa initieze procedurile de atribuire a primelor doua licente din domeniu, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul de resort, Gabriel Sandu.Actul normativ, adoptat miercuri de Guvern, stabileste conditiile, taxele de licenta si tipul procedurii de acordare a licentelor pentru trecerea la televiziunea digitala.
Potrivit documentului, castigatorii primelor doua multiplexe digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 30 iulie, iar urmatoarele patru pana la 31 octombrie.
"Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane de euro, urmand ca pentru primele doua licente sa fie determinat cuantumul ce va fi achitat in functie de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de viitorii castigatori ai licentelor.
Taxa de licenta nu poate fi mai mica de un milion de euro", a declarat, marti, ministrul Comunicatiilor.
Conform documentului, primele doua licente care vor fi acordate vor acoperi, pana la 30 iunie 2011, 60% din populatia tarii si 50% din teritoriu.
"La finele anului viitor, cele doua licente vor acoperi 80% din populatie si 70% din teritoriu, urmand sa ajunga la 90% din populatie si 80% din teritoriu la 30 iunie 2012", a mentionat Sandu.
Bogdan Iana, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 15:34