In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00