La inceput de an, Romania se situa la coada Europei in ceea ce priveste munca de acasa, doar unul din cinci romani desfasurandu-si activitatea din confortul propriei locuinte. Dupa starea de urgenta, telemunca a inceput nu numai sa fie incurajata de autoritati si de Ministerul Muncii si de cel al Sanatatii, ba chiar sa devina, in majoritatea cazurilor, unicul mod de organizare.
In plus, multi angajatori au resimtit avantajele acestui sistem digitalizat si eficient de coordonare a activitatii si nu exclud posibilitatea de a continua acest regim chiar si dupa terminarea crizei sanitare. Care ar fi aceste beneficii? Chiar si din ipostaza de angajat, e usor de dedus: reducerea costurilor pentru spatiile de birouri si de parcare, inclusiv cele complexe, care tin de amenajarea unor hub-uri de coworking, eliminarea facturilor la energia electrica, precum si cele aferente serviciilor de curatare si igienizare, fara a le exclude pe cele ce tin de mentenanta si consumabile.
In acest articol, vom aborda insa dintr-o alta perspectiva acest sistem, cea a celor situati de cealalta parte a baricadei, angajatii, ipostaza cu care cel mai probabil te identifici. Vei afla care sunt dezavantajele si avantajele muncii remote, precum si drepturile care iti revin tie, in calitate de angajat.
Izolare sociala si productivitate scazuta
De la inceput, chiar daca nu esti familiarizat cu cadrul legal, e bine sa stii ca in tara noastra regimul telemuncii a fost reglementat inca din anul... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 18:06
Companiile care au mai mult de 50 de angajati sunt vizate de inspectorii de munca. Acestia vor incepe o serie de verificari pentru a vedea daca se respecta masurile privind munca la domiciliu si decalarea programului. De asemenea, inspectorii urmaresc daca sunt respectate normele de sanatate in contextul pandemiei.
Controalele se desfasoara la nivel national, timp de doua saptamani, pana marti, 24 noiembrie, inclusiv in zilele de sambata, potrivit Inspectiei Muncii.
In cadrul campaniei de verificare, Inspectia Muncii isi propune ca obiective sa ii determine pe angajatorii care au mai mult de 50 de salariati sa organizeze programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora, dar si ca angajatorii sa implementeze munca la domiciliu si telemunca, in vederea reducerii riscului de contaminare cu coronavirus la locul de munca, precum si pe timpul deplasarii la si de la locul de munca, precum si cu privire la asigurarea unui mediu de munca sigur pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, scrie Digi24.
Alte obiective ale campaniei sunt: verificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariati cu privire la aplicarea prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru si securitatea si sanatatea in munca; verificarea modului in care angajatorii organizeaza transportul de la locul de munca la domiciliu si invers, precum si a... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 10:56
Persoanele care au lucrat in regim de telemunca pot primi 2.500 de lei de la Guvern pentru achizitionarea de echipamente IT.
Banii se vor acorda la cererea si prin intermediul angajatorului, noteaza Mediafax. Totodata, Guvernul ar putea sprijini salariul celor carora li s-a redus timpul de lucru platit.
Conditia pentru ajutorul de 2.500 de lei este ca persoana respectiva sa fi lucrat cel putin 15 zile lucratoare in regim de telemunca, pe perioada Starii de Urgenta, mai arata sursa citata.
Din pachetul de masuri nou adoptate mai face parte sprijinirea reducerii cu pana la 50% a timpului de lucru al angajatilor. Daca apelezi, ca angajator, la reducerea timpului de munca pentru angajat, atunci il vei plati cu 50% din salariu, iar statul ofera o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul initial si salariul de dupa modificarea programului de munca.
Sumele se vor plati prin acelasi mecanism de rambursare ca la somajul tehnic. Bugetul estimat pentru pachetul de masuri este 2,5 miliarde de lei si pot beneficia pana la 700.000 de angajati. ...citeste mai departe despre "Angajatii care au lucrat in regim de telemunca pot primi 2.500 de lei de la Guvern. In ce conditii se dau banii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2020, ora 16:34
Majoritatea angajatilor din corporatiile prezente pe piata romaneasca lucreaza de acasa in aceasta perioada, conform unui sondaj derulat de Asociatia Business Service Leaders in Romania (ABSL) in prima decada a lunii martie.
Confruntate cu o situatie pe care, in urma cu mai putin de o luna ar fi crezut-o imposibila, corporatiile sunt nevoite sa isi reorganizeze activitatea si sa gaseasca noi modalitati procedurale prin care sa-si poata coordona angajatii si un nou set de indicatori de performanta care sa contabilizeze eficienta lucratului de acasa.
Cum se redefinesc rigorile corporatiste in vremea coronavirusului
Rigorile intr-o corporatie reprezinta un cumul de limite (auto) impuse ca o combinatie intre ce vine de sus in jos - regulile de grup (daca vorbim de un concern international), viziunea CEO-ului si (sau) numitorul comun al mentalitatii liniei unu de management - si ce porneste de jos in sus: propria organizare (comporta) mentala a angajatului si etica sa in munca.
Raluca Mihaila, autoarea cartii "Glasvand - 35 de ore din viata unui copil mare", prima radiografie a vietii de corporatist in Romania scrise din perspectiva celui care a facut parte din acest angrenaj, ne-a explicat mai multe despre bunul mers al lucrurilor in acest mediu de business.
"Viata in corporatie are, in general, o serie de repere fixe, de care suntem constienti cu totii:orarul de munca, modul de comunicare interna sau in afara companiei, procedurile de urmat in functie de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 11:42
Startup-up IT Tknos vine in sprijinul companiilor mici si mijlocii din Romania care au nevoie de acces rapid la un mediu de lucru de la distanta pentru angajati in contextul epidemiei de coronavirus, oferind consultanta gratuita pentru stabilirea sistemului si procedurilor aferente.
In acest fel, startup-ul sustine antreprenorii romani si companiile mici si mijlocii sa se adapteze rapid la contextul epidemiologic cu coronavirus si la masurile care se impun ca urmare a recomandarilor existente si viitoare ale autoritatilor.
"Lucrul de la distanta este prima masura care se impune in contextul epidemiologic actual pentru protejarea sanatatii angajatilor si, mai departe, a societatii in ansamblu si exista un cadru legislativ clar care sa permita angajatorilor sa implementeze proceduri de lucru de acasa in aceasta perioada.
Marile companii au luat deja astfel de masuri, dar companiile mici si mijlocii care nu au proceduri existente ar putea intampina dificultati in stabilirea proceselor si masurilor tehnice pentru desfasurarea activitatii la distanta, care sa le asigure continuitatea afacerii, precum si in accesul la specialisti IT, care sa le ofere sprijin rapid intr-un context imprevizibil", spune Irina Stoica, co-fondator Tknos.
Astfel, Tknos va acorda in urmatoarea perioada sprijin gratuit companiilor mici si mijlocii care vor solicita expertiza specialistilor startup-ului, prin dezvoltarea planului de asigurare a continuitatii afacerii si a politici de munca la... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 15:10
Companiile care isi lasa angajatii sa lucreze de acasa au doua optiuni pentru a fi in regula din punct de vedere legal. Astfel, pot introduce munca la domiciliu sau telemunca prin decizie unilaterala ori pot incheia un act aditional la contractul individual de munca in conditiile Legii nr. 81/2018 privind telemunca.
Pentru inceput, sa stabilim prin ce difera cele doua forme de organizare a muncii de la distanta.
Astfel, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu "acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin", potrivit art. 108 din Codul Muncii.
Telemunca este forma de organizare a muncii prin care "salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor", potrivit Legii nr.18/2018.
Iata prin ce se aseamana si se diferentiaza cele doua forme de munca la distanta:
- spre deosebire de salariatul care presteaza munca la domiciliu, telesalariatul poate lucra si din alte locuri decat domiciliul (sau resedinta), insa in contractul individual de munca trebuie mentionate locurile din care isi desfasoara activitatea, convenite de parti;
- salariatul care presteaza munca la domiciliu isi stabileste singur programul de lucru, in timp ce telesariatul trebuie sa respecte intervalul orar convenit cu... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 00:00
Deputatul USR Claudiu Nasui a scris, pe Facebook, ca Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM) a amendat mai multe firme care fac telemunca, dar ai caror angajati nu au semnat acte aditionale in acest sens.
"Cum ajuta statul intreprinderile romanesti si mediul privat in perioada Coronavirus? (...) In plina criza de Coronavirus in care toata lumea recomanda munca de acasa, ghiciti ce s-a gandit sa faca institutia de stat numita ITM - Inspectoratul Teritorial al Muncii?
Sa faca controale si sa dea amenzi pentru intreprinderile care fac telemunca dar salariatii lor nu au semnat un act aditional in acest sens.
Statul recomanda telemunca. Si tot statul face controale acolo unde se face telemunca si da amenzi daca nu e semnat nu-stiu-ce document privind telemunca.
Asta ca sa nu se spuna ca statul nu face nimic in plina epidemie. Nu, statul face. Da amenzi. Acesta e statul care se vrea a fi 'partener pentru mediul de afaceri'. Sa tot platim taxe si impozite acestui stat", a scris Nasui, sambata dimineata, pe Facebook.
Deputatul mai spune ca noul Guvern ar trebui sa debirocratizeze prin OUG telemunca.
"Noul guvern (identic cu cel de dinaintea sa) ar trebui sa faca de duminica doua lucruri:
1) Sa debirocratizeze prin OUG telemunca. Sa se poata face si fara inca un act de semnat.
2) Sa-l concedieze pe cel care a venit cu ideea sa dea astfel de amenzi in plina epidemie de Coronavirus. Un om de un asemenea sadism nu ar trebui sa lucreze intr-o institutie de... mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 09:43
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale face o serie de recomandari pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor, in contextul aparitiei riscului de imbolnavire cu COVID-19. Printre aceste masuri se numara stabilirea unor programe individualizate de munca sau desfasurarea activitatii prin telemunca.
Potrivit unui comunicat de presa, de marti, al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, aceste masuri sunt necesare in scop preventiv, dar si pentru clarificarea situatiilor noi in care angajatorii si angajatii se pot afla din punct de vedere al relatiilor de munca, ca urmare a masurilor de urgenta impuse de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta.
Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus
Astfel, MMPS recomanda 3 masuri de flexibilizare a raporturilor de munca in contextul suspendarii cursurilor scolare, ceea ce poate genera necesitatea ca unul dintre parinti sa ramana acasa pentru supravegherea copilului minor, dar si in cazul in care se considera ca prezenta lucratorilor la locul de munca ar putea constitui un risc.
Prima masura este stabilirea unor programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, cu respectarea duratei maxime legale a timpului de munca.
Cea de-a doua masura vizeaza modificarea temporara a locului de munca la domiciliul salariatului sau prin acordul partilor, cu precizarea in mod expres in decizia sau, dupa caz, in actul aditional de modificare a locului de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 17:40
Avem lege pentru telemunca, cu ceva avantaje, dar si unele dezavantaje majore. Insa oare vom putea tine evidenta orelor lucrate de acasa (sau din alta parte) ori a celor suplimentare?
Ziare.com a stat de vorba cu Mihaela Nitu, avocat senior la Cabinetul de Avocatura Gruia Dufaut, despre acest act normativ, care a intrat in vigoare la data de 4 aprilie.
Utilitatea legii. Avantaje
Legea nr. 81/2018 defineste telemunca drept forma de organizare prin care salariatul isi indeplineste, in mod regulat si voluntar, atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca amenajat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Dar de ce a fost nevoie de o lege speciala pentru telemunca?
Avocatul spune ca era cazul sa ne adaptam "la realitatea relatiilor de munca actuale si la avansul tehnologic, dar si din nevoia de a imprima mai multa flexibilitate in relatia angajat/angajator".
Numai ca tara noastra e putin cam in urma in ceea ce priveste legiferarea lucrului la distanta.
Mihaela Nitu spune ca UE a facut un pas urias in sensul modernizarii pietei muncii inca din 2002, cand la Bruxelles s-a incheiat un Acord-cadru european privind teleworkingul (telemunca) intre partenerii sociali.
Ce s-a schimbat intre timp in Romania?
Ei bine, avocatul spune ca, pana acum, Codul Muncii din tara noastra reglementa doar "munca la domiciliu", care functioneaza oarecum pe acelasi... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 00:00