Drepturile de utilizare a frecventelor in banda 450 MHz, utilizata anterior de Telemobil, se vor acorda in perioada urmatoare la cerere, in ordinea depunerii solicitarilor, iar banda va fi utilizata pentru aplicatii radio (PMR si PAMR) de banda ingusta.
"Prin intermediul acestei benzi se vor furniza atat retele si servicii de comunicatii exclusiv pentru nevoi proprii, cat si retele si servicii de comunicatii de acces public, ca servicii de voce push to talk (telefonie), servicii de transmisii de date, transfer simultan de voce si date, servicii de dispecerat, apel selectiv si apel de urgenta, prioritizarea apelurilor si apel in asteptare, apeluri in grup si administrare dinamica a grupurilor de utilizatori, abilitatea de a furniza servicii VPN (retea privata virtuala) sau posibilitatea de interconectare cu alte retele publice in cazul PAMR", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Drepturile de utilizare a frecventelor in banda 450 MHz se vor acorda la cerere, in ordinea depunerii solicitarilor, atat timp cat resursa de spectru radio este suficienta pentru solutionarea solicitarilor de asignari de frecvente existente.
In cazul in care cerintele de spectru radio existente la un moment dat depasesc disponibilitatile de spectru si devine imposibila satisfacerea tuturor solicitarilor, drepturile de utilizare a frecventelor se acorda prin procedura de selectie comparativa sau competitiva, in conformitate cu prevederile legislatiei de specialitate in vigoare.
Pana la... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 17:38
Taxa aferenta prelungirii cu un an a licentei detinute de Telemobil in banda 450 MHz a fost stabilita in sedinta de guvern de marti la suma de un milion de euro, valoarea fiind proportionala cu suma platita la obtinerea licente, explica Executivul.
"Guvernul a aprobat astazi, printr-o Hotarare, taxa de licenta aferenta prelungirii cu un an, pana la 24 martie 2013, a licentei detinute de Telemobil in banda 450 MHz. Pentru prelungirea licentei, Telemobil va achita catre bugetul de stat o taxa in valoare de 1 milion de euro, valoare proportionala cu suma platita la obtinerea licentei, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorii istorice a licentei", precizeaza Executivul, intr-un comunicat remis marti NewsIn.
Potrivit sursei citate, prelungirea licentei se face la solicitarea operatorului, iar dupa expirarea acesteia, ANCOM va evalua oportunitatea scoaterii la licitatie a spectrului eliberat, in functie de interesul industriei de comunicatii electronice.
Pana in acest moment, ANCOM nu a primit solicitari de alocare a acestei benzi de frecvente pentru alte utilizari, mai arata Executivul. Dreptul de utilizare a fost acordat companiei Telemobil in anul 1992, iar in anul 2001 acesta a lansat servicii de telefonie mobila in aceasta frecventa utilizand tehnologia CDMA.
Firma Telemobil este operatorul ce furnizeaza servicii de telefonie mobila sub brandul Zapp, recent achizitionat de Cosmote. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 17:08
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta ca a supus joi consultarii publice un proiect de hotarare a Guvernului pentru stabilirea taxei de licenta aferenta prelungirii cu un an, pana la 24 martie 2013, a licentei detinute de Telemobil in banda 450 MHz.
ANCOM propune ca, pentru prelungirea licentei, Telemobil sa achite catre bugetul de stat o taxa de licenta in valoare de 1 milion de euro, valoare proportionala cu suma platita la obtinerea licentei, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorii istorice a licentei.
Prelungirea licentei se face la solicitarea operatorului, iar dupa expirarea acesteia, ANCOM va evalua oportunitatea scoaterii la licitatie a spectrului eliberat, in functie de interesul industriei de comunicatii electronice.
Dreptul de utilizare a fost acordat companiei Telemobil in anul 1992, iar in anul 2001 acesta a lansat servicii de telefonie mobila in aceasta frecventa utilizand tehnologia CDMA.
In cursul anului 2009, societatea comerciala Cosmote Mobile Telecommunications S.A., cu sediul in Grecia, in calitate de achizitor si societatile comerciale Zapp (Romania) B.V. si Saudi Oger Ltd., in calitate de vanzatori, au incheiat un contract de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor detinute de catre vanzatori la Telemobil.
Pana in acest moment societatea si-a pastrat personalitatea juridica proprie, functioneaza ca entitate separata cu clienti proprii, contracte de interconectare semnate in nume... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 12:53
Consiliul Concurentei a autorizat preluarea SC Telemobil SA , care detine operatorul Zapp, de catre SC Cosmote Mobile Telecommunications SA, considerand ca astfel nu se creaza sau nu se consolideaza o pozitie dominanta care sa afecteze mediul concurential, se arata intr-un comunicat al Consiliului, informeaza NewsIn.
"In analiza acestei operatiuni de concentrare economica, Consiliul Concurentei (CC) s-a bazat inclusiv pe informatiile si datele transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), de partile implicate precum si concurentii acestora, fiind luate in considerare si posibilele probleme de concurenta ridicate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice mobile", se precizeaza in comunicat.
Conform acestuia, Consiliul Concurentei a constatat ca exista o suprapunere de activitati economice desfasurate de catre SC Telemobil SA si societatile comerciale membre ale Grupului Deutsche Telekom, in principal pe piata de retail a serviciilor de telefonie mobila si pe pietele de comercializare a acestor servicii.
Analiza intreprinsa de Consiliul Concurentei a relevat faptul ca prin preluarea Telemobil de catre Cosmote nu se creaza sau se consolideaza o pozitie dominanta si ca urmare nu exista indoieli privind compatibilitatea acestei operatiuni cu un mediu concurential normal.
"Prin aceasta operatiune, practic, se creaza premisele dinamizarii concurentei pe pietele serviciilor de comunicatii electronice mobile, in... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 16:31
Telemobil a lansat, miercuri, prima retea de telecomunicatii HSPA+, care permite in Bucuresti viteze de descarcare a datelor de pana la trei mai ridicate decat cele furnizate prin reteaua 3G, respectiv de pana la 21,6 Mbps, a anuntat operatorul de telefonie mobila. "Aceasta realizare este posibila datorita colaborarii stranse cu ZTE si prin actualizarea retelei UMTS cu mai noua tehnologie HSPA+. In urma acestui proces, Telemobil a devenit efectiv primul furnizor de servicii de internet care ofera conexiuni de date mobile", se arata intr-un comunicat al Telemobil, conform Mediafax.
Prin reteaua de telecomunicatii HSPA+, vitezele de incarcare vor creste, de asemenea, de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,8 Mbps.
Pe langa lansarea retelei HSPA+ si derularea celei de-a doua faze a retelei UMTS, Telemobil estinde cu 25% aria de acoperire a serviciilor de date de mare viteza, pana la 2,4 Mbps, oferite prin tehnologia EVDO.
Ulterior acestei dezvoltari, operatorul va acoperi peste 80% din populatia Romaniei, aproape dublu decat aria de acoperire pentru servicii mobile de date de mare viteza furnizate de alti operatori din piata.
Directorul general al Telemobil, Chris Bataillard, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca pretul modemului HSPA+ este de 50 de euro si va fi disponibil in magazinele Zapp.
El a adaugat ca dezvoltarea retelei HSPA+ este parte a acordului incheiat intre Telemobil si producatorul chinez de echipamente IT&C ZTE la inceputul anului 2008,... mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:37
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a semnat joi deciziile prin care tarifele de interconectare ale operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS scad de la 1 mai, a anuntat Autoritatea."Am semnat si trimis astazi (joi - n.r.) operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila din Romania drept furnizori cu putere semnificativa pe piata de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele. Prin aceste decizii am reglementat pentru prima oara tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, care vor fi obligati sa practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009", a declarat Catalin Marinescu.Astfel, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, pe baza modelului de calculatie elaborat in anii 2004-2006, se mentine la 5,03 eurocenti pe minut. In ceea ce priveste Cosmote si Telemobil, acestia vor practica de la 1 mai 2009 un tarif mediu de interconectare de maximum 6,4 eurocenti pe minut, de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 5,67 eurocenti pe minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenti pe minut.
RCS&RDS va avea un tarif mediu de maximum 7,21 eurocenti de la 1 mai 2009, de 6,4 eurocenti de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010 de 5,67 eurocenti pe minut.Aceste plafoane se vor pastra pana la elaborarea de catre Autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2009, ora 15:57