Romania a reusit sa inregistreze la nivel european "Telemeaua de Sibiu" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP). Acesta este al doilea produs al orasului care devine protejat, dupa salamul de Sibiu.
"Dupa celebrul salam, Sibiul mai are un produs protejat!
Telemeaua de Sibiu a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata!", a anuntat, miercuri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
Alte 6 alimente traditionale din Romania care au primit etichete europene de calitate sunt:
Carnatii de PlescoiScrumbia de Dunare afumataNovacul afumat din Tara BarseiTelemeaua de IbanestiSalamul de SibiuMagiunul de prune de Topoloveni
Conform unui comunicat de presa al Reprezentantei, "Telemeaua de Sibiu" este o branza obtinuta din lapte de oaie si preparata timp de secole de baci.
"Telemeaua proaspata are un gust dulce, dar in acelasi timp usor sarat, care devine mai intens si suculent atunci cand branza se matureaza. In fiecare an, un numar mare de festivaluri si sarbatori populare legate de cresterea oilor si productia acestui tip de branza sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.
Cu noul ei statut, 'Telemeaua de Sibiu' se alatura altor peste 1450 de produse deja prezente in Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR)", potrivit sursei citate.
A.D. ...citeste mai departe despre "Telemeaua de Sibiu devine produs protejat si recunoscut la nivelul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 15:47
"Telemeaua de Ibanesti" este al treilea produs romanesc recunoscut la nivelul Uniunii Europene (UE), a anuntat, marti, Ministerul Agriculturii.
Celelalte doua sunt "Salamul de Sibiu" si "Magiunul de Topoloveni".
"In marja lucrarilor Consiliului, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsul "Telemea de Ibanesti".
Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini", a transmis Ministerul Agriculturii intr-un comunicat de presa.
Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca bani de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.
Detalii despre "Telemeaua de Ibanesti"
Potrivit caietului de sarcini, ...citeste mai departe despre "Telemeaua de Ibanesti, al treilea produs romanesc recunoscut la nivelul UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 11:03