Tarifele practicate pentru convorbirile telefonice intre Romania si Republica Moldova pot fi comparate cu tarifele convorbirilor pentru zone din afara UE, preum SUA, China, Georgia, Armenia, sau chiar state de pe continentul african.
Sumele sunt prea mari pentru buzunarul cetatenilor ambelor tari, in conditiile in care ultimii ani au adus cu sine nu numai o intensificare a legaturilor directe, dar si o crestere a numarului de convorbiri telefonice.
Iata cateva exemple:
Compania 1 (Republica Moldova): 1,09 euro/minut
Compania 2 (Republica Moldova): 4,50 MDL/min pentru apeluri de intrare si 7 MDL/min pentru apeluri de iesire (tarif practicat si pentru SUA)
Compania 3 (Romania): 6 RON/minut
Compania 4 (Romania): 7,50 RON/minut
Compania 5 (Romania): 8 RON/minut
Compania 6 (Romania): 6,5 RON/minut
Romania continua sa fie principalul partener comercial al Republicii Moldova, atat la exporturi, cat si la importuri. Potrivit datelor furnizate de Biroul National de Statistica al Republicii Moldova, volumul exporturilor moldovenesti in Romania in anul 2020 a insumat 706,67 milioane de dolari (28,4% din totalul exporturilor).
Apoi, din cei 19,8 mii de turisti si excursionisti straini care au vizitat Republica Moldova in anul 2019 si au beneficiat de serviciile agentiilor de turism, 17,4% au fost din Romania (locul I printre turistii sositi din strainatate).
In acelasi timp, Romania se afla in topul tarilor ca destinatie turistica pentru cetatenii... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 10:05
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune scaderea cu 30% a tarifelor pentru terminarea apelurilor fixe, pana la 0,097 eurocenti/minut, incepand cu 1 august, spune presedintele autoritatii, Sorin Grindeanu.
"Supunem astazi consultarii publice o scadere de aproximativ 30%, pana la 0,097 eurocenti/minut, a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, incepand cu data de 1 august 2020. Continuam astfel eforturile Autoritatii de a sustine o piata telecom competitiva in Romania, cu oferte atractive si convenabile pentru romani", a punctat Sorin Grindeanu.
In prezent, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe este de 0,14 eurocenti/minut si a fost stabilit de ANCOM incepand cu 1 aprilie 2014, pe baza unui model de calculatie a costurilor de tip LRIC pur, menit sa asigure obiectivele de promovare a concurentei, maximizare a beneficiilor consumatorilor si stimulare a investitiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevazute in Recomandarea 2009/396/CE.
Scaderea tarifului pana la 0,097 eurocenti / minut propusa de ANCOM a fost determinata in urma actualizarii mai multor parametri ai modelului de calculatie a costurilor utilizat anterior, precum si a costului capitalului.
Potrivit documentelor consultate de ANCOM, incepand cu data de 1 august 2020 operatorii de telefonie fixa desemnati de autoritate ca avand putere semnificativa de piata, printre care si Telekom, RCS & RDS, Orange... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 18:45
Ministerul Muncii a publicat pe site-ul sau un ghid cu informatii destinate lucratorilor romani care intentioneaza sa plece la munca in strainatate si a alocat doua numere de telefon pentru cei care doresc sa afle informatii din domeniu.
Ghidul, publicat pe site-ul ministerului, cuprinde informatii despre legalitatea contractelor de munca, lista agentiilor de plasare autorizate si cea a agentilor de munca temporara si include datele de contact ale ambasadelor si consulatelor, precum si Ghidul lucratorului roman, elaborat in colaborare cu Ambasadele Romaniei si Corpul atasatilor pe probleme de munca si sociale.
"In masura in care este posibil, MMPS recomanda plecarea prin agentii de plasare sau prin agent de munca temporara", transmite Ministerul Muncii in document.
Documentul este disponibil AICI.
De asemenea, numerele de telefon cu tarif normal 021/302.70.52 si 021/302.70.53 sunt disponibile lucratorilor romani interesati sa afle informatii despre munca in strainatate.
Numerele telefonice pot fi apelate de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00 - 18:00. ...citeste mai departe despre "Ministerul Muncii a deschis doua linii telefonice pentru romanii care vor sa munceasca in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 08:22
Operatorii de telefonie mobila care activeaza pe piata din Romania vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenti/minut, in scadere cu 10% fata de 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent, incepand cu 1 ianuarie 2020, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Aceasta masura de reglementare a fost deja consultata cu industria din Romania si a primit acum si avizul Comisiei Europene, precizeaza institutia.
Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenti/minut este o masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizata a avea loc pana la finalul anului 2020.
Potrivit sursei citate, noul tarif va fi perceput de catre toti operatorii de telefonie mobila desemnati cu putere semnificativa pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele publice de telefonie: Lycamobile S.R.L., Orange Romania S.A., Vodafone Romania S.A., RCS&RDS S.A. si Telekom Romanian Mobile Communications S.A.
Tariful de 0,76 eurocenti/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur. Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate in vigoare la data de 20 decembrie 2018, pana cel tarziu la 31 decembrie 2020 se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:26
Tariful maxim pentru apelurile nationale pe mobil ar putea scadea cu aproape 10%, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, de la 0,84 eurocenti/minut la 0,76 eurocenti/minut, se prevede intr-un proiect postat, luni, in consultare publica, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)
"Conform legislatiei europene, pana la finalul anului 2020, cel tarziu, operatorii prezenti pe piata unica vor practica acelasi tarif de terminare la puncte mobile, respectiv acelasi tarif de terminare la puncte fixe. Pentru ca ne dorim ca piata de comunicatii electronice din Romania sa isi pastreze standardele de competitivitate, iar utilizatorii sa beneficieze in continuare de oferte cat mai atractive, propunem reducerea cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale, ca masura tranzitorie pana la stabilirea tarifului unic european. Tariful propus a fost calculat de ANCOM conform recomandarilor Comisiei Europene", sustine Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.
Conform arbitrului pietei telecom, la data de 20 decembrie 2018 au intrat in vigoare la nivel european prevederile Directivei (UE) 2018/1972 ce prevad aplicarea, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2020, a unor tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene (UE).
In acest context si ca masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 13:43
Tarifele pentru serviciile de roaming din spatiul Uniunii Europene se vor reduce incepand cu 1 iulie 2014 cu 20-55% fata de tarifele aplicabile in prezent.
Astfel, utilizatorii vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind inregistrata in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA).
Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif), dar ei pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta.
ANCOM recomanda utilizatorilor sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa Veritel.ro SURSEI, comparatorul de oferte telecom.
Aplicarea noilor tarife se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si folosesc planurile tarifare de baza, fara a fi necesara incheierea unui abonament suplimentar.
In plus, pentru a evita socul facturilor mari, rezultate din utilizarea... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:43
Tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie vor scadea, la 1 iulie, cu 18%, la 0,67 eurocenti/minut, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.
"Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele", se precizeaza in comunicat.
In Romania existau la finele anului trecut 4,69 milioane de posturi telefonice fixe, in crestere cu 4% fata de anul 2010, si 4,04 milioane abonati.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat anul trecut valoarea de 3,5 miliarde euro.
Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:31
Vittorio Calao, CEO Vodafone, a acuzat, ieri, autoritatile de reglementare din Europa ca sunt pe "pilot automat" si ca pun in pericol operatorii de telefonie prin continuarea scaderii tarifelor.
Calao a tinut un discurs, luni, in cadrul Congresului Mobile World de la Barcelona, in care a blamat politica de scadere a tarifelor la convorbirile telefonice, impusa de autoritatile de reglementare din Europa, relateaza mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 08:33
Costul mediu al utilizarii smartphone-urilor si tabletelor de cei care calatoresc in Uniunea Europeana va scadea cu mai mult de jumatate. Decizia luata de Bruxelles va creste satisfactia consumatorilor dar va face prapad in buzunarele operatorilor de telefonie mobila.Strictul regim la care vor fi supuse tarifele la roaming ale serviciilor de telefonie mobila in UE se va extinde pana in 2016, dupa cum va anunta Comisia Europeana (CE) saptamana aceasta, relateaza Financial Times.
Scopul CE este de a elimina tarifele premium pentru utilizarea serviciilor de date si voce in roaming.
O contralovitura la adresa operatorilor mobili, care au facut lobby pentru amanarea reglementarilor din acest segment inca profitabil, noile taieri de tarife vor fi impuse incepand cu anul viitor serviciilor de date, voce si mesajelor SMS.
Navigarea pe internet sau primirea de e-mail-uri de catre utilizatorii aflati in strainatate nu vor depasi pretul de 90 de euro centi pe megabyte, incepand cu iulie 2012.
Aceste tarife urmeaza sa scada la 50 de centi pana in 2014. Comparativ, tariful mediu practicat astazi este de peste 2 euro in ciuda faptului ca a suferit deja scaderi recente.
Din dorinta de a spori concurenta pe piata de roaming, CE le va permite calatorilor europeni sa aleaga din retele diferite de cea pe care o utilizeaza acasa.
Aceasta masura va schimba total modelul de business al operatorilor.
Noile reguli, care vor intra in vigoare in forta in 2014, dupa ce vor fi aprobate de... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:07