Piata locala de telefonie mobila a stagnat in ultimi doi ani in privinta numarului de utilizatori, in timp ce volumul de trafic de voce se afla intr-o continua crestere, dar cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu anii precedenti, potrivit unei analize a Consiliului Concurentei (CC).
"Analizand datele referitoare la numarul total al utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania, se poate observa ca in ultimii ani piata serviciilor de telefonie mobila a inregistrat o usoara scadere, urmata de o stagnare in ultimele patru semestre. Cu toate acestea, atat volumul de trafic de voce originat cat si cel terminat in retelele de telefonie mobila din Romania se afla intr-o continua crestere. Se poate observa ca volumul de trafic originat de utilizatorii finali, desi aflat pe un trend ascendent, a crescut cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu cea a anilor precedenti", se spune in analiza institutiei, potrivit Mediafax.
Scaderea se reflecta si in rata de penetrare a cartelelor SIM active, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2013 fiind cu 3 puncte procentuale mai redus decat cel inregistrat in 2011.
"Acest fapt contrazice evolutia mediei ratei de penetrare a cartelelor SIM la nivelul Uniunii Europene, care inca din 2004 se afla pe un trend ascendent", se precizeaza in document.
Odata cu scaderea ratei de penetrare a SIM-urilor, se observa o crestere a volumului de trafic de voce originat de utilizatorii finali catre alte retele de telefonie... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:27
Compania spaniola de telecomunicatii Telefonica a anuntat marti ca exploreaza optiunile strategice privind subsidiara sa din Cehia si negociaza cu grupul de investitii PPF posibila vanzare a unei participatii majoritare in Telefonica Czech Republic AS, valoarea tranzactiei fiind estimata la 3,6 miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Telefonica este consiliata de Goldman Sachs si Societe Generale pentru a gasi o companie interesata de preluarea participatiei de 69% detinuta la subsidiara sa din Cehia, au declarat luni pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Vanzarea ar putea fi atractiva pentru fondurile speculative sau pentru companiile care vor sa intre pe piata din Cehia, deoarece operatorii de telecomunicatii deja prezenti, cum ar fi Deutsche Telekom si Vodafone Group, nu vor obtine probabil aprobarea autoritatilor de reglementare pentru preluarea Telefonica Czech Republic AS, considera analistul Andres Bolumburu, de la Banco de Sabadell, in Madrid.
Marti dimineata, actiunile Telefonica Czech Republic AS au urcat la bursa din Praga cu 1,9%, la 329 coroane, dupa ce luni au inchis in crestere cu 6,6%, dupa anuntarea negocierilor privind participatia de 69% detinuta de Telefonica la subsidiara din Cehia.
La bursa de la Madrid, actiunile Telefonica, compania prezenta in Spania, Germania, marea Britanie si America latina, au urcat marti dimineata cu peste 1%, la 12,49 euro. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:26
In mai 2010, se vorbea despre iesirea Vodafone din Romania. In mai 2011, France Telecom anunta ca are in vedere vanzarea Orange Romania. Este clar ca telefonia mobila nu mai este o afacere in Europa, asa ca marii operatori se reorienteaza spre Asia si Africa.Cand France Telecom a cumparat Dialog si Vodafone a cumparat Connex, au facut-o pentru ca Romania era un rai financiar pentru operatorii telecom.
Numarul de clienti crestea, ARPU (venitul mediu per utilizator) ducea la profitul gigantice, iar piata era impartita comfortabil intre cei doi operatori.
In doar cativa ani situatia s-a schimbat radical. Rezultatele financiare sunt in scadere iar viitorul nu mai suna deloc bine. Nu avem nevoie de un analist pentru a ne asigura de acest lucru.
Dovada este faptul ca in doar un an de zile s-a vorbit despre plecarea Vodafone si France Telecom (compania care detine Orange) din Romania.
Odata cu transmiterea rezultatelor financiare pe primul trimestru ala acestui an, France Telecom a iesit si cu o declaratie bomba in presa internationala.
Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei, a declarat pentru Bloomberg ca grupul si-ar putea vinde operatiunile din tarile europene in care ritmul de crestere al veniturilor incetineste.
Printre aceste tari se afla Austria, Belgia si Romania. Singurele tari care ies din aceasta discutie sunt Franta, Polonia si Spania.
Unde este noul focus al operatorilor? Orientul Mijlociu si Africa sunt zone foarte puternice in care afacerile merg... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 16:17
Reprezentantii Asociatiei GSM, ce reuneste 800 de operatori de telefonie mobila din lume si peste 200 de firme din telecomunicatii, au semnat memorandumul UE de intelegere pentru implementarea eCall la bordul masinilor din intreaga Europa, a anuntat, miercuri, Comisia Europeana (CE), informeaza NesIn."eCall apeleaza automat numarul european unic pentru apeluri de urgenta - 112, atunci cand un automobil este implicat intr-un accident grav si trimite celui mai apropiat serviciu de urgenta informatii privind locul accidentului, chiar si atunci cand pasagerii nu stiu sau nu pot sa precizeze unde se afla", a precizat CE intr-un comunicat.Implementarea eCall necesita o stransa colaborare intre autoritatile publice, constructorii de automobile si operatorii de telefonie mobila, iar odata generalizat, sistemul ar putea salva anual pana la 2.500 de vieti omenesti in UE si ar putea diminua gravitatea ranirilor cu 10-15%.Activa in 219 tari, Asociatia GSM reuneste aproape 800 de operatori de telefonie mobila din lume si mai mult de 200 de societati, inclusiv producatori de telefoane mobile, companii de software, furnizori de echipamente, operatori de internet si organizatii de mass-media si de divertisment.Pentru implementarea completa a eCall, sectoarele constructiei de automobile si telecomunicatiilor, precum si administratiile nationale din toate statele Uniunii Europene trebuie sa asigure dotarea serviciilor lor de urgenta, in special cea a centrelor de apel, cu echipamentul... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 18:02