Tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie vor scadea, la 1 iulie, cu 18%, la 0,67 eurocenti/minut, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.
"Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele", se precizeaza in comunicat.
In Romania existau la finele anului trecut 4,69 milioane de posturi telefonice fixe, in crestere cu 4% fata de anul 2010, si 4,04 milioane abonati.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat anul trecut valoarea de 3,5 miliarde euro.
Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:31
Numarul de abonati la telefonia fixa a crescut cu 4% in 2011, ajungand la 4,04 milioane, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de linii de acces (posturi telefonice), care a atins valoarea de 4,69 milioane, se arata intr-un raport publicat miercuri de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Raportul ANCOM a fost realizat pe baza datelor raportate de cei 49 de furnizori activi de telefonie fixa, in cea de-a doua jumatate a anului 2011.
Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori, calculata ca raport intre numarul total de linii de acces si numarul de locuitori ai Romaniei, a ajuns la 24,6%. Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii, calculata ca raport intre numarul de linii de acces furnizate persoanelor fizice si numarul de gospodarii din Romania, a ajuns la 54,1%.
Din cele 4,69 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,84 milioane apartin abonatilor persoane fizice, ceea ce reprezinta o crestere de 3,8% comparativ cu sfarsitul anului 2010. 0,85 milioane de linii de acces sunt instalate la abonati persoane juridice, in crestere cu 5,4% fata de anul 2010.
In 2011, volumul de trafic realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere de 14%, ajungand la sase miliarde minute.
Astfel, traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere de 19%, pana la aproximativ 3,5 miliarde de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:46
Chiar daca numarul clientilor operatorilor de telefonie mobila din Romania a scazut, traficul de voce si numarul de mesaje SMS trimise a crescut in cea de-a doua parte a anului 2011, releva datele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Conform datelor ANCOM, in perioada iulie-decembrie a anului trecut, utilizatorii romani au efectuat, in medie, apeluri de 3 ore si 26 minute si au trimis 43 mesaje SMS. Numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila era, la sfarsitul anului, 23,4 milioane, cu 1% fata de cel inregistrat la jumatatea anului si cu 4 procente mai mic fata de aceeasi perioada a 2010.
Numarul cartelelor prepay active a scazut in 2011 cu 6 procente, in mare parte datorita anularii cartelelor neutilizate. Si numarul abonatilor persoane fizice a scazut in aceasta perioada cu 3 procente, pana la 6,42 milioane. Numarul abonamentelor pentru persoane juridica a crescut insa cu 5 procente, pana la 2,94 milioane, fata de 2010.
Traficul de voce a crescut anul trecut, fiind realizate apeluri telefonice de aproape 58 miliarde de minute, cu 11% peste cifra anuntata in 2010. Din traficul total de voce realizat in 2011, 85,6% reprezinta apelurile in aceeasi retea, 9,6% in alte retele mobile si 3,8% catre telefonie fixa. Doar 1% din trafic a fost directionat catre numare internationale.
Utilizatorii de prepay, mai activi decat abonatii
In semestrul final al 2011, utilizatorii de cartele preplatite au fost responsabili... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 12:20
Traficul si durata medie a unui apel telefonic a inregistrat in primul semestru scaderi, in schimb au crescut numarul de linii de acces pe baza de abonament si rata de penetrare a telefoniei fixe, conform datelor raportate de cei 51 de furnizori activi pe piata cu amanuntul, au anuntat luni reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ( ANCOM).
"Conform datelor raportate de cei 51 de furnizori activi pe piata cu amanuntul pentru prima jumatate a anului 2011, traficul si durata medie a unui apel au scazut, dar au crescut numarul de linii de acces, numarul de abonati si rata de penetrare a telefoniei fixe", potrivit ANCOM.
"Numarul de linii de acces a crescut in primele sase luni ale anului 2011 cu 4,1%, ajungand la 4,89 milioane. In ceea ce priveste numarul de abonati, prima jumatate a anului 2011 a fost marcata de o crestere de 3,6%, dupa trei semestre consecutive de scadere numarul total al abonatilor depasind din nou pragul de patru milioane", potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), potrivit sursei mentionate.
Liniile de acces se refera la asa-numitele posturi telefonice, in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii. Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces, fiecare cu numarul sau de telefon.
De asemenea, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori a ajuns la 22,8%, in... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:46
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat joi spre consultare publica propunerile pentru planul de actiuni al autoritatii in anul 2012.
"In domeniul spectrului de frecvente, 2012 va fi un an important, ANCOM urmand sa organizeze procedura de atribuire a benzilor de frecvente de 800 MHz si 2600 MHz, sa elaboreze strategia privind utilizarea benzilor de frecvente de peste 40 GHz atribuite serviciului fix si sa actualizeze Tabelul National de Atribuire a Benzilor de Frecvente (TNABF). ANCOM isi propune totodata sa modifice legislatia secundara de specialitate in domeniul spectrului radio, revizuind procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio", se spune intr-un comunicat al ANCOM.
Un proiect important ANCOM in 2012: modelarea costurilor eficiente pentru un numar de servicii reglementate
Unul dintre cele mai importante proiecte pentru promovarea concurentei in domeniul comunicatiilor electronice pe care ANCOM il va demara in 2012 va fi modelarea costurilor eficiente pentru un numar de servicii reglementate, inclusiv cele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile.
"Odata cu transpunerea noului cadru legislativ european privind comunicatiile electronice, ANCOM va actiona in directia stabilirii conditiilor si procedurii de raportare a incidentelor de securitate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice, precum si a masurilor minime de... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 17:44
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri ca vizeaza o noua scadere a tarifelor de telefonie practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.
Astfel, ANCOM a finalizat marti, printr-o sedinta a Consiliului Consultativ, dezbaterea nationala pe marginea setului de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si a celor la puncte mobile in retelele publice de telefonie, care se va concretiza prin scaderea tarifelor de terminare practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.
In urma recomandarilor si observatiilor transmise in perioada de consultare publica nationala, ANCOM are in vedere o scadere mai accentuata a tarifelor maxime de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila fata de varianta propusa in consultare publica si a marit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni.
1 septembrie 2012, a doua etapa de reducere a tarifelor la telefonie mobila
Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti pe minut. A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie 2012, cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut.
"Avand in vedere ca cei sase operatori de... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 13:25