Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania, daca autoritatile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) si KPN (Olanda).
"Daca Germania va accepta sa mearga de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur in Europa. Va forta alte tari sa-si reevalueze pozitia privind consolidarea pietei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.
Grupul francez anticipeaza un "cutremur" pe piata europeana a telecomunicatiilor daca autoritatile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica si KPN, acceptand astfel reducerea numarului de concurenti de pe piata de la patru la trei, transmite Bloomberg.
Comisia Europeana va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, detinut de compania olandeza Royal KPN, de catre Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut in Germania prin marca O2.
Cum arata piata europeana de telefonie
Piata europeana a telecomunicatiilor este fragmentata, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate.
Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania dupa numarul de clienti, daca va fi aprobata, si va incuraja alte fuziuni si achizitii pe continent.
Orange va cauta sa-si consolideze pozitia in mai multe tari, printre care Spania si Polonia, si va lua in... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 10:55
Telefonia fixa a fost si, in mare parte, inca este, asa cum se spunea in 1874 despre telegraf, "sistemul nervos al comertului".
Alexander Graham Bell, om de stiinta extraordinar si inventator, creditat cu inventarea primului telefon utilizabil, este, istoric vorbind, butonul care a declansat ceea ce nimeni nu-si imagina pe atunci: o noua dimensiune, prin intermediul careia omenirea a facut un pas inainte pe scara evolutiei.
Telefonul lui Bell a fost primul aparat cu ajutorul caruia vocea umana a putut fi transmis prin intermediul unei masini. Munca sa a fost germenele uneia dintre cele mai profitabile industrii ale omenirii.
Iata cum arata brevetul de inventie al lui Alexander Graham Bell:
In ianuarie 1915, Bell a efectuat primul apel telefonic transcontinental. Apelul a fost initiat din biroul AT&T, din New York, si receptionat de catre Thomas Watson, in San Francisco. Convorbirea a avut loc la 38 de ani dupa primul experiment reusit, intre cei doi.
Cum s-au schimbat telefoanele, de-a lungul timpului
Telefon din 1896, fabricat in Suedia.
Telefon din 1936, fabricat de catre Ericsson.
Telefon din 1940.
Telefon Bell proiectat de catre Henry Dreyfuss in 1950, produs de Western Electric, in Statele Unite. A devenit un standard al telefoanelor folosite de americani, pana cand a fost inlocuit de catre versiunea cu butoane, la inceputul anilor '70.
Telefon din 1960.
Acesta este unul dintre primele telefoane fixe, cu... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 14:02
Anul 2012 a adus scaderi atat in ceea ce priveste numarul de linii de acces (-5,4% fata de anul 2011, pana la 4,43 milioane de linii), cat si la nivelul numarului de abonati (-0,6% pana la 4,01 milioane de abonati).
O linie de acces este, in fapt, asa-numitul "post telefonic" instalat, in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii, pentru una sau mai multe linii de acces.
Rata de penetrare este in scadere
Ca urmare a scaderii numarului de linii, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori scade usor pana la 23,2%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii scade, de asemenea, la 53,6%, potrivit informatiilor facute publice de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Traficul de voce, in jos cu 17%
Traficul realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie continua sa scada si in anul 2012 cu 8,8% anual, ajungand la 5,4 miliarde minute.
Traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere anuala de 17% (pana la 2,9 miliarde de minute), in timp ce traficul catre alte retele fixe, catre retelele mobile si catre international a inregistrat cresteri cu 3,6% (pana la 1 miliard de minute), respectiv cu 4,2% (pana la 1,2 miliarde de minute) si cu 1,4% (pana la 284 milioane minute).
In anul 2012 s-a vorbit la telefonul fix, in medie, 1 ora si 40 de minute pe luna, mai... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 16:00
Tarifele de interconectare percepute de operatorii retelelor fixe de telefonie vor scadea, la 1 iulie, cu 18%, la 0,67 eurocenti/minut, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Aceasta este cea de-a doua etapa de scadere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, in vederea terminarii apelurilor in retelele de telefonie fixa, dupa cea din martie 2012, cand tarifele au scazut cu 15,5%", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.
"Tarifele au fost reglementate in urma analizei de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 51 de furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie fixa activi la acel moment pe piata din Romania detineau putere semnificativa pe piata de gros a terminarii apelurilor in propriile retele", se precizeaza in comunicat.
In Romania existau la finele anului trecut 4,69 milioane de posturi telefonice fixe, in crestere cu 4% fata de anul 2010, si 4,04 milioane abonati.
Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat anul trecut valoarea de 3,5 miliarde euro.
Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:31
Numarul de abonati la telefonia fixa a crescut cu 4% in 2011, ajungand la 4,04 milioane, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de linii de acces (posturi telefonice), care a atins valoarea de 4,69 milioane, se arata intr-un raport publicat miercuri de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Raportul ANCOM a fost realizat pe baza datelor raportate de cei 49 de furnizori activi de telefonie fixa, in cea de-a doua jumatate a anului 2011.
Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori, calculata ca raport intre numarul total de linii de acces si numarul de locuitori ai Romaniei, a ajuns la 24,6%. Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii, calculata ca raport intre numarul de linii de acces furnizate persoanelor fizice si numarul de gospodarii din Romania, a ajuns la 54,1%.
Din cele 4,69 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,84 milioane apartin abonatilor persoane fizice, ceea ce reprezinta o crestere de 3,8% comparativ cu sfarsitul anului 2010. 0,85 milioane de linii de acces sunt instalate la abonati persoane juridice, in crestere cu 5,4% fata de anul 2010.
In 2011, volumul de trafic realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a inregistrat o scadere de 14%, ajungand la sase miliarde minute.
Astfel, traficul de voce in retelele fixe proprii a inregistrat o scadere de 19%, pana la aproximativ 3,5 miliarde de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:46
Traficul si durata medie a unui apel telefonic a inregistrat in primul semestru scaderi, in schimb au crescut numarul de linii de acces pe baza de abonament si rata de penetrare a telefoniei fixe, conform datelor raportate de cei 51 de furnizori activi pe piata cu amanuntul, au anuntat luni reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ( ANCOM).
"Conform datelor raportate de cei 51 de furnizori activi pe piata cu amanuntul pentru prima jumatate a anului 2011, traficul si durata medie a unui apel au scazut, dar au crescut numarul de linii de acces, numarul de abonati si rata de penetrare a telefoniei fixe", potrivit ANCOM.
"Numarul de linii de acces a crescut in primele sase luni ale anului 2011 cu 4,1%, ajungand la 4,89 milioane. In ceea ce priveste numarul de abonati, prima jumatate a anului 2011 a fost marcata de o crestere de 3,6%, dupa trei semestre consecutive de scadere numarul total al abonatilor depasind din nou pragul de patru milioane", potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), potrivit sursei mentionate.
Liniile de acces se refera la asa-numitele posturi telefonice, in timp ce un abonat este persoana fizica sau juridica ce a incheiat un contract cu furnizorul de servicii. Un singur abonat poate avea instalate mai multe linii de acces, fiecare cu numarul sau de telefon.
De asemenea, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori a ajuns la 22,8%, in... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 14:46
Daca in 2005, Romtelecom avea 4,3 milioane de clienti la serviciul de telefonie fixa, acum numarul s-a redus la jumatate."Privita dintr-o perspectiva mai ampla, scaderea inregistrata de Romtelecom pe segmentul de telefonie fixa urmeaza tendinta internationala", a declarat Ana Sisu, reprezentant Romtelecom, pentru EVZ.
Oferind abonamentul gratis la telefonie fixa, in completarea celui de internet, RCS-RDS au ajuns la 1,5 milioane in patru ani de la lansare.
Odata cu introducerea unei taxe pe abonament, trendul de crestere al numarului de clienti pentru fix a luat sfarsit, in 2010.
Oficialii companiilor de telefonie terestra spun ca cei mai fideli clienti sunt firmele, care considera fixul "un argument al seriozitatii". mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 13:26
Romanii pot cumpara produse de pe Internet si cu ajutorul telefonului fix dupa ce procesatorul mobilPay a incheiat un parteneriat cu Romtelecom, prin care abonatii au posibilitatea sa plateasca produse sau servicii din sute de magazine online, printr-un apel telefonic, scrie ziare.com.Astfel, incepand cu 25 noiembrie 2010, produsele cu valori intre 5 si 10 euro fara TVA din magazinele online partenere mobilpay.ro vor putea fi achizitionate prin apel telefonic efectuat din reteaua Romtelecom.Noua solutie de plata vine astfel in intampinarea comerciantilor online care vor atrage clienti si din randul abonatilor Romtelecom.Plata prin apel telefonic se efectueaza in trei pasi.
Clientii introduc numarul propriu de telefon in pagina de plata a comerciantului.
mobilPay determina ca acesta este un numar Romtelecom si afiseaza un cod de sase cifre si un numar de telefon la care utilizatorul trebuie sa sune pentru a efectua plata. Acesta va fi corespunzator valorii produsului si va avea o forma de tipul 0903 XXX XXX, ultima cifra semnificand valoarea platii. Apelul catre numarul indicat este format din doua parti.
Prima dintre acestea este netaxabila si informeaza utilizatorii ca urmeaza sa se efectueze o plata, lucru confirmat de continuarea apelului. A doua parte presupune introducerea codului de sase cifre de la tastatura aparatului telefonic.
In momentul in care plata este inregistrata, utilizatorul este redirectionat automat catre site-ul comerciantului, pentru a... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 00:59
Tot mai multi clienti de telefonie fixa se indreapta spre cea mobila, fapt demonstrat si de cifrele prezentate de principalii operatori din piata.De exemplu, in timp ce de la Romtelecom au plecat peste 165.000 de clienti in ultimul an, la Orange numarul acestora s-a majorat cu aproape 340.000 fata de trimestrul precedent, scrie Evenimentul Zilei. Pentru a-si pastra clientii, cei de la Romtelecom recurg la o metoda bine impusa si de concurenta: la terminarea contractului, compania vine cu o oferta mai buna la acelasi pret. In schimb, daca aceasta strategie nu merge, se trece la planul amanarii clientului. Nu putini sunt cei care acuza compania ca au fost trimisi de la un ghiseu la altul si plimbati cu zilele din diferite motive iar la final se mai trezesc si cu somatii de plata pentru despagubiri fiindca au reziliat contractul mai devreme. mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 11:06