Vodafone va elimina echipamentele furnizate de Huawei din retelele sale de baza de telefonie mobila din Europa, dupa ce Marea Britanie a decis sa restrictioneze rolul companiei chineze in dezvoltarea 5G, transmite Reuters.
"Am decis acum, ca rezultat al precizarilor Comisiei Europene si a deciziei Guvernului britanic, sa eliminam Huawei din retelele de baza de telefonie mobila", a anuntat miercuri directorul general Nick Read.
"Implementarea acestei decizii ne va lua cinci ani, iar costurile se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro", a precizat seful operatorului de telecomunicatii mobile din lume.
Si grupul de telefonie Orange a anuntat luna trecuta ca a ales companiile europene Nokia si Ericsson in calitate de furnizori de echipamente pentru dezvoltarea unei retele de telefonie mobila 5G in Franta.
Comisia Europeana a lasat la latitudinea statelor membre sa decida care este rolul pe care il va juca Huawei in retelele 5G, rezistand presiunilor venite din partea Washingtonului care ar fi dorit o interzicere totala a echipamentelor furnizate de firma chineza. Potrivit recomandarilor Executivului comunitar statele membre pot sa restrictioneze sau sa excluda furnizorii de echipamente 5G cu grad mare de risc din partile centrale ale infrastructurilor lor de telecomunicatii. mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:04
Grupul chinez Huawei crede ca Europa nu va urma exemplul SUA, care a decis sa sanctioneze compania chineza, pentru ca a fost un partener al firmelor europene de telecomunicatii timp de mai multi ani, a declarat marti un director de la Huawei pentru cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters.
Luni, Guvernul american a decis sa impuna restrictii Huawei, acuzand cel mai mare producator mondial de echipamente de telecomunicatii ca este vulnerabil la implicarea in activitati contrare cu securitatea nationala sau cu interesele in domeniul politicii externe. Huawei a respins aceste acuzatii si a precizat ca Washingtonul nu a oferit dovezii care sa sustina aceste acuzatii in timp ce testele efectuate de organisme independente au aratat ca echipamentele sale nu sunt vulnerabile la potentiale actiuni de spionaj din partea statului chinez.
Intr-un interviu publicat marti de cotidianul italian Corriere della Sera, vice-presedintele Huawei, Catherine Chen, a precizat ca grupul chinez lucreaza in Europa de 10-20 de ani, colaborand indeaproape cu firmele de telecomunicatii pentru dezvoltarea retelelor de telefonie 5G.
"Nu credem ca ceva similar se poate intampla in Europa", a raspuns Chen la intrebarea daca este ingrijorata ca statele europene ar putea urma exemplul SUA prin introducerea unor sanctiuni similare. "Cred ca vor adopta deciziile lor in mod independent", a mai spus Catherine Chen.
Intr-un interviu separat acordat cotidianului financiar italian Il... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 12:12
Companiile de telecomunicatii cer relaxarea legislatiei europene in privinta traficului de date pe internet, acuzand UE ca se concentreaza prea mult pe norme care limiteaza activitatea operatorilor de telefonie si prea putin pe masuri care sa reduca dominatia unor giganti ca Facebook sau Google.
Operatorii de telefonie contesta propunerile companiilor de internet pentru instituirea unei asa-numite "neutralitati a internetului", sustinand ca masura ar afecta afacerile si ar descuraja lansarea de noi produse si tehnologii, precum masinile fara soferi.
"Neutralitatea internetului a fost inventata de persoane care de fapt nu vor neutralitate. Tot ceea ce vrem noi este un mediu egal pentru toti cei care activeaza in acest sector", a declarat CEO-ul companiei spaniole Telefonica, Cesar Alierta, citat de Bloomberg.
Companiile de internet promoveaza introducerea unor reguli mai stricte care sa protejeze traficul de date, Google si Facebook alaturandu-se in luna mai celor peste 100 de companii de servicii online care au cerut autoritatilor americane sa ia masuri pentru sprijinirea sectorului impotriva operatorilor de telefonie care discrimineaza in privinta traficului de date.
Operatorii telecom: dominatia companiilor de internet s-a extins prea mult
Pe de alta parte, furnizorii de servicii de telecomunicatii sustin ca dominatia companiilor de internet s-a extins prea mult, iar autoritatile de reglementare nu fac nimic pentru a limita controlul acestora asupra... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:50
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Compania spaniola de telecomunicatii Telefonica a anuntat marti ca exploreaza optiunile strategice privind subsidiara sa din Cehia si negociaza cu grupul de investitii PPF posibila vanzare a unei participatii majoritare in Telefonica Czech Republic AS, valoarea tranzactiei fiind estimata la 3,6 miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Telefonica este consiliata de Goldman Sachs si Societe Generale pentru a gasi o companie interesata de preluarea participatiei de 69% detinuta la subsidiara sa din Cehia, au declarat luni pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Vanzarea ar putea fi atractiva pentru fondurile speculative sau pentru companiile care vor sa intre pe piata din Cehia, deoarece operatorii de telecomunicatii deja prezenti, cum ar fi Deutsche Telekom si Vodafone Group, nu vor obtine probabil aprobarea autoritatilor de reglementare pentru preluarea Telefonica Czech Republic AS, considera analistul Andres Bolumburu, de la Banco de Sabadell, in Madrid.
Marti dimineata, actiunile Telefonica Czech Republic AS au urcat la bursa din Praga cu 1,9%, la 329 coroane, dupa ce luni au inchis in crestere cu 6,6%, dupa anuntarea negocierilor privind participatia de 69% detinuta de Telefonica la subsidiara din Cehia.
La bursa de la Madrid, actiunile Telefonica, compania prezenta in Spania, Germania, marea Britanie si America latina, au urcat marti dimineata cu peste 1%, la 12,49 euro. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:26
Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania, daca autoritatile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) si KPN (Olanda).
"Daca Germania va accepta sa mearga de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur in Europa. Va forta alte tari sa-si reevalueze pozitia privind consolidarea pietei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.
Grupul francez anticipeaza un "cutremur" pe piata europeana a telecomunicatiilor daca autoritatile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica si KPN, acceptand astfel reducerea numarului de concurenti de pe piata de la patru la trei, transmite Bloomberg.
Comisia Europeana va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, detinut de compania olandeza Royal KPN, de catre Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut in Germania prin marca O2.
Cum arata piata europeana de telefonie
Piata europeana a telecomunicatiilor este fragmentata, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate.
Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania dupa numarul de clienti, daca va fi aprobata, si va incuraja alte fuziuni si achizitii pe continent.
Orange va cauta sa-si consolideze pozitia in mai multe tari, printre care Spania si Polonia, si va lua in... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 10:55
Huawei Technologies, cel mai mare producator de echipamente pentru retelele de telefonie din China, va angaja in Europa inca 5.500 de persoane in urmatorii patru - cinci ani, in timp ce concurentii sai directi fac reduceri de personal.
Compania din Shenzen estimeaza o crestere a nevoii de servicii de telecomunicatii mai rapide si dispozitive mai ieftine, care va orienta astfel cererea de pe piata europeana, pe masura ce economia ofera semnale de imbunatatire, a declarat CEO-ul Huawei Ken Hu, potrivit Bloomberg.
Daca Huawei se extinde, concurentii sai din Europa isi reduc personalul. Compania franceza Alcatel a anuntat restructurarea a 5.500 de posturi, in timp Ericsson, lider pe piata mondiala a echipamentelor pentru retele mobile, va concedia 1.500 din angajatii sai din Suedia.
Nokia Siemens Networks a anuntat din 2011 reducerea personalului cu 23%, ceea ce insemna concedierea a 17.000 de oameni.
Lipsa investitiilor in retelele de telecomunicatii lasa piata europeana deschisa
Operatorii europeni au fost retinuti in ultimii ani in a investi in modernizarea retelelor, tinand cont de perspectivele economice sumbre si scaderea profiturilor. Recent insa, acestia au inceput sa investeasca din nou in aceasta directie pentru a face trecerea la ultima generatie de retele mai rapide.
Mai multi directori ai marilor operatori de telefonie mobila, precum managerii Vodafone sau France Telecom, au declarat astfel ca vor putea creste veniturile companiilor prin... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 13:32
Cele mai importante companii de telecomunicatii din Europa au demarat negocierile pentru crearea unei infrastructuri pan-europene pentru a reuni retelele nationale de pe o piata pana acum fragmentata, in urma solicitarilor Comisiei Europene.
Aceasta idee de a reuni infrastructurile nationale de telecomunicatii a aparut in urma unei intalniri dintre comisarul european pentru Concurenta si directorii celor mai mari grupuri de telecom din Europa, inclusiv Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia si Telefonica, relateaza Financial Times.
Acestia au plecat de la intalnire hotarati sa exploreze aceasta posibilitate, dat fiind faptul ca piata fragmentata din Europa pune bariere in acest moment competitiei din acest sectori.
Companiile, care domina in acest moment piata europeana prin intermediul filialelor de la nivel national, au avut de suferit in urma crizei economice europene si se confrunta cu o noua competitie - grupuri globale care, in acest moment, le utilizeaza retelele.
Operatorii de telefonie si-au manifestat cu aceasta ocazie frustrarea in legatura cu aceasta situatie si incearca sa gaseasca solutii, mai ales ca "nu vor veni obiectii din partea (n.r. autoritatilor) europene", a declarat una din sursele Financial Times.
Totusi, regulatorii nationali ar putea ridica probleme unei astfel de initiative, a completat aceasta.
Crearea unei retele pan-europene ar alinia sectorul de telecom al UE la pietele mai omogene ale SUA si Chinei, unde... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:15
Miliardarul mexican Carlos Slim a afirmat ca nu are in vedere noi achizitii in sectorul telecomunicatiilor din Europa, dupa ce a cumparat actiuni la operatorul olandez de telecomunicatii KPN si la Telekom Austria.
Intrebat daca cauta sa se extinda si mai mult in Europa dupa finalizarea celor doua tranzactii, Slim a declarat pentru Reuters: "Nu, nu. Nu cautam nimic acum. Vom consolida ce avem deja".
Compania America Movil, detinuta de Slim, prezenta in multe state din America Latina, si-a stabilit un centru in Europa, unde actiunile companiilor au scazut foarte mult la bursa din cauza competitiei dure, a presiunii autoritatilor de reglementare si a recesiunii din multe state.
Spre deosebire de activitatea lui Slim din America Latina, unde a achizitionat participatii majoritare sau companii intregi, miliardarul mexican a avut o abordare mult mai prudenta in Europa.
Recent, Slim si-a majorat participatiile detinute la compania olandeza KPN (27,7%) si la Telekom Austria (23%), pana acum cele mai importante tranzactii in Europa.
Sosirea sa in Europa vine intr-un moment de turbulente pe piata telecomunicatiilor, iar analistii si directorii din acest sector se intreaba daca acesta perioada va duce si la o consolidare mult asteptata pe unele piete, cum ar fi Germania sau Spania.
Luni, organismul care reglementeaza concurenta in Austria a anuntat ca examineaza oferta America Movil de a achizitiona pana la 25,9% din Telekom Austria, iar verdicul va fi dat in... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 13:44